Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@dahliaa Zaujímavý experiment, dať si na seba šatku, ako budú ľudia reagovať 🙂 Ďakujem, preštudujem si, čo ste mi poslali
@vevesh ďakujem aj Vám 🙂 pekný večer
@semkatamka no, môj manžel ich ma ako jadranske more, a jeden z našich synov tiež😍
@semkatamka ja by som ti odporucila napriklad ist do susednej Viedne a tak robit vyskum,lepsie ako tu.Napriklad ked turecki moslimovia prichadzali do Viedne hufne,klamali urady tak ze nahlasili ze maju napriklad v Turecku 10deti a stat im vyplacal peniaze na tych 10,nejaki ti tam im to potvreili,pritom realne mali doma 2-3.Takto odislo vela penazi ,tak jde nemalo,samozrejme sa to neskor stoplo.Tam napriklad iz si zvykli na satky a asi po ulici tak uz nezazeraju ako na Slovensku.Ale zasa skus ist v olavkach vSA po ulici a uvidis ako teba hned odsudia;)
@lasoli ano aj nie. Ak prides do francuzska, pokial neotvoris usta, tak nie je problem. Ak francuzi zistia, ze si z vychodnej eu, budu mierne diskriminovat v malickostiach tu a tam- nepozvu ta na party, kamaratovi kupia lepsi darcek, atd- jednoducho veci, ktore pocitis v medziludskom kontakte, ale v pohode vyzijes aj bez nich bez ujmy na zdravi. Ale pri satke/hijabe si ta niektore individua na sk (vo fnacuzsku je ludom jedno, co mas na sebe) priam vyhliadnu, aby ti povedali svoj nazor na tvoj odev/vierovyznanie/muza a niekde dostanes ako plus nevyziadany charakterovy opis z 5 cenovej s manualnou ukazkou. Myslim, ze ta arabska rodina, co prisla na promocie do bratislavy, je taka priama ukazka slovenskej reakcie na moslimske oblecenie....
@lasoli Psala jsi o plavkách, proč nyní o kraťasech? Samozřejmě, že v plavkách po ulici nebo na úřad nikdo normální chodit nebude.
Jak mám vědět, jaký trest hrozí v SA? Nemyslím si, že by za chůzi v kraťasech hrozil v SA trest smrti, ale neznám jejich trestní řád, ani jsem tam nikdy nebyla a upřímně je mi celkem jedno, jaký trest v kraťasech hrozí. Jsou to jejich zákony. Nevím o tom, že by v ČR nebo SR byl hijab/šátek zákonem zakázaný. Pokud se nepletu, tak paní/slečna psala o Slovensku. Když už jsme ale u toho, tak v SAE, Turecku, Egyptě, Uzbekistánu atd. mnohé ženy v kraťasích normálně chodí...
Ale souhlasím s tím, že všude se najdou špatní i dobří lidé.
@dahliaa Mne ale napadlo,Vas sa nepytaju uz deti,preci nosite satku na hlave?A ze radsej by boli kebyze mate rozpustene vlasy naprikalad?
Ja si pamatam este ako dieta,sem,tam nosili eate niektore zeny z dediny tiez satky ale inak uviazane a mne sa to nepcilo nikdy,bola som radsej ze moja mama bola ta modernejsia;)
Mňa by zaujímalo, ako by ste (hocikto) riešili napríklad to, že deti v škôlke, alebo škole by sa dieťaťu smiali, že niekto z rodiny, kto ho prišiel vyzdvihnúť mal na sebe šatku? 🙂 Týmto nechcem nič povedať, nedajbože rýpať do niekoho, iba ma to zaujíma a tiež sa v práci zameriavam aj na toto. Ja by som asi deťom potom vysvetlila, že veď aj nevesty majú závoj, aj princezné 🙂 Aj ako Vy @lasoli spomínate, že dávnejšie bolo úplne bežné, že ženy na dedine nosili tie ručníky. Že šatka pokojne môže byť dobrý módny doplnok a je to napokon iba nejaký kus látky, ktorý je pre niekoho veľmi podstatný a chce ho nosiť, inému by to bolo nepohodlné... Ale nič to nehovorí o tom, aký je ten človek vo svojom vnútri 🙂 Raz na základnej škole sa stalo, že dokonca prišiel jeden rodič a urobil s nami takú "besedu," kde nám všeličo porozprával, bolo to zaujímavé a pre deti by mohol byť toto taký zážitok a pochopili by, že je absurdné, niekomu sa za to smiať. To je len môj skromný názor, pokojne sa hocikto môžete podeliť o svoj názor 🙂
@semkatamka ono fór v celej konkrétnej situácii Slovensko vs Hijab je v tom, že ako Slováci, respektíve Slovenky máme dlhú históriu nosenia čepcov. (neskôr šatiek) Pokrývky hlavy ktorú ženy museli nosiť po svadbe. A potom je tu Hijab ktorý je obrovský nepochopiteľný problém. Ale za cepiec, ktorý bol symbolom poddania sa ženy mužovi sa slovak bude biť do hrude ako za kultúrny prvok. Na to budú hrdí. Slovenská kultúra a to co nazývame našimi tradičnymi rodinnými hodnotami majú k "islamskemu" vnimaniu rodiny a postaveniu ženy v spoločnosti a v rodine bližšie ako k mnohým iným európskym kultúram.
@semkatamka Mňa by zaujímalo, ako by ste (hocikto) riešili napríklad to, že deti v škôlke, alebo škole by sa dieťaťu smiali, že niekto z rodiny, kto ho prišiel vyzdvihnúť mal na sebe šatku? - v dnešnej dobe by sa to už ani nemalo nejako brat k srdcu, ako niečo pohorsujuce, keď vidím, koľko módnych doplnkov všade v obchodoch mame, ako napr.satky,turbany a pod. A nie sú určené len pre moslimky..ak by mi dieťa prišlo domov s tým, že sa smiali spolužiakovej/spolužiačky ej mame, lebo nosí šatku, tak by som jej riadne a rázne vysvetlila, že nie sme rasisti, a jednoducho musí brať do úvahy to, ze svet je preto taky krásny, lebo je rôznorody...ona inak je zástancom toho, že ak vidí niekde niečo zosmiesnujuce, tak ide a poučí, vysvetli, že to sa nesmie.. Ma spravodlivosť v krvi...
Ešte by som napísala, že niekedy dávnejšie, možno dva roky dozadu, mi mala vravela, že sa chce zaviť (rozumej, šatku na hlavu).. Tak som si s nou sadla a vysvetlila som jej, že to nie je len tak, dnes si dám šatku, lebo takto to chcem a zajtra si ju dám dole lebo sa mi už nepáči... Jednoducho to je krok, s ktorým sa ti v živote (podľa mňa) veľa meni... Musíš dodržiavať všetky pravidlá (co musíš aj tak, ak si správny moslim bez ohľadu na šatku), musíš byť ohladuplna, zdvorila, čistým srdcom veriaca, ne hádať sa s rodičmi, ne hádať sa s kamarátkami, poslúchať vo všetkom, byt kajucna viac, (co sú vlastne veci v každom náboženstve, ktoré by mal človek robiť, ak si želá spásu) ale toto je viditeľnejsie... Rozumej - keď niekto na teba skrici, hej ty s tou satkou co tu saskaris, musíš vedieť odpovedať tak, aby si seba a svojich rodičov nezahanbil - co moja dcéra nevie, ona by dala aj po drzke🤦♀️🤷♀️ čiže keď som jej vysvetlila všetko, čo to nosenie šatky obnasa, za tým mi povedala, že ešte si to rozmysli a bude nad tým uvažovať.. Jednoducho teraz je v puberte a neviem si predstaviť, že by sa zrazu zo svojho tebelstva otočila k toľkej čistote... Za mňa žena moslimka, ktora nosí šatku, si uvedomuje, že na jej správaní sa a a jej pocestnosti celý svet má oči... Toto je uhol môjho pohladu
@semkatamka u nas konkretne na skole to normalne preberaju uz v 1 tr., kedze niektore deti uz od 6 rokov nosia satku na hlave. A je to normalne podavane ako sucast viery- ze kazdy v nieco veri a tak ako sme odlisni ludia -vlasami, ocami, pletou, tak aj vo viere sme odlisni. A je to kazdeho pravo vyznavat svoju vieru, pokial nou neublizuje druhemu. Satka patri k islamu, tak ako sestricky nosia habit (tie si tiez zakryvaju vlasy, kedze v biblii je stat o tom, ze zena si ma zahalit vlasy). Za vysmievanie sa za satku (celkovo nabozenske vysmievanie) je u nas vylucenie zo skoly na tyzden + pokarhanie.
@haley7897 Tiež mi je to také celé smiešne, že nevesta má na svadbe závoj, ženy nosili čepce, už aj to, že v zime takmer každý nosí čiapku. Neviem, hijab je skrátka len iný druh pokrývky hlavy. 🙂 Ďakujem za reakciu
@habibim Áno, dnešná móda je už taká rôznorodá, že nad tým, že niekto nosí na hlave šatku by sa naozaj nemal kto pozastavovať 🙂 Je super, že dcéra je takto spravodlivá a vie sa zastať druhého 🙂 Ďakujem za Váš príspevok 🙂 Aj o tom, že ste mi priblížili dôležitosť toho kroku, že sa žena rozhodne nosiť moslimský odev
@vevesh Ďakujem za reakciu 🙂 Je skvelé, že deti v prvej triede sa už učia tolerantnosti. Prepáčte, možno blbá otázka, ale je to bežné, že 6 ročné deti sa zahaľujú? Snažila som sa nájsť nejaké knižné zdroje o tom, odkedy sa zahaľovať, ale našla som v podstate iba to, že je to individuálne a väčšinou to prichádza so svadbou (aspoň tak som sa dočítala). Deti teda majú tiež právo a možnosť sa rozhodnúť, odkedy sa chcú zahaliť, poprípade je na to nejaký "zákon"? 🙂 Alebo to naozaj závisí od rodiny
@semkatamka nielen to, že akosi spoločnosť nedokaze "prekusnúť" ďalšiu formu pokrývky hlavy pri xy iných módnych a kultúrnych doplnkoch. Vtip je v tom, že hijabu sú pripisovane vlastnosti ktoré v skutočnosti do bodky patrili slovenskému čepcu. Nosili ho výhradne ženy po výdaji. Ja Hijab nenosím kvôli mužovi. Ten s tým nemá nič spoločné. Ak sme spolu doma a je čas motlidby, tak si hijab dám napriek tomu že pred manželom sa nezahalujeme. Mam za to, že týmto je adresát jasný. Chlap a chlapske ego s tým nemá nič spoločné. Zato s cepcom áno. Mať výhrady voči hijabu o ktorom Slováci všeobecne veľa nevedia ale otočiť tvár a pozornosť od vlastných výhradne kultúrnych praktík... Hmm okay 🤷🏻♀️
@semkatamka neprichádza to svadbou, zvyčajne sa dievčatá začínajú zahalovat v puberte. Niektoré skôr už v detstve ale to je skôr kultúrny prvok. Moja dcéra napríklad začala nosiť hijab v 9 rokoch, proste preto, že chcela 💁🏻♀️
Hijab nieje povinný v žiadnom veku ani statuse. Povedzme ze je doporučený. Cele je to trochu zložitejšie. Ak je vynucovany, je to viac spojené s kultúrou. A kultúr je v islame veľa, nie jedna spoločná. Všeobecne však platí, že modlitba bez hijabu by nebola akceptovana. V bežnom živote však nikoho business
@haley7897 Ďakujem pekne za objasnenie 🙂
@lasoli Já teda nevím, ale přijít na úřad v plavkách nebo do kanceláře v práci, procházet se po městě.)) Kdyby takhle někdo přišel, asi bych si pomyslela, že nemá špetku úcty, morálních zábran, vkusu... Ale ať si každý chodí v čem chce. Mně je to jedno.))
Nepopírám, je to možné, že někdo dostal trest smrti za kraťasi. Já trestní zákon SA neznám. Každopádně v Čr a Sr není hijab nijak zákonem zakázaný. V ČR určitě ne. Proto je nesmyslné porovnávat nošení určitého oblečení v SA, kde je to přímo zákonem zakázané a SR, ČR. Pokud by byl na Slovensku zakázaný hijab, tak ho buď nosit nebudu nebo budu muset počítat s postihem, případně se odstěhovat jinam.
Děti se mě na hijab nijak neptají. Dcery mám malé (2 roky a 4 roky), ale také si ho někdy dokonce samy oblékají. Hlavně když se s námi modlí. Alhamdulillah. Berou to jako běžnou součást oblečení.
@semkatamka je to kulturne a nabozensky podlozene- islam zahaluje s ohladom na kulturu dievcata, ked sa stavaju zenami. Ten bod je vsak rozdielny- shiiti udavaju vek 6 rokov a tak u nich dievcata nosia satku od 6 rokov (iran, cernosski africki moslimovia- sudan, eritrea atd.). Suniti (ten zvysok moslimov) zalezi od rodiny a kultury, ale povacsine je ta hranica dospelosti prvou menstruaciou, niekde vydajom. A pomedzi to samozrejme nastupuje (ne)slobodna vola zeny zahalit sa skor/neskor podla jej osobneho nastavenia a statu, kde zije- v takom afganistane ci irane budete darmo obhajovat svojvolu, ked je burka/satka zakonom dana...
@semkatamka Kdyby se nějaké dítě smálo nebo se zajímalo o hijab nebo šátek na hlavě, tak bych to vysvětlila tak, jak to je. Že to tak někteří nosí, jelikož je to součást jejich náboženství, případně stylu, jako módní doplněk. Případně, že ho někdo má třeba z důvodu onemocnění atd. Že je to pro některé běžná součást oblečení, jako pro jiného třeba tričko.
@vevesh Ďakujem aj Vám za objasnenie 🙂

@dahliaa No to čo je za človeka ten sused... Toľko si vymýšľať... Aspoň ten majiteľ vám veril a bol na vašej strane 🙂 Snáď vám je v novom bývaní už lepšie