icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

lenkakravcova
autor
10. sep 2021

@eva8 Niekedy je to, čo sa zdá na prvý pohľad zle, dobre. Ak Boh vie všetko môže týmto spôsobom chrániť ľudí. Zasiahnuť môže kedy chce. Však on to tu stvoril, tak On rozhoduje.

eva8
10. sep 2021

@lenkakravcova ano, velmi pekne pises.
Lenze co je na tom dobre, ze Boh nedovoli, aby sa niekto stal veriacim?

lenkakravcova
autor
10. sep 2021

@eva8 Neexistuje možnosť, žeby Boh niekomu bránil v tom stať sa veriacim. Ak vie všetko, a vie žeby ten človek mal šancu stať sa veriacim, tak verím, že ho určitým spôsobom povolá. Skôr či neskôr.
Ak ale tam tá šanca nie je, Boh nemôže (alebo skôr nechce) narušiť slobodnú vôľu. Ako sa tam vyššie uvádzalo, niekomu aj keby sa stalo sto príležitosti pri ktorých sa môže obrátiť, neurobil by tak. Aj keby videl mŕtveho prehovoriť, neobratil by sa. Stále by tvrdil, že sú to napríklad nejaké halucinácie. Boh vie, kto ho chce nasledovať, respektíve kto je ochotný alebo bude ochotný sa zmeniť.
Neverím, že by Boh neoslovil niekoho, kto je vhodný adept. Môžeme to brať i toho pohľadu, že Boh nás každého z nás (aj tých nehodných, ktorí sa neplánujú zmeniť) denne oslovuje. Zároveň vie, že niektorí si ani jednu takúto výzvu nezoberú k srdcu, iní zareagujú skôr alebo neskôr. On však výsledok pozná. No dáva ľuďom šancu.

lenkakravcova
autor
10. sep 2021

@eva8 Inak som si spomenula na jednu vec. Dávnejšie si písala o strachu, že je to zlá vec. Premýšľala som, čo skutočne.

Na jednu stranu, áno, strach je nie najlepší - ak sa niekto boji prehnane. Ak sa tým dusí, lebo sa stále len strachu je.
Na druhu stranu je strach dobrý. Ak niekoho zdravo rešpektujeme. S tým, že sa môžeme aj obávať trestu, ale vieme ze ten dotyčný je normálny a nepotresta nás len tak z ničoho nič za niečo co je správne. Ak nám niekto (dajme tomu šéf) dá rozpis co mame robiť.. A zároveň vieme ze ak to nebudeme robiť, tak asi nás prepustí, neznamená to, že sa máme denne strachovať o svoju prácu. Znamená to len to, že sme si vedomí toho, čo nastane ak poruší e podmienky zmovu, ktorú so šéfom mame a hranice, ktoré nám pre našu prácu stanovil.
Okrem toho, niektoré tie hranice sú hranicami pre nás - napr strach ochráni dieťa pred tým, aby skočilo pod auto.
Ak by nebol strach, asi by neboli aj ľudia. Bez strachu by sa pozabijali, lebo by sa nebáli ani smrti (a možno by u nich prevládala zvedavosť toho, že ktovie co mam vo vnútri tela... Atď).
Strach ako rešpekt a obranná sebazachovná vec, je vporiadku. Rovnako tak je prospešný pri sebazáchovy duše. Tak ako sa človek nechce hodiť pod auto, aby netrpel fyzicky určitú dobu, nechce ani skončiť v pekle aby netrpel večne.
Strach nás vlastne chráni pred tým aby sme to v našom úsilí byť lepšími vzdali. 🙂
Vo všetkom "zlom" je niečo dobré. 🙂

gleep1
Autor odpoveď zmazal
gleep1
Autor odpoveď zmazal
gleep1
Autor odpoveď zmazal
gleep1
Autor odpoveď zmazal
gleep1
Autor odpoveď zmazal
eva8
Autor odpoveď zmazal
gleep1
Autor odpoveď zmazal
gleep1
Autor odpoveď zmazal
eva8
Autor odpoveď zmazal
gleep1
Autor odpoveď zmazal
eva8
Autor odpoveď zmazal
eva8
Autor odpoveď zmazal
ktochytavzite
11. sep 2021

@lenkakravcova tak potom nieje vsemohuci,ked to nevie zariadit.
A tiez si to vykladas len podla seba,ako si to ty predstavujes,v Korane mas o tom zmienku ako to si to pre seba vysvetlujes?
@eva8 dobre si to vystihla,vystihla si pointu celeho nabozenstva,co je dobre na tom aby Boh nedovolil stat sa niekomu veriacim.

lenkakravcova
autor
11. sep 2021

@ktochytavzite Nepíšem že nevie, v zmysle ze by bol neschopný. Ale nevie v zmysle - nechce. Lebo by tým narušil slobodnú vôľu.
Také som čítala výklady a sú k tomu aj verše z Koranu. Keď nájdem jedno video tak ho tu dám.

lenkakravcova
autor
11. sep 2021

Nenašla som to video co som chcela, ale dávam vám tu jedno celkom zaujímavé o čase. Možno @eva8 teba toto bude zaujímať. 🙂
Je to v angličtine, ale keďže je to video s titulkami, tak si ho môžete ostatní preložiť.

https://www.youtube.com/watch?v=wwUYF1F6x1o
eva8
11. sep 2021

@lenkakravcova dakujem, buduci tyzden pozriem, aj k ostatnemu sa vyjadrim. Ja som vychadzala napr. aj z tohto:
4:88 Proč jste utvořili dvě skupiny různého mínění vzhledem k pokrytcům, zatímco sám Bůh je zavrhl za to, co provedli? Chcete vést cestou správnou ty, jimž dal Bůh zbloudit? Jestliže Bůh dal někomu zbloudit, ty pro něj cestu nenalezneš!

Boh dal niekomu zabludit? Mozno dal, aby oni nasli sami cestu, aby sa sami poucili z trapenia? Len p. Boh vie pomoct? Nie clovek? Tak potom naco ta osveta? Alebo p. Boh pomaha aj prostrdnictvom cloveka? Tu sa hovori iba o pokrytcoch?

a pokracuje to (aj o nevercoch)

:89 A přáli by si, abyste se stali nevěřícími, jako jsou oni, a abyste byli stejní. Neberte si mezi nimi přátele, dokud se nevystěhují na stezku Boží! A jestliže se obrátí zády, pak je chyťte a zabte, kdekoliv je naleznete! A neberte si z nich ani přátele, ani pomocníky
4:90 kromě těch, kteří jsou spojeni s lidem, mezi nímž a vámi jest úmluva, anebo kteří k vám přišli se stísněnými hruděmi z toho, že mají bojovat proti vám nebo proti lidu svému. Kdyby byl Bůh chtěl, byl by jim dal vládu nad vámi a oni by byli proti vám bojovali. Jestliže však se vás straní, aniž s vámi bojovali, a vzdají se vám na milost, pak Bůh vám nedává proti nim žádné oprávnění k boji.

Inak, su tam aj krasne, mile slova naozaj na zamyslenie v inych versoch v okoli tychto versov

habibim
12. sep 2021

@ktochytavzite o slobodnom rozhodnutí som už písala vyššie... Tak je to tu, kde zijem

ktochytavzite
12. sep 2021

@habibim hej,no inde to tak nemusi byt.

habibim
12. sep 2021

@ktochytavzite hej, ale ani to "inde", nemusí byť vždy a vsade😉

ktochytavzite
12. sep 2021

@habibim zda sa ze vues najlepsie;)

eva8
12. sep 2021

@lenkakravcova popocuvala som o tom case, pozrela, aj google pouzila 🙂 Mile, dobre spracovane. Dakujem

habibim
12. sep 2021

@ktochytavzite len toľko koľko aj ty.... Staviam len zrkadlo na tvoj komentár... Inak môj pohľad na Nemcov je taky, ze radšej si zadovážia psa alebo mačku, než dieťa

ktochytavzite
12. sep 2021

@habibim Tak vidis,aj ty mas predsudky.

lenkakravcova
autor
12. sep 2021

@eva8 Na tu dlhšiu správu ti odpoviem počas týždňa. Lebo trochu nestíham momentálne. 🙃

habibim
13. sep 2021

@ktochytavzite to nie sú predsudky... To je životná skusenost

ktochytavzite
13. sep 2021

@habibim naozaj?zaujimave ze moje ,zivotne skusenosti beries ako predsudky(co sa moslimov tyka)ale svoje predsudky povazujes za "zivotnu skusenost"🙂

Inak som za ,toto traposenie sem ukoncit.