icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

ktochytavzite
21. sep 2021

@lenkakravcova Asi mas pravdu.

lenkakravcova
autor
21. sep 2021

@snezienkaaa82
Áno, je to tak ako píšeš.
Zákony jednotlivých vier sú dané ale nie vždy je všetko možné v aktuálnych podmienkach dodržať.
Myslím, že dobrým príkladom na to je:
Hypotéka.

V islame je požičiavanie na úrok zakázané.
Ale ako si majú dnes mladí ľudia zabezpečiť bývanie?
Dá sa bývať v podnájme, no ani to nie je výhra.. A niekedy sám ten čo byť prenajíma, ho má na hypotéku..

Preto netreba na pravidlá nahliadať slepo, ale snažiť sa pochopiť, prečo je niečo tak alebo onak. Požičiavanie na úrok je zakázané, kvôli užerníctvu, premršteným úrokom ktoré ľudia neboli schopní platiť a tak prišli o všetko... Hypotéka je teda o dosť niečo iné.
Zároveň však nie je v islame stále povolené vziať si pôžičku aby si mohol niekto kúpiť nové auto alebo ísť na dovolenku. Bývanie je nevyhnutnosť. Nadštandard nie.

dahliaa
21. sep 2021

@lenkakravcova
@ktochytavzite
Ono Šaría je jen jedna, ale dá se rozdělit na 5 kategorií. Samozřejmě vychází z Koránu a Sunny.
1. Povinné činy (Fard) - To, co muslim musí dodržovat a dostaně za to v soudný den odměnu (pokud jsou vykonávány s dobrým úmyslem).
2. Doporučené činy (Mandub) - To, co je dobré vykonávat, ale není to povinnost.
3. Dovolené činy (Mubah) - Za to muslim nedostane ani potrestání, ani odměnu.
4. Nedoporučené činy (Makruh) - To, co by nemělo být prováděno.
5. Zakázané činy (Haram) - To, co muslim nesmí dělat. Za to bude v šaríatském (islámském) soudě nebo v soudný den potrestaný (pokud mu nebude odpuštěno).

Je tam zahrnuta i náboženská etika, aqidah, ijma, qiyas, normy mazhabů.

šária podľa vlastných politických preferencii: pridávanie politických trestov smrti - proste výmysly totálne - To nemá s Islámským právem šaría nic společného. Trestání, které není v souladu s Koránem a Sunnou nemá ani s šaríou nic společného. To už je otázka politiky a ne Islámu.

obmedzuje neveriacich, ktorí idú podľa ústavy sekularneho štátu, alebo to pridáva zákony, ktoré nie sú v Koráne a sú niekedy až v rozpore s ľudskými právami. - V sekularnych státech, kde se nevěřící řídí ústavou toho daného státu, neexistují šaríatské, islámské soudy, které by je soudily.
trest smrti aj za homosexuálny čin verejný, alebo apostázu, nikáb pre ženy.. - Trest smrti za niqáb je podle Islámského práva nesmysl. Niqab není fard. Trest smrti (za cizoložství v manželství, homosexuální styk nebo zřejmě i za apostázu) může být vykonán jen šaríatským soudem v islámské zemi nebo ve válce.
Allahu alam.

habibim
21. sep 2021

@ktochytavzite došli argumenty...
Podobne sú si teraz... V sz boli skoro totožné...

habibim
21. sep 2021

@ktochytavzite veruže sú dôležitejší veci, idem variť cviklu na zavárané aj sirup💪 si ma na kopla teraz, vdaka😉

dahliaa
21. sep 2021

@lenkakravcova Hypotéka je tak jako tak zakázaná a není na ní žádné povolení. Nikdo nemůže to, co je zakázané Koránem schválit jako dovolené (pro muslimy). Ani v případě, že člověk žije v Evropě. V Islámu je zakázané podporovat lichvu a půjčovat si peníze za úrok.
Súra 2:275 Ti, kdož pohlcují zisk z lichvy, vstanou z mrtvých jako ten, koho satan potřísnil svým dotekem. A to proto, že říkali: „Vždyť prodávání je podobné lichvě!“ Bůh však dovolil prodávání a ZAKÁZAL LICHVU. Tomu, komu dostalo se varování od Pána jeho a který přestal s lichvou, bude zachováno to, čeho předtím nabyl, a rozhodnutí o něm bude patřit Bohu. Ti však, kdož vrátí se k lichvě, ti se stanou ohně obyvateli a budou v něm nesmrtelní.

habibim
21. sep 2021

@lenkakravcova s tou hypotékou súhlasím... Aj tu keď som sa to pýtala veriacich povedali, že ak si zariadujes s tým bývanie, lebo nemáš kde bývať tak áno... Ale ak máš kde bývať, ako napr.my v manželovom rodičovskom dome, a zaraďujeme si nový rodinný dom, ktorý sme kúpili z vlastných, tak tam už ju použiť nemôžeme, podľa toho, že je to hriech... Ale! Ak si ľudia vo svete vravia, že sú ľuďmi, aj kresťania aj moslimovia, mali by sme ich rozdeľovať podľa svedomia a nie podľa náboženstva... Susedky syn je zamestnaný v Taliansku, potreboval nové auto, ak by staré opravoval, tak by ho vyšli opravy skoro ako nové.. Na nové nemal peniaze. Došiel za šéfom a vysvetlil mu situáciu.. Ze potrebuje auto, a nema financie, aby mu ak môže poskytol pôžičku... Ten s tým nemal problém.. Lenže ďalej nesledoval, že ten sused povedal, že ale ved ty vieš, že som moslim a nemôžem platiť úroky, mne je takáto pôžička zakázaná... Ten šéf sa len usmial a povedal, že ani on s tým nemá problém.. Dal mu presne koľko potreboval a ten mu roesne len toľko vrátil... Šéf je Talian, kresťan.. Čiže, v dnešnom svete je až nesmierne dôležité pozerať najprv na to, aký ten človek je ako je vychovaný, než to, odkiaľ pochádza a akého je vierovyznania

dahliaa
21. sep 2021

@habibim Podporovat lichvu je ve všech případech zakázané Koránem. Tedy i hypotéky, půjčky s úroky.

lenkakravcova
autor
21. sep 2021

@dahliaa Nemôžem plne súhlasiť. Každý z týchto štátov:
Saudská Arábia, Irán, Afganistan - tvrdí, že ide podľa šárie. A sú odlišné a zároveň sú úplne odlišné od šárie napr. v Kazachstane alebo Indonézii.

Obmedzovanie neveriacich sa deje práve v štátoch, ktoré tvrdia, že idú podľa šárie (o tom hovorím, že toto je problém - a to je opäť SA a Afganistan a podobné). Nie v sekulárnych štátoch. Tan je prvoradé sekulárne právo, nie šária.

Salafisti v SA tvrdia, že nikáb je fard :D a tvrdia, že je to šária. A že ženy by sa mali zatvárať doma, ak nenosia nikáb, lebo neposlúchajú. Jedného takého salafistu, ktorý tvrdí, že len nikáb je správny osobne poznám. Ver mi, nechcela by si byť jeho ženou a žiť podľa tejto politickej šárie.

Áno, trest za homosexuálny styk a apostázu môže byť vykonaný len pod šariatským súdom. Ale máme toto podporovať? Si si istá, že by si takto ty osobne konala?
Lebo tým, že s tým súhlasíš, to ako keby si to vykonala sama...
Ja napr. s hádisovými popravami ľudí, ktorí sa vzdajú viery alebo sú homosexuáli nesúhlasím - --- trest za to je podľa mňa na Bohu. Nie na nás. A vôbec mi nepríde spravodlivé, žeby za to mal niekto dostávať smrť.
Ty osobne by si s tým súhlasila aby bol taký človek popravený?

habibim
21. sep 2021

@dahliaa oni, väčšinou je to zakázané, ako laicky mi bolo vysvetlene, že ak máš na hypotéku a úroky, tak potom máš aj na to, aby si takto mesačne "vyhadzoval" peniaze pre chudobných a siroty... Moja sestra ma hypotéku, manžel robí v zdravotníctve a ona je doma na rodičovskej dovolenke... Okrem tohi, že on robí ako záchranár, robí aj ako poslanec v zastupiteľstve v krajskom meste... No, a keďže sú kresťania jak sa patrí, cely svoj zastupiteľský plat delí mesačne medzi rodiny v núdzi.. Ani cent si z neho neberie domov.. Aspoň takto vykryva svedomie, že platí honosné za úrok z hypo

habibim
21. sep 2021

@dahliaa ved práve preto mu ten kresťan dal pôžičku bez úroku... Koľko vezmeš toľko vrátiš... Lebo by podporoval hriech

lenkakravcova
autor
21. sep 2021

@dahliaa
@habibim

Hypotéka je povolená Európskym koncilom pre fatwy - v prípade nevyhnutnosti na zabezpečenie bývania pre rodinu a sú splnené tieto podmienky:
- The house to be purchased must be for the buyer and his household.
- The buyer must not have another house.
- The buyer must not have any surplus of assets that can help him buy a house by means other than mortgage.

https://www.islamicmortgages.co.uk/index.php?id...

ktochytavzite
21. sep 2021

@habibim vibec nedosli,podla mna nieje to podobne len Sz je podobny Jezis a Mohamed maju podla mna dve,rozdieone hlasania.Ved vidis aj o 3jici sa tu pise ze to nieje podla Islamu spravne a take.
Mna uz nebavi moc diskutovat,takze preto,nieze by dosli argumenty ale velakrat namiesto venovania sa detom tu pisme,a to mi za to nestoji;)

dahliaa
Autor odpoveď zmazal
habibim
21. sep 2021

@ktochytavzite s poslednou vetou suhlasim😉 s tým ostatným ani až tak veľmi nie, každý má iný uhol pohľadu.. Držím sa tohi, čo hlásal Ján Pavol II

dahliaa
21. sep 2021

@lenkakravcova To, že si někdo myslí, že niqab je fard a ještě ke všemu hoden trestu smrti za nenošení je dost úlet. Nikde není nic o tom, že by to byl fard. Z toho i vychází údajné to, že je něco podle šaría a trestáno. Politika státu, kde jsou takové zákony a šaría jsou dvě rozdílné věci. Kazachstán není země s islámským právem.

Pokud by byl nemuslim ve státě, kde jsou islámské soudy, tak by se měl chovat tak, aby to bylo v souladu se zákony. Stejně tak muslimové musí dodržovat zákony státu, kde není státním zákonem šaría.

V Evropě se dá bydlení řešit prvotně i podnájmem, když nemá dostatek financí na koupi vlastního. Ale záleží na každém z nás, jak se k tomu postaví.

Bůh ví nejlépe. 🙂

snezienkaaa82
21. sep 2021

@habibim ja som neveriaca, podľa mňa je to všetko biológia, chémia... no nehovorím, že si nevypocujem alebo neprečítam články, názory ohľadom náboženstiev a kultúr.

dahliaa
21. sep 2021

@lenkakravcova Ještě jsem neodpověděla na to poslední, co jsi v příspěvku psala.
Já osobně bych nikoho nezabila a zabít nedala (kromě sebeobrany). Nemam na to povahu a jsem ráda, že taková rozhodnutí nedělám. Také bych volila tu volbu, aby ho potrestal až Bůh sám. Já bych nezabila ani zvíře. Výjimečně komára. Ženy na to většinou nemají ani povahu. Pokud by ale šaríatský soud odsoudil někoho pro trest smrti, např. pro homosexuální styk na veřejnosti, tak bych to nijak neřešila. Zřejmě k tomu měli důvod a jednali podle islámského zákonu. Já bych soudit nikoho nechtěla (ani podle naší ústavy, ani podle šaríi), nemám na to ani dostatek znalostí a hlavně bych se bála nespravedlnosti a špatného soudu. Pokud ten člověk bude zabit neprávem, tak i toto Allah ví a věřím, že mu za to dá ulehčení v soudný den a naopak soudce potrestá. Vykonávat tresty smrti není povinnost.

lenkakravcova
autor
22. sep 2021

@dahliaa
No, keď sa to tak vyučuje v medine na univezite, tak to nebude úplne nepodstatné sa nad tým zamyslieť, prečo to tam takto robia.. a to si ešte hovoria, že sú krajina Proroka.

Áno, je možné to riešiť podnájmom, ale ten, kto tak hovorí, by si to mal vyskúšať na vlastnej koži - nájsť si bez známosti s dvoma troma deťmi podnájom. V dnešnej dobe je to priam nemožné. My sme si mali problém nájst nájom s jedným dieťaťom, keďže pes bol menšou prekážkou než dieťa :/ A to sme nefajčiari, nerobíme bordel, nevrieskame.. problémom bolo dieťa - obvolala som asi 30 podnájmov, až jedni súhlasili. Takže pri druhom dieťati sme rovno šli po hypotéke.

Vidíš "Já osobně bych nikoho nezabila a zabít nedala (kromě sebeobrany). Nemam na to povahu a jsem ráda, že taková rozhodnutí nedělám. Také bych volila tu volbu, aby ho potrestal až Bůh sám. Já bych nezabila ani zvíře. Výjimečně komára."
Tak potom prečo máme tvrdiť, že sa to má tak robiť, ak s tým sami nesúhlasíme a nejdeme podľa toho? Nepríde ti to pokrytecké? Radšej sa takých zákonov (sunny) vzdať, než súdiť príliš tvrdo, tak ako nám neprináleží.
Nech to posúdi Boh.

dahliaa
22. sep 2021

@lenkakravcova Že se vyučuje v Medíně na univerzitě niqab jako fard (případně za nenošení trest smrti?). Promiň, ale tomu opravdu nevěřím. Ne, niqab není fard. Co o sobě představitelé SA tvrdí nebo ne je mi celkem jedno. Mě zajímá Islám a ne to, co o sobě SA tvrdí.

To nic nemění na tom, že hypotéka - lichva je podle Koránu haram. Z něčeho, co je v Koránu haram se nedá udělat halal. Ale jak píšu, záleží na každém, jak se k tomu postaví. Každý budeme za své hříchy odpovědný sám za sebe.

Nepřijde mi to pokrytecké. Já nemám povahu na to, abych někoho soudila, zabíjela. Zabít zvíře halal způsobem je také povolené, ale já bych to nedokázala. 1. Neumím to/nemám dostatek znalostí. 2. Nemám na to odvahu a povahu.
Ani zvíře bych halal způsobem nezabila. Možná ale jsem pokrytec. Těžko říct.

Pokud šaríatský soud někoho odsoudí podle islámského práva, tak ať, pokud to je spravedlivý soud.
Udělit trest smrti za homosexuální styk není tak jednoduché. Pokud se nemýlím, tak jsou potřeba svědci (myslím 4 muži), kteří ten akt viděli vlastníma očima. Ale jak píšu, nevím, nemám dostatek znalostí. Třeba se mýlím. Jen blázen ale toto bude veřejně provozovat tam, kde bude souzen podle šaríi. Já osobně bych to nechala na Bohu až v soudný den. Popravdě, problematika homosexuálů mě až tak momentálně nezajímá.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
dahliaa
24. sep 2021

@lenkakravcova Podívám se na něj. Vím, že ty nelžeš. Ale spíš, jestli on to správně pochopil nebo možná ti učitelé. Těžko říct, co za takovým názorem stojí.

Ohledně zabíjení zvířat. Máš pravdu, že ten kdo je nedokáže zabít by je neměl tedy ani jíst. No, nedokázala bych to, ale občas si trochu dám. Je to hloupé, ale je to tak.((

O Sunně už jsem psala. Věřím, že věrohodná Sunna je opravdu věrohodná.

lenkakravcova
autor
4. okt 2021

Počuli ste, že zomrel karikaturista, ktorý zobrazoval posmešne proroka Muhammada a zosmiešnoval islam? Lars Vilks.
Zhorel v aute pri dopravnej nehode.
Tak ilustratívny trest od Boha. 😶🔥

haley7897
4. okt 2021

@lenkakravcova nepočula. Nikdy nemal moju pozornosť. Strašná smrť btw...

dahliaa
4. okt 2021

@lenkakravcova Četla jsem o něm. Taková smrt je jen začátek...

eva8
5. okt 2021

ako tu citam posledne prispevky, zistujem, ze Koran + sunny + saria predsa nie su jednoznacne. Teda islam noe ke ax taky dokonaly a logocky

lenkakravcova
autor
5. okt 2021

@eva8
Ak si vezmeš:
krádež, vraždu, smilstvo, cudzoložstvo, homosex.styk, ohováranie, lakomstvo...
- všetko toto je na základe Koránu aj sunny zakázané. Je to jednoznačné. Nejednoznačné sú tresty (preto je toľko smerov a každý smer si to trestá po svojom - niektorí v štáte, niektorí niektoré veci nechávajú na Boha).

Rovnako tak cnosti:
- pravdovravnosť, čestnosť, štedrosť, trpezlivosť, milosrdenstvo, vľúdnosť, usilovnosť atď. - všetko toto je jednoznačne dobré aj na základe Koránu aj sunny. Všetky smery to vnímajú narovnako.

A rovnako tak je jasné, v islame, v každom smere, že je len 1 Jediný Boh a nik iný si nezaslúži byť oslavovaný a uctievaný.

Odlišné sú skôr tie veci, ktoré môžu byť späté s kultúrou (napr. odev).
Je jednoznačné, že je dobré sa obliekať cudne a skromne (neukazovať bohatstvo, nechodiť ako disko guľa :D ), ale zároveň sa smery islamu líšia v tom, čo považujú za dostatočné a vhodné zahalenie, podla kultúrnych zvykov krajín.

Teda gro islamu je jasné. Vpodstate tieto veci, ktoré môžu zvládnuť aj Ľudia Knihy 🙂
Ono aj samotný Boh, hovorí v Koráne, že aj medzi ľudmi knihy sú dobrí ľudia, veriaci ľudia, ktorí veria len v Neho jediného a nepridávajú k Nemu nikoho:

3:113. Nie sú všetci rovnakí. Medzi Ľuďmi Knihy je spoločenstvo rovné. Prednášajú Božie znamenia počas noci a pritom sa v polohe sužúdu (poklona hlavou dole na zem) klaňajú.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
eva8
5. okt 2021

@lenkakravcova ahoj, opäť si začala trestom. A sme na začiatku - poslušnosť zo strachu pred trestom...
Ja som myslela na pôžiščku - je llepšie platiť nájom za vlastný byt + hypotéku, než tú istú celkovú sumu, alebo aj väčšiu za podnájom. Na druhej strane, dáme, dáme tým zarobiť tým, ktorí ten úver pskytujú. Zas, keď stratíme prácu, nemáme za č spácať a vezmú nám byt Všetko je riziko. Ale jednoducho neverm, že by nás p. Boh potrestal za to, že si tú hypotéku vezmeme tým, že stratíme prácu. Všetko vidí, odpustí, nie trestá

dahliaa
5. okt 2021

@eva8 A proč myslíš, že Bůh nemůže i potrestat? Proč si myslíš, že by měl neposlušnost vždy odpouštět? Kde bereš tu jistotu? Bůh nás před trestem sám varuje.
Ano, může odpustit, ale může i potrestat. Jen by mě zajímalo, proč si myslíš, že vše odpustí a trestat nebude.
Jinak lichva je zakázaná a hypotéka/půjčka s úroky lichva je.