Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@adrestia
@lasoli dievcata, mali ste tu cest mat docinenia s africanmi ci arabmi ? Dlhsie- pracovat s nimi, chodit do skoly, stretavat na hranie s detmi a tak....jednoducho stravit dlhsie cas s nimi?? Lebo tito ludia maju ine vzorce spravania a obrazne povedane "zjedia vas aj s topankami". Europania sa az prilis upinaju na zakon, demokraciu, pravidla statu- to u nich neexistuje, oni ziju inac -uvolnene a viac na prezitie.
Priklad- mali sme na detskej party pinatu so sladkostami- vsetky nemecke deti- ja sa tlacit nebudem, dodrzuj odstup, pozor zranis sa, nemozes prilis rychlo, musis rovnako ako ostatni......a vsetky ostatne deti boli pri sladkostiach a brali plne priehrstia. Nemecke deti potom len plakali, ze im nic nenechali, tak im potom kusok zo svojho podali, aby sa nepovedalo....takisto to je aj v normalnom zivote a v praci. Su dravejsi, prisposobivejsi a zivotaschopnejsi ako europania a nema to suvis s nabozenstvom, lebo to iste najdete aj u mongolov, latinska amerika, india....Preto tie rezimy su aj ine, lebo na niektorych "treba iny meter" ako hovori moj muz....a globalizaciu nezastavite, jednoducho je potrebne sa s tym naucit zit...
@habibim mna nezaujima ze s to robi na sk,na sk to ale nieje zakonne ale trestne,kdezto v Korane moze muz zbit zenu,rozumies co ti chcem napisat?Rozdiel je jednoduchy.
Hoaxy?Ved sama si pisala o tej slovinke,to podla teba nieje hoax?Mozno to sama ta infektologicka stiahla z netu,ked si to po sebe precitala;)
@vevesh africania su dravejsi?Oni ,naozha?Netaras?Dravejsi su slovania.Kebyze nemci niesu dravi,tak sa po 2sv vojne tak rychlo nezotavia,pozri sa co vybudovali a co maju v Afrike.Nemci skor su svedomitejsi a pravezw poctivejsie dodrziavaju pravidla,co ine narodynie,ani my Slovaci niesme tak zodpovedni.Mame sa od nich co ucit.
Africania su darebaci,lenivi,robit sa im nechce a nieze dravi ale to rak aj teoska plati o tmavsich ludich,cim tmvsi-tym lenivsi.
@lasoli ale v korane nestoji, ze muz moze zenu svojvolne zbit. A za druhe, je to tiez podla zakona vo vacsine v moslimskych krajinach trestne. Ale takisto ako na sk ako chces dokazat domacie nasilie+ obete dost casto mlcia - ak by chceli, moznosti maju od riesenia v rodine po utek....
@lasoli slovania vobec nie su dravejsi😀😀😀pekne suchaju nohami v zahranici a su ticho, pokial nehovorime o rusoch a ukrajincoch- ti su nasilni a dovolim si povedat, ze nasilnejsi ako africania. Z tvojho opisu asi nemas vela skusenosti, lebo toto su predsudky, ktore sa podsuvaju vseobecnej verejnosti na ovplyvnenie mienky. Keby ti "pocernejsi" nerobili, tak by v takom taliansku zomreli od hladu- tam totiz nie su socialne davky. A v takom nemecku keby nerobili, tak by nemali povolenie na pobyt (predkladas potvrdenie najprv kazdych 6 mesiacov, neskor raz rocne kompletny bankovy vypis)- takze vsetci pekne makaju za zarobky ovela nizsie, lebo pri imigrantoch nemusis dodrziavat minimalnu mzdu a mas ulavu na odvodoch- to si vedela??? A pokial nerobia, mozu pakovat caky paky a ist domov...
PS: na socialku maju narok novoprichodzi, dokym sa rozhodne o ich statuse (dostanu ubytovanie, stravu a neodkladnu zdravotnu starostlivost) a potom ti, co odviedli minimalne 12 mesiacov plnych socialnych odvodov...
@lasoli Najjednoduchšia a najfarebnejsia mapka vykreslujuca kde všade Európania kolonizovali (rozumej vykorisťovali a parazitovali) pol planéty akú som našla. Len pre teba. Úprimne, neviem ci ti to pomôže pochopiť "ako to, že sa Európe darí a Afrike nie", mam pocit ze si zabednenec (nie, neviem nájsť eufemizmus, už toto je jeden) z presvedčenia. K rasizmu a xenofóbii sa ani vyjadrovať nejdem, si strata času. 63 strán co ti tu dievčatá trpezlivo odpovedajú na každý tvoj nonsense a ty si ideš stále svoje a jediný základ tvojich pseudoargumentov je "podla mňa..."🤦🏻♀️
@lasoli keby to bol hoax, tak to nechajú na nete s tým, že to je iba obyčajný hoax ako aj ostatné... Kvôli tomu sa v Slovinsku protestovalo neskutočne... A potom aj všade inde..
Ak môže muž zbit ženu, prečo potom v našej kultúre máš to isté? Véd naši starí dedkovia takto svoje ženy preventívne bili.. Nemyslíš? Chceš mi povedať, že demokraciou sa to upravilo? U nás je to trestné a robíš a to na každom kroku... Tak sa staráme do toho a nie do cudzích štátov, s ktorými nemáme nič spoločné a majú svoje právo vo svojej krajine... Ideme nadávať na cudzích a nevieme si pozameta pred svojím vchodom.. Radšej za tvoríme oči.. Lebo Slovensko je také neviniatko a "vôbec nie je rasistické"
@vevesh hovorím, že som vybrala tu najfarebnejsiu 🎉 tak ako zvyknem pripravovať materiály na štúdium pre deti. Jednoduché a farebne pútavé. Dufala som, že by aspoň to mohlo zabrať. a hej, stredný východ som prehliadla. Každopádne takýchto map si lasoli co chytá v žite vie (?) nájsť plnú prdel, problém je, že ona nechce vidieť realitu.
@haley7897 Pripadá mi smiešne oháňať sa nejakými mapkami. Každý národ má vo svojich dejinách obdobie, keď niekoho kolonizoval a vykorisťoval. Rimania kolonizovali a vykorisťovali celé Stredomorie. Arabi kolonizovali a vykorisťovali Blízky východ, severnú Afriku, Španielsko, Perziu a kus strednej Ázie. Mongoli kolonizovali a vykorisťovali všetko od Tichého oceánu po Dunaj. Turci kolonizovali Malú Áziu, Balkán, kus strednej Európy, Blízky východ a Egypt. Čína doteraz kolonizuje a vykorisťuje Tibet a kus strednej Ázie.
@haley7897 Ja nepisem o tom ze Europa mala kolonie atd,to je ina tema.Pisem o tom ze Adricania nie su dravi vobec,su lenivi,a to nieje o tom ze ich Europania v minulosti a mozno aj sucasnoti vykoristuju,to je aj o Africanoch alebo kt sa narodia tu a su lenivi,mala som skusenosti viem.Rak nepis o zabednenosti.
Pozris si len Indianov,ked k nim prisiel Kolombus v akom boli soc statuse,divosi,pritom USA bola urodna zem,mala aj dobre prepojene rieky.
@vevesh mozno suchaju nohami alw robia,cierni len suchaju a "poniektori aj robia" rozdiel tak vidim,ty mozno nie.Zasa nevhcem vsetkych,Africanov alebo Afroamericaniv hadzat do jedneho vreca ale vatsia polovica urcite je z tych pohodlnejsich.
O tom biti,ved je sura ktora v Korane existuje a kedze je Koran nadcasovy,tak je to tak,nie?
@lasoli blázon. 'Amerika' bola objavená vyše 400 rokov onymi lenivymi národmi predtým ako sa colombus vôbec narodil. Btw je vrcholna hrubosť označovať pôvodných obyvateľov ako indiánov. Aj keď priznávam, že by ma prekvapilo ak by si to chápala. Dovzdelaj sa.
@adrestia posledné spomenuté patrí aj tebe.
@lasoli
Ešte k tomu pokroku, alebo vzdelanosti 🙂
KARACHI: Pakistanský študent Ali Saif zložil skúšku na Cambridgeskej univerzite vo veku 13 rokov. Veľkým úspechom v tak mladom veku je, že Ali Saif zložil skúšku z informatiky s hodnotením A*.
https://www.thenews.com.pk/latest/926182-shinin...
@haley7897 ano a kde pisem prve objavenie?
Preco sa rozculujes nad tym ked niekto povie ze Africania su lenivsi?Alebo napis nam vlastnu skusenost.
Ty tu pises o kolonizacii a preco to spominas vlastne?Kto tu nieco o tom pisal?
Viesco ma mna skor udivuje,ze v Afrike mru deri od hladu,alw porodnost tam prekvita hlavne ze mru a nemaju co do ust.Nepochopim ze myslia vtedy na sex.
A ku tej mapke,predo si tam nepridala aj ine krajiny kt parazitovali na inych narodoch?Naoriklad aj uz spominani Arabi?A co ja mam s tym spolocne?Koho okupovalo uz Slovensko?ty zijes v UK ,tvoje deti nie?Tak ty sa nad tym zamyslaj ked uz to spominas bezdovodne!
@lenkakravcova Lenka,nezlahcuj.
@lasoli Lenka má ale pravdu. Odkdy je na Slovensku trestné, pokud žena nebo muž uhodí druhého tak, že nemá na těle žádnou stopu? Jak by takový soud asi probíhal? Např. i při obyčejné facce na těle zůstane červená stopa.
V Islámu je povolené ,,uhození" po kterém na těle nezůstane vůbec nic a to pouze ve výjimečných případech, kdy žena neplní své povinnosti. V první řadě ji má varovat, pokud neuposlechne, pak ji má vykázat místo na spaní, pokud ani to nepomůže, tak poté ji může lehce uhodit takovým způsobem, aby na těle nebyla žádná stopa po udeření. Tudíž je to takové poslední varování před rozvodem.
Doporučuji doplnit si znalosti. 🙂
@lasoli o to horšie, pretože ak je to trestné v Európe, tak by sa to tu diať nemalo... Nie? Ak je TJ v korane napísané, daj znenie, kde.. Ak je to povolené v moslimských krajinách, to sa mňa netýka, tak to nerozoberam... Čiže, poďme si povedať, kto tu co nerozumie.. Ty asi nechápeš, čo tým chcem povedať ja... Zametajme si pred svojimi dverami, a pred cudzími to nechajme na cudzich
@lasoli čo ti na to povedať. Spomínala som to prekvapivo preto, že to má súvis, definitivne v kontexte s tým co si písala ty. Si neskutočne obmedzená a nedovzdelana osoba. Áno, označit všetkých Afričanov ako lenivých je rasistické až to viac ani nejde. A s ľuďmi ktorí takto zmyslaju si nemám čo povedať a nevenujem im svoj čas. Debaty s tebou su fakt ako hádzanie hrachu o stenu.
@haley7897 co je na tom rasisticke,pozri si v akom kontexte to spominane bolo.A ty niesi rasisticka ked europanov nazyvas parazitov a vykoristovatelov?nie ty niesi rasistka,lebo rasista je len ten,kto povie nieco pravdive na ludi tmavsej pleti.Nebudem sa znizivat na tvoju uroven a nazyvat ta invektivami.
A este raz mi napis ten suvis prosim Ta,kde je suvis,ked nesuhlasim s vevesch ze africania su dravsi,nie su ,su ako pisem lenivsi len a nema to su is s kolonizaciou,pisem aktualne,nie co sa stalo pred x rokmi,inked este niekde kolonie funguku.Ked sa ta to osobne dotyka tak si to vyries sama v sebe a neatakuj ludi s opacnym nazorom!
@habibim Ty mas doma Koran?
Prosim ta neplet tu zasa hrusky s jablkami,a nerob zo mna to,co nie som.Sama si pisla nieco vyssie o predudkoch ze z niecoho prameni,presne o lahkych zenach a vystrihoch.To je pre teba je uplne ok,hadzat ludi do jedneho vreca ale ked uz ide o Africanv,zrazu sa tu spomina rsizmus a otroctvo.
Podla tvojej logiky,ved ako si pisala na vystrihy ,aj o tej lenivosti,ved na zaklade cohosi sa to predsa len tak nehovori,nie?;)

@lasoli by si sa čudovala, koľko žien na svk robi fackovacich panakov svojim manželom... By som ti z prace vedela o tom rozprávať