Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@annamalaga A jaký je rozdíl mezi katolíkem na Orave a katolíkem třeba v Prešove?
@annamalaga Myslím, že väčšina ľudí z krajov ako Orava, považuje islam za niečo co sa ich netýka, niečo príliš cudzie a vzdialené, mnohí si islam spájajú s Arabmi, inou kultúrou, iným kontinentom. Málokto si uvedomuje, že Islam bol zoslany celému ľudstvu. Všetkým kulturam, bez ohľadu na to odkiaľ si, aké je tvoje zázemie, farba pleti. Čiže väčšina ľudí z krajín ako Slovensko ktoré niesu bežne v kontakte s muslimami považuje Islam za niečo o čom max tak číta v novinách alebo v knihe, má pre nich bližšie k fikcii ako k realite. A informácie ktoré sú o islame na Slovensku bežne dostupné sú veľmi plytké a často nesprávne. Takže bežný človek nemá veľmi motiváciu týmto smerom uvažovať. Práve preto asi sú katolíci a hlboko veriaci ľudia oveľa pravdepodobnejši konvertovať, lebo sa aktívne zaoberajú štúdium nabozenstva. Študujú a snažia sa nájsť odpovede na kontradikcie a nejasnosti v kresťanstve. Nie každý sa uspokojí len so "slepou" vierou, mnohí hľadajú dôkaz a študujú. A práve tí často nájdu odpovede na mnohé otázky v Qurane. Z môjho pohľadu je islam v podstate updatnute kresťanstvo. Práve preto mnoho veriacich v podstate neopúšťa vieru, naopak ju prijatím Islamu upevňuje. Veď tým ako berieme vieru serióznejsie (bez urážky) oveľa viac praktikujeme a nasledujeme aj učenie Ježiša pbuh. Islam nieje "cudzí" len mnohým ešte neprišiel obežník s updatmi 😁
Kdyby měl někdo zájem a čas, tak sem dávám delší zajímavou debatu jednoho celkem známého křesťana (islamofoba) a muslima. Je to teda v Angličtině (našla jsem i v Ruštině) a velmi mě to zaujalo. Odpovídají i na různé otázky z publika ohledně Bible a Koránu.
https://www.youtube.com/watch?v=3k6MBedWTwwKdyby ještě někoho zajímalo, tak tady jeden český seriál o hijabu. Je to o studentce, která se rozhodla v ČR nosit hijab. Díl je inspirovaný podle skutečných událostí.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/12003187354...
@dahliaa Hijab vie argumentovat a viesť debaty, zvyčajne ho vypočujem, ale priznám sa, že niekedy mám problém s jeho agresívnym prístupom. V takýchto oficiálnych debatách sa zvyčajne drží na uzde a dá sa z toho benefitovat, ale neoficiálne videá sú občas iná story. Ja skrátka nemusím agresivitu v žiadnej forme ani mikroagresie v prejave. Prvýkrát mi takto v negatívnom význame utkvel keď robili video aj s Ali Dawah v new Yorku s nejakým "pouličným" poradcom v oblasti gay sex. Celé mi to prišlo, že neprišiel v skutočnosti debatovať a vypočuť jeho názory, len presviedčať o svojich, snažil sa ho doslova zatlačiť do kúta. Občas a Ali Dawah je v tomto rovnaký až zosmiesnuju ľudí. Aj keď možno nie otvorene.
Proste zvyknem vypočuť keď je to k téme ktorá má zaujíma, lebo vzdelaný Hijab je, +ja počúvam prakticky každého aby som si mala z čoho vytvoriť názor, ale s nimi mám obcas problém keď sklznu do akejsi nadradenosti.
@haley7897 Škoda, že ti nejde spustit. Byl to zajímavý díl, ale stejně některé časti byly takové zvláštní.
Hijaba jsem poslouchala poprvé (překlad do ruštiny) právě tady v této debatě a jeho vystupování mi přišlo normální, ale je fakt, že jiná videa s ním jsem zatím neviděla. Videa s Ali Dawah mi přijdou zajímavá, ale neumím moc dobře anglicky, tak pochytím jen pár slov. Což je o ničem.
@dahliaa Hijab ma aspoň nejaké vzdelanie v oblasti. Dawah nie, ja mam problém mu uveriť pozu s akou vystupuje na YouTube. V zásade ani pri jeho videách o nič neprichadzas, nemajú vzdelávaciu hodnotu, on je v podstate len YouTuber, zarába a zviditelnuje sa hlavne reakciami na iných - častokrát zosmiesnovanie iných. Ma chlapika ktorého napríklad prakticky prenasleduje dobrých 6 rokov a reaguje na každý jeho kontent na YouTube kritizuje každý jeho krok a z toho zarába peniaze 🤦🏻♀️
Potom samozrejme speakers corner videá, ale mne osobne je agresívny štýl dawah proti srsti, mám pocit že ich prístupom skôr rozdeľujú komunitu.
@lenkakravcova za "update" povazujem Novy zakon
@eva8 Asi si nechcela označiť mna v odpovedi. 🙂
Každý ten update vníma v niečom inom. Ja vidím taktiež Koran ako premakanejší než Starý a Nový zákon. Tieto zákony neobsahujú mnoho dôležitého, čo je už v Koráne objasnené. Napríklad priamo rozdelenie zodpovednosti mužov a žien, dedičský poriadok, základné špecifiká pôstu a modlitby... Atď všetko tona seba nadväzuje a ďalej rozvíja ďalšie súvislosti.
@lenkakravcova joj, prepac, mas pravdu, zle som oznacila. Opravim. Ano, koran obsahuje v sebe vsetko a to vsetko je podla mna az prilis vela. A ja mie som zub za zub. Ja to necham radsej tak ked sa to tyka mna. A opat narazime na temu spravodlivosti
@haley7897 za "update" povazujem Novy zakon
@lenkakravcova ktovie ako to bolo na Slovensku pred prichodom Konstantina a Metoda ze v co verili ludia lebo oni priniesli pismo a vieru .A nepride ti luto ze napriklad neviem ci priamo Islam ale vzdelavanie okrem koranu zakazuje ?
@mackamizjedlaskrec
Pred príchodom Cyrila a Metoda ľudia na Slovensku vyznávali mnohobožstvo. Niektoré prvky pohanstva sa preto preniesli aj do kresťanstva na Slovensku. Napr. Slávenie veľkej noci pohanskym spôsobom. Rovnako tak ako sa prenieslo pohanské slávenie zimného slnovratu (slávil sa zdobením stromov, hostinami) - ako Vianoc.
Písmo by sa tu dostalo tak či tak. V období tých dvoch už existovali rôzne druhy písma, takže to bolo len otázkou času. 🙂
Koran k vzdelávaniu priamo vyzýva. Neviem odkiaľ si prišla na tu hlúposť, že Korán vzdelávanie zakazuje (máš na to nejaký dôkaz alebo píšeš len tak čo si počula od babiek pletkarok? 😀).
Boh v Koráne nás vyzýva k tomu, aby sme používali rozum. Aby sme verili tomu, čo si overíme. Prvé chirurgické zákroky pochádzajú z islamského sveta. Numerické písmo (číslice), taktiež. Veterný mlyn je vynálezom arabského sveta. Jednu z vakcín proti covidu vyvinuli dvaja muslimskí manželia. To, či sa niekto vzdelávať chce, to je na ňom. No mali by sme sa, čo najviac. Tento život je skúškou. A
Ak chceme obstáť mali by sme sa učiť. Nie však len technické veci, ale aj duchovné. Inžinieri počas holokaustu stavali plynové komory, lekári podávali jedy.. To sa nesmie opakovať - preto vzdelanie duchovné ma vždy prednosť pred vzdelaním technickým (ale i to treba).
Nenasleduj to, o čom nemáš poznanie. Pretože za sluch, zrak a srdce, za to všetko sa nesie zodpovednosť. (Korán, 17:36)
@mackamizjedlaskrec Jak psala Lenka. Islám vzdělávání nezakazuje. Naopak. Jak jsi přišla na to, že Islám zakazuje vzdělávání kromě Koránu?
Už jsem se sama sebe kolikrát ptala, proč o Islámu kolují takové lži a nesmysly. Že by snaha islamofobů lidi od Islámu odradit a následná neznalost důvěřivých oveček, kterou šíří dál? Vždyť je tolik důvěryhodných zdrojů, tafsiry, samotný Korán, Sunna. Proč si to ti lidé nevyhledají, aby se přesvědčili, zda to, co slyšeli je pravda nebo lež? Nechce se jim a raději věří tomu, co se kde napíše, řekne? Lenost? Nepochopení textu? Bůh ví.
@lenkakravcova budem odpovedat iba tebe lebo je to tvoja duskusia .Ale neverim co citam !Keby im to koran Islam alebo ktokolvek prikazoval tak by to posluchli ...co asi tam nie je lebo kdekolvek na svete v kongrescentre som videla iba malo moslimiek ,,,nie je ich ani v laboratoriach ,ani v kulture (co by sa snazili spestrit zivot inym v kazdodennej rutine )Nie nie su tam sedia doma s detmi !Nevzdelavaju sa !vacsina !dokazane !A teraz boh im pomahaj co daju za znalost detom ked sami nic nevedia ...To je toiste ako u nas Romovia nevedia citat rodicia tak ako ocakavaju ze dieta bude mat v skole dobre vysledky taky kolotoc ale obhajuj si svoju vieru .Boh nas sprostych stvoril ale nie nato aby sme tak ostali .
@mackamizjedlaskrec fun fact, prvú Univerzitu na svete založila Fatima al-Fihri, žena - muslimka.
Aj keď chápem odkiaľ vietor fúka, západom najobľúbenejšie misconcepcie typu taliban a to co oni prezentujú ako shariu =Islam a pod...
Prax je úplne iná. Vzdelávanie je u muslimov jedna z priorít . Deti muslimov, dievčatá aj chlapcov skôr nájdeš stazovat si na to, že ich rodičia tlačia do pozícii lekár, právnik, inžinier. Ďalšia možnosť je už len "hanba rodiny" 🤷🏻♀️ ale to je zase iný kultúrny problém a iná story. Samozrejme to tiež neplatí úplne paušálne, ale mnohí ba sa s týmto stotožnili. Islam naozaj nieje proti vzdelávaniu, naopak.
@haley7897 Fun fact doslovne !To kde si citala ?V plus7 dni ? Ale natoto nebudem reagovat lebo co kto kedy prvy urobil 🤣ja mam len 38 rokov zijem tu a teraz z toho davam aj priklady zo zivota osobneho !z prace !,A nie co bolo pred pyramidami za polarnym kruhom a pod
@mackamizjedlaskrec jaj, tak ak berieš ako relevantné len to čo si videla "cez kuchynské okno", tak naozaj nemôžme mať informovanú debatu, to je fakt a zároveň strata času.
A ono ten "fun fact" je všeobecne známy. Možno by si mala občas prečítať aj iné ako plus 7 dní ak sa chceš zapájať do debát. Samozrejme ak chceš len hejtovat a trolit, informácie netreba, pokojne sa tu verejne opúšťaj aj naďalej.
@haley7897 cez kuchynske okno ale take Holandske 😆Na Svk je moslimov dokopy 5 plus ty a ides davat rozumy a presviedcat tu tvoju pravdu ?A hlavne v tom ze moslimovia su naj !No to by uz ani v novom case nezverejnili 🤣🙈🤐🤦♀️
@mackamizjedlaskrec Holandské kuchynské okno je stale len kuchynské okno. Očividne musíš žiť v bubline ak ti ani multikultúrne prostredie nedokázalo otvoriť oči a zbaviť ťa hejterskej natury.
Holandsko ma zhruba 5% Muslim populácie. Aké zastúpenie by si asi tak chcela aby mali na pracoviskách? + nie každý Muslim je praktikujuci muslim, nie každá Muslim žena je zároveň hijabi a hlavne nie každý ti to bude o sebe oznamovat hneď ako vojde do dverí.
@mackamizjedlaskrec Akože trochu sa uvedom. Hovoríš tu aj o mne. Aj ja som muslimka. Nie som hlúpa a viem, čo nás Boh v Koráne učí.
Čo sa týka vzdelania, tak ako ti tu ženy píšu:
Prvá (alebo druhá) univerzita na svete - al-Qarawiyyin university - v Maroku, v meste Féz: založila ju muslimka: Fatima al-Fihri
https://www.dw.com/en/fatima-al-fihri-founder-o...
@mackamizjedlaskrec Myslím, že tieto muslimské ženy sú menej zalezené doma, než ty 🙂
https://themuslimvibe.com/muslim-lifestyle-matt...
https://www.ummid.com/news/2018/November/23.11....
A myslím si, že dosiahli väčšie, oveľa väčšie úspechy vo svojom živote než ty. Takže nabudúce tu nepíš také nezmysly. Ak sa chceš vzdelávať, vzdelávaj sa. Tipujem, že ani tvoje vierovyznanie ti v tom nebráni, tak ako nám v tom nebráni to naše. Využi lepšie čas, než písaním hlúpostí...
@lenkakravcova Ďalšia pekná moslimská rozprávka. Fatima nezaložila univerzitu, ale mešitu. Údajne žila v 9. storočí, ale prvé zmienky o jej pochádzajú až zo 14. storočia. Je teda možné, že táto žena nikdy neexistovala. Islam má množstvo takýchto nádherných príbehov. Problém je v tom, že sa nedajú nijako overiť z nezávislých zdrojov.
@mackamizjedlaskrec prosim, vysvetli mi, ked su "muslimky blbe a nevzdelavaju sa", preco vsetky zeny v mojej rodine maju ukoncene univerzitne vzdelanie 2 stupna? A c slovenskej som napriklad s titulom jedina. A kazda zo svagrin pracuje u nich doma- a paradoxne v europe nie, lebo nesmu, lebo nedostali pracovne povolenia od europanov🙄🙄🙄 (a o tom pomclim, ze nedostali viza lebo "muslimky bez muza nesmu cestovat"-vyjadrenie slovenskej cudzineckej policie🤐)