icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

dahliaa
10. nov 2021

@lasoli A historii znáš nebo hledala jsi, jak v době Muhammada s.a.w.s. lidé žili?
Ano, pokud Aishe skutečně v té době bylo 9 let, tak byla psychicky a fyzicky připravená na pohlavní styk i manželský život.
Nevím, jestli v dnešní době by se dalo najít dívku, která bude psychicky a fyzicky připravená v 9 letech, ale pokud ano, tak v tom nevidím problém. Je ale důležité také respektovat zákony státu, kde člověk žije.

Panně Marii bylo možná 12 nebo 13 let a byla podle NZ zasnoubená s Josefem ne?
Porodila dítě, proroka Ježíše a.s.. Sám Bůh to tak chtěl. To lidé určili hranici pro styk 15 let/sňatek 18 let u nás.
Proč si myslíš, že 12, 13 let bylo pro porod Marie brzy, když sám Bůh to tak chtěl?

vevesh
10. nov 2021

@lenkakravcova je pravda, ze koran nepozna pozicky- ale pozicky s urokom. Ak potrebujes peniaze, daju sa poziciat bezurocne- zvacsa u vodcov, osobnosti ci bohatych ludi. Banka je nedoveryhodny subjekt, hlavne preto, ze velakrat nema peniaze🙈🙉🙊Samozrejme nie kazdy ma znamosti a moznosti. Ale vsetko sa da riesit. V tej 35- 40tke ma zo strednej vrstvy kazdy vlastny dom v mojom okoli.

lenkakravcova
autor
10. nov 2021

@vevesh No len tu na Slovensku také možnosti nie sú.
A zároveň ja si to ani neviem predstaviť behať s deťmi po podnajmoch (prenajímateľa majú radšej psy ako deti 😀 viem ako mi skladali telefón, keď sme ešte so synom hľadali ako mladá rodina nájom), každú chvíľu im meniť lekárov školy atď..
Toto nie je riešenie.
V dnešnej dobe majú hypotéky úplne minimálne úroky (0,89%), takze pri nich netrpí ani ten kto ich berie a aj ten kto ich poskytuje trochu zarobí.

Pri požičiavani peňazí bez úroku na to dopláca ten, kto požičiava. Pretože inflácia. Keby ich investoval, tak zarobí. Takto sa požičiava asi len po známostiach. My sme si prednedavnom chceli požičať od rodiny,, rozmýšľali sme, koľko im vrátime naviac %. Pretože nám nepríde spravodlivé si požičať napr 5.000€ a o 5 rokov vrátiť rovnakú čiastku, vzhľadom na infláciu.

lenkakravcova
autor
10. nov 2021

@lasoli Počuj nie si ty ta kto chytávžite?
Lebo ta sa nejako odmlčala.. A stále dokola riešila vek Aise.
Tu si precitaj toto.. Nie je iste koľko mala Aisa rokov. Niekoti tvrdia ze 9, iní že 19, dokonca že 26r.
https://koran.sk/wp-content/uploads/2018/09/O-v...
Tu máš knižku. Studuj. Potom keď si to prečítaš, tak sa ozvi, s tým, čo si sa dozvedela. 🙂

vevesh
10. nov 2021

@lasoli nikto si tu nemysli, ze 9r. deti su zrele na sex. Ale to neznamena, ze ho nemaju- vid majmladsie mamicky a oteckov na svete- pokial viem tak sa to pohybuje niekde okolo 8r.zivota. Priemerny vek neviest v dnesnych moslimskych krajinach je okolo 24r (cize je to aj priemer veku prveho pohlavneho styku). Samozrejme najde sa extrem nadom a nahor. Takisto to bol pred par storociami az na to, ze ten priemer bol niekde 15-16r.

vevesh
10. nov 2021

@lenkakravcova tak ano, ale z pohladu islamu je to obohacovanie a nie je to v sulade s koranom. A uroky boli aj hlavna vycitka katolickej cirkvi voci zidom a v konecnom dosledku aj dovod, preco zidia su najbohatsi narod na zemi (a preco lezali v zaludku ludom pocas hospodarskej krizy az tak, ze sa ich zbavovali...). V moslimskych krajinach je to riesene tak, ze mladi synovia s nevestou byvaju s rodicmi dovtedy, dokym si ten dom nekupia. V dnesnej dobe chodia niektori aj po podnajmoch, ale neberu to striedanie doktorov a skol tak vazne ako zapadniari...

dahliaa
10. nov 2021

@lenkakravcova Kdybyste si půjčovali v rodině např. těch 5 000 €, tak byste se měli domluvit, že 5 000 € poté vrátíte. Ta druhá strana by po vás neměla chtít více. Až budete peníze vracet, tak můžete k 5 000 € dát nějaký obnos peněz navíc jako dárek. 🙂 Tak by to mělo podle Islámu v pořádku. Allahu alam.

haley7897
10. nov 2021

@lasoli ...začnem z iného konca. Muhammad ﷺ sa prvýkrát oženil vo veku 25 rokov. A to s Khadijah bint Khuwaylid, so ženou ktorá bola o 15 rokov staršia a bola jeho jedinou manželkou až do jej smrti. 25 rokov v monogamnom vzťahu s dospelou ženou nieje zrovna obraz suknickara alebo niekoho, kto je "na malé dievčatá". Viac to svedčí pre slušného a verného muža. Po jej smrti sa oženil druhý krát a to so Sawdah, znova so ženou vo svojom veku.
Aishah bola jeho treťou manželkou. V tomto momente je evidentne potrebné vysvetliť niekoľko vecí.
1. Nielen v Islame ale celkovo v tej dobe sa za dospelého človek považoval v období od dosiahnutia pohlavnej dospelosti. A teda dievčatá niekde v rozmedzí cca 9r a vyššie - teda rovnako ako dnes. Aishah veľmi pravdepodobne vstúpila do puberty už na hornej hranici veku, pretože inak by s Islamského hľadiska sobáš nebol platný. Na takýto súhlas musí byť človek považovaný za dospelého. Čo v ich dobe znamenalo po vstupe do puberty. To by logicky vylučovalo špekulácie, že bol sobas uzavretý v mladšom veku. Rozdiel je v tom, že dnes nás pohlavná dospelost k ničomu nezavazuje a nenúti. V tej dobe to bolo iné z niekoľkých dôvodov. V prvom rade priemerná dĺžka života, niekde do 35r., častokrát oveľa menej, či už zo zdravotných dôvodov, alebo napríklad z dôvodu častých konfliktov a vojen. Druhý dôvod bol vysoká úmrtnosť detí. Bolo jednoducho treba začať rodiť ASAP, keďže sa počítalo s tým, že časť potomstva nedozije vek dospelosti a nezachoval by sa tak rod.
V tej dobe to však bola bežná prax celosvetovo napríklad 12 ročná Isabella z Angoulême a jej sobas s 33 ročným anglickým kráľom Johnom. A podobných by sa našlo nemalo. Bolo to vtedy normálne, definitivne pri politických manzelstvach.
2. podstatná vec, v tej dobe svadby nemali romantický kontext ako dnes. To je vydobytok dnešného luxusného sveta. Aspoň teda v niektorých častiach.
Po smrti Khadijah sa prorok Muhammad ﷺ postupne okrem Sawdah a Aishah oženil ešte s niekoľkými ďalšími zenami a to z rôznych dôvodov. Niektoré boli vdovy, sobáš im zabezpečil status a ochranu, s niektorými sa oženil aby sa tým upevnili putá medzi dvoma kmeňmi, niektoré sobáše slúžili aby nimi ukončili vojny. V tej dobe mali sobáše špecifické a relevantné dôvody, sobas z lásky predovšetkým pre niekoho v postavení nebol častokrát ani možnosť.
Výnimkou nebol ani sobáš s Aishah. Žiadna láska, alebo potreba zachovať líniu, koniec koncov Muhammad ﷺ už v tej dobe mal šesť deti z Khadijah. Manželstvo bolo uzavreté z politických dôvodov.
Čo nahráva faktu, že ich manželstvo bolo výhradne politické je aj fakt, že s Aishah nikdy nemali deti a aj to ze napríklad narozdiel od monogamneho manželstva z lasky z Khadijah , popri Aishah sa Muhammad ﷺ postupne oženil s ďalšími zenami a s jednou jedinou Maria al-Qibtiyya mal aj ďalšie dieťa. Mnohí Islamský učenci sa domnievajú, že je vysoká pravdepodobnosť, že Aishah bola panna. Jeden z údajných dôvodov, okrem politického aspektu bol aj fakt, že Aishah bola vysoko inteligentná a mala výnimočnú pamäť. Čo bol veľký benefit keďže to bol spôsob akým zachovávali Hadith. A práve aj od Aishah pochádza značná časť zachovaných Hadith.
Bol by sobáš v tak mladom veku v Islame alebo mimo Islam akceptovatelny dnes? Nie. To je ale úplne irelevantné, pretože žijeme úplne inú dobu v iných podmienkach. Nemôžeš súdiť ich dobu na základe dnešných štandardov.

haley7897
10. nov 2021

@lenkakravcova inak toto s úrokmi musí byť "vec" aj u kresťanov. Moji ex svagrovci, praktikujuci kresťania rok a pol zadarmo bivakovali u mojich ex svokrovcov s vysvetlením, že si nemôžu zobrať pôžičku, že to je hriech 😅 ti sa radšej vypratali na chalupu lebo im nedokázali ako rodine povedať nie 🙈

habibim
10. nov 2021

@haley7897 už som tu raz spomínala, na margo tej pôžičky, keď spomínaš kresťanov, moja sestra s manželom (praví kresťania), majú na krku hypotéku, a on zarába dva platy... Ale aby aspoň trochu ulavil svedomiu, že si tu hypotéku vzal, lebo mohol, tak ten druhy plat delí medzi chudobných, vôbec nič si z neho nenecháva.. Každý mesiac nájde nejakú rodinu, ktorej chýbajú financie, a dá im tie peniaze

haley7897
10. nov 2021

@habibim Ono je to v dnešnej dobe veľmi zložité. Pre bežného človeka ktorý si chce navyše založiť rodinu je nedosiahnutelne proste kúpiť dom. Jedine ak dokáže rodina finančne značne pomôcť. To ale nieje úplne bežné.
A potom zase aj platiť celoživotne nájom je z môjho pohľadu z časti "riba", lebo človek neplatí len za energie a čisto prenájom, časť ide vždy prenajimatelovi do vrecka ako zisk. Osobne mi to nepríde veľmi iné.
Inak mne sa niečo marí, ze European fatwa Council vydal fatwu ktorá za nejakých podmienok povoľuje hypotéku na dom. Samozrejme za predpokladu, že človek nemá žiadnu inú možnosť.

habibim
10. nov 2021

@haley7897 aj o tom som počula...

lenkakravcova
autor
11. nov 2021

@dahliaa
Druhá strana po nás nechce viac.
Len nám by bolo blbé vrátiť rovnakú čiastku.
Ak im dáme niečo naviac a nazveme to darček, nemôžeme sa rovnako dohodnúť aj s nerodinnymi známymi? 😀 Aký je potom rozdiel medzi pôžičkou od banky a od rodiny, ak obom stranám dám niečo dobrovoľne naviac? (sám s tým súhlasím a nechcem im dať menej). Ak si to aj u banky nazvem darom, tak to bude okej? Pointa je aby to bolo dobrovoľné?

lenkakravcova
autor
11. nov 2021

@haley7897 toto si neviem veľmi predstaviť nikomu sa nasackovat do domu, lebo pôžička je hriech.
Hriech je (aj keď nepisany) vysackovat aj iného človeka z jeho vlastného obydlia /keď tak mohli ísť na tú chatu ti mladí/.
Áno, majú fatwu ohľadom nevyhnutnosti bývania na zabezpečenie obydlia rodiny, podľa ktorej je hypotéka povolená.
Inak presne ako píšeš. Napr moja sestra si plazí nájom, a naposledy ako im ho zvyšoval, tak im oznámil, že musí ho dvihnut o 20€ (približne), lebo ze mu nevychádza na splátku hypotéky... 🙄 Takže z toho co mu oni platia, on ako majiteľ, si platí na daný byť komplet energie, dane a celú hypotéku.. Vlastne tým splacaju cudzí byt a ak by takto žili roky, tak nemajú na staré kolená nič a vlastne ešte platili naokolo niekomu inému hypotéku, takže sa plateniu hypo ani nevyhli.
@habibim Ja osobne si neviem predstaviť ako by sme žili, ak by sme nemali hypotéku. Vpodstate by sme nemali kde bývať. V tomto ohľade som rada, že existuje ta spominana fatwa o nutnosti.

vanda323
11. nov 2021

@lenkakravcova Ahoj, ta časť kde píšeš o Tom Že Jezis není vsevidiaci...ono dôležité je že musíš uveriť v Trojjedineho Boha....Boha Otca Syna Ježiša a Ducha Svätého.

dahliaa
11. nov 2021

@lenkakravcova Ano. Jde o to, že ty ten dárek dáš tomu člověku od sebe jako poděkování za to, že ti půjčil. Tady nejde o dohodu, že ty se dohodneš na tom, že mu potom dáš dárek. Ty se dohodneš, že tolik, kolik si půjčíš také vrátíš a až budeš peníze vracet, tak pak záleží na tvé dobrotě, jestli mu dáš třeba něco navrch jako dar. Dar není předmětem dohody, smlouvy.
Allahu alam

lenkakravcova
autor
11. nov 2021

@vanda323 Dôležité je, že nemusím... Prorok Ježiš nikdy nič také neprikazal. Príkazov al veriť v neho, že ho poslal Boh a príkazoval veriť v Jediného Boha, odlišného od Ježiša ("Prečo ma nazýva dobrým? Veď len Jeden je Dobrý - Boh" (Lk 18,19)).

lenkakravcova
autor
11. nov 2021

@habibim Ešte mi napadlo k tým bankám.. Ze asi ešte horšie v tomto sú nebankové subjekty poskytujúce pôžičky.
Tam mi to už príde ako úžera. Maju vysoké úroky, Nad 10%. A posielajú exekútorov (+ stále navysuju dlh).
Banky takto nekonajú. Ak niekto nevie splácať hypo, tak musí predať nehnuteľnosť (alebo ju predá banka), banka si nechá to, čo jej dlzu a zvyšok peňazí ide tomu človeku.. Ale väčšinou na hypo US ešte aj interné poistenia na 1-2r nemožnosti splácať. Takže tam je "zákazník" k dosť viac chránený než v prípade nebankoviek.

lasoli
11. nov 2021

@lenkakravcova Myslim si,ze na ten vek ma mnoho ludi vyhrady.Bola to len ukazka ako prikladu,ci je aj tento akutok vhodny nasledovania,kedze v Korane na 91 miestach sa uvadza nasledovat skutky Mohameda.
Ale tych skutkov je tam viacej takych dost skor odstrasujucich .

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lasoli
11. nov 2021

@haley7897 9r nieje psychicky zrela na rodenie deti,ani vtedy ,ani dnes.To ti moze povedat kazdy psycholog.Ide o to ze ak Boh si niekoho zvoli a ako vy tvrdite ze vie vsetko musel vediet ,ze tento skutok bude odsudzovany.
To ze bol verny zene o 15r starsej,si vysvetlujem tak,ze ona mala peniaze,ona bola ten general,vidis az po jej smrti sa "rozbujacil"kebyze zije dalsich 20r s jej peniazmi pochybujem zeby mu to dovolila.On ako chudobny clovek asi v ich vztahu musel drzat usta a krok.

Skratka Mohamed mal dost chyb ale vy stale tvrdite ze je to priklad hodny nasledovania,Je?Nieje!
Koran by nemusel mat zlu filozofiu alebo myslienku ale ten odpudivy prvok v nom prave je vas posledny prorok Mohamed.
Vcera som pocuvala na yotube jedneho moslima kt v cestine opisuje v niekolkych dieloch zivot Mohameda.sura 105 tusim rozoberala nejake vpady na slonoch,atd ale pointa bola v tom ze sa tu katstrofu podarilo zazehnat lebo neverci prijali Islam.A ten autor spomenul,ze europania by povedali,ta pohroma bol sam Mohamed musela som sa aj pousmiat nad tym nazorom.
A teda ty ako ateistka, tebe pride ako priklad pre dnesnu spolocnost?Lebo mne nie.

haley7897
11. nov 2021

@lasoli ja som venovala čas tomu aby som ti odpovedala, poprosím ta teda aby si rovnako venovala čas tomu prečítať môj komentár s porozumením. Ak som sa niekde vyjadrila príliš komplikovane a spôsobilo to, že si neporozumela mojej odpovedi, daj mi vedieť, pokúsim sa to vysvetliť inak.

lasoli
11. nov 2021

@lenkakravcova Tak preco pri veku Aise necerpas priamo z hadisov alebo Koranu ale hladas ine publikacie,ktore by ako mali posunut jej vek vyssie;)
Ved predsa necitaj pofiderne clanky;)

Stale tu pises o nespolahlivych a utocnych zdrojoch ale doteraz si z toho clanku nic nevyvratila.Tak este raz kedze to bol clanok plny nepravd alebo polopravd ,napis ktore presne to boli??

Ak tej pozicke,sama vidis ze v tomto Koran nieje nadcasovy,inak by si nemala sama hypoteku.A nemusi sa vyhovarat ze bez hypoteky to nejde,ide zije tak vela,vela ludi,mozno aj cela Viesen zije v podnajme bez zadlzenia.

haley7897
11. nov 2021

@lenkakravcova ono ich zámer nebol vysackovat ich z bytu, oni tam chceli nejako bývať s nimi 🙈🙈🙈 nám tiež z toho nápadu len oči pretocilo. Ono exsvokrovci mali okrem svojho bytu v BA ešte rodičovský dom mimo mesta. Svokor tam po odchode na dôchodok trávil maximum času, tak si povedali ze oni dvaja + dieťa na ceste +svokra bude fajn na trojizbak 😂 a oni im nedokázali povedať nie, lebo veď rodina. Logiku v tom moc nehľadaj, tým skôr ze pochádzajú z veľmi dobre situovanej rodiny a mali aj iné možnosti. Len mi tá situácia utkvela pripomenula, že kresťania musia teda mať tiež nejako výhrady proti úrokom alebo pod. Oni konkrétne argumentovali, že dlhovat peniaze je hriech...

lasoli
11. nov 2021

@haley7897 prepac,nedocitala som to,az teraz.Ale ty nevidis v tom jedno,a to je to ze clovek hodny nasledovania milionmi ludi by mal mat troska iny zivotny pribeh.
To ze takto zili x ludia pred a taka bola doba ,nieje argument.Proste to boli ludia a nie takzvani proroci.
Preco Jezis ma iny pribeh,vidis on je vhodny nasledovania aj dnes,na nom nenajdes chybu.Kdezto Mohamed ,mal skor vlastnosti vodcu a dobyvatela ako Proroka.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
autor
11. nov 2021

@haley7897 Ahaaa :D to mi ani nenapadlo, že mali takýto nápad 🙂
Tak toto nechápem, že považujú požičiavanie za hriech, keďže v SZ majú:
Dt 23,21 Cudzincovi smieš požičať na úrok, ale svojmu bratovi nesmieš požičať na úrok, aby ťa požehnával Hospodin...

A v NZ majú:
Mt 5,42 Kto ťa prosí, tomu daj a neodvracaj sa od toho, kto si chce od teba požičať.

vevesh
11. nov 2021

@lenkakravcova poziciavanie penazi za uroky je dovolene v SZ, ale v novom zakone je zakazane. A toto je hlavny spor medzi zidmi a krestanmi, ktory sa na svete taha uz od 5 st.n.l, kedy krestanstvo bolo vseobecne rozsirene a rozsirovane. Toto je aj dovod, ze zidia si po starocia "nazhromazdili" majetky- krestania si mohli pozicat (s ci bez uroku), ale nesmeli poziciavat druhym s urokom. Nebolo nahodou, ze to vyvrcholilo v 2sv. A ze aj doteraz monetarne institucie kdekolvek na svete su v rukach zidov (ano, aj na sk...)

lenkakravcova
autor
11. nov 2021

@vevesh Vidíš toto mi nikdy nenapadlo. 🙂

Ha, no to tam sedí to zo SZ:
Dt 15,6
Veď Hospodin, tvoj Boh, ťa požehná, ako ti sľúbil, a ty budeš požičiavať mnohým národom, no ty sám si nebudeš požičiavať. Budeš panovať nad mnohými národmi, ale ony nebudú panovať nad tebou.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal