Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@lenkakravcova exodus je cast stareho zakona.
Jezis prisiel, aby sa naplnilo bozie slovo
Kazda z nas vychadza z ineho zakladu. Nevadi. Dolezite je, ake sme, ako sa spravame ♥️
@dahliaa islam zahrna aj sariu. Naozaj neviem, nie je tam spomenuta krvnq pomsta, teda vrazdq? Dalej tresty, napr 100 ran bicom, alebo ukamenovanie, to je tiez vrazda.
Ponizenie zeny - napr. napomenutie palickou
Neverci nie su inoverci, teda nie su ludia knihy. Ako sa ma moslim spravat k nevercom podla versov z koranu?
Mohamed je prikladom a on otrokov mal. Nezda sa mi, ze niekde sa pisalo o sexualnych otrokyniach. Lupeze? Neviem, vzdy sa brala vojnova korist. A podla mna aj ta dan je scasti lupez, lebo mi to pripada ako vypalne, aj ked sa to prirovnava k zakkatu u moslimov
@zuzliq Hej a kde je ten duch svätý teraz? Lebo som mala ja birmovku a také tie hlúposti že sa niečo zmení, že človek bude zrazu vedieť niečo alebo ze je to milosť... Mam odskúšané = nefunguje to.
Jedine co som videla bolo posadnutie letnicnych kresťanov démonmi pri tých ich seansach, kedy si spievajú, hompalaju sa ako nadrogovani, padajú na zem a kričia nezrozumiteľné veci.. Fakt super "dar".
Okrem toho vás zákon nie je upevnený. Tešíte ho mal upevniť,. Veď vy v zákone nemáte ani rozvod, ani dedenie, ani ďalšie dôležité veci.. Nebyť sekularneho práva tak ste stratení.
Takže vôbec neviem co vás na tej situácii utesuje. Naopak Muhammad dal pevný zákon od Boha. Pevne hranice. Jasne náboženstvo. Islam sa šíri najrychlejsie zo všetkých náboženstiev.
@eva8 Pozri si prosím ten link co som poslala o vzťahu k nemuslimom. Je to tam rozpísané.
Ľudí knihy (kresťania a Židia) mame usmerňovať k pravde (k islamu), až dokial neuveria. Ten, koho Boh chce povolat, sa časom dá na správnu cestu a prijme islam ako svoje náboženstvo.
@lenkakravcova a nenapadlo Ta preco sa tak rychlo siri?Oni sa aj rychlejsie mnozia;)Este ked Erdogan nedavno nabadal Turkov v Nemecku,mnozte sa!Cize to je aj tym z casti podmienene,ak ma daky Turek 5 deti a Nemec len jedno,nieje sa comu cudovat.Aj na Slovensku porodnost klesa.
Ja by som sa skor cudovala,kebyze sa v iacej konveruje.
@lenkakravcova nemyslim teba i ked si moslimka ,alw moslimov z vychodnych krajin,hl tie zaostalejsie krajiny aj Afrika,stale sa robia nejake zbierky pre vychudnute deti,tam tiez je Islam rozsireny nie?Plus Erdoganove nabadanie aby sa v eu mnozilí.V eu je trend mat menej deti,ked si vezmes ze aj zasoby odhaduju na 70r,naco robit vela deti,ked o par r nebudu mat mozno z coho zit.
No tak napis priblizne cislo ,kolko je konvertitov.Aj ja by som si kupila Koran ake aj Toru a nie z dovodu konvertovania ale zo zvedavosti a porovnavania.
@lenkakravcova myslím si, že islam sa šíri v tvojom aj vďaka osvete, pretože je to niečo "iné" v súčasnosti. Kto ho zažil v moslimskej krajine, by nekonvertoval dobrovoľne.
Prečítala som si ten link, tam sa hovorilo o inovercoch, konkrétne o kresťanoch tiež. Preto som sa pýtala na neveriacich, nie na ľudí knihy.
Ten, koho chce Boh povolať? Čiže Boh už predom určuje, kto bude v neho veriť. Aj v Koráne je o tom jeden verš, len som si myslela, že som ho zle pochopila a ty píšeš to isté
@eva8 cize Boh vopred vie kto pojde do neba?Tke zvlastne,potom naco toto divadlo?Mne nedava zmysel,ze ak ma nejaky plan ,vie kto pojde do neba ,kto nie,naco potom ma zmysel zivot,atd To mali byt vsetci uz v raji,na o Adam,naco vsetko?
Aj strasenie ale teraz vseobecne na vsetky viery,okrem par vynimiek,kto neuveri,nebude spaseny.Taketo vyhrazky alebo napominania,no neviem ci toto si Boh vyzduje,toto skor ludia si myslia ze takyto je Boh.
@haley7897 nestíham čítam a už vôbec odpovedať, ale to o dojčení viem.. Dokonca keď som rodila prvú dcéru, a na izbe sme boli 4 s bábätkami a tam jedna nevedela dojčiť tak jej druhá pomáhala a keď už bábätko bolo veľmi hladné na dojcila ta druha to bábätko.. V tom došla sestra a vraví ci sú normálne, ved sa nedaj Bože môžu keď vyrastu stretnúť a nesmú sa vziat=súrodenci po mlieku.. Keďže jedna dojcila chlapčeka a druha dievčatko... Ak by ale obe mali rovnaké pohlavie tak vravela sestra, že to nie je žiaden problem
@ktochytavzite sak nech sa množia aj Nemci, čo im v tom brani?
@ktochytavzite vacsina afriky je katolicka🙈hlavne tie vychudnute deticky v reklamach na prispevok a adopciu na dialku😒😒
@vevesh aj katolicka ale aj moslimska.A nvm ako je na tom infia ale tam je tiez dost chudoby ,ale nvm kolko je tam moslimov,asi len mensina?
@habibim Ved je to ok,ale to bolo na margo toho sirenia Islamu,ze preco sa tak rychlejsie siri;)
@eva8 V tomto ohľade je potrebné si uvedomiť, že Boh je Vševediaci. To znamená, že vie všetko. Vie, kto skončí v raji a kto skončí v pekle. Ak by to Boh nevedel, tak by nebol Vševediaci. Tým pádom vie, kto bude žiť spravodlivo, resp. kto by podľa všetkých vzorcov svojho života mohol žiť spravodlivo (Boh to proste vie), a tak ho vie "povolať".
Niekto sa spamätá pri nejakej tragédii v rodine, iný natrafí na niekoho kto islam žije a tak si nájde pomaly rokmi cestu k nemu aj on sám. Sú rôzne cesty, ktorými Boh volá ľudí k islamu.
11:119 „Naplním peklo počtom žinnov a ľudí, všetkými dokopy“.
6:111. Aj keby sme k nim zoslali dole anjelov a aj keby k nim prehovorili mŕtvi a aj keby sme pred nimi všetko zhromaždili, aj tak by neuverili, iba ak by Boh chcel.
"Koho Boh chce správne usmerniť, otvorí jeho hruď voči islamu." (Vznešený Korán, 10:125)
@ktochytavzite Kľudne si kúp 🙂 môžeš porovnávať.
Presné číslo budeme vedieť po sčíraní ľudu (teda neviem či bude presné, lebo neviem či sa všetci dobrovoľne prihlásili).
@ktochytavzite tak keby sa rodili deti v katolíckych rodinách, tak ako to prezentujes, že erdogan vyzýval, aby sa mnozili z jeho vierovyznania, tak by bolo aj viac krestanov.. To je také meritko, že až.. Prirovnanie ako vyzýval aby sa mnozili
@lenkakravcova ja som napísala, že na našej trvalej adrese sú traja 😉
@habibim u nas je to inac pri rozvode- deti idu po dohode. Ak sa rodicia nevedia dohodnut dostane ich ten, kto sa vie o deti postarat. Zvacsa je to muz, kedze zena nerobi (nechce robit po porode) a aj sa moze vydat znova bez deti a mat dalsie s novym muzom (a to je dost silna motivacia u vela zien). Ale uz sa prejavuje aj emancipacia a zeny chcu deti pre seba a ak pracuju, a maju dobreho pravnika, tak ich aj dostanu- vela muzov tiez nie je zhavych vychovavat deti bez zeny a aj ked relativne rychlo najdu nahradu, tak sa skor pracuje na "novej rodine" ako na vychove od byvalej zeny. Je to take zmiesane. Ak sa ide podla sarie, tak do 6 rokov vychovava zena, po 6r. Idu muzovi.
@lenkakravcova ano, Boh vie vsetko. Napriek tomu neustale klope na dvere.
@ktochytavzite predstavujem si to tak, ze vies ako film skonci, ale nezasahujes do deja. Proste neexistuje cas ani miesto. Minulost, pritomnost, buducnost je naraz, je tu a vsade naraz. Vsetko a vsetci sme prepojeni. Pritom aj tak pritomnost ovplyvnuje buducnost, minulost vplyva na nasu pritomnost. Zijeme tu a teraz. A kedze Boh je laska, najlepsie pre nas, je zit v laske. Naco zelat, robit niekomu nieco zle? Zas sa rozpisujem, koncim 🙂
@vevesh tak potom to asi fakt veľa záleží aj od krajiny do krajiny a ako je kde zaužívané... Ale ja osobne, nevedela by som si život bez svojich detí predstaviť.. Inak manželov a sesternica žije v Turecku, vydala sa za Turka.. Rozviedli sa, lebo si našiel nejakú letusku Cinanku... Deti sú u neho, na základe súdu, ale len do doby, kým sú ona nenájde prácu s ktorou by ich vedela uživiť... Momentálne sú v procese premiestnenie deti (dvoch- chlapec a dievca) k nej, nakoľko ona založila škôlku, je v nej riaditeľka, na účte kopec financií, nakoľko aj predala nejaký byt svoj a žije v horných priestoroch nad školkou, už aj detské izby ma zariadené pre nich a tak súd odobril, že budú s nou... Samozrejme sa on búri, ale nič s tým nemôže, lebo aj jeho rodicia už nie sú najmladší a sami povedali pred súdom, že nemôžu suplovat rodičov, kým oni robia
@habibim no to je tvoj pohlad,moj som napisala+by som este dodala ze krestania mozu slobodnejsie bud prestat verit alebo konvertovat alebo neverit,moslimovia to nemaju take slobodne.
Ine by bolo ,kebyze rapidne vzrasta povet konvertujucich na Islam,ale to sa tiez nedeje.
@ktochytavzite jakze sa nemôžu slobodne rozhodnúť? V mojom okolí a aj vo vzdalenejsom co počúvam, tak sa to stáva, takisto ako keď konvertuje kresťan na islam... Vzdá sa moslim viery a vybavene... To ci už konvertoval alebo nie, nikto sa nepýta... Len momentálne sa už za to ne trestá tak, jak dakedy v kmeňoch plemenach atď.. Moja švagriná je moslimka len naoko.. Nikdy sa nemodli, nechodí do mešity, a aj napriek tomu je tu, nikto ju nestal, neprerezal, ne zatvoril do temnice aby umrela od hladu, či jak to už ty vidíš, že trest by mala za to dostať...to je všetko od človeka do človeka
@habibim tak ked to tak ty vnimas,ok.

@habibim to zas ma logiku, ked je ponechane povodne meno dietata, lahsie sa moze dopracovat k predkom, alebo v pripade potreby najst pribuzneho. Je pravda, ze v sucasnosti su uz zaznamy, no kto vie, ci su pristupne