icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

semkatamka
12. jan 2022

@dahliaa Ďakujem 🙂

vevesh
12. jan 2022

@haley7897 ale darmo to budes ludom vysvetlovat, ked imam v mesite povedali. A napriklad sunni a shiiti alias iran a saudi sa nevedia na nicom zhodnut, ale na dospievani dievcat a chlapcov a deleniu pohlavi od 6 rokov ano podla islamskeho prava ...🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

habibim
12. jan 2022

Ešte som si dievčatá spomenula, teda taka vsuvka, keď ma môj švagor (manželov brat o dva roky mladší od môjho nebohého otca) spoznal, mala som 24r. Bol to prvý člen manželovej rodiny ktorého som spoznala, keďže prišiel po mňa aj s manželom do Grazu na stanicu, potom som spoznala jeho ženu a deti pri nich na káve a tak... On ma 3 dcéry a jedného syna, žijú v Rakúsku..
Po rokoch mi švagriná vraví - ty keby si videla jak on poučuje svoje dcéry.. Videli ste strynu (teda mňa) ja ju poznám od jej 24 a nikdy som nevidel, zeby mala odhalené prsia, alebo výstrih vpredu vzadu až po... Nechcem to vidieť ani u vás.. Vtedy s nimi puberta bila, ale nikdy som ich nevidela ani ja takto oblečené.. Co mne to problém nerobí, pokiaľ to nie je pred mojim muzom🙈🙊.. S tým sa im ohanal, že ja som zo svk, a môžem si chodiť oblečená ako chcem, nie som ani moslimka a predsa sa viem kultúrne správať.. Mne to prišlo smiešne, ale potom nad tým tak rozmýšľam, ze prečo im to povedal, tak mi švagriná povedala, že u nich v žiadnom prípade sa nesmú prsia ukazovať, to je niečo co patrí len žene, a určené na kŕmenie dieťaťa atd atď.. Už si ani nepamätám... A poviem vám, že potom som si všimla jak tu na Balkáne chodia dievčatá oblečené, skoro aj cici aj rici.. A je jedno akej viery je.. Teda okrem tých, ktorý si vzali k srdcu výchovu rodičov a ktorým ta ich výchova nebola ľahostajná...
Mam susedu, ktorá má šatku, chodí s módou - rifle, tunika, šatka, k tomu dopasuje make up a kabelku, proste super sa oblieka. A neverila som nikdy, kým som nevidela foto, že pred tým, než sa vydala bola čisto ako ku..a. Tak tu v dedine staré ženy vravia, že ten jej muž urobil dobrý skutok, keď ju zahalil🤷‍♀️ každý má na veci iný pohľad... Len zase, dostávam sa k tomu, že zahalovat sa kvôli tomu, že to chcel muž, to mi nepríde čisté a s vierou

dahliaa
12. jan 2022

@habibim Já jsem teda nikdy nechodila jako k...a, ani před přijetím Islámu. Nikdy (možná kromě dětství) jsem na sobě venku neměla krátkou sukni nebo kraťasy... Úplně bych ale nesoudila, jestli se tvá sousedka zahalila proto, že si to přál její muž nebo z vlastního přesvědčení (pokud to tedy s jistotou nevíte). Možná, že prostě došla k tomu, že je to takto lepší, i přesto, že jí k tomu přivedl až její muž. 🙂

lasoli
13. jan 2022

@dahliaa ale ked to nieje zakazane,neznamena ze sa to ostanym musi pacit a nebudu mat posmesky,s tym treba urcite ratat,pretoze je to troska ine a trcite z radu,ale pokial to ostava len pri slovnych narazkach,sa to asi da prezit,nie?Aj poteto ani,s dredmi a pod maju tiez od inych narazky,tak to chodi,ja si stale myslim ze je tu lepsie ako ked v SA uz mate za to trest smrti,cize tu je stale slobodnejsie .Ved len donedavna tam nesmeli zeny soferovat.Dost smutne podla mna.Ale zasa je to o zvyku len.Tak urcite aj v europe su normy ako sa obliect na urad,ale ja som nerozoberala urad ale ulicu,ale nikto ma za to nemoze zabit,chapete,to je dost veljy rozdiel,medzi zapadakovom a vyspelejsou krajinou.

lasoli
13. jan 2022

@habibim o vidis,a v Afrike tie domorode kmene tam maju zeny stale odhalene prsia,muzi na prirodzeni len take banany,albo co to je a nikomu to nepride nenormalne.Vsetko je vec kultury,odhalene prsia,ci vystrih este neznamena ze je zena ku ale o lahsia,su to len predsudky.Moj nazor je, zasa aj ti saudi to prehanaju,ked zeny navliekaju do vriec,pritom to nemaju ani Koranom prikazane,tiez je to len vec kultury.

dahliaa
13. jan 2022

@lasoli Tak samozřejmě, že se jim nemusí všechno líbit. Chápu, že se někomu hijab třeba nelíbí nebo nesouhlasí s ním. Mně se např. dredy nebo tetování taky nelíbí, nelíbí se mi, když je v létě holkám vidět pomalu půlka zadku a jiné, ale nikdy by mě nenapadlo ji slovně nebo fyzicky napadat, posmívat se schválně tak, aby to viděla. Jak píšeš, žijeme ve svobodné zemi, kde si každý může v rámci určité morálky nosit co chce.
Zákony jiných států a tresty je zbytečné do diskuze tahat. To jsou jejich zákony. My se tu řídíme jinými zákony.

habibim
13. jan 2022

@dahliaa práveže urobila to kvôli mužovi.. On je z tých, čo im hovoríme (bradone), čiže s dlhou bradou, čiapočkou na hlave a s nohavicami nad členky.. Lenže, už sa aj rozviedli... Preto vravia, že jediný dobrý skutok, ktorý on urobil je, že ju zahalí.. Iné nič dobré do toho vzťahu nepriniesol.. Aj ich syn je jak pusteny reťaze... Ľudia všetko vidia všetko vedia a nevedia vlastne nič... Ale to je tak vsade

habibim
13. jan 2022

@lasoli keď ich navkiekaju do vriec, tak je to asi akk vravíš, vec kultury🤷‍♀️ jak bol vychovaný, tak robí.. Čiže všetko pramení z rodiny

habibim
13. jan 2022

@lasoli a to v Afrike - im príde cudne co to my máme na sebe... Kmene, v pralesoch, by som neprirovnavala k SA A Európe... V týchto dvoch prípadoch je civilizácia, v Afrike je sloboda.. Ak chápeš, čo tým myslím a chcem povedať

lasoli
14. jan 2022

@habibim Neviem co mi chces povedat,lebo ja pisem ze je to o kulture,a aj kultura v europe je ina ako inde.,Cize ked si vezme zena aj vatsi vystrih a minisuknu,ma na to postavu,nevyzera vzdy ako ku...Mne sa skor nepacia tie primitivne predsudky.
@dahliaa zakony su vsade ine ale pravo na vkastny nazor,obliekanie a pod ,by malo byt vsade rovnake.A nemalo by sa to vyzadovat len jednostranne.Za dalsie,kazdy si moze obliect co chce,pokial chce a nie z donutenia.

lasoli
14. jan 2022

@semkatamka Ano pokryvka hlavy moze byt rozna,ale zasa zalezi od toho,ci je aj dobrovolna.Ja skor si myslim ze hijab ale o hidjab a podobne typy odevu,ci pokryvky nie su vzdy u kazdeho dobrovolne a vitane.Preto mna najskor ked vidim tie zeny odete ,ze im len oci vidno ich skor polutujem v mysi.Nenapadne ma ich urazat slovne,skor by som sa ich opytala ci sa im to paci,a ci sa tak rozhodli slobodne.A nemyslim tie europske moslimky,skor tie z tych moslomskych krajin.

habibim
14. jan 2022

@lasoli keď si žena vezme väčší výstrih a minisukni a ma na to postavu a takto bude chodiť po svete, mne to nevadí, pokiaľ tým nepohorsuje druhých... Len ja som po chodila dosť veľkú časť Európy a v každej krajine majú názor na také ženy napr.Ukrajinky a Polky..ako ich kde kto nazyva najme keď dôjdu na Balkán... Čiže áno, predsudky... Ale tie predsudky z niečoho pramenia... Ja keď som bola slobodna, tiež som tak chodila oblečená, nie ako kur.a,samozrejme,to by ma naši zabili, ale vyzývavo trochu áno... Lenže keď som začala pracovať, tak sama od seba som si povedala - stop môžem takto ale len na party, na disko.. Keďže väčšina ľudí má poznalo, nenechám sa zahanbiť... A to je o výchove z rodiny a nie o kultúre... Kultúra je ako spomenula hayley šatky u našich starých mám a kabáty - široké sukne, a fartustek okolo... Potom čo prišla nová móda, a nou prišli aj predsudky

dahliaa
14. jan 2022

@lasoli Ano, jestliže zákon státu nemá přímo stanovené nějaké normy, za které by v případě překročení hrozily tresty (např. jako ve Francii, pokud se nemýlím, byl postih za nošení niqabu nebo jak jsi psala v SA za kraťasy), tak ať si každy nosí to, co považuje za správné a co chce. Nebo musí počítat i s možným trestem, pokutou. Je to rozhodnutí každého, jak s tím naloží. Já bych nikdy neurážela, nenapadla ať už slovně nebo fyzicky člověka s dredama, proto, že se mi nelíbí. Nikdy nepochopím chudáky, kteří mají potřebu takto napadat a zesměšňovat ostatní, cizí lidi.

lasoli
14. jan 2022

@dahliaa ano,pokial to nebude ako napriklad vo Francuzsku,burka zakazana na verejnosti,rovnake to maju saudi,tam zakaz minisukni.Mne sa toto paci,rovnaky meter pre vsetkych,nie sa stazovat ze v Europe to je strasne,lebo tu sa poruauju prava urcitych mensin,ci vierovyznani.

lasoli
14. jan 2022

@habibim kultura sa ale meni,akurat v tych zapadakovych krajnach je stale rovnaka od doby Mohameda asi.
Pre mna su to predsudky. Mne minisukne ani vystrihy nevadia,ani podla vystrihu nesudim a nekaterizujem.Vec vkusu.

dahliaa
14. jan 2022

@lasoli Každý stát má své zákony a já je respektuji. Kdo ne a porušuje je, tak může očekávat trest. Nebo se může odstěhovat, kde mu to bude vyhovovat více. Ať se to týka Francie nebo SA.

habibim
14. jan 2022

@lasoli mne vôbec neprekáža, že v tých, ako si ty napísala "zapadakovych krajinách" sa im kultúra nemení... Predsudky si stvarajú ľudia, žiaľ na Slovensku je taka väčšina... Nie každý si na to mávne rukou ako ty...
Ja keď som chodila po OC v KE a náhodou sa objavila nejaká žena so satkou, tak som sa len pousmiala a pomyslela si, že no moja, máš to ťažké a všetka česť, že sa dokážeš s týmto národom tu vysporiadať...

lenkakravcova
autor
16. jan 2022

@semkatamka
Ahoj, ja sa k tomuto asi pripojím len tým, že môj prvý pokus nosenia hijábu vonku, bežne na ulici, skončil asi po mesiaci dvoch tým, že som už nezniesla nadávanie a šomranie ľudí v okolí. Stalo sa mi, že mi vynadal jeden muž v Tescu, keď som rezala chleba, lebo "tie muslimky sú strašne hlúpe, že ani chleba nevedia rýchlo odrezať (pritom zrýchliť som to nevedela, stroj šiel svojim tempom 🙂 ). Ďalší krát ma "vypočúvala" sestrička (mala na stole kalendárik ĽSNS, tak vieme ako to tam majú), slovami, že či som z Pakistánu, že prečo sa tu takto babuším ako matrioška, že načo mám toľko detí (mala som jedno) a podobne.. už som myslela, že ma ani k lekárke nepustí. Potom lekárka, neurologička, pri ktorej keď som bola na kontrole prehlásila mávnutím ruky, že mám asi rakovinu, keď musím nosiť šatku a určite ma muž mláti.. A klinec toho celého bolo, keď mi normálne v električke vynadal taký starší pán. Dosť vulgárne (že čo tu taká p... robí, načo sa tu sťahujem, čo tu chcem, a aby ma je..lo). Odvtedy som šatku vonku bez doprovodu muža alebo na dlhšie trate prestala nosiť. Ľudia na Slovensku sú nevyspytateľní. Človek nevie čo čakať od niektorých.
Teraz nosím keď chodím po syna do škôlky, ako je zima, tak si to nikto nevšíma. V lete zase uvidím.
A samozrejme vždy pri modlitbe a do mešity nosím stále (tam niekedy po ceste si nedávam a až priamo na mieste viažem, k modlitbe).

lenkakravcova
autor
16. jan 2022

@lasoli
Ty si sa dávnejšie pýtala na to "stvorenie z ničoho".
Spracuvávam teraz preklad mien Allaha, a je tam jedno z nich toto:

Al-Kháliq (ٱلْخَـٰلِقُ) - Stvoriteľ, Tvorca, Ten, ktorý tvorí niečo z ničoho; v Koráne: 6:102, 13:16, 36:81, 39:62, 40:62, 59:24

Taký je Boh, Pán váš. Niet boha okrem Neho, stvoriteľ všetkého, tak Ho uctievajte. (Korán, 6:102)

...Povedz: „Boh je stvoriteľom všetkého a On je jeden jediný a má moc nad všetkým“. (Korán, 13:16)

Nie je snáď Ten, kto stvoril nebesá a zem, schopný stvoriť niečo im podobné? Veru áno. On všetko stvoril a všetko vie (Korán, 36:81)

Boh je stvoriteľom všetkého a On sa všetkého ujíma. (Korán, 39:62)

Taký je Boh, Pán váš, stvoriteľ všetkého, niet boha okrem Neho, kam ste teda zvedení? (Korán, 40:62)

On je Boh. Je Al Cháleq, Al Báre, Al Musawwer. Jemu náležia najlepšie mená. To, čo je v nebesiach a na zemi, svedčí o jedinečnosti Jeho a že sa Mu nemá pripisovať to, čo nezodpovedá pravde. On je mocný a oplýva múdrosťou. (Korán, 59:24)

Viac: https://muslimovia.sk/o-islame/teologia/99-bozi...

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
semkatamka
16. jan 2022

@lenkakravcova Ahoj, ďakujem veľmi pekne za zdieľanie svojich skúseností 🙂 Chápem, že ste prestali nosiť hijab všade, musí byť ťažké znášať tie reči a pohľady ostatných... Ešte k tomu niekedy aj vulgarizmy, pričom na to nemajú najmenší dôvod. Je to strašne úbohé.

eva8
16. jan 2022

@lenkakravcova dakujem 🙂 Ex bol tiez dojceny inou mamickou, lebo jeho mamka nemohla. A utvorilo sa medzi rodinami silne puto.
Teraz ani necitam, neprispievam, mam v tejto oblasti taky oddych

eva8
16. jan 2022

@semkatamka k hijabu - za poslednych 20 rokov velmi vzrastol na Sk rasizmus. Prispeli podla mna k tomu strany ako Kotlebovci a pod., plus migracna kriza. A tak aj rodeni Slovaci s exotickym vyzorom sa lepsie citia v zahranici, nez doma, aj ked to zalezi aj na krajine, v ktorej sa pohybuju.

semkatamka
16. jan 2022

@eva8 Áno, samozrejme veľa ľudí je aj tolerantných, ale niekedy ma až zaráža, koľko ľudí dokáže byť zlých k ľuďom inej rasy, vierovyznania... Zazerať, nadávať, alebo až fyzicky napadať...

lasoli
16. jan 2022

@habibim nielen n slovensku,vsade vo svete.Ako pisem vsetko co vytrca z radu sa rado diskriminuje,ci uz v skolkach tucnejsie deti,ci homosexuali a lesby ,ci tranns ,tak samozrejme to nebude ine ani pri satkach ,burkach.A nielen na Slovensku,vsade vo svete to tak je.

vevesh
16. jan 2022

@lasoli v tych "zapadakovych krajinach" ako si ich nazvala, boli ovela viac popredu s modou (a aj ekonomikou a vyvojom) ako nejake slovensko - skus si pozriet 60-70te roky moslimske krajiny-od iraku, iranu, syrie, libanonu (na nete je fotiek a fotiek z tej doby)- mali kratsie minisukne a vacsie vystrihy ako u nas🙈🙉🙊...to len na margo, ze sa "kultura nezmenila od mohameda..."

vevesh
16. jan 2022

@lasoli a musim povedat, momentalne na zapade vobec neriesia hijab. Ak vies jazyk, pracujes- absolutne nie si nezvyhodnovana (okej, v nemecku financne ano, ale to je nemci-vs.vsetci ostatni pristahovalci, cize ci si slovenka alebo nosis hijab im je jedno, ausländer je ausländer...)

lasoli
16. jan 2022

@vevesh tak sama vidis ze europa je stale krok popredu;)

vevesh
17. jan 2022

@lasoli tak to je vec pohladu a individualnych preferencii😉 momentalne je dost pozadu (a bude este horsie pomaly ale isto🤐)