icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

dahliaa
7. júl 2021

@ziarifka Máme 5 povinných modliteb za den (na časy se můžeš podívat na stránce www.islamweb.cz - Šurúk není čas modlitby, ale označuje východ slunce a do té doby by měla být hotová ranní modlitba Fadžr) + jsou i dobrovolné modlitby Sunnah. Pro muže je povinná páteční společná modlitba. Pro ženy společné modlitby povinné nejsou. Pokud je někde více muslimů, tak se většinou povinné modlitby modlí společně (vpředu muži a vzadu nebo v jiné místnosti ženy). Růženec - tasbih také používáme. Modlit bychom se měli směrem k Mekke. A povinné modlitby Fard a dobrovolné Sunnah se modlíme v Arabštině. Dua - prosby se mohou dělat v jakkémkoliv jazyce. 🙂 Allahu alam

lenkakravcova
autor
8. júl 2021

Ak niekto chce poznať pohľad na environmentálnu problematiku v islame a vie anglický. 🙂
https://www.enbook.sk/catalog/product/view/id/3...

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
autor
12. júl 2021

@tululu
@ziarifka
@ktochytavzite
@dahliaa
@eva8

Dievčatá, ja naživo. 😃😃😃
To aby ste si ma vedeli predstaviť (že nie som až taká sekera ako niektoré moje komenty).

https://www.youtube.com/watch?v=3b8QCkWSOWg

Niektoré odpovede sú ostrihané dosť. Bolo to podstatne dlhšie, tak si z toho nerobte nejaké úplne závery. 🙂

dahliaa
12. júl 2021

@lenkakravcova Pěkný rozhovor. 👍👏🙂 Moc hezky jsi o Islámu povídala. 🌹

eva8
14. júl 2021

Dievcata, neviem preco mi neukazovalo nove prispevky, az po osloveni Lenky. Dakujem @lenkakravcova
Len som ta zacala pocuvat v uvode, este si to pustim cele. Si zlata baba, mate roztomileho synceka 🙂

To, co sa pise o nebi. Cele mi to pripada zvratene. Ako som uz davno pisala, telesne potesesenie nadovsetko. Keby Koran bol opravou Biblie, daval by sa doraz na duchovno, Mohammed by bol pokracovatelom Jezisa po kazdej stranke - t.j. bez hriechu.
Lenze mozno len jedine Jezis mohol byt bez hriechu, lebo bol zhmotneny Boh = bozi syn.
A pripada mi to dost sexisticke s tymi tmavookymi huristkami. V Korane je pisane moc o menstruacii, este aj v spojeni s nebom. Teraz mi odpustite, prosim, nemyslim to ako urazku, ale pripada mi to uchylne

eva8
14. júl 2021

@dahliaa tu svadobnu hostinu ponimam tak, ze uz sa nikdy neodvratime od p. Boha

tululu
14. júl 2021

@lenkakravcova Ahoj,dik za link,zaujimave rozpravanie.Si sympatacka 🙂 Ale inak to co spomina @eva8, s tym sa stotoznujem aj ja.Toto mi pride ako nieco uplne mimo Tory,prorokov,proste vsetkeho krestanskeho.Nie ako pokracovanie a zdokonalenie monoteistickeho judaizmu,ale teda ako uplne nove nabozenstvo.Cize toto je mimo mna.Ale teda som rada,ze som sa dozvedela nieco nove,rada spoznavam ine kultury,vdaka 🙂

eva8
20. júl 2021

moslimkam prajem pekny sviatok 🙂

lenkakravcova
autor
20. júl 2021

@eva8 Vďaka. 🙂
Ráno sme mali sviatočnú modlitbu na Roznavskej, potom sme tam s pár musl.rodinami posedeli chvíľku pri zákuskoch. Zajtra by sme ešte mali mať opekacky ako oslavu, ale dcéra horúčkuje so zúbkami, tak uvidíme či sa zúčastnime.

eva8
20. júl 2021

@lenkakravcova juuuj, zubky. To sa moc nevyspite. Prajem malej, aby bola koro fit. Som rada, ze sme sa stretli 🙂 Dakujem 🙂

dahliaa
20. júl 2021

@eva8 Děkuji 🕋📿🙂

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
autor
29. aug 2021

Ak by ste niekto zavítali do Košíc, a chceli si ísť pozrieť mešitu, takto vyzerá. Naživo je dosť veľká. 🙂 ta väčšia miestnosť je mužská, ta menšia je ženská, potom je tam ešte miestnosť pre deti na hranie, kúpeľne a kuchynka.

lenkakravcova
autor
29. aug 2021
ktochytavzite
30. aug 2021

@lenkakravcova a tie kupelne mate naco?

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
dahliaa
30. aug 2021

@lenkakravcova Ma Sha Allah. Moc pěknou máte modlitebnu v Košicích. 📿🕌 Jestli se někdy dostanu do Košic, tak se tam In Sha Allah zajdu podívat a pomodlit. 📿 Snad bude In Sha Allah v Čr a na Slovensku také modliteben a mešit přibývat.

ktochytavzite
30. aug 2021

@lenkakravcova ano,to som uz zachytila ale to sa tam akonumyvate ,viacej ludi pokope alebo cakate v rade,ci ako?

dahliaa
31. aug 2021

@ktochytavzite Pokud je potřeba, tak se intimní partie umyjí na toaletě v soukromí. Vše ostatní tady v této umývárně. Jsou to v podstatě jen obličej, ústa, nos, přetřou se vodou vlasy, ruce až k loktům a nohy po kotníky. Klidně se vedle sebe může takto umývat více osob. Vždy ale ženy a muži zvlášť.
Nejjednodušší je vykonat očistu doma a do mešity/modlitebny už přijít s očistou. To se potom už umývat nemusíš. Většinou to tak muslimové dělají, pokud mají možnost. 🙂

lenkakravcova
autor
31. aug 2021

@ktochytavzite Tak ako píše Dahlia, dá sa aj vedľa seba (ak sa zmestíme), u nás v Košiciach máme v ženskej časti jedno umývadlo (žien chodí pomenej), prestriedavame sa.. v mužskej časti je ich viac (tam sa na piatkovú modlitbu zíjde okolo 20-30 mužov približne, počas sviatkov viac).
Ja sa zvyknem umyť doma a tam si už len opláchnem ruky.

Vtipné je inak ako niektorí nemuslimovia tvrdia, že muslimovia nedodržujú hygienu, alebo také výmysly :D a potom keď zistia, že sa pred každou modlitbou musíme tak umývať, tak premýšľajú, či to vôbec inak doma oni tak často robia.. 🙂

dahliaa
31. aug 2021

@lenkakravcova To s hygienou je pravda. Taky vždy nechápu, když někdo napíše, říká, že jsou muslimové špinaví, muslimky v hábitech smradlavé atd... Četla jsem, jak nemuslim říkal muslimovi, jak jsou muslimové špinaví. Na to se ho muslim zeptal, kolikrát denně si myje obličej? Nemuslim odpověděl, že 2x. Ráno a večer. Muslim mu odpověděl: ,, Já si nohy myji 5x denně. Moje nohy jsou čistčí než tvůj obličej..."

roja01
31. aug 2021

@dahliaa ja som davnejsie citala, ze zene muslimke dovolil muz muslim vykupat sa maximalne 1x za 2 mesiace, pretoze jej zakazal potesenie z kupela. A kde je potom ta hygiena pred modlitbou? Je pravda, ze uz si ani nespominam, kde som to citala a navyse si myslim, ze sa taketo metody ovladania manzelky objavuju asi len u zaostalych a tych extremne veriacich..
No kto vie, kolko ich v skutocnosti je?

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
ktochytavzite
1. sep 2021

@lenkakravcova tsk ono s tou hygienou,v tych zaostalych krajinach,kde nemsju wc len jamu a namiesto toaletneho pouzivsju oravu ruku,nemusi byt vymysel,Ale to suvisi s krajinou,nie vierou a ti co ziju moderne ,tak to ako kazdy zvazi.Teraz je zasa skor trend neumyvat sa kazdy den ,kvoli ph koze a tiez to nieje moc zdrave,vysusuke to plet a oslabuje sa tak prirodzena imunita.My ako deti sme sa tiez len raz do tyzna kupali,a myslim si ze je to uplne ok,pre niekoho to nemusi byt ok.

ktochytavzite
1. sep 2021

@lenkakravcova ja som citala tu knihu bez dvery neodidem a tam tiez ,po toslete si neumyl ruky a siel miesat chleba,a nebolo tam pisane ,zeby boli daky cistotni,skor naopak ale mozno co sa tyka modlitieb je to ine,ale to tiez bolo vela rokov dozadu.Ale chlapi su skor taki prasaci,aj n sk si vela muziv po navsteve wc ruky neumyje,vidis ked idu z baru si len zios zapinaju ked z vychadzaju z wc🙂

lenkakravcova
autor
1. sep 2021

@ktochytavzite Hygiena v islame nie je dobrovoľná vec, ale povinnosť. Takže ak je niekto nehygienicky, je to považované za hriech - modlitba sa mu bez očisty neráta (ak má možnosť umyť sa a neurobí tak).

V isl.wc bývajú bidety a viem, ze muži si po malej potrebe umývajú pohlavný orgán vodou. Takže sa umyju na WC a ani o tom nemusí nikto vedieť. 🙂

dahliaa
1. sep 2021

@roja01 Tak to musel být nějaký magor s poruchou. Nic to nemá společného s Islámem nebo tím, že je muslim. I když nepochopitelné jednání na to, že by to měl být muslim.

dahliaa
1. sep 2021

@ktochytavzite O jakých primitivních krajinách, kde se utírají pravou rukou to píšeš? Například?
Můj manžel je z Uzbekistánu (kde tedy někteří také mají místo záchodu ,,jámu" jako tzv. turecký záchod) a tehdy můj učitel na VŠ jel právě v rámci školy na setkání partnerů školy na Uzbekistán a ptal se mě, jestli tam mají toaletní papíry, že mu prý všichni tvrdí, že ne (asi ze srandy) a on z toho má obavy, aby se nemusel utírat rukou. 🤭 Samozřejmě, že tam toaleťáky mají nebo něco na způsob hlíny (ale to jsem ani nikdy neviděla). Takže to jsou takové různé výmysly a fámy, které kolují. Nesmí se věřit všemu.
Jinak pravou ruku by muslimové neměli ani při utírání používat. Ta je na jídlo a listování v Koránu.