Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@eva8 V raji Boh dáva veci, ktoré sú odlišné od tých pozemských. Z alkoholu v raji sa nedá opiť. V Koráne sa píše, že z neho ani neboli hlava. Raj ma úplne iné fyzikálne podmienky než Zem.
@eva8 Päť pilierov islamu je o Bohu. Je to akoby len prvé rozobrane prikázanie. Na drobné. 🙂 Čiže to ber len ako 1.prikazanie desatore rozpisane na to, ako máme Bohu slúžiť.
@roja01 Áno, kresťania stále čakajú na Tesitela, tak ako Židia stále čakajú na Mesiaša. Mesias bol prorok Ježiš. Tešíte, ktorý upevnil zákon (doniesol od Boha celý celucičký zákon) a prišiel až keď Ježiš odišiel (tak to Ježiš ohlasoval) bol Muhammad. Jeho meno sa prekladá do gréčtiny totožne so slovom nachádzajúcim sa v Biblii NZ.
Biblia nie je komplexný zákon. Ak by sme stáli na desatore, tak to nie je ani nový zákon ale boli by sme v SZ a Tanachu. V NZ sú skôr metafory. Stále však neobsahuje orvane svetské úpravy.. Ako dedičstvo, ako rozvod a úpravu práv, ako úpravu práv pri sporoch... Celý zákon obsahuje až Koran.
Akýkoľvek aspekt života sa opýtate, taky v islame nájdete rozobratý. Určite ste si všimli, ako je islam flexibilný a ako podníma každú oblasť života človeka. Toto sa nedá povedať o žiadnom inom náboženstve, ktoré na Zemi mame. Ci už sa to niekomu páči alebo nie, islam je to najlepšie a najkomplexnejsie náboženstvo, náboženstvo, ktoré nám všetkým dal Boh. Je len na nás, či chceme žiť podľa toho čo nám dal. 🙂
@lenkakravcova potom ale preco Mohamed nepokracoval v Jezisovom hlasani ale je to dost odlisne ucenie?
Oba nabozenstva ludia potrebovali,aby vedeli ako maju kedysi zit,nieco ako zakon,dnes uz ale ludia nepotrebuju niekoho,kto ich bude usmernovat v zivote,mame vedu a technologie-to je nabozenstvo dnesnej doby.Cize za mna nabozenstva,ci krestanstvo alebo Islam a pod nie su o Bohu ale o sposobe alebo navode ako ma clovek zit.A na ovladanie ludi a upevnovanie moci.Je to len vyhovorka ako sa dostat k moci.Krestanstvo uz taku silu nema,to bolo kedysi,kedze europa isla tym modernejsim smerom.Moslimske krajiny su stale ovplyvnovatelne nabozenstvom,tam tusim aj je spojene nabozenstvo a vlada.A to aj vidno ze su troska pozadu,co sa tyka aj vyvoja krajin aj sposobu zivota.
A ktovie co pride onedlho.
@ktochytavzite Lenka má úplnú pravdu. Islam je najlepšie a najkomplexnejšie náboženstvo. Len islam legalizuje vraždy, lúpeže, otroctvo, znásilnenia a ponižovanie nevercov a žien.
@adrestia
Prosím ťa nepíš hlúposti...
VRAŽDA: sa v islame trestá trestom smrti..
OTROCTVO je v islame zakázané mimo vojnovej koristi za čias Proroka. Korán na mnohých miestach vyzýva k prepúšťaniu otrokov.
Za LÚPEŽ je v islame odťatie ruky alebo dokonca aj trest smrti.
O PRÍSTUPE K INOVERCOM SI MÔŽEŠ PREČÍTAŤ TU:
https://muslimovia.sk/o-islame/islam-a-ine-vier...
ZNÁSILNENIE:
Znásilnenie je v islame považované za hriech. Pri znásilnení sa trestá vždy iba vinník (agresor). Ak agresor znásilní slobodnú ženu, má povinnosť poškodenej zaplatiť veno a ako trest je zbičovaný /podľa verša 24:2/. Žena nie je trestaná:
Safiyya bint 'Ubaid povedala: Otrok sa pokúsil zviesť otrokyňu Khumus. Násilne ju poškvrnil. Preto ho Umar dal zbičovať podľa zákona a vyhnal ho do vyhnanstva, ale nebičoval otrokyňu, pretože muž sa na nej dopustil nezákonného pohlavného styku, proti jej vôli. Az.Zuhri povedal o panenskej otrokyni znásilnenej slobodným mužom nasledovné: Sudca musí uložiť smilníkovi pokutu vo výške peňazí, ktoré sa rovnajú cene otrokyne, a smilníka je treba zbičovať (podľa islamského zákona). Ak by bola otrokyňa vydatá žena, smilníkovi nie je uložená pokuta, ale musí dostať zákonný trest (podľa islamského práva) (Zdroj: Sahih al-Bukhari 6949, Book 89, Hadith 10, https://sunnah.com/bukhari:6949)
Tú, ktorá sa dopustí (dobrovoľne) mimomanželského pohlavného styku a toho, kto sa dopustí (dobrovoľne) mimomanželského pohlavného styku, zbičujte, každého z nich sto údermi a nech sa vás nezmocní voči nim žiaden súcit, ktorý by vás viedol k poľaveniu v dodržiavaní náboženstva Bohom určeného, ak veríte v Boha a v Deň posledný. A nech dosvedčí uplatnenie trápenia voči nim skupina veriacich. (Vznešený Korán, 24:2)
Ak agresor znásilní vydatú ženu, trestá sa prísnym trestom (trestom za cudzoložstvo):
Zaznamenal Abu Huraira, že Prorok povedal: Ďieta je (odmenou) pre manželskú posteľ a kameň je (odmenou) pre cudzoložníka. (Sunan an-Nasa'i 3482, Book 27, Hadith 94, Sahih (Darussalam), https://sunnah.com/nasai:3482)
Nabudúce, keď máš napísať klamstvo, tak si radšej kusni do jazyka,, v tomto prípade do prsta pri ťukaní po klávesnici. Klamstvo je v islame taktiež považované za hriech. Verím, že ani ty nechceš klamať. Tak to prosím nerob.
@lenkakravcova ale tie sexualne otrokyne su povolene,si vezmi ze teraz v Afganistane nieje mier,znamena to ze maju dovolene ti muzi aj sexualne otrokyne?Dalsia vec je ze kebyze moslimovia zahaja vojnu ,niekedy,teraz to nehrozi mozno ale nik nevie co bude za 50r ,budu zneuzivat zeny a ospravedlnivat to v ociach viery,ze to maju povolene?(myslim sexualne otrokyne)
To au take veci kt stale mozu vzniknut ,no a v dnesnej spolocnosti tu nemaju co hladat,pretoze by to malo byt trestne a nie povolovane.
Alebo ako to vidis ty?
@adrestia Myslím, že už jsem se tě na to jednou ptala, ale bez odpovědi. Mohla bys tedy svá slova potvrdit a pro nás pro všechny, ke každému svému tvrzení dodat alespoň verš z Koránu, který tvé tvrzení potvrzuje? Nebo jsou to jen tvé chybné domněnky? Děkuji. Doufám, že alespoň nyní se nějaké odpovědi dočkám (i když už předem nepředpokládám, že bys dodala odpovídající verše.)
islam legalizuje:
1. vraždy
2. lúpeže
3. otroctvo
4. znásilnenia
5. ponižovanie nevercov (Jak se to vezme. Na toto určité verše existují.)
6. ponižovanie žien
@ktochytavzite videla si film whistleblower s kate winslet? Takto to chodi vo vojnovych krajinach- rozdiel tam veru nie je medzi muzmi, a to je jedno, akeho vierovyznania su....
@vevesh nevidela,len ak je nieco od Boha,tak by tam nemal byt hriech,nie?
@lenkakravcova a ten dzihad moze ktokolvek vyhlasit?A ako sa dokaze ze je prave dzihad?
@lenkakravcova presne ako pises - v islame je vsetko nalinajkovane. Ta komplexnost = bud, alebo. Obmedzena slobodna vola. Napr. si pisal, ze za kradez je odseknutie ruky. Teda neukradnem, aby som neprisla o ruku, nie preto, ze plati prikazanie - nepokradnes. Teda poslusnost zo strachu pred trestom... Ludske zakony vytvaraju ludia. Boh vyzyva aj k odpustaniu. Ukradnem, lebo su moje deti hladne, zakat sa mi neusiel. Tak pridem o ruku, aby som uz ani v buducnosti nemohla pracovat... Boh vsetko vidi, pomoze, nie mrzaci....
@ktochytavzite Vojenský džihád môže vyhlásiť len Prorok.
Inak je džihád možný len slovom - teda obrana islamu slovne (nie fyzicky boj).
@eva8 Áno, v islame je slobodná vôľa - ale je ohraničená. Niečo môžeme, niečo nie, aby sme neškodili iným. Ak to urobíme a škodíme iným, musíme byť potrestaní, tak aby to bolo spravodlivé a zároveň aby to bola výstraha pre iných. Kto nedokáže byť poslušní pre svoje dobro, musí byť poslušní zo strachu. Inak by sa nedalo ochrániť spravodlivých ľudí. Nespravodliví by im len a len ubližovali.
Za krádež jedla sa ruky nesekajú. Tie sa sekajú za také veci ako miliónové úniky zo štátneho rozpočtu 🙂
@lenkakravcova
@dahliaa
Ahojte baby, by ma zaujímalo, trosku obočím od týchto terajších tém, ako je to s adopciou dietata, ale s tým, že mu dáš aj svoje priezvisko.. Niekde som počula, že podľa sariatu je to možné len vtedy, ak to dieťa nemá ani jedného rodiča biologického.. Je to pravda?
@haley7897 teba som zabudla oznacit😉 aha.. No lebo takto som to niekde čítala, že aj keby si moslimovia chceli dieťa adoptovať s tým, že mu dajú svoje priezvisko a celkovo ho príjmu za svoje, môžu tak urobiť len pod podmienkou, že dieťa nemá ani jedného biologického rodiča.. Ak by len jeden bol živý (ale aj tak by nejavil ziaden záujem o dieta) nemôžu mu dat priezvisko
@habibim v pohode, ja sa votriem 😬😁, neskôr sa reálne pokúsim odpovedať na všetko co ste mi tu adresovali posledné (2?) dni. Nejako nič nestíham.
K veci, ja som si na 99,99% že sa meno nemeni nikdy. Akurát netuším aký je postup, ak je meno neznáme, nájdené dieťa napríklad
⬇️*them označuje deti v starostlivosti
V islame nieje myslím adopcia úplne totožná s tým ako ju poznáme my, skôr to ma bližšie k tomu co poznáme ako Foster care, Dievčatá myslím tiež nosia pred "novým otcom" hijab etc
Výnimku by mali tvorit deti adoptovane do veku 2rokov ktoré sú ale zároveň dojcene adoptivnou matkou, tzv milk siblings. Netuším Arabic výraz, môžem pozrieť. Takýto "súrodenci" sa neskôr nemôžu ani medzi sebou sobášit, sú prakticky ako súrodenci. Milk sibling nemusí byť ale teda nevyhmutne adoptovane dieťa myslím. Úprimne nikdy som toto viac do hĺbky nestudovala, takže len takto povrchne info 🤷🏻♀️
@habibim Tak ako píše @haley7897
Dieťa sa v islame nedá adoptovať v zmysle zmeny mena. Meno má mať podľa otca (biologického). Preto je aj zakázané umelé oplodnenie - so spermiami od darcov.
Dieťa sa dá adoptovať, ale s tým, že nesie meno svojho biologického otca.
Z Koránu slovenského preklad:
33:4. A neučinil z vašich adoptívnych synov vašich vlastných synov. To sú len slová, ktoré vyslovujete svojimi ústami. Boh hovorí pravdu a On správne usmerňuje k ceste správnej.
33:5. Volajte ich podľa ich otcov, je to spravodlivejšie u Boha. Ak by ste nepoznali ich otcov, tak sú vašimi bratmi na základe náboženstva a vám blízki. Nie je pre vás hriech v tom, v čom ste sa pomýlili, ale v tom, čo vaše srdcia zámerne zamýšľali. Boh je odpúšťajúci a milostivý.
@habibim dieta meno nemeni. Adoptovat sa da, ale zvacsa to nie je potrebne, kedze deti si berie rodina a je to podla "postavenia " v rodine. Vsetky deti mladsich surodencov berie najstarsi syn. Ak zomrie najstarsi syn s manzelkou, deti idu bud najstarsiemu pozostalemu bratovi, alebo matke. V ojedinelych pripadoch najstarsej pozostalej sestre. A takmer vzdy ostavaju vsetci surodenci spolu a nedelia sa.
"Mill siblings" je specialna kategoria. To je ked matka koji viacero deti (aj bez biologickeho vztahu) , tak sa z nich stavaju aj oficialne v ociach koranu, aj statu surodenci, mozu aj dedit, ak to zoficialnia, nesmu sa vziat ako dospeli, takisto nemusi sa zena pred takymto bratom zahalovat- je to po nasom adopcia, ale na zaklade "kojenia".
@vevesh Toto som dávnejšie dohľadávala, lebo som darovala mlieko materské do nemocnice. Sú na to rôzne názory. Väčšina sa zhoduje na tom, že je dobré darovať materské mlieko, ale zároveň na tom, že by mala žena vedieť komu mlieko daruje, aby tak vedela v budúcnosti kto je v tejto "oblasti" akoby rodinou jej detí, tak ako píšeš. Na Slovensku to bohužiaľ nie je možné, je to anonymné. Takže je to na človeku ako sa rozhodne. Ja som aj tak dávala, lebo podľa môjho názoru prevažuje dobro novorodenca predčane narodeného, ktorý má takto zabezpečenú výživu. Tu je fatwa ohľadom toho: https://hrmars.com/papers_submitted/2801/The_Vi...
@lenkakravcova citam postupne, tak aj budem pisat.
Alláh by ich zabil svojimi rukami a ukázal by im ich krv na jeho kopii (kopia Ježiša Mesiáša). (Sahih Muslim 2897, Book 54, Hadith 44,
(jeo kopia, Allahova kopia, kopia Jezisa, Allah = Jezis?) Jezis nikoho nezabil, on nastavil druhe lice, tento bude iny a vezme kopiu do ruky, aby zabijal?
Ježiš zostúpi na Zem.... Bude bojovať v mene islamu. Zlomí kríž, zabije ošípanú a zruší džizyu (daň nemuslimov, ktorí sú pod ochranou muslimskej vlády). Alláh spôsobí, že všetky náboženstva zaniknú, okrem islamu.
Allah to sposobi prostrednictvom Jezisa? Preco zlomi akurat kriz (symbol krestanstva) , zabije presne osipanu, takto vysvetlena dzizya mi pripada ako vypalne...
@lenkakravcova Cize jediny clovek bez hriechu nakoniec zhresi, aby nasilym ukazal, ze Islam je ten pravy...
@eva8 Nie. Posluchne Boha. Tak ako to robil dovtedy.
Bol by hriech keby Abrahám poslúchol Boha a zabil svojho syna na rozkaz Boží?
Čo je hriech? Nie tak vzpriecenie sa Bohu?
@lenkakravcova cize Boh nakoniec prikaze, aby clovek zhresil.
Obetovanie syna v starom zakone bola "predpriprava" na to, co sa stane, na oberu Jezisa za nase hriechy. No a nakoniec dal Abrahamovi zvieratko
@eva8 Nie. Boh môže prikázať hocičo a nie je to hriech. Hriech je to, čo je v rozpore s príkazom Božím. Ak Boh povedal Mojžišovi, aby vyzabijal ľudí, ktorí konali modloslužbu, nehresil. Konal dobrý skutok voči Bohu = poslúchol Boha.
Ex 32,27
On im povedal: „Toto hovorí Hospodin, Boh Izraela: ‚Nech si každý pripáše meč na bedrá. Prejdite po tábore od jednej brány k druhej a nech každý zabije svojho brata, každý svojho priateľa a každý svojho príbuzného.‘“
Tak každý Prorok, Posol boží, poslúcha Boha a jeho príkazy. Keď povie Mesiasovi Ježišovi, aby zabil antikrista, Mesiáš tak urobí.
Inak píše sa to aj v Biblii..
@lenkakravcova to nie je pravda, kresťania tešiteľa už nemusia čakať. Bol im získaný 40 dní po nanebovstúpení Ježiša. S Mohamedom to nemá nič spoločné, v Biblii o ňom nie je ani zmienka.
@lenkakravcova strašné hlúposti píšeš

@eva8 ,,zakazuje alkohol na zemi, ale v raji ho ponuka?"
V ráji bude mít víno jiné vlastnosti než zde na zemi. Nebude mít špatné působení.
Súra 37:47 v něm opojnosti není a nebudou jím zmoženi.
Súra 52:23 a tam mezi sebou si poháry podávat budou, z nichž nepojde ani prázdné tlachání, ani k hříchům svádění;
Súra 47:15 Obraz zahrady rajské, jež přislíbena byla bohabojným: v ní řeky jsou s vodou, jež nezahnívá, a řeky mléka, jehož chuť je neměnná, a řeky vína, jež rozkoší je pijícím, a řeky medu očištěného. A bude tam pro ně ovoce všeho druhu i odpuštění Pána jejich. (Je snad ten, kdo bude zde,) roven těm, kdo věčně budou v ohni dlít, a těm, kdož napájeni budou vodou vroucí, jež roztrhá vnitřnosti jejich?