icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

lenkakravcova
autor
5. okt 2021

@eva8 Snažím sa ti vysvetliť to, že tie veci sú jednoznačne v svojom základe. Odlišujú sa viac menej len maličkosti.

Hypotéka je viac menej taka oblasť šedá, preto sa o tom polemizuje. Ostatne pôžičky s úrokmi, napr na dovolenku, auto, chatu, sú zakázané v každom ohľade.

Aj ta hypotéka je taka hypotetická.
Hypotéky totiž tak ako iné veci na dlh, na úrok, spôsobujú infláciu. To znamená ze časom zamedzuje iným ľuďom aby sa dostali k bývaniu, pretože tým ako je inflácia, tak ceny nehnuteľností neustále rastu. Tým pádom vlastne tým ze si vezmeme hypotéku, skodime ďalšej generácií. Je to taky začarovaný kruh. Lepšie by bolo keby hypotéky neexistovali a každý mal nárok iba na jeden byt (v prípade vlastníctva viacerých by platil z ďalších daň ako z podnikania, keď už investuje tak nech plati..).

lenkakravcova
autor
5. okt 2021

@eva8 Inak teda túto tvoju teóriu s netrestaním nechápem. Myslíš že to bola náhoda, že daný karikaturista, ktorý zobrazoval proroka Muhammada ako psa, zhorel vo vlastnom aute? 🙂 Či to bola odmena od Boha?

eva8
5. okt 2021

@lenkakravcova nepisete, ze Boh je milostivy, milosrdny...?

eva8
5. okt 2021

@dahliaa nemyslim si, ze Bob tresta 2x - za zivota a po smrti.

lenkakravcova
autor
5. okt 2021

@eva8 Píšeme ale aj to, že je spravodlivý Sudca (a ako rimokatolici hovoria "spravodlivý sudca, ktorý dobrých odmeňuje a zlých tresce") 🙂
Myslím, že do toho koľkokrát trestá a ako, my veľmi nevidíme. Mnohí ľudia majú ako trest tu na zemi rôzne choroby, alebo choré deti, rôzne nešťastia..

dahliaa
5. okt 2021

@eva8 To sice je, ale taky nám dal zákon, ve kterém nám mnohé zakázal. A nikdo z nás neví, co a jestli mu bude odpuštěno. My v tomto životě můžeme jen prosit a doufat, že nám naše hříchy odpustí. On je odpouštějící a slitovný. Jistotu, že nám bude odpuštěno a nebudeme za hřích potrestaní ale nemáme nikdo.

lenkakravcova
autor
7. okt 2021

ISLAM, KORÁN A JEHO VÝZVA K RACIONÁLNEMU ZMÝŠĽANIU 🙂
Korán, ako zákon od Boha, prináša človeku pozvanie prijať Jediného Boha duchovne aj intelektuálne. Mnohé verše nás pozývajú zamyslieť sa nad nekonečnými Božími znakmi, ktoré sa nachádzajú vo vesmíre okolo nás:
-- "V stvorení nebies a zeme a rozdielnosti noci a dňa sú znamenia pre tých, ktorí rozum majú (Korán, 3:190)" --
Iné nás nútia zamyslieť sa priamo nad Slovom, ktorým chce k nám Boh prehovoriť prostredníctvom tejto Knihy:
-- "Prečo dobre nepremýšľajú o Koráne? Alebo na srdciach sú zámky? (Korán, 47:24)" --
Prečo by sme mali vôbec o niečom, čo nám Boh dal, premýšľať? Nemáme to len tak prijať? Bez toho aby sme to chápali?
Boh nás v Koráne nevyzýva k dogmatickému nasledovaniu. Upriamuje našu pozornosť na odsúdenie tvrdení, ktoré si nevieme overiť svojim sluchom, zrakom alebo srdcom:
-- "Nenasleduj to, o čom nemáš poznanie. Pretože za sluch, zrak a srdce, za to všetko sa nesie zodpovednosť. (Korán, 17:36)" --
Výzva na racionálne prijatie Boha v Koráne je v ostrom kontraste s typom viery „stačí mať vieru“. Táto výzva „stačí mať vieru“, ktorú používajú duchovní iných vierovyznaní, je v Koráne nahradená výzvou na čítanie, premýšľanie a overovanie si informácií.
https://muslimovia.sk/o-islame/koran-a-jeho-aut...

eva8
7. okt 2021

@lenkakravcova kde je racio v tom, ze prijmem srdcom to, co som nevidela, nepocula?

"Upriamuje našu pozornosť na odsúdenie tvrdení, ktoré si nevieme overiť svojim sluchom, zrakom alebo srdcom:"

lenkakravcova
autor
7. okt 2021

@eva8 Racionalita je v uvažovaní rozumom nad tým, čo cítime zmyslami alebo vnímame srdcom. ❤️

Ak nám niekto tvrdí, že je správne niekoho zbiť, racionálne to odsúdime ako poškodzovanie fyzického zdravia iného (zmysly) a poškodzovanie psychického zdravia iného (to dokážeme cítiť srdcom, keď sa v žijeme do kože poškodeného).
Takto sa dá jednoducho určiť, čo je správne a čo je nesprávne vo vzťahu k iným.

eva8
7. okt 2021

@lenkakravcova a udretie palickou ma teda aky dosledok?

lenkakravcova
autor
8. okt 2021

@eva8 Môže mať zle a môže mať dobré. Záleží na situácii a samotných účastníkoch. Ak by sa jednalo o citlivú povahu, mohlo by to mat zle dôsledky, ak by šlo o osobu, ktorá by týmto konaním úplne otočila svoj životný štýl z nesprávneho (napr.zvadzanie iných v zadanom stave) na správny, tak by to malo dobrý dopad. Každý z nás iný a každý inak pristupuje k životu a k riešeniu problémov. Takže tých riešení je tiež viacero. Niektoré sú na niekoho super účinné a u druhého budú úplne zbytočné. Treba podať podmienky daných ľudí a ďalších XY vecí..

eva8
8. okt 2021

@lenkakravcova lenze to udretie je prikaz a sama si napisala, ze to ma fyzicke a psychocke nasledky. A znova ma prekvapilo, ze ako priklad si uviedla bitku. Uz nebudem do toho vrtat, lebo sa len utvrdzujem v krutosti islamu
Zlomit cloveka, ktory neposlucha, znicit ho.. To su ludske zakpniy totalitneho rezimu. Alebo psychopatov.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
autor
8. okt 2021

@eva8
Ja som uviedla ako príklad bitku (dvoch mužov napr.) - proste keď sa dvaja muži, alebo dvaja chlapci pobijú na ihrisku!
Vôbec som nepísala o bití sa žien. Ty si do toho primiešala udieranie ženy paličkou. Pozri vyššie.

Niekedy mám pocit, že sa tu niektoré pomaly snažíte manipulovať. Čakáte v diskusii dokiaľ sa niekto nejako nesprávne nevyjadrí a potom hneď po tom idete, pritom to tak ani nebolo myslené.. A pritom ma poznáš, z videnia aspoň.
Nechápem o čo ti v tomto ide. Zosmiešniť nás ako muslimky??? Vážne si myslíš, že centrom nášho náboženstvá je mlátenie sa navzájom, alebo týranie žien? Že to majú muslimovia muži takto nastavené v hlave, alebo čo? Od rána do večera len toto riešime, že? 😖

Máš pocit, že mňa islam zlomil a zničil? 😀
Ako muslimka sa necítim ani zničená, ani zlomená. Nepodporujem ani psychopatov a ani totalitu. Práve naopak.
Cítim sa ako silná samostatná žena. Viem, čo chcem, a idem si za tým. Nie som typ človeka, ktorý podporuje nespravodlivosť. A nie som typ, ktorý nechá so sebou zametať podlahu.

eva8
8. okt 2021

@lenkakravcova nechcem vas zosmiesnit ako moslimky, vobec. Praveze ta povazujem za milu zenu, mas uzasnu rodinu, ako som vas videla, taky klud, pohoda srsala. Deti boli mile, zlate, to je pre mna hlavnym ukazovatelom, ze rodina funguje. Vazne.

Ale kazda pise zo svojich skusenosti. Ty si dala priklad bitku a myslela si bitku dvoch chlapov. Mne prislo na um udretie zeny.

Napisala si krasny citat, lenze ja som v nom videla trhlinky, tak som si ich chcela ozrejmit, nie zmanipulovat. Mam svoju "liniu" a chcem sa jej zbavit. Napr. dam link, pozri si, pred tou moslomkou by som sa mala schovat. Velmi pekne povedala, ze aj ona sa boji radikalneho islamu.
A poznam super rodinu z Afganistanu. Mamicka veeeelmi mila. Otec a deti tiez. Nechcem nikoho zosmiesnit, pod totalitnym rezisom som konkretne mala obraz ludi na samotke este za sociku (a diialo sa to aj tetaz) a pod psychopatom cloveka so psychopati kymi sklonmi, nie muslima.
Proste zaver mojho posledneho prispevku bol, ze islam povazujem za kruty, od zaciatku pisrm, ze ho povazujem za nabozenstvo, ktore zjednotilo Arbov, mnohi boli kocovnici, kupci. Mohammed bol inteligentny a zcestovany clovek, vsetko pekne dal dokopy, vlastne pod sariou sirokospektralne zhrnul pravny system.Boli krute podmienky, tak aj to krute nabozenstvo malo zmysel.
Ludozruti jedli nepriatela, no v jednej dobe nezabilu viac, nez zvladali skonzumovat. Tato veta ma priviedla k zamysleniu, ze zabijali, aby sa mohli nasytit. Vlastne priroda je jedna velka restauracia. A clovek potom zacina rozmyslat, aby sa mal lepsie. A chce, aby sa mali lepsie osyatni. A tak preco by sa nemali mat lepsie aj Arabi? A potom pride niekto, komu slava stupne do hlavy a s mocou rastie chut.A tak to ide. Proste je v poriadku, nadla si zmysel v islame a nedokazala by som tolko ako ty, ale ked som zazila islam nielen z tej peknej stranky, tak budem na to poukazovat tiez. Nechcem urazat. Praveze vy s dahliou ten islam ukazujete z tej peknej stranky a ty urcite zijes ten pekny, dobry islam a qj som uz pisala, ze keby ho tak vsetci zili a to ostatne, co mi vadi, by zaniklo

eva8
8. okt 2021

Este ten link
https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/15242/290613
velmi dobry rozhovor

adrestia
8. okt 2021

@lenkakravcova Lenka, ty nie si skutočná moslimka. Ty si európska soft-moslimka, ktorá si z islamu vyberá to, čo jej vyhovuje. Keby si žila v pravovernej islamskej krajine, tak s tebou vytrú podlahu skôr než narátaš do troch.

eva8
8. okt 2021

@adrestia praveze si myslim, ze by ju obdivovali.

dahliaa
8. okt 2021

@adrestia 🤦‍♀️

eva8
8. okt 2021

@lenkakravcova este dopisem. Je dolezite, aky je clovek, nie ake nabozenstvo nasleduje, ak nie je niekym tlaceny dpdrziavat aj co nechce. Dobry clovek sa zameriava nielen v nabozenstve na to dobre. A ty si dobry clovek ♥️

haley7897
8. okt 2021

@adrestia Zase raz ta nutkava potreba non-muslimov vykladať shariu a učiť co je "správny islam". Astaghfirullah 😫
Nouman Ali Khan postol nedávno príspevok k tomu ako reagovať na rôznych ľudí ktorí z rôznych dôvodov negatívne reagujú na islam, jedna z kategórií padá na teba. Použil tam analogiu stekajuceho psa na ulici. A ma pravdu konverzácia s tebou by bola len stekanim naspäť na psa. Obísť a ísť ďalej...

lenkakravcova
autor
8. okt 2021

@adrestia Aha, nie som skutočná muslimka. Ja len akože verím v Jediného Boha a proroka Muhammada a Mesiáša Ježiša ako proroka. 😀 Tie tvoje zaklincovania sú teda dobré vtipy 🙂

@eva8
Dobre. Skutočne ma to nahnevalo ako si to napísala. Lebo to znelo ako cielený útok. Komunikácia cez internet je ťažká, a najhoršie je keď to vyzneje úplne inak ako to myslíme - či ja alebo ty. Mne si tiež v realite prišla ako milá osoba.

Čo sa týka radikálneho islamu, toho sa obávam aj ja. Nie je to tak, že by bol len jeden typ islamu ako sa snažia jednoduchší ľudia nahovoriť. Islam ako viera v Jediného Boha je len jedna, to áno, ... ale islam ako vetvy náboženstva sú rôzne. Od tých liberálnych až po ultraortodoxné, ba až radikálne. Za radikálne smery považujem salafizmus a wahabizmus (vznik a šírenie najmä zo Saudskej Arábie). Síce sa to tam začalo ako očistenie islamu od niektorých zakázaných praktík (napr. veštenie rozšírené medzi muslimami - pričom je zakázané), ale skončilo to radikalizmom.
Rovnako tak ten Afganistan. Síce sa v Afganistane tvárili na začiatku Talibanci ako tí, ktorí prinesú pokoj, ale po pár mesiacoch - priniesli tam salafizmus, zákazy, príkazy a totalitu.

Nemyslím si, že islam je krutý. Vôbec ho tak nevnímam. Vnímam ho ako akékoľvek iné náboženstvo. Ale čo je pravda, a treba o tom hovoriť, je fakt, že islam je veľmi ľahko zneužiteľný ľuďmi, ktorí chcú iných ovládať . Muslimovia totiž veria. A veria poriadne. Nie ako tu v Európe, kde 2/3 ľudí pochybuju o tom, či vôbec Boh existuje. Tam keď niekto povie, že Boh neexistuje, tak sa mu v lepšom prípade vysmejú, v horšom bude mať prednášku od rodiny čo sa klamstvá rozpráva na verejnosti. V takomto prostredí ak príde nejaký politický líder, ktorý zahlási - "poďme, robme toto a ono, lebo Boh by to chcel, poďme v mene Alláha", tak polovica populácie mu hneď zatlieska a druhá sa po čase sčasti tiež prikloní.. proste v muslimských krajinách je viera v Boha nad všetkým - a tým pádom sú ľudia ňou ľahko ovládateľní.
Veď keď sa robil taký experiment:
- prišiel návštevník, cudzinec, v jendej isl.krajine a poprosil si jedlo v obchode ---- dostal čo chcel s úsmevom, zaplatil. Potom prišiel iný, podobne vyzerajúci a pred objednávkou zahlásil "bismilláh" nahlas - a vieš čo sa stalo? Dostal tiež jedlo ako chcel s úsmevom, a o pár minút mu ponúkli na ochutnávku dezert zdarma a išli sa s nim rozprávať ako keby sa vrátila rodina zo zahraničia 😀 Ako nevravím, že je to tak všade, ale proste v musl.krajinách to stále najčastjšie ide v štýle "Alláhu Akbar" ako vstupenka do ich sveta. A aj preto sú musl.krajiny ľahko politicky zneučiteľné - a dnes častokrát ovládané totalitne nejakým diktátorom.

eva8
8. okt 2021

@lenkakravcova nechcem opat vyzniet zle, ale aj mne sa zda, ako @adrestia pisala, ze si europska softmoslimka. Pochopila som to tak, ze ta nepovazuje za slabo veriacu, ale len, ze si vyberas, co ti vyhovuje, teda to dobre, v tvojom pripade vyberas aj to logicke, spravodlive. Vlastne to co som i ja napisala. Dobry clovek vybera to dobre.

No a viera je od slova verit. Preto som na zaciatku polozila otazku, ze kde je racio, ked prijmem srdcom to, co nevidim, nepocujem, teda p. Boha.

adrestia
8. okt 2021

@lenkakravcova A čo šaríja, tú tiež uznávaš?

dahliaa
8. okt 2021

@adrestia Ty se vážně ptáš muslimky, jestli uznává šaríu?

adrestia
9. okt 2021

@dahliaa Vážne. A chýbajúca odpoveď tiež o niečom svedčí.

dahliaa
Autor odpoveď zmazal
dahliaa
9. okt 2021

@adrestia Myslím, že si Lenka tvou otázku ještě nepřečetla.

lenkakravcova
autor
12. okt 2021

@eva8 Pozri si toto:
ak by som sa mala niekam radiť, tak sa radím k tomuto smeru. Ak to chcete nazývať soft islam, tak tento soft islam vyznávam 🙂
https://www.quranalone.com/
Nezameriavam sa na tradíciu a kultúrne zložky, ale na Korán ako knihu od Boha a žitie podľa neho. Nič si tam nevyberám. Korán akceptujem celý. Bez vyberania si.

@adrestia Teraz som sa dostala k odpovedi. Áno, uznávam šáriu - islamské právo - podľa Koránu. Šárie sú rôzne. Nie som obhajca sunnitskej šárie. Som za koránsku šáriu 🙂 Stačí ti takáto odpoveď? Alebo na tom vidíš niečo zlé?

dahliaa
12. okt 2021