Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
Napíšem aj tu. Viete, čo ma dosť trápi? Zaobchádzanie s Palestíncami v Izraeli. Niektorí židia nosia tričká, na ktorých je napísané, aby zabíjali tehotné ženy?!!! Dva v jednom?!!!!! Však všetci sme ľudia. Arizovali Židov, teraz oni vyháňajú Palestínčanov?! Toto nikdy nepochopím!!!! Ak to sem nepatrí, kľudne nech je to vymazané
@pseudomonas87 je fajn propagovat islam,konvertovat a zit na slovensku....o tom asi zivot moslimky nie je...tak akaze pravda ? Tvoja?
@malva123 prosím? Si si ma asi s niekým splietla,nie
@0silvia0
Nemyslím si, ze hľadanie odpovede na otázku ktoré náboženstvo je pravdivé, je zbytočné.
Pretože ak verím
- že Boh existuje
- že k ľuďom nejakým spôsobom prehovoril
Tak verím aj v to, že
- im chcel niečo zdeliť.
Dat I'm nejaké informácie, ktoré im majú pomôcť žiť. Ktoré im majú ukazovať správnu cestu a ktoré nemajú prekračovať.
Ak verím, že Boh komunikoval k ľuďom (hoci akým spôsobom), verím aj v to, že im dal nejaké dôležité informácie.
A ak to boli tak dôležité informácie že kvôli nim kontaktoval svoje stvorenie, tak to nemôžem brať na ľahkú váhu.
Ak by mi kamarátka chcela niečo dôležité dať vedieť, ako by som v jej očiach vyzerala, ak by som ju odignorovala, len pretože mne by sa to zdalo byť zbytočne?
Tal nejako sa na to pozerám.
Ak Boh komunikoval so stvorením, nechcem Ho odignorovať.
@eva8 Pripúšťam že ľudia v minulosti nevedeli pochopiť co je lietadlo, čo je raketa... Proste nepoznali to, takže ako taká sci fi teória môže byť. 🙂
V realite si však myslím, že to take sci fi nebude. Respektíve bude to o dosť premakanejšie. Pretože ak verím, že dobrí bude odmenené, zlo potrestane.. A ak verím ze Boh dokáže k človeku komunikovať prostredníctvom mysle. Prostredníctvom nejakých naplánovaných udalosti, tak to nezapadá do jednoduchej mimozemšťanskej teórie. Ta mi pri tom pripadá fakt jednoduchá. 🙂 keďže sa ako ľudstvo pomaly blížime k takýmto technickým vymoženostiam.
Komunikácia cez myseľ, celkovo stvorenie mysle, duše, intuícia, vzkriesenie v novom tele, večný život... Takéto veci idú podľa môjho názoru pomimo mimozemstianskej teórie.
@eva8 To je skutočne smutná téma.
Predvčerom som čítala, že i keď sú tam už dlhšie otvorené modlitebne pre pár ľudí, tak Teraz ako na truc, ku koncu Ramadanu, i keď sa situácia s koronou nezhorsuje, zakázali Palestíncom stretávať sa pri večerných modlitbách úplne. Kompletne, aby ich nahnevali.
O tom zabíjani tehotných žien, to je úplne ale úplne že strašné. 😔
Neznášam, keď sa ľudia takto hnusne k sebe správajú. Je jedno akého sú vierovyznania. Nepáči sa mi prístup Pakistanskej vlády k nemoslimom,, nepáči sa mi prístup Izraelu k Pakistancom a ani Číny k Ugrujom a kresťanom.
Každe takéto utláčanie a prenasledovanie, verím, bude raz prísne potrestané.
@lenkakravcova suhlas s tym co si napisala. Aj ti pripadni mimozemstania by museli nejako vzniknut. A vsetci v celom vesmire by sme mali mat spolocneho Boha 🙂
@lenkakravcova áno, hľadanie tých správnych právd, tých návodov čo ako robiť, ako sa máme správať je podstatné pre ľudí hmoty. Ľudia, ktorí sú už z hmoty von, ľudia svetla, si tieto pravdy už nosia v sebe a nepotrebujú si ich osvojovať. Ak je Boh jeden, tak je jeden. V tom prípade je jedno, aká skupina ľudí ho berie za svojho a aký výklad svätých kníh použije. Pretože on je jeden a my sme jedno. Či sa svätá kniha vyloží tak alebo onak, sprava či doľava, stále odhaľuje pravdu toho, kto číta, kto vníma, kto sa pozerá. Preto je toľko rôznych výkladov. Jeden v svätých knihách vidí fakty, druhý v nich vidí púť duše a veci s tým súvisiace. Boha neignorujeme, Boha máme v sebe, stačí sa napojiť. Len každý je na svojej ceste niekde inde. Niekto potrebuje prikázania, niekto potrebuje hrabať sa v svätých knihách, niekto to už nepotrebuje a len je napojený. Tiež som prešla rôznym hľadaním počas svojho života a teraz som tu. A viem, že som správne. Ty si teraz tam, kde si a veríš, že si tam správne. A tak to má byť. Aj tak všetci smerujeme k tomu istému.
@eva8 Tak tak, je len 1 Stvoriteľ 🙂 Niečo aj ten Big bang spôsobilo. Niekto to nazýva samočinnou silou, niekto Bohom. Podstata je v tom tá istá - niekto (nedá sa povedať, že niečo, pretože ak niečo plánuje, je to už niekto) spôsobil vznik prvej hmoty z ničoho. Ten prvý ťuk, impulz k Big bangu.. a čo z toho dodnes všetko vzniklo, to netušíme 🙂
Islám ani nevylučuje existenciu mimozemských civilizácii. Práve naopak. Už v Koráne sa spomínajú rôzne bytosti: anjeli, dzini,, myslím si, že možno existuje kopec ďalších svetov, ako je ten náš a kopec iných bytostí, ktorým dal Boh život a ktoré sú na tom možno v niečom lepšie, možno v niečom horšie (podmienky životné, skúšky, slobodná vôľa) než my. Tipujem však, že pravidlá majú rovnaké - také, aby život prosperoval, aby sa civilizácia vždy učila a napredovala.
@0silvia0 S niečím súhlasím, s niečím nie.
"V tom prípade je jedno, aká skupina ľudí ho berie za svojho a aký výklad svätých kníh použije."
Tu by som sa možno pozastavila. S týmto nesúhlasím. Pretože mnohé sväté knihy sú skreslené a nemajú doslova rovnaké zákony. Niektoré veci sú správne, ako píšeš, zachovali sa vo všetkých svätých knihách. Niektoré ale nie.
Osobne nechcem nasledovať hocičo, čo môže mať tú skreslenú časť. V princípe väčšiny to môže byť "rovnako dobré", ale niektoré rozdiely môžu byť veľmi veľmi odlišné.
Uvediem taký ten materiálny príklad:
- závislosti: pitie alkoholu, hazard
Okrem islámu a bahájskeho spoločenstva ich nezakazuje žiadne písmo.
Ak je ale či už islám, alebo bahájske spol. pravdivé, tak zákaz pitia alkoholu je platný - a pri jeho nedodržiavaní zožneme trest. Bez ohľadu na to, do ktorého vierovyznania "chceme" patriť. Ak je pravidlo dané, a je dané od Boha, platí.
Všetci smerujeme k životu po smrti. Je len na nás, kde sa nakoniec ocitneme. Či v raji, alebo na opačnej strane. O tých oboch stranách učí každé náboženstvo.
@lenkakravcova jasné, chápem, ale ten tvoj príklad je zasa pre ľudí ponorených v hmote. Človek, ktorý vyliezol z hmoty už tento príkaz nepotrebuje ani riešiť, lebo mu je jasné, že ani hazard, ani alkohol už nepotrebuje praktizovať, venovať mu jedinú sekundu zo svojho života, jednoducho vie, že tieto veci sú zlé, škodlivé, nepotrebné pre dušu a telo človeka. Čiže chápem, čo chceš povedať ty, ale ja píšem, že isté veci v istom štádiu už človek proste nerieši. Ale všetky štádiá sú potrebné a dobré, takže je všetko ako má byť.
@eva8 ale vsetky tieto knihy maju v sebe aj vela zleho,nielen dobreho a usmernujuceho.
Ludia asi odjakziva hladal ako vznikli,preto sa spisovali knihy a prepisovali,soajki az z toho vznikli nabizenstva si myslim.a svate knihy atd.Ale ako pise @0silvia0 asi vsetci soejeme k jednemu a nezalezi pod akym svetonazirim.
@ktochytavzite myslím si, že záleží na tom, akým spôsobom sa niekam dostaneme. Napr. teraz - Izraelčania vysídľujú Palestínčanov. Robia vlastne čistku podobnú, akú robili Nemci. Bolo im prinavrátené územie (pre vyvolený národ), ktoré patrilo im a nepodelia sa oň.
Keď mám na výber, radšej budem sledovať Ježiša, s územím sa podelím. Nie sebecky si ho necávam, lebo patrí len "vyvolenému národu"
Tiež radšej Ježiša, než Mohammeda. Pretože aj keď som len človek ponorený v hmote, prízemne sa zaujímam o to čo je tu a teraz, myslím si, že tí na vyššej úrovni sa tiež zaujímajú o to čo je tu a teraz, keď sa niečo týka ich a ich rodiny. Nezdá sa mí, že by tým na vyššej úrovni nevadilo napr. keby ich dcéra bola upozornená paličkou svojim manželom, pretože je to tak písané. Čiže vzor je dôležitý, je dôležité podľa čoho sa riadime.
To som mala na mysli, keď som reagovala na: " Ak je Boh jeden, tak je jeden. V tom prípade je jedno, aká skupina ľudí ho berie za svojho a aký výklad svätých kníh použije" Čiže súhlas s "hľadanie tých správnych právd, tých návodov čo ako robiť, ako sa máme správať je podstatné pre ľudí hmoty" a preto pre ľudí z hmoty je podľa mňa dôležité: " koho/co nasledujeme, aj ked len v procese poznavania, pretoze nas vzor je nam prikladom spravania sa" Však žijeme tu a teraz a je rozdiel ako si napr. vysvetlím džihád (teroristi zabíjajú), iní chcú šíriť islam slovom. Aj teraz - aké hlavné titulky boli? Teroristická organizácia Hamas vystrelila rakety na Izrael. Ale už sa nepozeralo prečo. Nezviditeľnilo sa, že na odvedu izrael na palestínčanov - civilné osoby vybusril bomby a zahhynulo 20 ľudí, z toho 9 detí. Palestínčania neutočili na ľudí. Prečo sú teraz vyostrené konflikty? Lebo sa nevysťahovali palestínske rodiny zo svojch domov? Kam mali ísť?
Ale o čom sa bude hovoriť? Palestí nčania sú tí "zlí" Arabi, moslimovia... :( A prečo? Lebo sa všetko spája s teroristickými útokmi. Čiže je dôležité nielen ktoré náboženstvo sledujeme, ale aj ako si to čo je písané vysvetľujeme.
Neverím, že tým na vyššej úrovni je ľahostajná cesta "prerodu" tých v hmotných telách. Však to je ľahostajnosť k tomuto životu, ktorý tiež máme "darovaný" od p. Boha.
Neviem, či som sa nedoplietla vo vysvetľovaní, ale toto som myslela pod tými mojimi "doplňujícimi" vetami. Doplňujúcimi, podľa mňa nie odporujúcimi.
@0silvia0 Jáaj. Už asi chápem ako si to myslela. Ty máš na mysli takých ľudí, čo si uvedomujú co je zle a co je dobré tak nejako aj s aj od seba.
Ako to je určite pekne a fajn, len problém je ze 99% populácie sa k tomu ešte nemá. Takých ľudí je ako šafránu. Preto je potrebné, aby spoločnosť bola riadená na základe spísané morálky, na základe zakonov. Aspoň ja to takto vidím.
Myslim si, že keby nie je zakázané za vyhrážkou trestu - väzenia, iného trestu - kradnúť,, tak by sa tu kradlo hlava nehlava. Rovnako tak drogy.
Ľudia ešte nie sú tak vyspelí ako ľudstvo, aby chápali, že tieto veci spôsobuju utrpenie ich samých i iných. Ak by fungovala teória o uvedomelych osvietenych ľuďoch, netrebalo by nám väzenia, netrebalo by nám tie zákony.
Možno sa raz k tomu ľudstvo raz dopracuje. Ale ešte k tomu nedospelo.
@lenkakravcova presne tak, ale presne k tomuto ma ludstvo dospiet... preto su stale rozne tragedie, epidemie, konflikty, ci uz etnicke, radove, nabozenske. Ludia sa cez zle veci posuvaju, cistia. My to zlo vnimame ludskymi ocami, lutujeme, nechapeme, odcudzujeme, vraciame spat. Ale to vsetko robi telo telu, dusa dusi... A bude to robit dovtedy, kym dusa nepochopi, ze vsetko robi sama sebe. Pretoze ja som sucastou teba, ty si sucastou mna a my sme sucastou vsetkych. Ked v tomto zivote niekoho zabijem, tak budem raz zabita aj ja, nie z pomsty a z odplaty, ale na cibrenie duse a na pochopenie. Aby som si to vyskusala, ake to je, aby som pochopila, ze utokom na ine telo sa mi neulavi, aby som sa niekde posunula, nieco sa naucila. Tazko toto vysvetlovat.
A pokial este nie sme v tomto pochopeni, tak ano, potrebujeme vsetko to, co si pisala, zakony, tresty atd.
@eva8 ano ,rozumiem a mas aj pravdu .
Ale naor ja osobne povazujem vsetky nabozenstva za manipulaciu ludi,popravde odjakziva viesli ludi nie ani tak k Bohu ale k vojnam a osidlivaniu,dnes mame oreto eu aj chartu prav,cize vzirov je viacej ako jezis alebo mohamed,ci budha.
Aj tusim nie som si ist 10bozich prikazani bolo prevziatych z murphyho zakonnika.
Pre mna vsetko chce len cas ,je to o evolucii aj dnes sme tam nie kvoli nabozenstvu ale vede a pokroku.Aj zakony sa budu stale menit,bude sa prihliadat na ludi kt kedysi boli odsudzovani ale dnes budu oonohodnotni a aj im sa budeme musiet prisposobit aby neboli ponizovani(gay a trans a pod)
Ale aj k tomu je potrebne dospiet.
V tej palestine je to hrozne ale vidis robi to zasa len politika a nabozenstva rozdielne! Cize ja nad tym len pokrutim hlavou lebo si za to mozu sami.Ale asi v tom nadrzam oalestincanim,lebo zidia im obsadili uzemie.
@0silvia0 a je vas vela ludi kt tomuto verite?Aj sa stretavate ako naor krestania?
Modlis sa aj?
@ktochytavzite ja som presla dlhu cestu hladania viery. Bola som ateista, ktoremu chybal v zivote bozi element. V dospelom veku som prijala sviatost 1.sv. prijimania a birmovku v rkc. Teraz ma to zasa niekam inam posunulo.
@ktochytavzite ano, nabozenstva velmi vplyvaju na ludi, su manipulativne. Najhorsie je, ze sa mnohokrat zneuzivaju. A vyvolavaju vojny. :( Aj tu na MK vznikali rozbroje :(
Tiez nadrzam Palestincanom. Je smutne, ze reakcie medzi mladymi, ked sa "tmavy" student zastane Palestincanov, dostane odpoved v zmysle, lebo si jeden z nich, lebo si moslim, alebo citis s nimi solidaritu, lebo si ako oni .. Akoze to su argumenty? Aj tu je zneuzitie viery, hoci v malom.
Odkial je prekopirovanych 10 bozich prikazani? Musim vyguglit 🙂
Cez tie moje uvahy som sa dostala k tomuto:
2.kniha Samuelova
20 Pri opätovnom boji v Gate vystupoval obrovský muž, ktorý mal na rukách i nohách po šesť prstov, spolu dvadsaťštyri prstov. I ten pochádzal z rodu obrov. 21 Keď však hanobil Izrael, zabil ho Jonatán, syn Dávidovho brata Šimeu. 22 Títo štyria pochádzali z rodu obrov v Gate. Padli rukou Dávida a rukou jeho služobníkov.
.... zeby odtial bolo odvodene 12 do tucta? 🙂
teraz napr. v tv pozeram o Eiffelovke. Bolo nan utocene mediami, ze je zid, vraj nikomu inemu by sa toto nepodarilo. Bolo to verejne ponizenie. WTF? Narod bol ponizeny, clovek bol ponizeny.... A to ma hneva, ze preco clovek vracia to, co mu bolo spravene? Zidia boli likvidovani a teraz oni likviduju. No vsade vacsina likviduje mensinu. Jezidi likvidovani v Iraku, Cinania tiez tych neviem meno, komunisti neziadanych....
Preto aj pri tej reinkarnacii som pisala, ze sme vsetci prepojeni. Neustale pisem:
Boh je laska, kto prebyva v laske, prebyva v Bohu a Boh prebyva v nom. Teda pri pisani tych knih ti "na ktorych sadol duch svaty" museli nieco prezit, mozno cez meditacie, klinicka smrt(?), proste vsetci mali nejake vnuk utie. Aj Mohammed. A potom vsetko pri pisani spojili podla svojho uvazenia a logiky. To co prezili, poznatky, pocute legendy. A samozrejme spisali aj historiu velakrat.
Znova som odbocila 🙂
@eva8 Tucet - 12. K tomu som našla toto:
"Použitie dvanástich ako základného čísla, známych ako duodecimálny systém (tiež ako tucet), pochádza z Mezopotámie (pozri tiež sexagesimal). Počítanie v základni-12 sa dá ľahko dosiahnuť na rukách spočítaním každej kosti prsta palcom. Pri použití tejto metódy môže jedna ruka počítať do dvanástich a dve ruky (pričom druhá ruka predstavuje zástupný symbol pre reprezentáciu dvanástich jednotiek) až 144.
"No vsade vacsina likviduje mensinu." Presne tak to je. Bohužiaľ. Ľudia sú snáď asi nepoučiteľní. Pričom už nie je stredovek, žeby sme nedokázali žiť v mieri. Ľudia asi žiť v mieri dnes ani nechcú - inak by sa správali inak.
inak sim citala evanjelium,nvm kt oresne ale z NZ a tam ze bola zazracna rieka ze ked do nej ponorili choreho ,vyzdravel.A ze tam bol nejaky bezdomovec kt za 12r nemal kto do tej rieky ponorit a tak ho Jwzis uzdravil v sobotu,co bolo vtedy zkazane.
Mna napadlo ale ze ked bola zazracna rieka ,tak naco robil Jezis zazraky ked vladtne uzdrvivala rieka?
A inak pochybujem o oravdivernosti pretoze keby taka rieka existuje asi sa o tom aj inde pise plus nebola by dodnes?
Mna zaujima ze preco sa dnes nekonju zazraky,len v minulosti,tiez zahadne.
@ktochytavzite Žiadna rieka sama o sebe zázračná nie je. Vždy sa nejaký zázrak udeje len s povolením Božím. Prorok Ježiš konal kopu zázrakov, aj mnohí iní proroci. Rovnako tak aj prorok Muhammad vykonal s povolením Božím nejaké zázraky (uzdravenia).
Čo sa deje dnešku, myslím ze zázraky sa raz za čas nejaké stanú, napr
https://lifeofarabs.com/2020/03/03/zamzam-water...
Muž ktorý mal rakovinu, napil sa vody zamzam v Mekke a rakovina zmizla.
Je zaujímavé že tu vodu pijú tisícky pútnikov - čiže ta voda sama o sebe nerobí nič, ale zázrak sa fakt udeje len raz za čas. Ktovie co tam všetko hra svoju rolu. Musí tam byt nejaký iný zásah do toho. Možno úprimnosť, možno viera, možno nenaplneny osud.. Možno iné aspekty. Boh vie.
@eva8 Ty tak viac sleduješ to dianie v Svätej zemi.
Videla si toto? 😢
Primao zábery z hlavnej mešity. Ani nie týždeň dozadu vysidlili celú jednu palestínsku (moslimsku) štvrť. Zhabali im majetky - tie akoby prepadli izraelskému štátu - vyhodili rodiny s deťmi na ulicu.. A teraz nahnali izraelskú políciu do mesit a zabili pár ľudí počas sviatocnych modlitieb.

@lenkakravcova viem, že nepripúšťaš žiadnu teóriu o trojici, ale keď si spomenula žiaru v okolí miesta Mohammeda v súvislosti s raketou, tak som narážala na to, či pripúšťaš teóriu o mimozemšťanoch. Alebo ako si to myslela, Tiež nemyslím v zlom, ani sa nechcem dotknúť, len ma to zaujíma. Lebo ma potešilo, že si hľadala spoločný bod.
Ako vštko čo je písané beriem s rezervou, púšťam fantáziu na prechádzku. U mňa je dôležitá myšlienka, ktorú sledovať. Ja naozaj pripúšťam, že Mojžiš mohol aj nastúpiť do nejakého lietadla, alebo vesmírnej lode, lebo (bol to on, nemýlim sa?) videl Zšm zvrchu. Aj celkovo pripúšťam, že našu Zem kedysi navštívil niekto z vesmíru a my môžme byť potomkovia, "miešančekoviia". Kto vie? Dôležité pre mňa je prečo niečo robiť.