icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

ktochytavzite
17. sep 2021

@eva8 podla mna iesi daleko od pravdy,Japonci tusim maju radsej virtualne zeny ako ozajstne.

lenkakravcova
autor
17. sep 2021

@eva8 Jedine slanina mi z bravčového chutila :D To áno. Ostatné našťastie nie, neznášala som bravčové rezne (mne to proste smrdí. ☹ ). Takže som o veľa neprišla. Bravčová slanina sa dá našťastie nahradiť hovädzou 🙂
Rukolu veľmi nepoznám, musím vyskúšať :D

@ktochytavzite Záleží na tom, akú si tú vegánsku stravu mala 🙂 mala som kamarátku vegánku a tá do seba tlačila normálne rožky a kadejaké pečivo z obchodu (ktoré obsahuju bravčovú masť 🙄) a divila sa cholesterolu..

habibim
17. sep 2021

@ktochytavzite tu veruže krava nezje všeličo, toto by si nedovolili.. Tu ženy deťom behajú za ritou nech ani one nepisaju všade, lebo môže niekto ísť okolo a keď na to vstane, tak bude mať nešťastie, alebo ako hovoria nagrajsaju.. Čiže privedu niečo zle na seba..
Pediatricka na svk sa ma pýtala, kde tu žijeme, lebo moja dcéra nikdy nie je chorá a nema žiadne respiračné ochorenia.. Tak vravím, že na dedine.. Ci mame nejaké zvieratá tu
. Tak reku hej, mame kravy, ešte tu je to tak zachované,... A ona hneď na ti, ze nie je čudo, v kravskom hnoji sa nachádzajú antibiotika, ktoré ak deti dýchajú v detstve, tak nemajú chrípky, astmy a pod... Takže niečo ako rozdiel medzi hnojom od kravy a prasatá bude😉

ktochytavzite
17. sep 2021

@lenkakravcova nie to nie,j rozky malo,taku zeleninu,ovocie orechy ale v norme atake.
Ale genetika nepusti,aj sestra 39kg a zvyseny chol;)

ktochytavzite
17. sep 2021

@habibim co ja viem,my sme museli kydat hnoj ako deti a veru sople sme mali.Akurat kasle pomenej a ja anginy,za mna je to vsetko o genetike a potom zivotny styl.
Inak tam ti ludia su dost poriadne povercivi ako tak citam,a povercivost je v ich nabizenstve dovolena?Lebo ani krestani to nemaju moc schvalene,.

habibim
17. sep 2021

@ktochytavzite o tej povercivosti v kresťanstve viem, moja sestra je striktna v tomto, mne osobne to nevadí a mladé ženy a mladé rodiny tu kde žijem, nad takými starými babskymi rečami len mavnu rukou... A s tými ATB v kravskom hnoji mi vraveli ľudia na svk, a nie tu, Dr. A ešte par známych mi to potvrdilo, čo mali kravy.. O genetike by som nevravela v tomto prípade, ja som bola strašne anginozna ešte aj v dospelom veku, od kedy som tu, nemám žiadne problémy... Manžel nikdy nemal ani astmy ani nádchy... Presne kvôli tomuto... Jeho najstarší brat bol furt chorlavy, ale ten nežil tu s nimi..

ktochytavzite
17. sep 2021

@habibim no to tazko povedat,my sme mali kravu,moja mama tiez b detstve aj tri a ona naor priedusky mavala ale to zasa so sena ako sa susilo,a kravy jej dako nepomohli,nemoze to skor byt klimou aj?Ale o tych atb moze byt,ved aj osy maju v slinach nejake zlozky atb,preto si vylizu rany.

eva8
17. sep 2021

@ktochytavzite virtuálne?😀 To ani dotyk, nič :(
mRNA vakcíny obsaujú časť RNA vírusu, z ktorej sa vytvorí spike proteín (aký je na povrchu vírusu a tým vniká vírus do bunky) a potom sa zachhytí na bunke, následne sa vytvoria protilátky voči tomu cudziemu telesu a tá časť mRNA je zlikvidovaná. Nemyslím, že sa používa nejaká živná pôda (pri zaužívaných vakcínach sa používa ten kúsok embrya), tu je tá časť mRNA v takom lipidovom obale.

roja01
17. sep 2021

@habibim chcem sa opytat, atb v kravskom hnoji je prirodzeny stav, alebo preto, ze kravam u nas davaju atb do stravy(to by boli aj v mlieku 😣) . Mozno je to hlupa otazka, no skutocne som to este nepocula.

eva8
18. sep 2021

@ktochytavzite oprava: nie z embrya, ale z potratenych deti :(

eva8
18. sep 2021

@lenkakravcova ak to sem nepatri, vymaz, mne sa cely rozhovor velmi pacil, stale rozpravam o tomto:
"Čiže človek chce vedieť, prečo sa má tak či onak správať, a nielen to, že nesplnil nejaký príkaz. Chce vedieť dôvod a ten musí byť zaradený v celkovom kontexte viery."
https://svetkrestanstva.postoj.sk/88226/knazi-n...

Cize poslucham nie zo strachu pred trestom

@dahliaa dakujem, mi nenapadlo, ze aby ich boh potrestal. Boha osobne prosim o odpustenie, nie o trest pre niekoho. V ostatnych pripadoch (aj v tomto) to necham tak. Mne sa v ziadnom nabozenstve nepaci ak sa povie nieco take ako "Boh ta potresta". P. Boh vie, co ma robit. Sami pisete, ze je spravodlivy, milosrdny. Tak preco si zelame nieco, co ma spravit? "Bud vola tvoja" Cize ho prosime, zelame si, aby nam nieco splnil, ale "odpust nase viny, ako aj my odpustame svojim vinnikom...", neprosim: Potrestaj niekoho, ako aj ja trestam.... Ludske zakony su, pretoze sme hriesni, potrebujeme vedenie clovekom aj tu na Zemi.

Stali sme da hriesnymi odkedy Eva podala jabko Adamovi? A prisiel Jezis, clovek, ktory nad viedol, ktory ukazal cestu, akouame ist. A napriek tomu potrebujeme zakony, ktorymi sa riadit. Aj ka ivh potrebujem. U katoikov je tiez centralne vedenie = papez. U moslimov nie. Je mnoho vetvi krestanstva, je mnoho vetvi islamu. Teda z toho vyplyva, ze ani Biblia, ani Koran nie su jednoznacne, resp. daju sa vysvetlovat nie rovnako

lenkakravcova
autor
18. sep 2021

@eva8
Rozmýšľala som nad tým, prečo je toľko rôznych prúdov a smerov. Či už v kresťanstve alebo v islame.
Došla som k záveru, že to bude spôsobené ľudskou náukou.

Ak by v kresťanstve neexistoval katechizmus, neexistovalo by rozdelenie medzi katolikmi(12vetiev) a protestantmi (viac než 300vetiev) Aj jedni, aj druhí uznávajú Bibliu. No jedni z nich v čerpajú vedomosti z ľudských zdrojov katechizmu... Druhí z myšlienok protestantskych kazateľov...
Ako keby sa všetci odklonili od toho gra v kresťanstve a nahradili to inými zdrojmi podľa ktorých Bibliu vykladajú.

Ten istý problém cítim v islame. Sítí a suniiti.
Sunniti sa tiež delia na mnoho smerov (300 cca).
Aj jedni aj druhí sa riadia určitými časťami tradície, hadisov, podľa ktorých vykladaju Koran.
Riadia sa hadismi, ktoré boli spísané 150-200r po smrti Proroka pomaly viac než samotným Koránom, v ktorom sa píše ze on je sám o sebe dokonalý a nič už netreba.. 😶

Príde mi to také ze ľudia všade na svete sa radšej riadia ľudskou naukou ako niečím od Boha.
A si vezmi, že práve tá ľudská náuka ma tie tresty... Katechizmus menuje plno veci, ktoré podľa Biblie ani nie sú zlé, a súdi ich.. Hadisy to isté - súdia miesto Boha v Koráne. Dokonca prísnejšie než Boh.

eva8
18. sep 2021

@lenkakravcova pekne si to zhrnula 🙂

dahliaa
18. sep 2021

@eva8 Ano, Bůh ví, co má dělat. Také jsem psala, že věřím (ne, že to vím. To ví jen Bůh sám), že je Bůh za tento čin potrestá, kdy odmítli záchranu děvčete, ale chlapce by se zachránit pokusili. Tady šlo o evidentní, úmyslnou neochotu pokusit se zachránit život.
Odpustit člověk může. Bůh také, ale stejně tak může potrestat. Jak On spravedlivě uzná za vhodné. V Koránu je dost veršů na toto téma. Např.: 4:18 Však odpuštění nebude dáno těm, kdož dopouštějí se špatností a teprve ve chvíli, když smrt se pro některého z nich dostaví, zvolají: „a já nyní se kaji!“ A nebude také pro ty, kdož zemřou jako nevěřící - pro ty jsme připravili trest bolestný.

Někteří by bez strachu z trestu ztratili zábrany, hodnoty. Já zastávám názor, že za určité ohavné činy by měl být člověk potrestán a nemělo by mu to jen tak projít, aby vesele dál v těchto činech pokračoval nebo nebyl za ně odpovědný. Leda, že by toho skutečně, upřímně litoval. My jsme jen lidé, Bůh je spravedlivý.

eva8
18. sep 2021

@dahliaa a jeden lotor na krizi uveril a dostal sa do neba. Druhy nie.
Ano, suhlas, nie som za podporovanie zlych cinov. No nerobit nieco zle len preto, ze sa bojim trestu a nie preto, ze tym ublizujem, stale povazujem za nie odstranenie problemu. Ustvana zver sa brani

dahliaa
18. sep 2021

@eva8 nerobit nieco zle len preto, ze sa bojim trestu a nie preto, ze tym ublizujem... Je to velmi smutné, ale někteří to tak opravdu mají. Jak je vidět, mnohé nezastaví ani strach, ani svědomí a kolikrát ani trest.((

eva8
18. sep 2021

@dahliaa no a takyto strach povazujem za velkeho nepriatela

dahliaa
18. sep 2021

@eva8 Já ne, jelikož pokud někdo nemá morální zábrany, tak alespoň strach z trestu může zabránit v páchání trestních činů a jiných ohavností. Ale někoho ani ten strach a trest nezastaví. To pak končí tragicky.

eva8
18. sep 2021

@dahliaa vies, ja si nemyslim, ze Boh si zela, aby sme plnili jeho prikazania zo strachu pred trestom, ale aby sa nam dobre zilo tu na zemi 🙂

ktochytavzite
18. sep 2021

@eva8 a ja si myslim ze aj tie prikazania su len od ludi,Boh podla mna nezasahuje do ludskeho konania,na to vsetko prisli ludia a postupne to len doplnali,aby na svete bol nejaky poriadok a pravidla,a vymysleli si Boha aby potom sa tie oravidla lepsie dodrziavali.Lebo inak by to asi nefungovalo.

habibim
18. sep 2021

@roja01 mne naša pediatricka na svk povedala, že nieje čudo, že dcéra nie je chorá ako iné deti, keď ma okolo seba kravy, v kravskom hnoji sa nachádzajú látky, ktoré keď sa vdychuju, tak sa dostávajú do tela prirodzene, akoby ATB.. Aj ja som bola prekvapená, keď to povedala.. A ma to niečo do seba.. Slabo sú u nás deti v okolí choré vôbec, aj počas celej korony...
Ked mala švagriná, alebo jedna susedka, čo sa pamätám, kravu chorú a veterinár predpísal ATB, vtedy švagriná mlieko vylievala, nepili sme ho ani nič mliečne nevyrábala

habibim
18. sep 2021

@ktochytavzite o tom sene, keď ho skúsime by sme ti vedeli so svagrinou povedať... Tak je alergická na seno, že keď kycha tak konci až pri cvrknuti si🙊🙈. Len teraz neviem, či z kychania, lebo zo smiechu🤔🙉

dahliaa
18. sep 2021

@eva8 S tím naprosto souhlasím.

Sura 2:195 Rozdávejte na stezce Boží, avšak nevrhejte se do zkázy vlastníma rukama! Konejte dobré skutky, neboť Bůh miluje ty, kdož dobré skutky konají.

eva8
19. sep 2021

Prekvapivo však vedia nájsť aj pár pozitívnych vecí. Napríklad jeden kolega, ktorý vôbec nepodporuje Taliban, povedal, že je teraz vonku výrazne bezpečnejšie. To preto, že Taliban presadzuje prísne islamské právo šaría, podľa ktorého keď prichytia niekoho kradnúť, odseknú mu ruku. A tak sa nekradne. Pamätám si, že aj predtým mi ľudia hovorili, že v čase predošlej vlády Talibanu kriminalita nebola, lebo sa ľudia báli kradnúť. Takto sa tí z odľahlejších oblastí veľmi ľahko manipulujú, nemajú prístup k informáciám alebo ich majú len čiastkové, nemajú doma rádio.
V odľahlejších oblastiach je tak väčšia podpora Talibanu ako v mestách, kde je väčšina verejnosti zásadne proti.
https://dennikn.sk/2527368/slovenka-pomahala-v-...

ktochytavzite
19. sep 2021

@eva8 ale zasa slobodne matky to maju narocne,utekaju do zahranicia.Pretoze sa bali ze podla zakona sarie by o to dieta prisli.Alebo sa skryvaju.Nedam zdroj ale citala som to nedavno.
Inak nerozumiem kedze Taliban dodrziava alebo vychadza zo sarie,preco tieto predsudky,ved saria mieje nic zle ale praveze spravne,ci?Spon takto to tu bolo popisovane @dahliaa

eva8
19. sep 2021

@ktochytavzite Saudska patrila medzi najbezpecnejsie krajiny kvoli prisnym trstom. V jednom dokumente bolo, ze ani hrat na gitaru sa nesmelo. Teraz neviem ci plati tento nezmyselny zakon. Taliban nedovoli len tak pospevovat hocico. Xas za socializmu sme tiez "pasovali" platne z Juhoslavie, pocuvali zakazanu rockovu hudbu, alebo aj ked nie rokovu, ale zapadnu 🙂 Silne obmedzenia cloveka prehodia do opacneho extremu. Padol berlinsky mur a zrazu sme cely stary system zavrhli a vhupli a odorovali zapad. A ako sme dopadli? Rozhladenejsi situaciu zneuzili (urcite nie vsetci, niektori vyuzili, co kvitujem) no a ostatni sa pomalicky zorientovabali. Najlepsia je podla mna volnost, cerpat zo zivotnych skusenosti inych, kazdy ma v sebe ciste srdce, ktore sa casom meni. Vychova, prostredie. Obmedzovanie vyrvara u niekoho istotu, u niekoho stiesnenost. Kazdy jeden sme jedinecnou osobnostou 🙂
Zasa na mna lezie rozpisovanie sa o nesmrtelnosti chrusta :( Vdaka vsetkym za trpezlivost 🙂

ktochytavzite
19. sep 2021

@eva8 ale za aku cenu,?Ja stale myslim na tie prava zien v tej saudskej,nedavno tam vysla nejaka zena len tak v sukni a hole ramena alebo plavkach a hrozi jej trest smrti,toto nie.Ved nech su bezoecna krajina ale zasa to ze obmedzuju zeny tiez nieje ok.Pritom som tiez citala ze ked tam sla naor zdr sestra robit nesmela jest bravcove,to tiez ako si to mozu dovolit?Hl vec ze v europe ked si tak sa im nepaci ze nemozu nosit zahalenu tvar alebo vyzaduju tie kabinky na modlenie aj v obchode,teraz to tu pisali baby.Ved ok ale potom nech aj moslimovia vychadzaju v ustrety inym hodnotam a inemu ,zivot stylu.Necj je ta volnost vsade,nielen v europe.

habibim
19. sep 2021

@ktochytavzite mne sa zdá ze aká väčšina prevláda, tak by to malo byt... Ale v budúcnosti nikto nepôjde do saudskej robiť ale do Európy anoo.. Týmpádom sa v Európe rozšíri muktikulti, a to už musí Európa urobiť ústupky, aby ukázala demokraciu... Čiže nech sa Európa bije do pŕs akokoľvek, nemôže robiť to, ako to robí arabský svet... Kebyže do arabského sveta imigrovali Európania po niekoľko rokov, tak aj tam by postupne bolo niečo európske... Ak sa nepáči Európe, že sa teraz migruje a s tým nosia aj zvyky, tak nech neukazuje že je demokratická a nech zatvorí všetky hranice a urobí si poriadok ako aj arabský svet... A bude vybavené... Podľa mňa slovo "demokracia" je spravodlivá a dala by sa použiť len na jednu vec - demokracia od Boha = ci si chudobný, či bohatý, skončíš s holou ritou pod zemou tak ci tak, bez vsetkeho... A ta istá zem pohltí Američana Európana j araba..

lenkakravcova
autor
19. sep 2021

@habibim Ja myslím, že je to obojstranné.

Tak ako Európa chápe, že musí prijimať migrantov, kvôli ekonomike - ako pracovnú silu,, rovnako tak chápe Saudská Arábia, že sa musí viac otvárať svetu a postupne začať eliminovať vymyslené zákony (ako mali tú blbosť so zákazom šoférovania žien :D ).

Myslím, že postupom času sa to všetko tak nejako stabilizuje na akej takej multikulti rovnováhe.
Napríklad také Emiráty sa s tým už úplne zmierili :D Nemuslimovia tam môžu aj obchodovať s alkoholom a nie sú za to stíhaní, lebo v tomto štáte začali rozlišovať ústavu štátnu od náboženstva. Taká tá sekularizácia, v zdravom slova zmysle (nie v zakazovaní náboženských symbolov, ale v slobode vierovyznania) si myslím, že sa stabilizuje časom asi všade.

lenkakravcova
autor
19. sep 2021

@ktochytavzite

HMMM, kde si to čítala? Neobhajujem SA, majú tam aj dosť divné zákony, ale tvrdiť že:
- "zdr sestra robit nesmela jest bravcove"

Ako si to myslela? :D Čo bravčové tam chcela akože jesť? Však bravčové sa tam nepredáva..
To ako keby si si chcela kúpiť na Slovensku marišku v obchode - keď sa nepredáva, tak nemáš možnosť ju konzumovať.