Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@lenkakravcova To je zajímavé zjištění o těch jinnech. Zvláštní, že uznávají Korán, ale ne jinny.
Na video se podívám, In Sha Allah. 🙂
myslim aj na vas ♥️♥️♥️
niekedy popocuvam, precitam, dakujem 🙂
@dahliaa Hej no, aj mne to príde zvlášne. V Koráne sa o jinnoch nepíše ako o veci ale konkrétne ako o bytostiach. Však vieš.. Rovnako tak Biblia rieši anjelov a démonov ako bytosti.
Premýšľala som nad tým, že ak niekto chce poprieť existenciu týchto bytosti tak, buď sa toho bojí, čo znamená že jeho slová nie sú od Boha, ale sú len jeho výmyslom (inak by neklamal v strachu z toho, že niečo také existuje a len on sa snaží to vytlačiť), alebo jeho zjavenie nepochádza z dobrej strany (lebo ak niekto nechce aby sa o ňom hovorilo a on mohol konať voľnejšie, poprie - zataji - svoji existenciu).
@lenkakravcova Moc pěkný článek 🙂 Už zase můžeš přispívat na Refresher? Byl s tím nějaký problém ne?))
@dahliaa Na postoji bol problém. Tam mi zrušili blogový profil bez vysvetlenia. Refresher je vpohode 🙂
@lenkakravcova Aha, tak to jsem se zmýlila.))
Kdyby se někdo chtěl podívat, tak sem vložím video z Ruska, kde němá dívka v taxi začne plakat při poslechu islámských nasheedu (hudby). ❤️ Allahu Akbar
https://www.youtube.com/watch?v=42SMXYBhhuEPridávam spracovanú tému Modlitba
Ak by niekto hľadal texty modlitieb v islame, spôsob očisty pred modlitbou alebo mal iné otázky týkajúce sa modlitby, môže využiť link: https://muslimovia.sk/o-islame/piliere-islamu/m..., kde nájde: jej podmienky, očistu, postoj, slová modlitby ale i výnimky z tejto povinnosti.
Dobrý deň 🙂 Píšem seminárnu prácu, ktorá sa týka predsudkov Slovákov voči moslimom a potrebovala by som nejaký konkrétny prípad zo života... Práca sa týka hlavne zahaľovania moslimských žien. Stretli ste sa Vy, alebo niekto, koho poznáte s predsudkami voči moslimom, islamu, voči zahaľovaniu? Poprípade výsmechom, šikanou... Akékoľvek negatívne skúsenosti na Slovensku. Ďakujem za všetky odpovede 🙂
@semkatamka Dobrý den. Mohu napsat pár svých zkušeností. Snad nevadí, že žiji v Praze a slovně nás napadali Češi.
Byla jsem s manželem a dvěma malými dětmi na dětském hřišti. Byla tam kromě nás ještě jedna paní s dětmi. Manžel telefonoval, tak si ani nevšiml. Okolo šel chlap a pokřikoval ,,Slimáci. Vy už jste i tady? Nemáme vás rádi a nikdy nebudeme." Ignorovala jsem ho, aby si děti ničeho nevšimly. Starší dcera (tehdy 3 roky) si ale všimla a měla srandu z toho, že je slimák... Pak odešel a vrátil se asi za 10 minut, sedl si vedle nás na lavičku, popíjel pivo a díval se na nás. To už jsem byla nervózní, jestli si nedošel třeba pro nůž nebo jinou zbraň (člověk nikdy neví, co je to za psychopata). Hlavně, aby se s nim manžel nezačal hádat. Něco ještě povídal, měl nějaké narážky, ale ty už si nepamatuji. Vím, že jsem mu řekla, že není pro děti zrovna výchovné, aby popíjel pivo na dětském hřišti. Začínalo pršet, tak jsme se sbalili a šli pryč. Při odchodu nám ještě řekl ,,Vy už odcházíte? To je mi ale líto" nebo něco v tom smyslu...
Nejhorší je, když se takové věci dějí před dětmi. To je lepší daného člověka ignorovat a dělat, že nic neslyšíte.
Pak se mi ještě nedávno stala jedna nepříjemnost, když jsem stála vedle restaurace a čekala na známé, tak kousek ode mě stálo asi 5 chlapů a měli hroznou srandu z toho, že mi chybí ještě natáhnout pytel na hlavu nebo něco v tom smyslu.
Jinak občas mám pocit, že si lidé o mně v tichosti něco sami pro sebe šeptají. Ale to může být jen má domněnka.
Mám ale kamarádku, která byla slovně a i fyzicky napadená jinou ženou. Byl o tom i článek v médiích. https://www.lidovky.cz/domov/zena-v-praze-napad...
@dahliaa Veľmi pekne Vám ďakujem za zdieľanie tejto skúsenosti, pomohli ste mi 🙂 Je mi ľúto, že sa stretávate s takýmito narážkami na Vás a Vašu rodinu... Taktiež aj to, čo sa stalo kamarátke... Nikdy nepochopím, ako môže niekto vysloviť takéto veci, ešte dokonca niekoho fyzicky napadnúť. :( Prajem Vám pekný deň a ešte raz ďakujem za pomoc 🙂
@semkatamka ja nemám zle skúsenosti, aj keď je manžel moslim, lebo ja enosim šatku, nie som moslimka a v jeho rodine žiadna žena nema šatku.. Ale.. Môžem tu dat jednu takú milú vtipnú príhodu.. Keď sme s manželom randili, bol u nás na svk, a bolo presne 29.8. Isli sme spolu na kolotoče, vatru atď.. Bol nejaký koncert a tak sa ľudia ako je to bežné v tento deň našli z celej dediny na jednom mieste (na ihrisku).. Bol tam aj mamin bratranec, ktorý žije v anglickú ma dve deticky a mne bol ako strýko vždy... Strasne bol rad, ze sme sa stretli.. Lenže ako "správny vychodniar" nemohol sa neopit🙈 a tak došiel k nám vystiskal ma, vyobjimal až mi bolo divne, a zoznámila som ho s frajerom (manželom). A on mi na to vraví pred ním - on je moslim? Ale sak vôbec není čierni, nema ani čierne vlasy, a kukaj na tie jeho modré oči 🙈🤣 ja som odpadla skoro od smiechu... Manžel je z Balkánu, čiže vôbec nieje arabský typ.. Na toto nikdy nezabudnem... Čiže ľudia si myslia pri slove moslim, že musí byť automaticky tmavsej pleti, alebo ako Turek, alebo neviem co...
To len taka moja vsuvka😉
Ale.. V práci som mala prípad, keď okradli moslimku a jej manžela v nákupnom centre.. Vzali jej z kabelky peňaženku s dokladmi a peniazmi.. Došli to nahlásiť.. Vzal ich kolega, ktorý vyzerá po móde ako moslim, pritom nie je... On vedel anglicky, takže v angličtine bol aj výsluch.. A keďže on vedel, že mám manžela moslima, privolal ma k sebe na výsluch ako prítomnu, lebo vedel, že aj ta žena sa hneď uvoľní a lepšie bude komunikovať.. Čím som sa jej pozdravila SalamAlejkum, hneď bolo vidieť, že jej je ľahšie...
Čiže naozaj, je na svk veľmi veľa ľudí s predsudkami, ale ne aj takých, ktorí chcú pomôcť a ne vyhľadávajú problémy tam, kde nie su
@semkatamka To také nikdy nepochopím...
Vlastně jsem si vzpomněla ještě na jeden zážitek, kdy jsme se kvůli tomu nakonec odstěhovali. Když jsme se přestěhovali do podnájmu, tak si soused neustále stěžoval, lhal, že chlastáme a děláme bordel, párty, že k nám denně chodí deset ,,černejch" atd. Kdykoliv jsme vyšli ven, tak si nás za oknem ,,tajně" fotil, špehoval atd. Nakonec celý barák proti nám sepsal petici. A to jsme skutečně nic nedělali (já byla těhotná a ani nepijeme alkohol atd.) Dokonce jsme tam ani 14 dní ke konci nebyli a i tak si majiteli stěžoval, že dělame bordel. Jediný majitel nebyl proti a věřil nám, protože se tam byl podíval, když jsme tam nebyli a oni volali, že je tam 10 černejch. Dokonce jsem souseda kukátkem viděla, jak nás poslouchá za dveřmi. Dodnes lituji, že jsem ty dveře neotevřela a nezeptala se, co to dělá... Než zažívat špehování, focení, buzerování, tak jsme se raději odstěhovali.
I Vám přeji pěkný zbytek dne a mnoho úspěchů při studiu. 🙂
@semkatamka A ještě taková jedna vtipná příhoda. Když jsme ještě byli v tom podnájmu, tak sousedka u nás na patře měla přibližně 15 letou dceru a manžel se akorát vracel domů a holku potkal na schodišti, když šla někam ven. Jak uviděla manžela, tak se otočila a rychle utíkala nahoru po schodech zpátky domů. 😀
@semkatamka staci si pozriet aj tento link, 10 stranu dole odporucam- a to je este "inteligentnejsie" a nevulgarnr napisane v porovnani s inymi reakciami na nete, na ktore uz ako manzelka moslima reagujem akurat tak bloknutim daneho inteligenta....
A za dalsie takisto je diskrimnacia v ramci praci policie- ak ide o moslima, automaticky to znamena zyvsenie sledovanie cudzineckou policiou- niekedy az neumerne, zvysena byrokracia, zvysene zamietanie viz a pobytov atd.atd. Satka na hlave je podla mna to najmenej na sk, pretoze "menej vyvinutym induviduam" sa vies vyhnut, uradom a policii nie...
@semkatamka Ještě mě tak napadla jedna věc.)) Možna by to pro tebe mohlo být zajímavé. Zkus si vzít hijab a párkrát se projít po městě/vesnici. Možná, že budeš z reakcí lidí překvapená (ať už pozitivně nebo negativně) a budeš mít i osobní zkušenost. 🙂
Tady ještě jedno video experimentu z Čr na které jsem kdysi narazila. A zajímavý článek.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/muslimsky-pa...
@vevesh s tým súhlasím... Veľmi veľa prípadov je na svk, kedy na cudzineckej polícii nepochodil nijako... A ti poviem, dokonca moja osobná skúsenosť, keď som šla prihlásiť manžela na pobyt, šiel so mnou, ale ja v uniforme som šla dnu prvá, on až neskôr.. Zhovárala som sa s kolegyňou, ktorá to mala robiť a ta sa ma opýtala na konci - a co si myslíš, dokedy ti to vydrží s nim? - v tom momente som jej vôbec nedokázala odpovedať nijako.. Normálne ma zaskočila... Potom som volala známemu, že čo to majú za ženy na oddelení, že k svojim sa správajú jakeby neviem no.. Tak druhýkrát už bola milsia...to bolo 12r.dozadu... no a minulého roku v lete som si vybavovala pas a občiansky, keďže mi skončila platnosť a stretla som ju na chodbe.. Pozerá ona na mňa, že sa odniekiaľ poznáme... Tak jej vravím no ahoj, povedala som kto som a hneď za tým som jej zatrusila - vydržalo vydržalo, čakáme už tretie a mame harmonické manželstvo... Tak hneď jej udrelo do pamäti, "ktorá bije"..
@habibim inac toto sa aj mna pytali- ale u mna to bola druha otazka. Prva bola :a nenosis satku?/Nenuti ta nosit satku/Nedajboze si das satku na hlavu...a pritom keby som v takom iraku pri isis vysla bez satky bola by som uz o hlavu kratsia 🤐alebo cez leto by som dostala okamzite upal- vzdy sa mi to podarilo za 2 minuty na priamom slnku😖😖😖
@vevesh mam kamošku, ktorá je vydatá za Egypťania... Žijú aj tam aj na svk, akurát na svk stavaju dom a v Káhire majú byt..maju dve dcérky krásne... No a ona mi vravela, že v Egypte si tu šatku cez hlavu da, kvôli svojej bezpečnosti ak ide do obchodu alebo hocikde mimo bytu... Na svk ju nenosi
@habibim ja to tiez praktikujem podla pocasia a toho, kam ideme. V eu nenosim vobec, ale v krajine muza su miesta islamistov, kde bez ochranky a satky na hlave by som mala zopar guliek v sebe. Takisto ako respekt, ked ideme na navstevu k imamovi alebo na cintorin ci kar- satka je povinna na pohrebe.
@vevesh presne kvôli tomu, že som si ctila svoju svokru aj svokra, som na ich pohreboch šatku mala... Taktiež keď príde Hodža na návštevu do domu dám si šatku, ale keď vidím, že iné ženy nemajú, tak si ju dám dole... Väčšinou cez ramazan sa tu vola Hodža na iftar, samozrejme predtým je modlitba, čiže šatka je povinná.. Ale ako ja vždy vravím - kto si cti svoje, cti si aj cudzie...
@habibim Moslimovia môžu mať aj modre oči? :O Pobavilo 🙂
O tom okradnuti... hrozne... Mate pravdu, vela ludi ma predsudky...
Ďakujem za príspevok, pekný večer prajem 🙂

@dahliaa
@vevesh
@haley7897
@adrestia
@eva8
@lasoli
Pridávam video, na ktoré som dnes natrafila 🙂 je o možnostiach vzniku Koránu. Sú tam slovenské titulky. Myslím, že niektoré z vás to môže zaujímať:
https://www.youtube.com/watch?v=9finAFExZDsJe to česko-slovenský otitulkovaný kanál Islam Message: https://www.youtube.com/channel/UCdK_WC7tfRk7Xo...