icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

lasoli
20. nov 2021

@lenkakravcova pozerala som si videa na yotube od Lubosa Kropacka,Petra Pelikana asi poznas,ale uprimne mi doslo dost luto Petra Pelikana ako sa donho ten Konvicka navazal,neviem ci mas prehlad kto je to konvicka a konvickovci v cesku.Bola som na strane moslima Pelikana pretoze posobil pokorne ,hoc moc nevedel argumetovat.
Lubos Kropqcek taktiez velmi pekne rozprava o Islame,nieco aj vysvetli co sa v islame pouziva ako zvykove pravo , ale pustila som si aj Martina Chadina a ten tam v inom ,skor historickom svetle opisal Mohameda,nie islamofobicky ale skor realne.Tvrdi ze IS podporuju Saudi a vznikol v SA,pretoze saudi vyrastaju vo wahabickych korenoch.Vela vefi som sa dozvedela,aj tych pozitivnejsich.Ja necitam len negativa,mna zaujima pravda.
Cize by som to zhodnotila,Koran je ok ale Mohamed nie.

Ok riadis sa fatwou,pritom inde pises,ze pre teba je len Koran bozie slovo a vo vsetkom smerodajny.Cize si protirecis a vyberas si to,co ti vyhovuje ,kedze Vam to Islam aj dovoluje,a takto to potom chodi v Islame,kazdy si vybera to,co mu vyhovuje.Cize rozdiel medzi Bibliou a Koranom alebo Islamom tiez nieje vyrazny,oba smery alebo knihy si protirecia.

snezienkaaa82
Autor odpoveď zmazal
snezienkaaa82
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
autor
20. nov 2021

@lasoli Najdôležitejší na islame je Korán. To je dobre, že ten nevníma negatívne.

Fatwy sú len výklady Koranu. Čiže idem podľa Koranu, len beriem určitý výklad. Neviem ako to popísať. V tom ako to chápem, si to neprotirečí.
Ono keď si to vezmeš, tak v každej z týchto kníh sú rôzne vety, ktoré sa dajú vykladať na desiatky spôsobov. Z toho potom vznikajú vetvy. To je to zložité na tom. Nájsť smer, ktorý je podľa "mňa" (každého z nás samostatne) ten vhodný. Podľa mňa sú vždy lepšie smery, ktoré sú viac tolerantné, pretože.. Sme len ľudia. Nikto nie je dokonalý. A neznášam keď sa ľudia jednej vetvy vyclenuju nad ostatné vetvy ako jediná správna vetva. Ja sa najviac prikláňam ku koranskemu islamu, no študujem si r i žne smery aj rôzne náboženské smery keď mám čas, lebo ma to zaujíma.. A dosť ma desí, keď jedni druhých označujú za neveriacich. Nie za zbludilych, ale za neveriacich. Lebo to už je silne označenie. Bohužiaľ aj toto je prítomné aj medzi muslimami, aj medzi kresťanmi a aj inými. 😐 Je to trochu smutné. Pretože stačilo by trochu viac tolerancie.

roja01
20. nov 2021

@lenkakravcova Sledujte „Najvyšší Imámovia vyhlásili úplnú pripravenosť prehovoriť! Prorokove posolstvo bude vyplnené!“ v službe YouTube<br>

https://www.youtube.com/watch?v=SG_Js35-nQE
lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lasoli
21. nov 2021

@roja01 dobry tip na video pri cviceni,som zvedava ,co sa dozviem🙂

roja01
21. nov 2021

@lasoli zial je to s titulkami.

roja01
21. nov 2021

@lenkakravcova uz som to tu davnejsie naznacovala. Precitajte si knihu AllatRa. Tam su popisane zakladne znalosti, ktore by sme mali vediet o materialnom a duchovnom svete, aby sme sa na nasej ceste zivotom tu, mohli stat "zivymi" tam. Vysvetluju nie len v knihach (napr. Sensei ze Sambaly I-IV, Prapuvodni fyzika AllatRa a pod.), ako aj v cca 45 videach s Igorom Michailovicom Danilovom aku cestu si mozeme zvolit a ako ciele dosiahnut. Nikto nikoho na nic nenuti, ten kto hlada zmysel nasho pozemskeho zivota, ten sa po doslednom ponoreni do tychto informacii bude vediet orientovat. Ale aky bude vysledok jeho rozhodnutia a snahy zalezi len na nom samom. Tak ako to Proroci a vyslanci Bozi davno robili i teraz sa nejedna len o nabozenstvo, ale o komplexnu zmenu ludskej spolocnosti vytvorenim tzv. tvorivej spolocnosti. Na vytvorenie tejto novej spolocnosti su na medzinarodnych online konferenciach prizvani vsetci. Veriaci vsetkych nabozenstiev sveta i ateisti. Prekladaju sa do cca 70 jazykov sveta. A s tymto suvisi ten hadiz co som tu kedysi prilozila. Ide o to ludi spojit a nie ich rozdelovat, najma kedze nas caka tazka skuska suvisiaca s periodickymi klimatickymi zmenami (kazdych cca 12tisic rokov).

lasoli
21. nov 2021

@roja01 to znie ako new age

roja01
21. nov 2021

@lasoli nema to s tym nic spolocne.

roja01
21. nov 2021

Sledujte „Volanie Mahdího (slovenský dabing)“ v službe YouTube<br>

https://www.youtube.com/watch?v=SFEcjbaANvs
lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
roja01
22. nov 2021

@lenkakravcova bahajci ponukaju knihy, ktore som necitala. Len podla popisu o podstate ich viery, maju uslachtile zaujmy. Ano, v knihach podla strucnych popisov vysvetluju principy viery, pokyny pre chod rodiny a spolocenstva, zivotopisy hl.predstavitelov a podobne. Co mi chyba? Tie znalosti ako vznikol vesmir, co z fyziky este nebolo objavene, co sa stane s dusou a osobnostou cloveka po smrti a dalsie znalosti o spolocnych zrnkach pravdy v nabozenstvach, a to vsetko podlozene dokazmi najdenymi tu na Zemi.
Navyse spolocny jazyk duchovneho sveta je hlboke pocitove vnimanie a tak ked si precitas iba zakladnu knihu AllatRa, skus precitit ci mozno verit alebo nie.
A este jedna poznamka Imam Al Mahdi pride podla Islamu na konci casov... a bahajska viera vznikla pred vysse 200r.
Z nizsie uvedeneho Hadisu (dufam, ze sa mi ho podari opat vlozit) je zrejme, kto prisiel z vychodu a ma v celom svojom mene vlastne meno aj meno otca.

roja01
Autor odpoveď zmazal
roja01
22. nov 2021

@lenkakravcova zatial sa mi nedari vlozit, ale uz tu niekde na predchadzajucich strankach je.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
roja01
22. nov 2021

@lenkakravcova tie akoby omacky (vznik vesmiru, prvotne a druhotne vedomie mimo tela cloveka, energeticka konstrukcia cloveka a jej forma z pohladu dimenzii a pod.) su takove zasadne informacie, ktore nemohol priniest nik iny, ako zastupca z duchovneho sveta. Cast znalosti vedia iba zreci a taja ich. Pokial sa najdu priblizne informacie tu na Zemi, tak je to z dob pocatku nasej civilizacie, kedy to bolo ludom zname preto, aby sa duchovne rozvijali, ale po niekolko tisicoch rokov boli tie znalosti ciastocne ztratene a z velkej casti zamlcane mocnymi (zakonodarcami, nabozenskymi predstavitelmi a panovnikmi), aby sa lud nepytal a lepsie sa ovladal. To sa konkretne zacalo u Sumerov pred 6000r. Co je v knihach odd AllatRa a v relaciach I.M.Danilova je tak udivujuce a silne a pritom zrozumitelne vysvetlene, ze vsetko do seba zapada. A ver, ze dozvediet sa o tom, ze vedomie mimo tvojho tela ta ako system ovlada tak, aby si sa iba s velkymi tazkostami stal duchovnym clovekom je podstatne. A treba vediet, ako vedomie, ktore je v opozitu k nasej osobnosti ustrazit, aby ta neovladalo. Nie sme telo, ani sa nase ja nenachadza v mozgu.

lasoli
22. nov 2021

@roja01 no a ake dokazy o byti cloveka v tej knihe je?Veda nestaci?Lebo terajsia veda uz vela vie,netreba nabozenstva ani nadpozemske bytosti,vela sa uz da vysvetlit na zaklade vedeckych poznatkov .To su fakty,alebo?

roja01
22. nov 2021

@lasoli prave, ze je to vysvetlenie aj pre vedcov v urcitych veciach nove (ezoosmoza, realna a fantomova castecka PO, septonove pole, volna energie...). Boli pred nami rozvinutejsie civilizacie (napr. Atlantida). Vela je vysvetlene v knihe Fyzika AllatRa.

lenkakravcova
autor
22. nov 2021

@roja01 Vznik vesmíru je opísaný už v Koráne a Biblii. Podrobne ho opisuje Big bang teória a veda. Mne to dáva zmysel tak ako to spolu objasňujú.
Čo sa týka tých "duchovných" častí okolo vedomia atď., mám na to iný názor. Ako nemám ti to za zlé, ale podľa môjho názoru niektoré tie výklady, čo tam dával odporujú abrahámovským náboženstvám celkovo. Tie také reči ako "vedia nepoznané", väčšinou súvisia s komunikáciou s druhou stranou, čo máme od Boha zakázané. Zakázané. Viac menej mi je to jedno u koho to začalo, pohania existovali už dávno, lebo raz keď Boh takéto veci zakáže, tak ostávajú zakázané. Pre naše dobro. Nie len tak zo špásu. Judaizmus ich zakazuje pod hrozbou smrti. Kresťanstvo ich zakazuje tiež jemnejšie vykázaním z neba. Islam znovu hrozba trestu už tu na Zemi. Bahájci to zakazujú z dôvodu toho, že sa máme sústrediť na tento svet, nie ten ďalší. Máme sa venovať zlepšovaniu toho, čo nám tam bude treba. Potom až ísť ďalej.
Je to ako keby si chcela predbehnúť učenie sa čísel a logiky násobenia skúšaním učiť sa násobilku naspamäť. Nebude to mať v konečnom dôsledku požadovaný efekt. Zistíš možno niečo nové, no v skutočnosti to podstatné ti utečie. Trochu mi to príde ako plytvanie času na zbytočnosti.

roja01
22. nov 2021

@lenkakravcova neporozumela som tomu co myslis tymi recami: vedia nepoznane.... a spajanie tohto vyroku s nejakou druhou stranou. Nevadi. Myslim, ze ta nepresvedcili nazory muslimskych duchovnych a nemas zaujem dokladnejsie sa oboznamit. Ja som len podla tvojich predchadzajucich vyjadreni myslela, ze ty si ta co studuje, hlada a rozmysla. Ja som naopak z relacii s I.M.D. usudila, ze Islam, ak sa zjednoti a zacne stavat na tom, ze je nabozenstvom lasky, bude perspektivnym nabozenstvom s velkym potencialom.

lasoli
22. nov 2021

@roja01 a ti vedci su co zac,aj uznavani vo svete vedy alebo je to skor v rozmeri nabozenstva,ci altary?Lebo napriklad septonove pole o tom citam len v ramci alltaty.

roja01
22. nov 2021

@lasoli AllatRa spolupracuje s vedcami z celeho sveta.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
roja01
29. nov 2021

Hadis, ktory som uz sem kedysi dala hovori o tom co sa stane az pride Imam Mahdi a kto to bude. I Na zaklade tohto sa Islams.duchovni predstavitelia podla videa rozhodli prehovorit o svojom presvedceni, ze Im.Mahdi uz tu je a prinasa povodne znalosti a zjednocuje ludi. Takze ani ne ja, ale Moslim.duchovni potvrdzuju ucenie od AllatRa.

lasoli
29. nov 2021

@roja01 a ty si tiez moslimka ked veris v Mahdiho potom,nie?

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
roja01
29. nov 2021

@lasoli ja verim v Boha a viem, ze je len jeden. Z casu na cas, ked prevazna vacsina ludi zabudne na prapovodne znalosti o svete, alebo im su žrecami zo zistnych dovodov zamlcane a zidu tak z duchovnej cesty, posiela svojich vyslancov, ci prorokov, aby im znalosti priniesli. Prichadzaju vzdy na ine miesta vo svete a tam ich nasledovnici zakladaju vzdy nove spolocenstva, ktore sa v menia na nabozenstva. Vtedy sa spisuje ucenie a zivot proroka a vtedy i byva mensia cast znalosti a ucenia prekrutena al zamlcana z nabozensko -politickych dovodov. Takze ja nie som vyhranenym veriacim konkretneho nabozenstva, ale snazim sa preniknut do toho dobreho v tychto najvacsich nabozenstvach. Verim v Jezisa i v Mohameda a viem, ze sa to nevylucuje.

dahliaa
29. nov 2021

@roja01 O Imamu Mahdi jsme diskutovaly na stránce 12, 13. Tehdy jsi tam vkládala obrázek muže s hadísem. Psala jsem také toto:
,,Četla jsem, že jméno Imáma Mahdí by mělo být Muhammad ibn Abdullah al-Mahdi nebo Ahmad ibn Abdullah al-Mahdi.
V islámu se říká, že bude muslimem a že bude potomkem Proroka - bude skrze potomky Prorokovy dcery Fatimy, jejího syna Hasana ibn Aliho.
https://medinaschool.org/library/creed/vera/mah...
Allahu alam"

Učení AllatRa mi přijde také pochybné. V hadísu u obrázku, který jsi tehdy sama napsala se píše také toto: ,,Bude to volání z nebes k národům světa, který VŠICHNI USLYŠÍ. Volání k lidem každého jazyka, jejich vlastním jazykem, silným, hlubokým a něžným, jdoucí z NEBES A ZE VŠECH STRAN. NEBUDE SPÍCÍCH, VŠICHNI VSTANOU, a lidé od toho volání VYJDOU ZE SVÝCH DOMOVŮ, aby se podívali, co je to za zvěst."

Máš pocit, že to zvýrazněné se již uskutečnilo?
Podle čeho AllatRa usuzuje, že toto se již uskutečnilo a Imám Mahdi přišel?