Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@adrestia Tiež mám taký názor.
Škoda, že ten mak nevyužívajú lepšie a nepredávajú to skutočne na lekárenské účely ako morfium. Aj by zarobili, aj by nemali hriech.
@lenkakravcova Kupovať mak od Talibancov by bola podpora zločineckého režimu.
@lenkakravcova az teraz som ptvotila link o talibame aariuhane. Nemecko mi potvrdilo, ze mu ide len ozisk. No a som zvedava, cobude z utecencami z Afganistanu, ked Nemecko taktonepriamopodporuje talibam. Alebo, to by dom este prijala, Nemecko uzavrelo tuto zmluvu pod nejakou skrytou podmienkou, aby obyvatelia Afganistanu netrpeli, proste, inymi slovami, zeby Nemecko drzalo Yaliban podpalcom. Len nech sa nekaky terorista neinfiltruje takymto sposobom do Nemecka
@haley7897 Ked sa na moj prispevok pozeras meritkom poukazovania chyb,ok .Ja som to opisovala ako priklad duality v Islame,kedze Vam to vase nabozenstvo dovoluje.Aj tu som uviedla len priklad,dve vzorky,ktore robia inak ale stale je to v sulade s Islamom,pretoze Vam to vase na ozenstvo umoznuje,preto sa ani necudujem kolko veci sa tam zneuziva v mene viery.Pre Lenku tazky hriech marihuana,pre Talibanca mozno tazsi hriech hypoteka,kto ma pravdu,? Tym sa nikomu nevysmievam,len hodnotim moj pohlad na Islam.
@lasoli ale tu nie je žiadna dualita v islame. Už som písala k islamskemu právu aj k talibanu. Ako vzniká, prečo sa za istých okolností môže fatwa meniť a aj k tomu ako a prečo si ju ľudia ako taliban "prispôsobujú" ako sa im hodí. Aj k tomu že to ze keď niečo taliban vyhlasi že je v súlade s ešte neznamená s Islamom neznamená ze tomu tak je. Písala som x krát aj to, že islam treba posudzovať a vnímať cez Quran, nie cez ľudí a ich činy. Erorry sú ľudské. K fatwe o hypotékach píšem teraz 3? krát.
Lenka ani jej činy (ak by náhodou neboli v súlade) nedefinuje Islam. Nikto z nás. Chceš sa baviť o Islame a jeho učení alebo o tom ako a nakoľko ho jednotlivci praktikuju?
@haley7897 len Lenk niekde pisala ze ona sa riadi Koranom,lebo podla Islamu je to slovo bozie a teda ako som teda pochopila,hadisy a fatvy uz nie su take podla nej uplne zhodne,a kedze Boh je v Korane riadi sa nim.A teraz,nieco uz nieje tak ako by jej mozno vpadlo vhod,tak uz je dobra aj fatwa.Na tom by ale nebolo nic zle,kebyze netvrdi ona alebo aj ini muslimovia,ze Koran je nadcasovy a priamo od Boha,no kebyze to tak v skutocnosti je,preco potom su potrebne zbierky hadisov a fatiew atd?
Ale fakt bude ten ze ni Koran nieje nadcasovy a univerzalny,ako tu bolo tvrdene,kebyze to tak je ani v moslimskom svete nebudu ohlasy na modernizaciu.Tak ako to napriklad bolo v krestanstve.
Inak nemam nic proti moslimom,ani Koran sam o sebe az na tie vyzvy k bitkam nieje nieco zle.Len tvrdenie nadcasovy ,nezmeneny atd ,vidis sama ze to nieje tak celkom pravda.
@eva8 Fatwy sa samozrejme nemenia podľa toho ako vietor zafuka. Nie vždy však zahŕňajú všetky situácie a preto ich treba updatovat za pochodu. Doba sa mení a celime problémom ktoré ľudia kedysi nepoznali, posunuli sme sa ďalej vo vede etc. Veci a situácie vidíme v širšom obraze. Aspoň dúfam.
Islam a Quran je nadčasový, fatwy samozrejme zo spomenutých dôvodov niesu. To by sme museli ako ľudstvo úplne zastaviť vo vývoji. Už som písala o tom ako islamské právo vzniká, aj prečo: str 52 v debate ⬇️
"Ak sa pozrieme na verše v Qurane, je evidentne, že sa tam nepíše ako presne majú byť interpretované. Nieje k nim výklad. V skutku, Quran je napísaný skôr vagne. Nielen to, ale väčšina veršov môže byť pochopena rôznymi spôsobmi. Klasický Islamsky učenci po rozbore vybrali jednu preferovanu verziu výkladu a to je interpretácia ktorá bola a je cirkulovana a odovzdavana po generácie. A teda to je to čo každý pozná a mnohí to považujú za jediný možný, neochvejny význam veršu. Mnoho ľudí si ani neuvedomí, že verš mohol byť interpretovany inak.
Predovšetkým aj tým aký zložitý jazyk arabcina je, takmer pre každý verš je možná duálna interpretácia. Niekedy aj viacero interpretácii. Niekedy je viacero interpretácii možných len pre jedno slovo vo verši. A teda evidentne Quran je napísaný takým štýlom, že je otvorený širokej škále interpretácii. Aj preto Islamské právo nepozostava len z Quranu, ale je podporené aj s Hadithami. Tie však niesu vždy autentické. Preto podľa mňa tá nevyhnutnosť obcasnej revízie toho, čo bolo historicky aplikované.
Ibn Qayyim al-Jawziyya, jeden z najznámejších učencov stredoveku v jednej z jeho kníh (názov si už nepamätám) píše, že ak ideme aplikovať niečo ako Islamské právo musíme sa najskôr pozrieť na to, ako to bude vyzerať v praxi. Je to 'husn' (arabský význam pre krásne), alebo je to 'quabih' (škaredé)? Ak je to husn, je to v súlade s Islamom. Ak je to quabih, tak nie je. Nezáleží na tom, že niekto povie, že to čo aplikuje pochádza z Quranu. Ak je to čo aplikuje v praxi charakterizované ako quabih, potom to nieje Islamské. Niekde v procese nastala chyba. Či už vo výklade Quranu, vo vyhodnotení Hadithov alebo kdekoľvek inde. Je potrebné vrátiť sa naspäť k základom, prejsť znova možné variácie výkladu veršov Quranu, nájsť znova podporu v Hadithoch a zároveň prísť s výsledkom ktorý bude aj v praxi 'husn'.
A teda tým, že je to celé pomerne hlboké a komplikované a je možné vniesť ľudský error.
Preto som tiež priklonena k revízií a pripadne reforme Islamského práva tam, kde sa ukáže problematické.
Nieje to o tom "vyškrtnúť" čo sa nám kultúrne alebo napríklad z pohodlnosti "nehodí", ale o prehodnotení toho čo historicky scholari vyderivovali ako Islamské právo po tom čo sme mali možnosť zažiť a vidieť to v praxi."
Sharia je ľudský výtvor. A keďže ľudia ich doby nemali možnosť chápať text v kontexte s problémami a situáciami ktorým celime dnes, revízia môže / nemusí vniesť nový pohľad. Či to čo učenci kedysi určili ako podla nich najlepšiu verziu výkladu možno aplikovať aj dnes alebo so vznikom nových situácii treba ísť naspäť k zdroju a znova posúdiť význam a ci verzia výkladu veršov a Hadithov bola pochopena správne a možno ju aplikovať aj dnes keď vidíme veci v širšom kontexte.
@haley7897 to som az teraz zacala citat,no co k tomu dodat?
Je to tvok nazor,ja sa na to pozeram ako slabiny tvrdenia o nadcasovanosti Koranu a tym padom aj tvrdenie ze je od Boha si odporuje.
Ako je vycitane Biblii a Tore ,ze texty su pozmenene a su nezhody v evanjeliach,tak Islamu sa moze vycitat,ze hadisy a fatwy len doplnaju diery v Korane.
@haley7897 Keby bol Korán skutočne dokonalý, nemohli by mať jeho verše rôzny výklad. Platilo by len áno - nie. Hadísy sú vyfabulované príbehy, ktoré vznikali len preto, aby túto nejednoznačnosť odstránili alebo zdôvodnili nejakú náboženskú praktiku, o ktorej Korán mlčí. Majú asi takú hodnovernosť ako rozprávky od Dobšinského.
@lasoli Pozri napíšem to tak, ja sa prikláňam k fatwe o nevyhnutnosti bývania. Preto hypo beriem. Nikomu tým neskodim, jedine ak sebe keď nebudem vedieť splácať.
Možno sa mýlim. Neviem - a aj preto sa snažím hypotéky co najskôr zbaviť. Splatiť ju a mat čistý štít.
Oni tam robia presný opak. Zväčšujú polia. Škodia tým iným (možno aj tvoje deti raz okusia opium na nejakej diskotéke, kde neveriaci chodia..) , Je to neporovnateľne iný druh činu. Čin, ktorý ublíži mnohým. Častokrát neplnoletým.
Vidíš ten rozdiel, či stále nič?
@lenkakravcova ano,na tom nieje nic zle,ale potom tvrdenie ze Koran je nadcasovy tu nema opodstatnenie.
uplne suhlasim s @adrestia,myslim ze to vystihla lepsie ako ja.
som "klasik" - 10 bozich prikazani plati stale.
Biblicke pribehy a prikazania sa vysvetluju rozne?
Uz sa to tu vysvetlilo, ale prislo mi to na um opat, ked sa hovorilo p drogach. Vino ke alkohol, lebo ke zakazany, no v nebi bude vino, ale nebude obsahovat alkohol.
Do neba pojde manzel a manzelka, lenze budu mat okolo seba kopec panien. Tiez neviem naco. V Korane su tiez pekne myslienky. Asi naozaj j vsetko vec dovery, nielen viery. Dolezite je, ked vidime v niecom to dobre a podla toho sa snazime spravat
Co vo vesmire stvoril Alah ako prve,je v tom zmienka v Korane?
@lasoli
Alláh stvoril ako prvú hmotu. Niečo z ničoho (2:54). Následne túto hmotu rozdelil (21:30) A odvtedy sa priestor a hmota vo vesmíre rozpína (51:47). Rozdelil "nebesá" a Zem, planéty.. a potom tvoril ďalej.
Či sa pýtaš na stvorenie bytostí?
@lenkakravcova Korán 2:54. Zrejme nemám dosť bujnú fantáziu, lebo som v tomto verši nenašla ani slovo o stvorení niečoho z ničoho. And [recall] when Moses said to his people, "O my people, indeed you have wronged yourselves by your taking of the calf [for worship]. So repent to your Creator and kill yourselves [i.e., the guilty among you]. That is best for [all of] you in the sight of your Creator." Then He accepted your repentance; indeed, He is the Accepting of Repentance, the Merciful.
@adrestia
Preto, že nie všetky preklady sú správne, treba pozerať arabský originál. 🙂
Creation from Nothing
Word Analysis:
In this Ayat careful emphasis should be laid on the words 'بَدِيعُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ' meaning 'Originator of the heavens and the earth'. The Arabic word بَدِيعُ is used to describe creation from nothing and the Arabic word خلق is used to describe creation from something already present. Allama Ibn e Kathir says regarding the word بَدِيعُ:
"literally بدعت means to create something new, make something new". He explains ابداع as creation without any previous example and without the use of any other matter or substance.
2:54... Je to pre vás lepšie u vášho Stvoriteľa, ktorý všetkému dal vzniknúť z ničoho“...
Viac objasnenie významov slov tejto sury nájdeš tu: http://miraculousquran.blogspot.com/2009/08/sur...
@lenkakravcova Lenka, trošku lepšie treba čítať. To je súra 2:117.
@adrestia Ospravedlňujem sa. Dohľadávala som to najprv v slovenčine a tak som sa do toho zamotala.. Dobre, že si si to všimla. Má to byť súra 2:117 verš ako je v tom linku.
Vďaka za opravenie.

@lenkakravcova Talibanci sú dokonalým príkladom pokrytcov. Na jednej strane majú dosť peňazí na pestovanie narkotík a na druhej žobrú od nevercov potravinovú pomoc.