icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

mackamizjedlaskrec
3. nov 2021

@vevesh percenta ...ide mi o percenta .Ja som nepovedala ze su hlupe povedala som ze vacsina z nich sedi doma pri detoch ...robili to ich aj ich matky...je te tradicia ? Ved ako sa da porovnat moslimovia v Pakistane ,SAE ,Turecko ,Malaizia ,Afrika ? Nemozne ...

lenkakravcova
autor
3. nov 2021

@mackamizjedlaskrec A odkiaľ máš túto štatistiku? 🙂 Dáš nám tu prosím aj zdroj, z ktorého tieto dáta čerpáš? Cucáš z prsta?

Panna Mária sedela doma pri Ježišovi. Ak si myslíš, že bola blbá, lebo jej záležalo na jej dieťati, tak neviem čo ti na to napísať.. Nie každá žena má prioritu - prácu. Niektoré majú ako prioritu rodinu.

A inak vôbec, ale fakt vôbec nerozumiem, čo máš na mysli tým porovnaním Pakistanu, SAE, Turecka, Malaizie, Afriky (Afrika je veľká). (?)
Turecko je sekulárny štát, s mentalitou blízkou Rusom.
Malaizia je proste samostatný svet.
Pakistan - tam sú sufisti a salafisti (tipujem, že tieto pojmy sú pre teba španielská dedina)
SAE patrí medzi najvyspelejšie štáty sveta
Čo tam chceš porovnávať? A ako? To ako keby si porovnávala "kresťanské" Slovensko s "kresťanským" Haiti. Rozdiely sú obrovské. U nás si ľudia žijú ako tak normálne, až nadštandardne. V Haiti sa ženy predávajú mužom za banán, aby tak uživili seba a svoje deti. Oba štáty majú približne rovnaké % obyvateľov hlásiacich sa ku kresťanstvu, pritom život v nich je diametrálne odlišný. Skús teda premýšľať: čím to len bude? No, čím to len bude? Môžeš napísať čo si myslíš, prečo sú tu takéto rozdiely medzi SR a Haiti. Počkám na tvoju odpoveď 🙂

mackamizjedlaskrec
3. nov 2021

@lenkakravcova koli politickej histoorii nie koli viere

haley7897
3. nov 2021

@mackamizjedlaskrec Tvrdila si ze dávaš príklady LEN z osobného života a práce. Zvyšok ta vraj nezaujíma. Zrazu tu lieta Pakistan z jedného konca a Afrika z druhého. To nabralo rýchly spád.
A defacto si napísala, že "ostali 'sprosté' ako ich Boh stvoril" . Sama v sebe sa strácaš. Odporúčam ti rozhodnúť sa či
a. všetky muslimky sedia doma alebo
b. máš s nimi osobné skúsenosti - dostatočné na to aby si takýto blud hlasala
Ono to nemôže byť oboje. Či to má byť nejaký Schrödingerov muslim? Simultánne sedí len doma a nepracuje a zároveň je všade okolo teba tak máš kopu skúsenosti!?
Každopádne je určite menej hlúpe starať sa o rodinu ako tráviť čas neznášanlivosťou voči niečomu/niekomu čo ani nepoznám a čom nič neviem. Dôkazom, že si prišla len šíriť negativitu a nenávisť je aj to, že sa vysmievaš a znevazujes skúsenosti dievčat ktoré žijú na Slovensku. Ak tu niekto nemá čo k téme povedať, budeš to ty, keďže nemáš žiadnu znalosť k téme. Múdry človek by sa pýtal a počúval, ty len znevazujes, hejtujes a zaplietas sa vo vlastných bludov.

haley7897
3. nov 2021

@vevesh +keď ešte uvazime, že po novom v EU ma zamestnávateľ právo vyhodit alebo neprijat ženu len kvôli hijabu...

mackamizjedlaskrec
3. nov 2021

@haley7897 kamosky muz je z Pakistanu a kolegyna je z NL ale rodicov a vychovavana z Maroka

haley7897
3. nov 2021

@mackamizjedlaskrec fajn, tak choď skúsiť ich obdarit svojimi teoriami a daj vedieť ci máš stále priateľov...

lenkakravcova
autor
4. nov 2021

@mackamizjedlaskrec Aká je politická história kresťanskej Venezuely? Alebo kresťanského Haiti? Čo tam majú politiku nekrestansku aj keď sú kresťania?
Čo za ten stav tam nemôže náboženstvo?
A ak nemôže, prečo si myslíš, že práve v musl.krajinach za ich stav môže náboženstvo. Robíš si veľmi jednoduché spojítka. Avšak týmito skratkami sa ďaleko nedostaneš. Tieto témy sú oveľa komplikovanejšie, než len prehlásenie "za to môže islam" alebo "za to môže kresťanstvo".

Väčšinou za stav v krajine môže viacero faktorov:
- okupácia zahraničia, embargo atď
- nevhodné životné podmienky (napr púšť, tsunami alebo tornáda)
- následne chudoba, ktorá zapríčiní znovu menej vzdelanosti.. A tak sa to cyklí.
Ak sa do toho zamotaju neschopní politici, populisti, dokonca zlodeji, tak je štát defacto na dlhú dobu v riadnej kaši.
Náboženstvo s týmto nemá nič spoločné. Vďaka nemu si ľudia udržujú akú takú morálku aj v tých ťažkých časoch.

vevesh
4. nov 2021

@mackamizjedlaskrec miesas hrusky s jablkami- samozrejme, ze staty nemozes porovnavat, kedze kazdy stat ma inu startovaciu ciaru, ktora sa hlavne odvija od toho, od kedy padla okupacia zahranicnych mocnosti a od ich nerastnych bohatstiev, ktorymi MOZU disponovat (to je velmi zasadna otazka, kedze 98%ropnych vrtov v iraku patri amikom, takisto ako napriklad 100%zlatych bani v albansku, atd...). A apropo nezavislost- niektore staty ziskali nezavislost niekedy v 70-80tych rokoch, niektore ju nemaju doteraz a toto velmi ovplyvnuje mieru vzdelanosti. Budem osobna- noja svokra sa narodila do vojny, vyrastla cez vojnu, vydavala sa cez obcianske vrazdenie a nasledne rodila deti cez vojnu....a citat sa naucila az ako 50rocna, ked mohla ist konecne do skoly...

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
adrestia
4. nov 2021

@haley Zrejme si ma s niekym mýliš. Nepovažujem za potrebné uvádzať zdroje, ktoré sa dajú ľahko dohľadať. Ale keď máš problém zadať do googla Fatima al-Fihrí, tak tu to je. https://en.wikipedia.org/wiki/Fatima_al-Fihri

lasoli
5. nov 2021

@eva8 Ahoj,teba by som sa chcela opytat,kedze si zila v moslimskej krajine,ake ti pripadali tamojsie zeny?Boli take pracovite?Myslim ze okrem prace v ktorej boli tych 8h este doma museli napriklad obrabat pole a o deti sa starat?Alebo ti prisli skor take pohodlnejsie,len deti a domacnost? Dakujem za odpoved.

haley7897
5. nov 2021

@adrestia nemýlim si ťa s nikým. Úplne zbytočne zahmlievas zdrojovaním mojich komentov, prebehni konverzáciu naspäť a nájdeš o čom hovorím

lasoli
5. nov 2021

@haley7897 prosim Ta ked uz si online,tvoj muz bol vychovavany v akej rodine,myslim z nabozenakeho hladiska,krestanskej,ateistickejj,moslimskej ?

haley7897
5. nov 2021

@lasoli čerstvá registrácia, žiadna história a pýtaš sa na môjho muža akoby sme už predtým komunikovali. S kým hovorím?
Môj muž vyrastal v prakticky ako ateista, aj keď povedala by som, že rodina ma bližšie k agnostikom, sem tam sa nájde baptista.

dahliaa
5. nov 2021

@lasoli A k čemu ti je informace o jejím muži? Nějak nechápu?

dahliaa
5. nov 2021

Kdo by chtěl, tady je video na zamyšlení o tom, jak dostali studenti za úkol namalovat Proroka Muhammada s.a.w.s.

https://www.youtube.com/watch?v=v_AUqhyQ_w4
eva8
6. nov 2021

@lasoli ahoj, to bolo uz davno, pred vyse 15. rokmi. Nezila som tam, len navstivila domacich. A sla by som znova.
Urcite to zavisi od krajiny a potom aj od oblasti v danej krajine, aj od rodiny.

Istanbul, 90. roky. Na univerzite normalne prednasali zeny, studentiek bolo tiez v hojnom pocte. Na trhu predavali vacsinou chlapi, ale nasli sa aj zeny. V obchodoch zeny, aj chlapi. To bolo pred Erdoganom, oslavovali Ataturka. Domacnosti som nenavstivila

Alzir, zaciatok 20. st. Neviem zovseobecnit. V hlavnom meste pracovali aj zeny, ale vacsinou muzi. Bola skola, kde dievcata chodili len s otvorom na oci, ale ostatne skoly boli v pohode, vacsinou boli normalne oblecene, satka na hlava (neviem, ci vsetky)

Vnutrozemie. V meste, kde kedysi posobilo dost lekarov a sestrciek zo zahranicia, zeny nadalej pracovali (pre porovnanie - v Tunise tiez studovali dievcata medicinu) Este hlbsie vo vnutrozemi dievcata do skoly chodili v nohaviciach, alebo dlhych sukniach a v dlhych tunikach a satkou na hlave oddelene od chlapcov. Ak bolo penazi, mohli pokracovat dievcata v studiu aj po strednej skole. Cim vyssie vzdelanie, tym lepsia partia pre zenicha, aj ked vacsina po svadbe ostala doma a do prace sa nevratila, aj ked bola niektora sikovna. Na druhej strane bolo, ze ked slobodna zena po ukonceni skoly zacala niekde pracovat, bola povazovana za pobehlicu a bolo to tazke s vydajom. Takze dievcata, kym sa nevydali, radsej drzali doma. A po vydaji zalezalo od manzela a od fin. situacie v rodine. Velmi malo zien pracovalo, len o jednej zdravotnej sestre viem, suseda davala jej 3.r. syna k nam, no mohla len do prace a domov, tiez o jednej ucitelke, ktora ucila na zs. Pisem o vnutrozemi. Proste zeny doma, muzi sa maju postarat financne o rodinu. Viem aj o tom, ze rodina mala fin, problemy, sestra si nasla pracu v pravnickej kancelarii, no mala zakazane pracovat bratom (otca nemali). Alebo dokonca uz v sucasnosti, ista sikovna dievcina v ramci zamestnania/studia cestuje do okolia a rodina (nie mama) to odsudzuje.

Proste, zalezi od toho, kde, kto a ako. A od toho, aka je doba, aky rezim v krajine a v komunite ci domacnosti vladne, ake zvyky. Moje osobne skusenosti su, ze chlap rozhoduje o tom, ci zena moze robit, alebo nie, pritom vzdelanie manzelky povazuje len za prestiz.
V hlavnom meste Alzira som sa stretla s tym, ze moderatorka (jej mama rozvedena a bratia byvaju mimo kontinentu) sa vydala za partnera podla jej vyberu, ktory jej v nicom nebranil. Vtedy to nebolo bezne, v sucasnosti moze byt vsetko inak.

Moje skusenosti - obmedzenie slobody. Lenze tie baby boli zvyknute, stastne, az ked spoznali aj nieco ine, zacali byt nespokojne. Zilo sa tam trochu aj na takych "polopravdach" (aby aj vlk bol syty a ovca cela), ktore boli verejnym tajomstvom. Davno som nespominala, no chcela by som ich navstivit znova. Tentokrat s otvorenym listkom, aby som v pripade potreby sa vedela vratit domov kedykolbvek. Aj ked citim, ze by som tam chcela byt opat co najdlhsie 🙂

Skusenosti so sucasnosti - kopec studentiek- moslimiek z roznych casti sveta aj na zahranicnych univerzitach. Su to normalne, priatelske, vzdelane baby 🙂

Asi som neodpovedala priamo na otazku, len som v rychlosti prebehla diskusiu, spominalo sa v nej aj vzdelanie, tak som zalovila v pamati. Moja prva spomienka este z Tunisu je z kuchyne pri vareni. Kopec zien pokope a vecera hned pripravena (kopec jedla, lebo bol Ramadan) Vtedy som sa zasmiala, ze 4 manzelky je vcelku dobry napad 🙂 Zas v Alziri tie zeny doma, ktore uz neboli skolopovinne, nevydate alebo bezdetne, akoby sa nudili, von len tak nemali povolene, ani k susede, tak sa vzorna manzelka utiekala ku Koranu, ostatne k televizoru. Ovsem ked bola domacnost porobena a navarene, co bolo vlastne hned. A ked uz deti mali a boli odstahovane (vacsinou zena sla do muzovej rodiny, kym sa osamostatnili), potom stastne mamicky prichadzali stastne so svojimi detickami k svojim mamickam a boli stastne, ze sa maju s kym porozpravat a oddychnut si 🙂 A bolo po nude 🙂 Inak, tam ked sa prislo na navstevu, tak vacsinou na noc a viac

eva8
6. nov 2021

@lasoli len tak ta zaujala tato tema, alebo si mala nejaky dovod sa opytat? Su tu dievcata, ktore by vedeli viac porozpravat zo skusenosti

lenkakravcova
autor
7. nov 2021

Pridávam aktuálnu tému na zamyslenie sa 🙂
🍃 Islam a životné prostredie 🍃
Akými spôsobmi sa vy osobne snažíte zlepšovať, alebo udržiavať naše spoločné životné prostredie na Zemi? 🙂 Inšpirujme sa v komentároch pod videom navzájom. Môžete napísať, čo sa vám páči, čo robíte, alebo čo by ste chceli začať robiť pre zlepšenie nášho životného prostredia.

https://www.youtube.com/watch?v=5Z6FPjilp-A
lenkakravcova
autor
7. nov 2021

@ktochytavzite
Myslím, že ty si sa raz pýtala na to, či sa dá niečo ako desatoro urobiť v islame. Natrafila som dnes na takýto príspevok - pridávam to tu teda 🙂
Verše zo Svätého Koránu:
1. Darujte svoj majetok. (57:7)
2. Nakŕmte chudobných. (107:3)
3. Postarajte sa o siroty. (2:220)
4. Poctiť hosťa. (51:26)
5. Nebuď lakomý. (4:37)
6. Postavte sa za spravodlivosť. (4:58)
7. Sprostredkovať spor medzi ľuďmi. (49:9)
8. Pozor na podozrenie. (49:12)
9. Nešpehujte a nehovorte o druhých zle. (49:12)
10. Nevysmievajte sa iným. (49:11)
11. Hovorte s ľuďmi pokojne a jemne. (22:44)
12. Ctite rodičov a hovorte s nimi zdvorilo. (17:23)
13. Dodržujte svoje sľuby. (2: 177)
14. Venujte pozornosť zvereným veciam. (2: 283)
15. Buďte v obchodovaní úprimní. (6:152)
16. Neklamte sa o svoje veci. (4:29)
17. Medzi ľuďmi súďte spravodlivo. (4:58)
18. Neprechovávajte svoje dobré skutky pred ostatnými. (2: 264)
19. Kráčajte po zemi v pokore. (25:63)
20. Rozhoduje po vzájomnej konzultácii. (42:38)
21. Nezabíjajte svoje deti zo strachu z chudoby. (17:31)
22. Nevstupujte do cudzích domov bez povolenia. (24:27)
23. Nebuď márnotratný. (17:29)
24. Nebuď arogantný. (7:13)
25. Buďte spravodliví. (5:8)
26. Nemiešajte pravdu a lož. (2:42)
27. Odrazte zlé dobrým. (41:34)
28. Nerob zle na zemi. (2:60)
29. Drž sa ďalej od podplácania. (2: 188)
30. Ženy sa nemajú vystatovať. (33:33)
31. Držte spolu a nerozdeľujte. (3:103)
32. Dbajte na čistotu. (9:108)
33. Nevnucuj ľuďom svoje náboženstvo. (2: 256)
34. S ľuďmi rôzneho vierovyznania zaobchádza spravodlivo. (60:8)
35. Múdrosťou a krásnou rečou pozývaj ľudí na Božiu cestu. (16:125)
36. Nezabudnite na svoj podiel na tomto živote. (28:77)
37. Nepochybuj o Božom milosrdenstve. (12:87)
38. Verte vo všetkých Božích prorokov. (2: 285)
39. Premýšľajte o zázrakoch vo vesmíre. (3: 191)
40. Volajte len jedného Boha. (26: 213).

habibim
7. nov 2021

@lenkakravcova tých 40 bodov, to je ako keby nejaký rebríček, ktorého by sme sa mali držať všetci, nie len moslimovia, či kresťania ci ateisti.. Ak človek chce byť dobrý a spravodlivý, mal by sa v tomto rebríčku nájsť a snažiť sa dodržiavať ho..

Pozdravujem vás žienky, nestíham všetko čítať, ale prebehujem popri deťoch a domácnosti a behackach..
Na svk sme boli dva týždne z toho 6dni v karantene, potom rýchlo vybavovať co treba, navštíviť rodinu najbližšiu, boli aj smrti aj svadby, čiže som to mala ako dlh voči nim ako návšteva a osobne priania od srdca.. O 10 dní sa chystáme znovu na svk, lebo aj tak sme všetko ne vybavili, čiže teraz len na otočku... Co čítam aká je situácia na svk, tak som rada, že som tak, kde som.. Pozdravujem vás tu vsetky❤️

eva8
7. nov 2021

@habibim
@lenkakravcova
staci strucne jasne 10 bozich prikazani. Arabi mali krasne rozpravky (aj poeziu), lebo len snili, cakali na lasku a skutek utek

eva8
7. nov 2021

@habibim behaj okolo deticiek ♥️ , vybavuj, aj to treba 🙂 Vsetko dobre prajem 🍀

lasoli
7. nov 2021

@eva8 Dakujem za odpoved.Ale myslela som skor ci boli take drave,alebo skor pohodlnejsie,napriklad niekto urobi za ten isty cas viacej ako druhy.Napriklad ,uz sa situacia aj zmenila ale slovenske zeny mi pridu take drave do prace.
Ja tuto diskusiu citam uz dlhsi cas,a rozhodla som sa prispiet alebo pytat.

lasoli
7. nov 2021

Zaujimalo by ma ako sa vy staviate k IS,Taliban a podobne.Na zaklade coho tvrdite ,ze niesu v sulade s Koranom alebo hlasaniu Mohameda?Mozte uviest konkretne priklady,kde presne konaju proti Islamu?

pridavam myslienky byvaleho

https://marcelburkert.blog.idnes.cz/blog.aspx?c...

roja01
7. nov 2021

@lenkakravcova prosim ta, kolko Prorokov (menovite) sa spomina v Koranu? Tych co uz boli tu na Zemi aj tych na ktorych sa caka?

haley7897
7. nov 2021

@lasoli dočkám sa odpovede s kým komunikujem a koho a prečo zaujíma môj muž? Zvlastna forma komunikácie iba klásť otázky a ignorovať druhú stranu

lasoli
7. nov 2021

@haley7897 V diskusii pises,ze si nenasledovala vo viere manzela, on sa stal moslimom neskor ako ty,preto ma zaujimalo v akej viere vyrastal.Mohol byt ovplyvnovany rodinou v detstve,mladosti ale pises ze bol ateista.To ma zaujimalo.
A nebudem tu pisat moje meno a priezvisko.

dahliaa
7. nov 2021

@roja01 Prorok Muhammad s.a.w.s. byl posledním prorokem. Už žádný další nepřijde.