icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

eva8
10. máj 2021

@ktochytavzite zas si myslim, ze ked niekto zhresi, nebude potrestany, pretoze odpustenie je dolezite. Nielen toho, komu ublizil, ale aj olutovanie, ze to spravil a odpustenie sebe samemu. "Svoj pokoj vam davam..." Kedy je clovek pokojny? Ked ho nezozieraju vycitky a muky, ked prechovava k druhym nenavist, zlost, zavist... , ked sa sam zoziera tym, ze niekomu ublizil, nepomohol, nezabranil.... Cize podla mna odplata, potrestanie nie je riesenim, ale odpustenie. Tresceme sa sami svojim spravanim, prezivame "peklo". Zas v ziadnom pripadene moze sa zajst do extremu - vsetko je nam lahostajne, alebo sa staneme pasivnymi (alebo ske krutymi psychopatmi :( )
Modlitba "Otce nas" ma silne slova. Zahrna vsetko.

eva8
10. máj 2021

@dahliaa Sumeri maju nakresy slnka, planet. A napisanu svoju historiu. Prvy clovek bo stvoreny tak, ze sa spermie mimozemstana "boha" zmiesali s hlinou a vlozili do nejakej samicky (nejakeho primata?) Ta hlina mohla by zivna poda, nejake serum, aby spermie prezili a mohlo prebehnut oplodnenie vajicka uspesne. Vsak aj teraz v Petriho miskach mame zivnu podu, na ktorej "pestujeme" napr. bakterie a vselico ine... Toto je moja fantazmagoria, pretoze keby vlozili skutocnu hlinu, nastala by paradna infekcia 🙂 No a GMO su nie vzdy plodne, tak to jablko podane hadom bolo kto vie co, mozno len metafora, a clovek sa stal plodnym - teda nesmrtelnym.
Kto vie, kto, kde, co a odkial 🙂 Sumerske pismo sa povazuje zatial za najstarsie, mozno sa uchovavali "povesti a baje" ustnym podanim a spisal sa Genesis 🙂 Tam tie osoby zili velmi dlho na nase pomery. Aj kostry obrov sa nasli na Zemi. Golias nebol vymysleny. Ale preco bol "zly"? Pretoze obri boli povodom zvesmiru a och "pokusy" sa im vysmykli z ruk? Ale vsak sa o nas starali a nakoniec zoslali aj 10 bozich prikazani, proste zelali si mier 🙂

eva8
10. máj 2021

@ktochytavzite Abraham bol Sumer?

slimstar
10. máj 2021

Odpúšťanie je dôležité pre vás samých, aj tak to čo sa deje, je sled vašich karmickych udalosti v opačnom slede. Dobre píšeš Evka, čítala som len tieto tri posledné komenty ❤️😁. Potrebujete prijať, odpustiť a pustiť, aby vaše srdce prestalo byť kameňom, ale zažal sa tam malý ohnicek. ❤️
@eva8

eva8
10. máj 2021

nasla som, ze vsetko zacalo u Sumerov - blog
https://romanbednar.blog.pravda.sk/2017/05/27/a...

eva8
10. máj 2021

@slimstar 🙂 pustila som si fantaziu na uzdu 🙂 Dakujem 💛

slimstar
10. máj 2021

@eva8 oni tu sú stále prítomný a sledujú svojich Adamitov ... Nie každý vo vesmíre žije len 60 rokov, že áno.

eva8
10. máj 2021

@ktochytavzite
@dahliaa
z linku:
Niekedy v období porážky a úpadku Uru sa rozhodol istý majetný a zbožný občan odísť z mesta navždy preč aj so svojou rodinou a s početnými sluhami. Volal sa Abram, z ktorého sa neskôr stal dobre známy biblický Abrahám

dahliaa
10. máj 2021

@eva8 Co všechno začalo u Sumerov? Prvním prorokem byl už Adam a.s.

lenkakravcova
autor
10. máj 2021

@eva8 Chápem aký máš na to názor, ale verím tomu inak.

Čiže ty veríš, že to vysvetlenie o Bohu ako trojici - je že Ježiš je polomimozemštan, ktorý vznikol umelým oplodnením panny Márie? 🙂 A že Mojžiš dostal zákon (tj desatoro) od mimozemštanov pri nejakom ich prílete? (Ako zaujímavá teória) --- zároveň ale táto teória nevylučuje to, že Korán mohol byť rovnakým spôsobom zoslaný, nie?
Čítala som, že prorokovi Muhammadovi bolo Písmo zosielané počas toho ako sa modlil, a že ľudia z tohto miesta videli vyžarovať silné svetlo.

To, čo ti p. farar na pohrebe povedal - ze vas zomrety nevidi, ze nie je s nami, ze sa stretneme az v den sudny - tak toto je presne to, čo sa tvrdí aj v isláme. 🙂 Je to totožné.

@ktochytavzite "Ale to ze niekto z nicoho nic zacne rozpravat o inim zivote ,pricim to mema odkial vediet je zahadne.Hl male deti." --- to je skôr otázne, či je to skutočné, či je to pravdivé. Dávala by som si na to veľký pozor.
Čítala som raz dávno knihu: Nebo nie je výmysel .. taká veľmi pekná, vyumelkovaná kresťanská literatúra == a potom som našla toto:
"But last week, following persistent rumours, Alex, now 16, revealed that the detail in the book was false. “I said I went to heaven because I thought it would get me attention,” he wrote on his own blog. “I did not die. I did not go to heaven. When I made the claims, I had never read the Bible. People have profited from lies, and continue to. They should read the Bible, which is enough,” Alex wrote."
https://www.theguardian.com/books/2015/jan/21/b...
Jeho priznanie v tom, že klamal. Že si to celé vymyslel. A pri tom dodnes toľko ľudí tomu uverilo :/ Strašné niečo. Niekoho možno zviedol z viery k bludu svojimi klamstvami.

lenkakravcova
autor
10. máj 2021

@eva8 Ak Boh odpustí, odpustí. Ak potrestá, potrestá. Nie je tam len jedna možnosť. Je to na Ňom. My samozrejme máme odpúšťať, ale zase ak niekto niečo ukradne, tak trest ho tiež neminie 🙂 Ak niekto niekoho zavraždí, detto. Odpustiť mu kľudne môžeš, ale potrestaný má byť takisto.

Medzidruhové kríženie nie je možné z biologického hľadiska (vznikajú pri ňom jedince, ktoré nie sú plodné, napr. mulica = osol+kôň).

V isláme sa učí, že prví ľudia mali iné rozmery než tí väčší. Možno to súvisí aj s atmosférou (iné pomery prvkov, iná veľkosť organizmov).

eva8
10. máj 2021

@dahliaa citala som blog, na ktory som udala link:
"Abrahám z Uru – tam sa začala história všetkých náboženstiev jedného Boha"

dahliaa
10. máj 2021

@eva8 Přečetla jsem si to. Teorie o těch ,,mimozemšťanech" jde trochu mimo mě. Pokud byl ale Ibrahim (Abrahám) Sumer, tak možná i proto mu dal Bůh zjevení, aby vedl národ správnou cestou a ne touto divnou teorií, která se tam šířila (jako to bylo i u jiných proroků), např. Lot a Sodoma Gomora.

eva8
10. máj 2021

@lenkakravcova no, vsak Sumeri pisali, ze sa plodni stali az ked Eva zjedla jablko 🙂
K ostatnemu - budem teraz "zla" - typicky "priklad" Islamu 🙂 Vyberie si, co mu pasuje. Dala som 2 alternativy trojjedineho Boha. Tu prvu "moju" pznas z inych diskusii. Ale ty pouzijes, tu druhu, novu, Sumersku 🙂 Tak nadvazujem - podla tvojho zaveru pripustas tiez tu Sumersku alternativu? 🙂

No a k tomu ostatnemu - ako moslimka ocakavas trest, ako krestanka ocakavam odpustenie 🙂
teda moje prvotne myslienky:
Islam = poslusnost zo strachu
krestanstvo = laska 🙂 , t.j. poslucham lebo verim, doverujem a mam moznost omylu, teda som slobodna, pokojna, nie oklieztena strachom z trestu
Ale toto sme uz preberali v roznych obmenach 🙂

eva8
10. máj 2021

@dahliaa tamto o mimozemstanoch je len jedna z teorii. Z historickych zaznamov som sa docitala, ze dolezita bola krv. Ze sa ludia tvorili z hliny a krvi. Proste ani si neviem predstavit, ako z klinoveho pisma sa daju precitat mena, nazvy. Veci, deje, zvierata, bohovia atd. to sa da. Ale konkretne mena? To naozaj boli "vycibrene" pismena?

ktochytavzite
10. máj 2021

@eva8 pochadzal z mesta Ur,ak sa nemylim to mesto bolo Sumerske.Ale idem to pregoiglit,citala som to davno a mozem sa mylit

ktochytavzite
10. máj 2021

@lenkakravcova je tu ale taka diskusia matky kt hkada ludi kt deti spominaju min zuvot,nemyslim si ze si vymysla,dokinca podla udajov dietata vyhladali nedavno tu matku zenu a vswtko sedelo,nasli zenu o kt ich dieta rozoravalo ze to bola jeho mama skor a ze umrelo nejako skoro.Ja nemyslim ze to je vymyslene.
Cize ano nikto nevie kde je oravda a co moze byt vymyslene ale to iste plati aj o nabozenstvach rovnako ako o tychto detoch.Pre mna nieco uzasne ze su tketo deti.

ktochytavzite
10. máj 2021

@eva8 vela veci nieje jasnych aj u majov a td vela sa nevie ako dokazali stavat ich stvby atd,ktovie mozno nie sme jedini vo vesmire,moj svagir veri ze nas pozoruju ini ako v akvariu;)

0silvia0
10. máj 2021

@ktochytavzite ako sa stavali pyramidy je vysvetlene v knihe zasvatenie od elisabeth haich

0silvia0
10. máj 2021

@ktochytavzite ja verim inej teorii. Myslim, ze sme vsetci vysli z jednoty, do ktorej sa mame vratit. Vsetci sme jedna spolocna energia, sila, ktora ma svojim posobenim posunut nasu planetu na iny level. Nabozenstva, proroci, spory v nabozenstvach, kto je vacsi prorok, kto je boh a kto poloboh su uplne bezpredmetne a nepodstatne. Vrtat sa v spisoch, kto co kedy povedal a ako to myslel... nabozenstvo je barla k tomu, k comu sa aj tak mame vsetci dostat, ale ludia tuto barlu v urcitom obdobi potrebuju. Jednota, vseobjimajuca laska, respekt, tolerancia, pochopenie, to su tie hodnoty, ktore sa mame snazit dosiahnut.

eva8
10. máj 2021

@ktochytavzite nasla som, vyguglila, aj precitala niektore linky odtial:
https://www.google.com/search?q=sumeri+vznik+zi...

eva8
10. máj 2021

@ktochytavzite ten strucny popis diela od Hrusku je taky klasicky, historicky

lenkakravcova
autor
10. máj 2021

@eva8 Ja nepripúšťam žiadnu teóriu o trojici 🙂 keďže Boh priamo v Koráne hovorí "nehovorte traja!" Žiaden koncept trojice podľa mojej viery nie je prípustný (trojica v zmysle uctievajme ich).

No a k tomu ostatnemu - ako moslimka ocakavas trest, ako krestanka ocakavam odpustenie 🙂 ---- toto je potom klamstvo?
Mt 8,12
ale synovia kráľovstva budú vyhodení von do tmy. Tam bude plač a škrípanie zubami.“
Mt 13,42
a hodia ich do ohnivej pece. Tam bude plač a škrípanie zubami.
Mt 13,50
a uvrhnú ich do ohnivej pece. Tam bude plač a škrípanie zubami.
Mt 22,13
Vtedy kráľ povedal sluhom: ‚Zviažte mu nohy a ruky a vyhoďte ho von do tmy. Tam bude plač a škrípanie zubami.‘
Mt 24,51
rozpoltí ho a dá mu podiel s pokrytcami. Tam bude plač a škrípanie zubami.

Alebo Lukáš 6: "Beda vám, ktorí sa teraz smejete, lebo budete plakať a bedákať."

Ja neviem, ale z toho čo píšeš, mám pocit, že sa snažíš na to pozerať tak až priveľmi naivne a optimisticky. Ako keby Boh nebol aj Sudca, len Milostivý Boh. Ako by Boh vôbec nemal byť Spravodlivý. Netrestať ale len odpúšťať. Ak by to tak bolo, tak potom nie je ani zlé ak sa ľudia vraždia - totiž, nič zlé ich na druhom svete za to nečaká. Podľa tej tvojej teórie sa vlastne len vytrestajú sami a tam im Boh odpustí.
Alebo nie?

Neber to v zlom, len mi to tak pripadá. 🙂

lenkakravcova
autor
10. máj 2021

@ktochytavzite Sú tam vypísané aj tie fakty a dajú sa overiť? (Lebo vieš, aj tá žena si to mohla celé vymyslieť, je kopa ľudí, ktorí chcú byť zaujímaví..). Ja som pri takých veciach veľmi opatrná. Dosť ľudí som stretla čo si také veci proste povymýšľali.

lenkakravcova
autor
10. máj 2021

@0silvia0 Presne tak to beriem aj ja, len teda verím, že to všetko stvoril 1 Boh, ktorý dal tomu takéto pravidlá - a tak ako píšeš sa vyvíjame, postupne či už cez nejaké písmo, alebo vlastnými skúsnosťami sa zlepšujeme. Zjavenia boli postupné, tak aby sme tomu dokázali pochopiť, a aby sme sa ako ľudstvo posúvali ďalej a ďalej a už je len na ľuďoch čo si z toho vezmú 🙂 Vývoj nezastavíme 😀
A "15:5. Žiadne spoločenstvo nepredbehne svoj čas a ani ho nezadrží."

ktochytavzite
10. máj 2021

@0silvia0 a v Anglicku Stonhadge sa vie ako sa postavilo?Pyramidy ok ale u majiv tiez?

ktochytavzite
10. máj 2021

@lenkakravcova mohla ale ja jej verim a to je viera,nie?Aj tu sa ontom pise ako o viere a nie faktoch,ci?

0silvia0
10. máj 2021

@ktochytavzite autorka knihy tam popisuje svoj minuly zivot v Egypte ako dcera egyptskeho panovnika a riesi tam len pyramidy. Precitaj si, bude ta to zaujimat, ked hladas tieto informacie.

0silvia0
10. máj 2021

@lenkakravcova ano, vsetko stvoril jeden Boh a my sme jeho sucastou. Sme jeho ciastocky. A je jedno patrat, ktore nabozenstvo ma toho praveho Boha, mne to uz pripada zbytocne.

eva8
10. máj 2021

@lenkakravcova áno, máš pravdu, som naivná, aj optimisticky pozerám. Na všetky tvoje verše nájdeš odpoveď vo verši pred tým prvým, ktorý si spomenula:
MT 8:10 ".... „Amen, hovorím vám, že u nikoho v Izraeli som nenašiel takú veľkú vieru"

Veríš, dôveruješ, ".... odpusť nám ako aj my odpúšťame svojim vinníkom....", si úprimný. Pokrytci úprimne oľutujú? Ten, čo umrel na kríži vedľa Ježiša a oľutoval svoje hriechy, dostal sa do neba. Ten druhý lotor neoľutoval, ani neveril. Tak čo s ním? Sám si vybral.