icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

eva8
7. nov 2021

@lasoli ja som sa pohybovala medzi "nedravymi", lebo nemali moznost byt dravymi. Mali kopec casu, nepracovali, byvalo viac zien pokope (dcery, nevesty), teda nemuseli vsetko robit rychlo, nakupovali chlapi, proste pre mna az nuda. Nechapali, preco som robila vsetko tak rychlo a hned, ked som robila (zvyk z domu 🙂 )

lasoli
7. nov 2021

@eva8 Cize len domacnost a deti,a mali dost penazi,ze si to mohli dovolit?A to bolo v meste alebo na vidieku?A na vidieku aspon sa venovali pestovaniu zeleniny alebo sa starali o domace zvierata?

eva8
7. nov 2021

@lasoli v malom mestecku sme byvali. Nepestovalo sa tam nic, ziadne zahradky, ani poda na to nebola. Kamenne domy, na niektorych miestach, skor na okraji mestecka, sa sem- tam pohybovali vychudnute kozy medzi odpadkami, u susedov mali sliepky, inde boli sidliska s prazdnymi ihriskami, preliezkami.

V hlavnom meste ani neviem. Vonku auta, zapchy, trubenie, ale to bol asi jediny zhon, ktory som postrehla. Na trhu sa motali ludia, no vsetci mali kopec casu. Naozaj, co sa tyka rodiny a vytazenosti, to zalezalo asi od rodiny k rodine. Bolo to davno. Z coho zili? Zarabali vacsinou chlapi, vdovy dostavali nieco od statu. A zeny, ktore robili, mali tiez plat. Naozaj neviem dopodrobna.
Ale celkovo si myslim, ze v rodinach, kde byva viac zien (rodin) pohromade, je menej prace, lebo sa prirodzenym sposobom robota podeli, alebo spravia spolu a je to rychlejsie. A v samostatnych rodinach, kde je aj zena pracujuca, je to asi podobne ako u nas. Doba sa meni. Tam tiez prebehli aj politicke zmeny, neviem ako covid ovplyvnuje situaciu, nie som s nimi v kontakte. Vsak uz pomaly sa vystriedala ina generacia, teda aj zvyky sa mohli zmenit. My tiez zijeme inak nez nasi rodicia

lenkakravcova
autor
8. nov 2021

@lasoli IS, Taliban atď. a pod.su politické hnutia, extrémisti. Tak ako u nás ĽSNS. Podporujú ich iba extrémisti.. Mainstream muslimov ich nemusí. Robia nám len a len problémy a hádžu islam do zlého svetla, krivia ho rovnako ako ĽSNS alebo nacisti krivia kresťanstvo v ich výklade.

lenkakravcova
autor
8. nov 2021

@roja01 Čo sa týka prorokov, toto je jedna zo zaujímavých tém.

V Koráne sa ich spomína 25.
V Biblii v knihe Apokalypsy sa pre zaujímavosť spomína 24 hlavných prorokov + baránok /tak sa tam nazýva Ježiš/, a potom boží trón. (Zj 4,4 Okolo trónu bolo dvadsaťštyri trónov a na trónoch sedelo dvadsaťštyri starších, odetých do bieleho rúcha a so zlatými vencami na hlavách.)

Za prvého proroka, alebo Božieho posla, ktorý komunikoval s Bohom je považovaný prvý človek, Adam. Za posledného proroka, pečať prorockych časov zjavenia zákona je považovaný prorok Muhammad.

No a teraz ešte k tej "sci fi" časti. Mainstream muslimov už čaká iba Mahdiho, vodcu, ktorý zjednotí muslimov.. A potom opäť Ježiša Mesiáša, ktorý pri svojom druhom poslaní Bohom na Zem, zničí Antikrista (Dajjal v islame).
To je jedna, najviac rozšírená teória.
Druhu prinášajú bahajci (Bahajske spoločenstvo) ktorí tvrdia, že zjavenie Zákona sa skončilo prorokom Muhammadom, pečiaťou zákona proroctvá. Následne ma ale Boh ešte poslať dvoch malých prorokov, pripominateľov, spomenutých v NZ - Zj 11,8 Ich mŕtvoly budú na námestí veľkého mesta, ktoré sa obrazne volá Sodoma a Egypt, kde bol ukrižovaný aj ich Pán.
Podľa nich sa toto už aj stalo, ich prorok B. Bol zavraždený na námestí a tam bolo jeho telo pár dní. ((čo je minimálne veľmi zaujímavá náhoda))
Oni tvrdia, že potom ešte prídu ďalší - Mahdi, druhý príchod Mesiáša Ježiša a iní, ktorí budú na vracať ľudí na cestu monoteizmu, na cestu islamu v aktuálnej forme vhodnej pre dané obdobie.

Čiže záleží dosť na tom, ktorý smer islamu nasledujes. Mainstream je jedna vec, bahajci úplne iná vec (ale zaujímavá v tomto smere).

lasoli
8. nov 2021

@lenkakravcova a citala si ten link byvaleho moslima?V com konkretne porusuju koran,v com nenasleduju Mohameda?Mozno je to naopak,ze len oni idu presne podla Koranu.

lasoli
8. nov 2021

@eva8 Ano,mas pravdu doba sa meni,my a nase deti uz maju menej povinnosti.Ale z toho co popisujes,zeny sa tam moc nenarobili.

lenkakravcova
autor
8. nov 2021

@lasoli Ako v skratke som si ten tvoj text prebehla a je to totalne vytrhavanie kúskov citácií z textu... Tie verše, čo sú tam spomínané sú viazané na konkrétne historické udalosti a verše častokrát pokračujú slovami o odpustení..
Presne to, čo autor toho textu urobil v tom texte, robia ISIs a im podobní. Môžu si ruky podať. Vytrhava ju veci z kontextu, aby vyzerali, tak ako si oni sami prajú.. 🙂

Ak by sme to isté urobili s Bibliu prišli by sme aj k takýmto citáciam: (Ježiš hovorí) : Lk 19,27
A napokon, mojich nepriateľov, čo nechceli, aby som nad nimi kraľoval, priveďte sem a zabite ich predo mnou.‘“

Proste kontext. Kontext je to na čo daný ex muslim a isis zabúdajú. A len hlupák sa tým nechá manipulovať.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lasoli
8. nov 2021

@lenkakravcova ale nedavas konkretne priklady stele v com,teda nieje pravda ze prorok Mohamed ukradol dve zidovky,to co sa pisalo v tom texte?
Alebo nieje to skor tak,ze praveze IS alebo Taliban su ku koranu najblizsie a vy ostatni to nepohodlne len prehliadate?
Pretoze ak som spravne citala Taliban ide podla sarie ale to aj ine moslimske staty.

K tomu co si sa pytala na nazor neviem sa vyjadrit,ja tam vidim skor vyplod bujnej fantazie,mozno skor knizne dielo,nic do zivota mi to nedava,ziadne ponaucenie,na bezny zivot absolutne nepouzitelne.

haley7897
8. nov 2021

@lenkakravcova 😩😩😩😩😩 zase ste tu toho tonu popísali, ale večer /v noci sa pokúsim si k tomu sadnúť a prečítať všetko pribudlo 😊
Nechápem ako to stihate, s pozdravom 🦥

lenkakravcova
autor
8. nov 2021

@lasoli Vieš čo, keď chceš odpovede takto podrobne, tak sa pýtaj jednotlivo. Lebo tam je kopa kadečoho povytrhávaného, tak to tu môžeme postupne jedno po druhom vysvetliť, ale určite sa to nebude dať v jednej odpovedi, lebo to by som tu strávila hodiny,, a ani by to nevošlo. Takže Skopíruj to čo sa ti nepozdáva - polož konkrétnu otázku a tak sa na to pozrieme. Ako som písala vyššie, to čo som videla, tak je to dosť bez kontextu povytrhávané kade tade..

Inak teda ja nie som práve najlepší človek na vysvetľovanie sunny (o tých dvoch židovkách, to je sunna, myslím, že ani neautentická, ale môžeme sa na to pozrieť), keďže ja ak by som si mala vybrať smer islamu (ktorých je mnoho), tak sa radím ku koranistom (teda sunnu beriem iba ako historický doplnok, nie zjavenie).

Taliban a ISIS určite nie sú najblišie k islamu. 🙂 Oni sú pokrútenou paródiou islamu. Berú si iba to, čo sa im hodí (nezameriavajú sa práve na zlepšovanie charakteru jednotlivcov).. - pričom plno vecí robia dokonca opačne: napr. radi sa angažujú okliešťovaniu vzdelávania, pričom Boh v Koráne nás vyzýva k opaku - k vzdelávaniu sa. To je ako keby som ti ja tvrdila, že kuklux klan je najbližšie k pravde kresťanstva 🙂 proste nezmysel. Súdny človek, ktorý má trochu rozumu a rozhľadenosti, to oddelí.
Proste neexistuje len jeden islam... islam ako viera v Jediného Boha je len jedna. Ale.. ALE smerov v islame je mnoho. Sufizmus, salafizmus, wahabizmus, extrémistické pojatia, koránizmus, 4 právne školy islamu majú odlišné názory na niektoré témy... Na teológii sa všetky tieto smery takmer 100% zhodnú. Ale čo sa týka života bežného, svetského, nášho, tak tam sú rozdiely fakt že obrovské - pričom všetci sa odvíjajú od rovnakých zdrojov. Ide len o to, akému zdroju dávajú akú veľkú váhu.

lasoli
8. nov 2021

@lenkakravcova ok tak co je pravdive o tom,kde tvrdi ze Mohamed vytrhol,ukradol alebo ako to inak nazvat dve zidovske dievcata a urobil z nich svoje manzelky?Citujem z toho clanku,ktory som tu poslala.

lenkakravcova
autor
8. nov 2021

@lasoli No cituj ten zdroj, kde sa to o Prorokovi píše. Lebo v tom článku na to zdroj nie je.
Zatiaľ sme pri probléme, že nevieme o čom diskutujeme. To ako keby som povedala: Ježiš bol homosexuál, sa píše v nejakom článku.
Existuje nejaký zdroj v Biblii, ktorý to tvrdí? Alebo z čoho autor toho vyjadrenia vychádza? Musí uviesť zdroj, inak klame.
V danom článku sú tvrdenia, ale nie sú zdroje. Mnoho tých tvrdení sú úplne klamstvá a niektoré sú polopravdy.

Čiže opäť, ideme pekne po poriadku, diskutovať o zdrojoch. Nájdi zdroj toho tvrdenia a potom môžeme sa porozprávať prečo to tak je alebo prečo nie je. Nebudem ta presviedčať o tom, že to neboli židovky alebo o tom že Ježiš nie je homosexuál len tak.. Ak niečo tvrdíš, musíš to doložiť zdrojom. Následne ja svoje tvrdenie odložím zdrojom. Nech nediskutujeme o tom, čo jedna babka povedala..

Chápeš ako to myslím? 🙂

lenkakravcova
autor
8. nov 2021

@lasoli
Tu je popísané o jednej Židovke, ktorá sa stala manželkou Proroka. As tam dole aj zdroje. Jasne môžeš vidieť, že nikto nikoho nekradol. Možno bol jej ex urazený a takto sa ta jeho hláška šíri.. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Safiyya_bint_Hu...

Safiyya sa narodila v Medine Huyayy ibn Akhtabovi, náčelníkovi židovského kmeňa Banu Nadir. Jej matka, Barra bint Samawal, pochádzala z kmeňa Banu Qurayza. Bola vnučkou Samaw'al ibn Adiya z kmeňa Banu Harith [cit ] Podľa zdroja bola vydatá za Sallam ibn Mishkam, ktorý sa s ňou neskôr rozviedol.

Keď boli Banu Nadir v roku 625 vyhnaní z Mediny, jej rodina sa usadila v Khaybare, oáze neďaleko Mediny.[3] Jej otec a brat odišli z Chajbaru, aby sa pripojili k mekkským a beduínskym silám obliehajúcim Mohameda v Medine počas bitky o priekopu. Keď sa Mekčania stiahli, Mohamed obliehal Banu Kurajzu. Po porážke Banu Kurajzu v roku 627 bol Safiyyov otec, dlhoročný odporca Mohameda, zajatý a popravený moslimami.

V roku 627 alebo začiatkom roku 628 sa Safiyya vydala za Kenana ibn al-Rabi, pokladníka Banu Nadir; mala vtedy asi 17 rokov.[3] Podľa moslimských zdrojov vraj Safiyya informovala Kenanu o sne, ktorý mala, v ktorom jej mesiac spadol z nebies do lona. Kenan to interpretoval ako túžbu vydať sa za Mohameda a udrel ju do tváre, pričom zanechal stopu, ktorá bola stále viditeľná, keď sa začala stretávať s Muhammadom.

Podľa al-Bukhariho zostal Mohamed tri dni medzi Chajbarom a Medinou, kde zavŕšil svoje manželstvo so Safiyyou. Jeho spoločníci sa pýtali, či ju možno považovať za otrokyňu (arabsky ma malakat aymanukum) alebo za manželku. Tí prví špekulovali, že budú považovať Safiyyu za Mohamedovu manželku, a teda za „matky veriacich“.
Tí prví špekulovali, že budú považovať Safiyyu za Mohamedovu manželku, a teda za „matky veriacich“

Mohamed navrhol, aby Safiyya konvertovala na islam, ona súhlasila a stala sa tak Mohamedovou manželkou. Safiyya neporodila Mohamedovi žiadne deti.

Pokiaľ ide o Safiyyin židovský pôvod, Mohamed raz povedal svojej manželke, že ak ju iné ženy urážajú pre jej „židovské dedičstvo“ a žiarlia kvôli jej kráse, mala odpovedať: „Aaron je môj otec, Mojžiš môj strýko (v zmysle dedičstva) a Mohamed môj manžel.

eva8
8. nov 2021

@lenkakravcova nemyslim si, ze Koran je pokracovanie. Proste pre mna Nova zmluva je konecna. Stara zavrsena Novou. Naplnene bozie slovo a koniec. Ked sa krestania odklonili od viery, nepotrebovali dalsie, nove zakony (Koran), ale napriamenie, navrat uz k existujucim.
Aj ako sa tu pisalo o prorokoch, vraj sa pise o 25. Potom preco sa caka na dalsich dvoch mensich prorokov? Mozno som to nepochopila, lebo len tak v rychlosti som "listovala" a nie vsetko precitala

dahliaa
8. nov 2021

@lenkakravcova To, že by podle Bahajců měli přijít ještě 2 malí proroci je v rozporu s učením Islámu. Muhammad s.a.w.s. je pečetí proroků a po něm už žádný jiný nepřijde.
Súra 33:40 A Muhammad není otcem žádného muže z vás, ale je poslem Božím a pečetí proroků. A Bůh je vševědoucí o věci každé.

Ohledně Evangelia. Nejsem si teď jistá, ale nezmiňuje se v Evangeliu, že byl prorok Ježíš a.s. ukřižován a poté vstal z mrtvých? Podle Islámu ukřižován nebyl. Nevím co a zda se v Evangeliu nedochovalo nebo bylo pozměněno, ztraceno. Každopádně Evangelium už není aktuální. Pro dnešní život je aktuální Korán. Allahu alam

Podle toho, co píšeš, mi přijde, že Bahájci vyznávají z Bible a Koránu jen nějaké části. Ale nevím

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
dahliaa
8. nov 2021

@lenkakravcova ,,Myslím, že to v rozpore nie je. Lebo pečať neznamená posledný, ale uzatvorenie Zjavenia." - I kdyby pečať neznamenalo posledný (jakože v této souvislosti znamená), ale uzatvorenie Zjavenia. Nepíše se tam o ,,zjevení", ale znamenalo by to ,,UZATVORENIE PROROCTVA". Což znamená, že žádný jiný prorok již nepřijde. Přečti si ten verš znovu - ,,poslem Božím a pečetí proroků" - Pečetí PROROKŮ, ne zjevení.
Tady myslím není o čem diskutovat. Je jasně řečeno, že Prorok Muhammad je PEČETÍ PROROKŮ.

Otázkou je, čo ak už ani Korán nemá byť pre nás aktuálny, resp mame ísť ďalej? - Kam ďalej? Proč by neměl být aktuálny? Kde je řečeno, že se dnes nemusíme Koránem řídit?
Predsa len niektoré zákony islamu, sú už dnes prekonané. - To, že se někteří neřídí zákony Islámu ještě neznamená, že je to v pořádku a nebudou za to v soudný den odpovědní.
Najviac sa to ukazuje v rovnoprávnosti žien alebo v tom, že islam (a už vôbec nie staršie zjavenia) nerieši niektoré aktuálne problémy: ekologické, technické, jazykové zjednotenie atď. - Proto lidé mají rozum. Bůh nám předal to, co je pro nás podstatné. Myslím, že je toho v Koránu sděleno mnoho, abychom věděli, jak se správně chovat.
A co ti přijde překonané z hlediska Koránu v rovnoprávnosti žien?

dahliaa
8. nov 2021

@lenkakravcova Ještě by mě zajímalo, proč Bahájové neuznávají celou pravdu z Koránu, ale jen určité části? Co je k tomu vede, že některé verše uznavají a jiné ne?

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lasoli
8. nov 2021

@lenkakravcova cize podla toho usudzujem(co sa tyka pozicok)ze Koran nie je az tak univerzalny alebo pre vsetky doby ako to tu bolo popisovane.

dahliaa
8. nov 2021

@lenkakravcova
Ohledně Proroctví - ,,čo je prorok a co nie. A co je Posol Boží. Lebo ak sa skončilo Proroctvo, nemuselo sa skončiť Posielanie správ."
O tom už jsem psala i dříve. Snad se nemýlím. Zkus se nad tím zamyslet a znovu si přečíst ten verš výše.
Rasul je Posel Boží.
Nabi je Prorok.
Každý Rasul (Posel) je zároveň Nabi (Prorokem), ale ne každý Nabi (Prorok) je zároveň Rasul (Posel). Z toho vychází, že pečeť proroků znamená i pečeť poslů. Allahu alam.

Ohledně rovnoprávnosti žen a mužů. Takové si to udělali lidé a není zakázané ani Islámem, aby ženy pracovaly. Mají ale právo nepracovat a povinností muže je, aby je živil. Stejně tak není povinnost mít 10 dětí. To, jak žijí lidé v Islámských státech neznamená, že je to správný příklad. Bůh nám dal správný příklad v Koránu a Sunně.

haley7897
9. nov 2021

@lasoli Tvoje meno ani priezvisko samozrejme nepotrebujem, len som nerozumela tej otázke z čista jasna, tým skôr, že si sa práve registrovala. Myslela som, že sme možno už komunikovali predtým len pod iným nickom.
K viere, my obaja s mužom sme asi trochu zvláštny reverti. Ani jeden z nás nebol ovplyvnený rodinou, alebo okruhom priateľov. Obaja sme vyrastali v ateistickych rodinách s tým, že zvyšky rodín sú takí tí "kulturni kresťania" tj oslavujú Vianoce, veľkú noc ale skôr vrámci kultúrnych zvykov bez toho náboženského kontextu.
Myslím, že ani jeden z nas nebol pravdepodobný prijať akékoľvek náboženstvo. Nieto ešte Islam, ktorý pomerne v značnej miere zmení bežne fungovanie niekoho vyrastajuceho v západnej kultúre, rozumej laxneho ateistu. Obaja sme sa celý život pokladali za veľmi spokojných, pragmatických ateistov. Ja osobne som nikdy nemala najmenšiu potrebu skúmať existenciu Boha ani sa v najmenšom zaoberať touto témou.
+ Nielenže nás neovplyvnili rodiny a okolie, my sme dokonca v prijatí Islamu ani neovplyvnili navzájom. Dospeli sme k tomu nezávisle jeden od druhého. Nikdy predtým sme o tom spolu nehovorili. Rozoberali sme maximálne tak kresťanstvo aj to skôr v kontexte s tým ako silne a žiaľ falošne je ním ovplyvnená politika a fungovanie v US. A koniec koncov aj na Slovensku. To bolo asi najbližšie kedy sme sa dostali k debate na tému viery. My sme spolu nejakých osem rokov s prestávkou keďže každý sme žili na inom kontinente, ja som kvôli staršej dcére nemohla odísť na trvalo do US a on nemohol roky opustiť US ako člen US military a teda sme sa v istom bode rozišli. Ja som prijala Islam počas doby keď sme boli rozideni a nekomunikovali sme spolu. Pár mesiacov po tom ako som prijala Islam (o čom vtedy nevedel) sme začali znovu komunikovať. Ozval sa, bol po x rokoch konečne oficiálne veterán a mohol slobodne odísť mimo US, presťahovať sa za mnou do UK. To bola však veľmi zvlastna situácia pre mňa, keďže som vedela, že je zarytý ateista ako ja kedysi. Nechcela som nás znova rozdeliť, ale ani spraviť žiadny kompromis ohľadom viery. Nemohla som ho ani požiadať aby proste prijal Islam, taká shahadah by nebola ani platná a sotva by som mohla očakávať, že bude ochotný zmenit životný štýl. Nemala som šajnu ako vôbec aspoň načrtnúť vzniknutú situáciu. Veľmi som zvažovala ako by bolo možné skĺbiť Islam a nás dvoch dokopy, ako ho možno aspoň naviesť smerom k Islamu aby bol schopný pochopiť a akceptovať zmeny ktoré s tým pre mňa prišli. Jediné k čomu som však dospela bolo, že je to nesklbitelne a rozhodla som sa nechať všetko tak a dôverovať Allah swt v tom kam všetko smeruje. Čokoľvek to má pre nás znamenať. Otázka bola, ako mu to celé podať, ako mu idem vysvetliť, že po všetkých rokoch keď už konečne medzi nami niesu prekážky, prichádzam s jednou neprekonateľnou ja...
"long story short"; na riešenie som neprišla. Nakoniec som však ani nemusela keďže sa jedného dňa počas bežného rozhovoru na chvíľu odmlčal a potom z čista jasna opýtal "čo si myslím o Islame". S tým, že ešte nemal shahadah, ale plánuje ale chcel predtým o tom hovoriť somnou... Subhanallah 😌
To bol pre mňa jeden z mojich osobných zázrakov a dôkazov že sa oplatí zveriť svoj život Allah swt. A teda tiež uistenie, že som naozaj našla niekoho pre mňa mieneny a dopĺňa ma. Ak je niečo pre nás určené, príde to. Tawakkul ♥️
Takže nie, nikto nebol do Islamu nútení, vmanipulovany alebo bolo prijatie viery podmienkou pre niečo. Byť "povolaný" k viere je reálna vec, hoci by som tomu sama pred rokmi neverila.

K Talibanu, Islamskemu pravú a všetkému okolo toho. Veľa už asi popísali dievčatá, súdim podľa objemu príspevkov za posledné dni - ešte som ich nečítala, ste všetky ďaleko rýchlejšie ako ja 🦥 ale chcela som sa dotknúť aspoň základu toho čo je podľa mňa kľúčové chápať a síce ako ako vzniká Islamské právo (dufam že tak to v slovenčine nazývate 🙈) a prečo aj v muslim komunite sú názory tak rozdielne. Lebo aj medzi muslimami nájdeš ľudí ktorí striktne chcú Shariu a bodka, nechcú počuť o žiadnej diskusii, potom nájdeš ľudí (kde sa asi najskôr radím aj ja) ktorí chcú shariu, ale majú za potrebné spätne čas od času prehodnocovať či aplikované je naozaj v súlade s Islamom a pripadne prijať reformy - vysvetlím hneď, no a potom sú aj muslimovia ktorí nechcú slovné spojenie Islamské právo ani počuť.
Keďže moje myšlienkové pochody sú občas nepredvídateľné a môžem sa zabudnúť vrátiť k téme ktorú si špecificky spomínala - Taliban 🤷🏻‍♀️ rovno píšem, že vysvetlenie z môjho pohľadu ktoré sa idem pokúsiť zo seba vydať, je zároveň vysvetlením prečo Sharia ako ju podáva napríklad Taliban nieje v poriadku a nieje v súlade s Islamom. Že napríklad bitie ako predviedol Taliban a im podobné praktiky nemajú základ a oporu v Islame a sú ďaleko cez a od toho, čo diktuje klasické Islamské právo.
Môže za to jednoducho ľudský faktor. Častokrát Quran napríklad povie "prejdi 1 meter" a ľudia pre istotu prejdú cely kilometer. Quran povie aby sa človek k niečomu nepribližil a ľudia radšej postavia barikády kilometre od toho aby nikto ani nepomyslel, že je vôbec možné sa priblížiť. Ľudia častokrát a radi idú do extrémov. A veľa extrémnych skutkov, hoc aj v dobrej viere aj vykonajú. V Islame aj mimo Islam. Toto sa nevymyka žiadnemu náboženstvu ani kultúre. Sme skrátka takí.
Keby aj úmysly Talibanu boli čisté a dobré, čo a ako konajú nemôže fungovať. Zavádzanie extrémne tvrdých opatrení aby dosiahli akúsi utopistickú verziu spoločnosti, kde každý je bez hriechu je nereálne, proti ľudskej nature, v rozpore a tým ako sme boli stvorení. Bude to vždy len povrchný klam.
K Islamskému právu - to k čomu som sa chcela reálne dostať.
Ak sa pozrieme na verše v Qurane, je evidentne, že sa tam nepíše ako presne majú byť interpretované. Nieje k nim výklad. V skutku, Quran je napísaný skôr vagne. Nielen to, ale väčšina veršov môže byť pochopena rôznymi spôsobmi. Klasický Islamsky učenci po rozbore vybrali jednu preferovanu verziu výkladu a to je interpretácia ktorá bola a je cirkulovana a odovzdavana po generácie. A teda to je to čo každý pozná a mnohí to považujú za jediný možný, neochvejny význam veršu. Mnoho ľudí si ani neuvedomí, že verš mohol byť interpretovany inak.
Predovšetkým aj tým aký zložitý jazyk arabcina je, takmer pre každý verš je možná duálna interpretácia. Niekedy aj viacero interpretácii. Niekedy je viacero interpretácii možných len pre jedno slovo vo verši. A teda evidentne Quran je napísaný takým štýlom, že je otvorený širokej škále interpretácii. Aj preto Islamské právo nepozostava len z Quranu, ale je podporené aj s Hadithami. Tie však niesu vždy autentické. Preto podľa mňa tá nevyhnutnosť obcasnej revízie toho, čo bolo historicky aplikované.
Ibn Qayyim al-Jawziyya, jeden z najznámejších učencov stredoveku v jednej z jeho kníh (názov si už nepamätám) píše, že ak ideme aplikovať niečo ako Islamské právo musíme sa najskôr pozrieť na to, ako to bude vyzerať v praxi. Je to 'husn' (arabský význam pre krásne), alebo je to 'quabih' (škaredé)? Ak je to husn, je to v súlade s Islamom. Ak je to quabih, tak nie je. Nezáleží na tom, že niekto povie, že to čo aplikuje pochádza z Quranu. Ak je to čo aplikuje v praxi charakterizované ako quabih, potom to nieje Islamské. Niekde v procese nastala chyba. Či už vo výklade Quranu, vo vyhodnotení Hadithov alebo kdekoľvek inde. Je potrebné vrátiť sa naspäť k základom, prejsť znova možné variácie výkladu veršov Quranu, nájsť znova podporu v Hadithoch a zároveň prísť s výsledkom ktorý bude aj v praxi 'husn'.
A teda tým, že je to celé pomerne hlboké a komplikované a je možné vniesť ľudský error.
Preto som tiež priklonena k revízií a pripadne reforme Islamského práva tam, kde sa ukáže problematické.
Nieje to o tom "vyškrtnúť" čo sa nám kultúrne alebo napríklad z pohodlnosti "nehodí", ale o prehodnotení toho čo historicky scholari vyderivovali ako Islamské právo po tom čo sme mali možnosť zažiť a vidieť to v praxi.

V kontexte s tým co som teraz napísala o vagnosti Quranu, je hádam teda pochopiteľne, že je veľmi jednoduché ho zneužiť a prevrátiť jeho význam na hlavu ak sa to niekomu hodí. Ci už je to Taliban, ale nejaký slovenský ex Muslim zviditelnujuci sa v médiách. Ako napríklad pasáž ktorú tam uvádza ;
"- Je to skutočnosť, že Korán nariaďuje stínanie hláv - Súra 47, 4. verš: „Keď stretnete tých,, ktorí odmietli veriť, údery na krk im zasaďte.“ (Slovenský preklad Koránu od Abdulwahab Al-Sbenatyho). Ironicky je táto súra nazývaná Mohamed."

Tento samotný preklad je nepresný, vers je neúplný a tým zavádzajúci, + zasadený úplne mimo kontext. Takto podaný priamo posúva čitateľovi, že Islam vyzýva k zabitiu kohokoľvek kto nieje Muslim. Co je samozrejme nonsense.
Surah 47:4 v skutočnosti jasne hovorí o situácii v stave vojny; (Pozri pic dole ⬇️ v angličtine, (aj arabcine, čo asi nepomôže))

So when you meet those who disbelieve [in battle], strike [their] necks until, when you have inflicted slaughter upon them, then secure their bonds, and either [confer] favor afterwards or ransom [them] until the war lays down its burdens. That [is the command]. And if Allah had willed, He could have taken vengeance upon them [Himself], but [He ordered armed struggle] to test some of you by means of others. And those who are killed in the cause of Allah - never will He waste their deeds.
(Surah Muhammad [47:4])

Inými slovami, ide o návod na etický boj v čase vojny; po výhre v boji a podrobeni nepriateľa v boji Quran prikazuje nepriateľa sputat a oslobodiť, buď ako akt milosti alebo za výkupné etc, nie návod na zabíjanie non muslimov vo voľnej chvíli 🙇🏻‍♀️
A vôbec, nepamätám si, že by som kedy počula "ex" hovoriť pekne o bývalom. Takže viac k tomu ani nejdem. Kto naozaj chce keď už len zo zvedavosti študovať a pochopiť Islam, pochopí, že treba ísť po relevantných zdrojoch, nie počúvať len tých zatrpknutych, ktorí sa z akýchkoľvek dôvodov rozhodli odkloniť od viery. Sama poznám muslimov so zvláštnymi aj extrémistickými názormi ktoré mi niesu zrovna blízke a sympatické. Islam však nemôžme súdiť podľa jednotlivcov. Ako som písala, pre ľudí je erorr v zmyslani a správaní bežný. Nieje správne sa nechať odradiť od viery preto, že niekto iný ju praktikuje interpretuje nesprávne. Teda ešte raz, Islam sa nemá súdiť podľa muslimov, ale podľa Quranu.

haley7897
9. nov 2021

Toto budú možno niektoré z vas poznať 😅
"ako vyzerám počas motlidby vs čo vidí moje dieťa" 🤷🏻‍♀️🙈

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
autor
9. nov 2021

@eva8 Evi, som si na teba dnes ráno spomenula, keď som čítala jednu inú islamsku diskusiu. Vieš ten "rozpor", keď si si myslela, že vidím v Bohu len sudcu a trestný zákonník, lebo sme práve hovorili o nejakých testoch. 😂
Ja osobne to tak čierno nevidím, myslím si, že Boh je Milostivý, veď sa o tom píše v každej súre Koránu, a až na jednu, všetky tým začínajú. V mene Boha Milostivého.. No ale k pointe, spomenula som si na teba pri tej jednej musl.diskusii práve z dôvodu, že sa tam riešila Spravodlivosť Božia a tak som tam prispela slovami názoru, že Boh je aj Milostivý aj Spravodlivý, ani na jedno netreba zabúdať. Netreba sa medzi sebou odsudzovať, pretože možno my niečo odsudime u nejakého človeka, no Boh mu to nemusí vôbec brat za hriech, pretože pozná jeho podmienky oveľa lepšie ako my. A dostala som takú kritiku že až... 🤨😀😀😀😀 Pomaly, že ospravedlňujem hriechy.
Pritom ja hriechy, ktoré sa nás vzajomne nedotykaju nepovažujem za správne nami ľuďmi posudzovať (to je napr nejedenie bravčového, hypotéky, ale aj také smilstvo slobodných - ak je to ich oboch slobodná vôľa (robia problémy len sami sebe)).
Také čo sa nás vzájomne dotýkajú, sú riešené súdne (trestné činy atď). Tam som za sprísnenie trestov (nie za vraždu len 5r väzenia) ale to je tak všetko.

lasoli
9. nov 2021

@lenkakravcova rozumiem,len potom tvrdenie ze Koran je nadcasovy a pravy nedava v tomto ponati zmysel,ak by si nieco z toho odignorovala.Podla mna sa da zit aj cely zivot v podnajme,ludia tak ziju vsade,hl zapadnejsej Europe,to skor Slovaci maju potrebu nieco vlastnit a preto aj sa zatazuju vo vatsej miere ako napriklad zapadnejsie krajiny hypotekou.

lasoli
9. nov 2021

@haley7897 k tym zidovkam ,som este nic nenasla,pohladam ked budem mat viacej casu,ak nieco je,ak nie tak nie.
Ale tu sa pise ze moslim by mal napodobnovat zivot alebo skutky Mohameda v Korane az na 91 miestach.Ale mne nepride jeho zivot na napodobnovanie,skor ma odradza.

https://dennikn.sk/594122/mohamedov-zivot/