icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

habibim
13. sep 2021

@ktochytavzite konečne si pochopila, ak ti niekto nastaví zrkadlo, ako je to, keď hovorí (píše) tvojim jazykom... O to mi išlo.... To znamená, že nie je všetko len čierne... To, že sa viac hovorí o negatívach, čo sa islamu týka, to je len pre medializáciu, internet a pravidlom vo svete je, že zle spravy sa šíria rýchlejšie a keď ešte chceš, aby boli aj zaujímavejšie, tak ich dokreslis, domalujes, dáš im top makeup, aby boli zaujímavejšie... Ale tie dobré sa k nikomu nedostanú, lebo dobre spravy nie sú toľko zaujímavé vo svete, ktorý je politicky striktne voči niečomu inému... Napr.na Slovensku sa o dobrých správach z islamského sveta len málo co dozvieš, alebo vôbec nedozvies... Prečo? Lebo to nie je zaujímavé... Pre kontroverznú krajinu, ktorá sa sama nazýva demokratickou (aj keď od demokracie ma veľmi ďaleko, skôr rasizmus) to nie je zaujímavé, lebo strach z nepoznaného je väčší, ako priznať, že môže byť aj to "iné" zaujímavé a nie také, ako ho prezentuje západ.. Ak máš ty zle skúsenosti s moslimami, neznamená to, že je pravidlom, že to tak bude všade a vždy... Ak ja mam dobre skúsenosti s moslimami, neznamená to, že niekde vo svete sa nenachádzajú aj takí, ako sú vykreslovani vo filmoch a knihách.. Ale toto je diskusia o tom, aby sa niečo nové naučilo a nie aby sa len podpichovalo.. Ja osobne, ak nemám čo povedať k danej téme, tam ani nevstupujem... Ale vnucovať niekomu to, že ja mám zle skúsenosti a tak to musí všade byť, je trosku z cesty..

habibim
13. sep 2021

@ktochytavzite ešte by som dodala, že ja nemám žiadne predsudky 😉

ktochytavzite
Autor odpoveď zmazal
ktochytavzite
13. sep 2021

@habibim co je dobro?Ze muz ma moc nad zenou v Islame?
Netvrdim ze Islam je len zly,isto su tam aj pozitiva aj dobri ludia atd.
Ale pre mna nikdy nebude akceptovatelny,pokial zena bude menej ako muz,pokial Mohameda budu ospevovat ako hrdinu,ci proroka a pritom mal 14z plus jednu nezletilu.
Cize ja netvrdim ze moslimovia su zli ale len ich prorok.
Ale bohu vdaka ze som v europe a mozem si zvolit v co budem verit,nie pod natlakom kultury,ci rodiny.

ktochytavzite
13. sep 2021

@habibim mimochodom reagovala si ty na mna v suvislosti so sirenim islamu.Ty si myslis teda ze Islam sa siri najrychlejsie vdaka comu?Konvertovaniu?Ak ano daj pocet konvertitov rocne ,dobrovolnych ,ako Lenka.A ak mas pravdu aj sama uznam ze som sa mylila.Lebo moj nazor je ten,ze sa siri najrychlejsie len vdaka porodnosti a kulture,nic ine by som za tym nehladala.Tych konvertitov tam bude ale nie az tak vela.

habibim
13. sep 2021

@ktochytavzite v islame nema muž moc nad ženou... Žena drží 3 rohy domu a muž len jeden😉 otec, ktorý dobre vychova 3 dcéry v islame, má zarucene nebo a milosť Boziu.. Čiže zeby v islame sú viac ako si myslis

habibim
13. sep 2021

@ktochytavzite s tým konvertovanie s tebou súhlasím, tu nie je o com... Ale je pravda, že sa šíri rýchlejšie než staršie náboženstva.... Možno pre vydaje žien za moslimov, možno kvoli konvertovaniu,mozno kvôli usvajaniu deti bez rodičov a učeniu ich islamu, možno kvôli umrtiam kresťanov a zidov viac ako novonarodenych v týchto nabozenstvach, možno kvôli preobrateniu ateistov a vybratí si práve islamu a nie kresťanstva... Ja neviem.. Nezaujíma ma to až tak.. Každý si verí v co chce.. Ja verím, že Boh je len jeden a nechal nás tu na zemi borit sa medzi sebou aj s našimi náboženstvami, lebo nám dal slobodnú vôľu rozhodnúť sa... Môj názor...

habibim
13. sep 2021

@ktochytavzite ešte si napísala, že sa šíri rachlejsie len kvôli pôrodnosti a kultúre... Tu kultúru by som tam nedávala.. Lebo podľa môjho skromného názoru, kultúra a náboženstvo by sa miesta nemali... Nikdy... Ak je náboženstvo tak je všade rovnaké a nemalo by sa miesat s politikou a kultúrou... To su tri rozlisne veci aj keď idú ruka v ruke... Aj tak..

ktochytavzite
13. sep 2021

@habibim ale podla mna to so sebou suvisi,kultura a nabozenstvo,ide ruka v ruke.
Ale ved oni to maju v Korane ze muz je nad zenou,nvm oresne ako a aky vers ale bolo to tu aj rozoberane.
A inak ja sim tiez mala kolegynu,moslimku a ta tiez rozvedena ,ci zila v hriechu a nebola to zidna radikalka,tusim len bravcove nejedla,inak sa nemodlila nic.To na margo tej tvojej svagrine.A tiez bola tam z Bosny alebo odtial.Ze ani ti moslimi nie vsetci su taki striktni vo iere a d asa s nimi.

habibim
13. sep 2021

@ktochytavzite neviem kde to bolo spomenuté, nečítala som posledne strany dopodrobna, keďže nemám toľko času... Ale viem, že keď hocikde a hocikomu tu spomeniem ako je to so ženami v islame, všetci sa bijú do pŕs, že žena je niečo veľké a vzácne... Nakoniec, vidieť to aj na vztahoch otec a dcéra... A to, že je niekde žena za psa, to už je podľa mňa kultúrny zážitok a nie náboženský...

eva8
13. sep 2021

@ktochytavzite
@habibim
aj podla mna nabozenstvo, kultura, politika su popremiesavane. Ako viem, krestania by sa do politiky miesat nemali. Zas kedzesa hovori, ze v islameje vsetko, aj politika je tam zahrnuta.
Co sa tyka zien v islame. V korane je napisane mnoho krasnych veci, basni sa, aka je zena, ako sa k nej chovat. A potom su 3 verse, kde sa hovori, ako ma muz napominat zenu... Vztah otec - dcera. Vsetci mi s laskou vraveli, porod ex syna. Tiez mi stacilo, ked mi povedali, ze keby to bol chlqpcek, tak by ho zachranili. A kultura ide ruka v ruke s islamom, vsak vidno rozdiely ake su zvyky v spravani sa k zenam v roznych castiach. V Egypte, Alziri, Tunise, aj v Turecku mi ze ny odpovedali na otazku, ci muzi zeny biju kladne. Cize tak. No a asi kedze v starej Juboslavii to bolo pomiesane a aj nabozenstvo sa potlacalo, zije sa tam inak. Neviem, len uvazujem nahlas

habibim
13. sep 2021

@eva8 aj ja som takto uvažovala... Ale keď si spomeniem s ktorým násilím som sa stretávala so ženami v Košiciach, kým som pracovala (som na RD teraz), a keď mi kolegyňa vravela, že sa to ešte aj zhoršilo (keďže mame spisy a vidíš a počuješ, čo ti ženy hovoria, aj keď sa hanbia a boja), tak u mňa je to na rovnakej úrovni násilie na ženách v islame alebo v kresťanstve... Co mi v kresťanstve príde otras hnus a na plač, je pedofilia u kňazov, ktorú nikto z kresťanov nespomína a nerieši, ale to, čo bolo pred tisíckami rokov, ako Muhammad mlmal 14 ci 12 ročnú, to sa tu bude omielat furt... A ani jedna kultúra toto nie je podľa mňa...

lenkakravcova
autor
13. sep 2021

@eva8 No keby sa mňa opýtali, či ženy na Slovensku bijú, tiež by som musela povedať že áno, keďže viem, že mnohé boli bité.. manželmi naoko "kresťanmi". nespájam to však s kresťanstom. Rovnako to v Turecku nespájam s islamom. Aj v ateistických krajinách sa to deje (aj v ČR).. otázne je, kedy to skončí.

lenkakravcova
autor
13. sep 2021

@eva8
Čo sa týka tých veršov:

4:88
Čo vám je, že ste sa ohľadom (posudzovania) pokrytcov rozdelili na dve skupiny? Boh ich obrátil späť za to, čo získali. Chceli by ste správne usmerniť toho, koho Boh do bludu uviedol?! Koho Boh do bludu uvedie, tomu už nenájdeš cestu späť.

Keď si pozrieť arabský preklad, a následné rôzne anglické preklady,
tu link: https://quran.com/4/88?translations=149,167,131...
Píše sa tam v prekladoch, že to nie je myslené, že Boh uviedol priamo - ale že je to v zmysle: "koho Boh do bludu nechal padnúť".
(rovnako ako nešťatný preklad Otče náša - neuveď nás do pokušenia, ktorý je v taliančine: nenechaj nás padnúť pri pokušení).

Ten zvyšok je o apostáze za čias Proroka (teda zákon platný na časy prorokov, - za jeho života, a opäť až po príchode Ježiša). Aspoň taký je výklad salafistického islamu, ktorý patrí k najprísnejším formám islamu vôbec.

dahliaa
13. sep 2021

@eva8 psala jsi, že ,,Co sa tyka zien v islame. V korane je napisane mnoho krasnych veci, basni sa, aka je zena, ako sa k nej chovat. A potom su 3 verse, kde sa hovori, ako ma muz napominat zenu... Vztah otec - dcera."
Které 3 verše máš na mysli? Vztah otec - dcera? Jak to myslíš? Synové i dcery, když to tak zvláštně napíšu, mají v Islámu stejnou ,,hodnotu". Ani jedno pohlaví není více, či méně.
Jsou i hadísy o dcerách, že ten, kdo vychová dvě dcery, tak ten se v den zmrtvýchvstání setká s prorokem Muhammadem s.a.w.s. Nebo další hadís, že bude ochráněn před ohněm...
https://aboutislam.net/shariah/hadith/hadith-co...

Mimo to i v Koránu stojí:
sura 42:49
Bohu náleží království na nebesích a na zemi; On tvoří, co chce, a podle libosti dává dcery jednomu a syny druhému
sura 42:50
anebo z nich činí páry, syny i dcery, anebo činí neplodným, koho chce, neb On vševědoucí je i všemocný.

(teď jsem si všimla, že Bůh ve výše uvedených verších zmínit ve verši 49 jako první dcery a ve verši 50 jako první syny. 🙂 zajímavé)

Jinak @adrestia nám asi nějak zapomněla odpovědět...? 😉

ktochytavzite
14. sep 2021

@lenkakravcova ano,ved biju sa vsade zeny,cina Slovenku,vsade vo svete su agresivni ludia,len je rozsiel ak to je niekde trestne a ak to je trestne a niekde dovolene.

A v Islame ma zena nizsie postavenie ako muz,ci?Bolo to tu aj popisovane,tie prava nema rovnake,dokonca ju moze muz aj udriet,ci?

lenkakravcova
autor
14. sep 2021

@ktochytavzite Popisované to tu bolo už veľakrát. Odpovedané na to bolo priamo aj tebe. Nie, žena nemá nižšie postavenie ako muž. Ma iné funkcie v spoločnosti ako muž. Je mužovi podriadená vrámci rozhodovania v manželstve ale nie je nižšie postavená.
Ak sú dvaja vedci, cudzí muž a cudzia žena a majú rovnakú úroveň vedomosti, - majú rovnaké postavenie. Ak je žena inteligentná, má vzdelanie, a nejaký cudzí muž je jednoduchší tak je žena vyššie vrámci spoločnosti než on. Napr žena, ktorá založila druhu univerzitu na svete bola muslimka. A bola vyššie postavená než kopa mužov okolo nej.
Záleží to od veľa faktorov. V manželstve sa žena podriaďuje mužovi. Ale opäť väčšinou je to podľa toho porekadla: muž je hlavou rodiny a žena krkom, ktorý tou hlavou otáča. Zase netreba robiť z muslimiek chudinky. Nie sú utlacane. Resp sú na tom ako všetky iné ženy = ta ktorá niečo chce, tak to "ženskými zbraňami" dosiahne. Každá žena vie ako ma svojho muža presvedčiť (a ak má rozumný názor alebo nápad tam pochybujem žeby muž dlho váhal).

habibim
14. sep 2021

@lenkakravcova tvoja posledná odpoveď mi pripomenula jednu historku tu u nás... Susedky vnučka sa zaľúbila a vydala za jedného a on ju odviedol do Slovinska, keďže on tam robí a tak nech budú zajedno.. Bývala v byte, kde bola sama.. On chodil domov až neskoro večer, dokonca robil na smeny, tak niekedy si aj myslela, že je v robote počas noci (on robil len denky krátke a víkendy voľno) neskôr vysvitlo, ani nie dva mesiace po svadbe, že jeho prvá žena, žije pod ňou, v takom istom byte aj s ich dvoma deťmi... Ona sa zbalila a odišla od neho aj so všetkým zlatom, čo na svadbe dostala.. Prvá žena, zbalila aj seba aj deti, aj zlato samozrejme a tiež od neho odišla.. Co je momentálne s nim, to neviem, ale vtedy to bolo také rosambo, že sme sa smiali, že ani TV nám netreba.. Jak na dedine..
Inak ja sa tu čudujem, a toto na svk nie je, aspoň nie u nás na východe, že tu veľmi veľa žien (za 11rokov manželstva môjho asi 12 prípadov viem) odijde od muža bez podania o rozvod k inému, len mu pošle správu v mobile alebo najnovšie jedna (so šatkou povieš si, že prava moslimka) nahraje video po noci, jak odchádza cestou autom do toho pesnička z rádia, odchádzam už sa nevrátim a následne hodí na fb fotku s druhým jak si zamykaju kladku na moste zalubenych.. A co je horšie, vedia tak aj deti nechať manželom a staraj sa🤦‍♀️ a nikto im nič za to neurobil nestal hlavu, nevydedil, nevyhrážal sa a pod.. Na oplátku by som povedala, že sú to páry, ktoré poznám, stretávali sme sa a manželia boli jak medom obalrni, nikdy na ženu ne zdvihli ruku.. Ale zrejme ženám sa presytilo mat všetko jak na dlani, nechapem🤷‍♀️
Staré ženy ti tu povedia, že niekedy treba ženu, ktorá nevie co so sebou, držať "na uzde", alebo poučovať, lebo nedevedia, čo so sebou.. A povedia ti, ze tým, že žena má také právo nad mužom, tak veľakrát vedia zviesť ženatého a to je hriech a pod... No toto posledné sa deje všade, bez ohľadu na náboženstvo... Ale tie prípady vyššie mi neidu do hlavy nijako... Som sa teda rozpisala

ktochytavzite
14. sep 2021

@lenkakravcova cize v manzelstve sa podriaduje muzovi.Ale to je tak na cely zivot skoro;)
Ale tak dobre ze sa to tu viacej rozpisuje,tiez som sa viacej dozvedela.tie nabozenstva nie su moc odlisne,ale kultury ano.

lenkakravcova
autor
14. sep 2021

@habibim No presne toto čo píšeš.. Známa, muslimka, nedávno hovorila, že žije už s iným mužom než v minulosti. Rozviedla sa. Pýtala som sa jej ze prečo.. A ona ze ani nevie. Že nikdy jej nič zlé neurobil. Pracoval, kúpil im nehnuteľnosť, pratal doma, pomáhal s domácimi prácami, nemali deti takže ona sa o deti nemusela starať.. A ze sa proste len zamilovala do iného. 😶 Tak chudák jej exmanzel.

eva8
14. sep 2021

@ktochytavzite len tak narychlo, to ta zaujima 🙂
https://dobrespravy.eu/tento-maly-chlapcek-si-p...

Uz sme sa rozpravali o reinkarnacii v islame, akosi som zabudla ako to je brane

eva8
14. sep 2021

@dahliaa
@lenkakravcova
zareagujem inokedy

ktochytavzite
15. sep 2021

@eva8 to je zaujimave,inak ak je to skutocne a da sa to dokazat,by ma zaujimalo ako sa k tomu stavaju nabozenstva,reinkarnacia je asi len vo vychodnych nabozenstvach.Ale kdesi som citala ze aj Jezis hlasal reinkarnaciu a prvi krestania kvoli tomu boli prenasledovani.

eva8
15. sep 2021

@ktochytavzite neviem. S ptcom som sa rozpravala, ze by sa dusicky bez reinkarnacii premnozili. On, ze podla nabozenstva reinkarnacia nie je. Farar zas, ze az v den sudny sa vsetci syretneme. O reinkarnacii som sa s nim nerozpravala. Ale tu sa pisalo, len si nepamatam presne co.

ktochytavzite
15. sep 2021

@eva8 hej,ale tak vidis ze su deti kt si pamataju.Ze farar nevie ,neznamena ze to tak musi byt.Skor by ma zaujimalo,co ten dr kt sa tomu venuje si o tom mysli.Ale ze nejake dieta vie aj miesto ,zaujimave.

eva8
15. sep 2021

@ktochytavzite všetko považujem za energiu
Akurát v rádii počúvam pápeža

eva8
15. sep 2021

Baby, dám to sem, pretože v kuse hovorím o láske, toto ma oslovilo:
Nerobme z lásky biznis
Povedal to pápež v Šaštíne. Zamýšľam sa, aby som neskĺzla do biznisu....

lenkakravcova
autor
15. sep 2021

@eva8
@ktochytavzite

Nemyslím si, žeby sa mohli duše premnožiť, pretože len keď si vezmeme našu Zem, tak je ako zrnko piesku voči mliečnej dráhe, našej galaxii,, nie to ešte voči celému vesmíru - tam je naša galaxia ako zrnko piesku voči nemu.. 🙂 Si vezmite, že na tomto obrázku je slnko aká maličká bodka vrámci len našej jednej galaxie.. a galaxií sú tisíce.

Mne osobne reinkarnácia nedáva mysel z viacerých dôvodov, ale najhlavnejší je ten, že sa pri nej tvrdí, že sa má človek učiť. Naučiť to, čo urobil zle. Lenže ak sa má jedinec niečo učiť, potrebuje vedieť, kde konkrétne urobil chybu. A nikto z nás si chyby minulého života nepamätá, takže sa nemôže naučiť, čo urobil zle, a ako to napraviť.

roja01
15. sep 2021

Doporucujem, aby ste si vypoculi na YouTube relaciu Život po smrti od AllatraTV. Je tam aj o reinkarnacii. Je to sice trocha dlhe, ale stoji to za to.

habibim
15. sep 2021

@eva8 aj v Košiciach to hovoril.. A páčila sa mi pasáž s koreňmi, keď vravel, že aby láska napredovala, treba sa starat o korene, v tomto prípade o starých rodičov, treba sa od nich učiť, navštevovať ich a nie doma sadnúť a jedným tlačítkom na nete zrazu všetko vedieť... Tu som si poplakala, lebo som si spomenula na moju babku (zomrela pred 2r.vo veku 90r.),ked som k nej chodila tehotná s druhým synom a koľko sme spomínali a koľko mi vravela o jej živote.. A veru je mi príkladom.. Môj manžel nenormálne ju mal rád a ctil si ju veľmi, aj ona inak ako "synu môj" mu nepovedala❤️