Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
Ženy, pridám trochu inú tému. Sčítanie ľudu. Oficiálne sa na Slovensku prihlásilo k islamu: 3862 muslimov. Myslím, že je to pekný výsledok, vzhľadom na to, že do tejto štatistiky nepatria cudzinci ktorí tu sú prechodne. 🙂 myslela som si, že sa oficiálne prihlási možno 1 tisícka.
@lenkakravcova Super. 🙂
V Čr se k Islámu přihlásilo 5 132 osob. 🙂
@lenkakravcova ja som vypisovala papiere nám všetkým.. U nás v rodine 3 bolo v tom čase, keď sa spisovalo
@lenkakravcova V gréckej mytológii tiež nájdeš podrobné životopisy a rodokmene hrdinov a kráľov, ktorí nikdy neexistovali. Aj rôzne panovnícke rody ako napr. Habsburgovci si zostavili fiktívne rodokmene siahajúce stovky rokov dozadu.
@lenkakravcova Lenka, ty fakt naivná. Podľa moslimskej tradície je autorom Sahihu imám Bucharí, ktorý údajne sám zozbieral za 16 rokov 600 000 hadísov a len 7275 vyhodnotil ako autentických. To by znamenalo, že denne musel zhromaždiť a preveriť 104 hadísov. Nebolo v ľudských silách, aby čosi také dokázal, aj keby tých hadísov bola len desatina. Ako môžu byť vystopované nejaké rody, keď v 7. storočí neexistovali žiadne rodné listy? Všetko je to len propaganda, ktorá má vyplniť prázdne miesta v Koráne.
@lasoli Aha. ,,Sahih" - ,,důvěryhodné" vlastně nejsou vůbec důvěryhodné... Taky dobrý))
Představ si, že mám pro tebe další súry:
33:21 A věru máte nyní v poslu Božím příklad překrásný pro každého, kdo doufá v Boha a v den poslední a kdo Boha hojně vzpomíná.
3:164 Věru Bůh již prokázal přízeň věřícím, když k nim vyslal posla z řad jejich, jenž sděluje jim znamení Jeho, očišťuje je a učí je Písmu a MOUDROSTI, zatímco předtím byli v bludu zjevném.
4:113 A kdyby nebylo přízně Boží vůči tobě a milosti Jeho, věru by byla skupina z nich uvažovala o tom, aby tě zavedla v blud - avšak oni uvedli v blud jen sami sebe a nemohou ti v ničem uškodit. Bůh ti seslal Písmo a MOUDROST a naučil tě tomu, cos neznal - a přízeň Boží vůči tobě je nesmírná!
Zkus se nad tím jen trochu zamyslet a nepsat opět hlouposti. 🙂 A Ano, pro Boha není NIC nemožné. 🙂
@lasoli Víš co? Mně připadá, jako kdyby jsi chtěla, přála si, aby se ženy mohly řezat, bít do krve, do otřesů mozku atd... Snažíš se si nalhat, přesvědčit se, že toto Islám povoluje (což není pravda). Připadá ti to normální? Absolutně ignoruješ pro muslimy závazná pravidla - věrohodné hadísy - MOUDROST zmíněnou v Koránu, kterou nám Bůh dal v Proroku Muhammadovi (s a.w.s.).
Buďto jsi blázen - sadista, lžeš sama sobě nebo nerozumím tvým touhám a myšlenkovým pochodům. Doufám, že je to vše skutečně jen tvá neznalost Islámu.
@dahliaa toto je čisto provokácia... Naschvál sa budem robiť, že nerozumiem, aby som im tu rozvirila diskusiu.. Takto to robila aj predtým, keď písala pod nickom ktochytavzite..
Ono je problém viesť s niekym diskusiu, keď pozerá len a len dopredu rovno pokiaľ oči vidia, a neobzerá sa naokolo, obsirnejsie ako to ešte aj inak môže byt🤷♀️
@habibim a žije v svojom svete
@snezienkaaa82 inak som si všimla, že odkedy som napísala, že je to ona, tak so mnou už diskusiu nevedie🙊🙈 neoznačuje ma nikde😁
@dahliaa nie,nepriala,Ale vy ste ma ako prva oslovila tym,ze mam vyhladat priklad ,ze Lenka ma pravdu. Pritom ste musela vediet ze Lenka pravdu nema,kedze mate suru,ktora nic take nepopisuje.Takze nedomyslajte si,radsej si tie sury zozente,pretoze vy sa tu stale odvolavate na dohladanie dokazov.Takze stale cakam.
Ja odsudzujem akekolvek tyranie,nie este aby to bolo povolene v mene Boha!
A neprekrucajte,ked nemate ziadne vysvetlenie,nerobte z inych hlupakov.
@lasoli "preto ked je napisane v sure o biti zien,je nezmyselne to hladat inde,jedine zeby ste mali dalsiu suru,ktora dalej rozvadza to bitie zeny." citujem tvoje.. a dokladám ti ďalšie súry súvisiace s témou 🙂
Boh nás nestvoril na to, aby sme sa vzájomne naťahovali muži-ženy, ale aby sme spolu dobre vychádzali podľa tohto príkladu:
- Medzi Jeho znamenia patrí, že vám stvoril z vašich duší družky, aby ste u nich pokoj našli a učinil medzi vami láskavosť a milosť.. (Korán, 30:21)
- Ony (ženy) sú vaším odevom a vy (muži) ste ich odevom. (Korán, 2:187)
Ak niekto bude týrať niekoho iného, koná proti:
..Neškoďte im s tým, aby ste ich stiesnili. (Korán, 65:6)
Prečo nebojujete za cestu, ktorú Boh určil a za slabých z radov mužov, žien a detí?.. (Korán, 4:75)
Ten, kto koná zlo, bude spravodlivo súdený:
Kto by konal nejaké dobré skutky, či už by šlo o jednotlivca mužského pohlavia, alebo o jednotlivca ženského pohlavia a bol by pritom veriaci, tí vojdú do raja a nebude im ukrivdené ani o veľkosti ryhy na datľovej kôstke. (Korán, 4:124)
Keďže píšeš, že Korán akceptuješ, ale sunnu nie, tak ti posielam vypísané koránske verše 🙂
Ak si chceš sama pred sebou oddobriť odmietnutie islamu, budeš si musieť nájsť iný dôvod.
@habibim ked si v necistych dnoch si oslobodena od ukonov ako ostatny nie potrestana .A tomu neverim ze mas zakazane sa dotknut koranu nemozes sa pozriet do knihy ? 😯
@mackamizjedlaskrec keď je žena necistá, nechytá sa Koranu, a najmä ak nie je moslimka😉 nech ma tu moslimky opravia, ak sa mýlim...
@habibim
@mackamizjedlaskrec V zásade súhlasím. Aj keď viem že v tomto sa scholari v názoroch tiež rozchádzajú. Čo je podľa mojich informácií v spomínanom období povolené, je čítanie Quranu napríklad v appke alebo na webe alebo dokonca Tafsir. Co nieje povolené je fyzický kontakt s Quranom.
Nieje ziadna jasná evidencia v Qurane ani sunnah, že recitovat quran bez wudu je zakázané. Co sa týka dotykania sa Quranu bez wudu, (osobne verím, že toto vyníma stav janabah) tu sa názory rozchádzajú. Niektorí scholari tvrdia, že nieje problém v čítaní Quranu bez wudu, iný to ako problematické vidia. Sú aj názory, že je ok čítať kópie/preklady Quranu bez wudu ale čítaniu originálu v arabcine by mala predchádzať wudu.
Co sa týka non-muslimov a Quranu, podľa mojich vedomosti je ok čítať quran, respektíve jeho kópie aj bez wudu, detto co sa týka app verzií a pod. Rozdavame stovky kópií Quranu non muslimom a nikto z nich nieje v stave očisty a už vôbec nie wudu, keďže nieje možné spraviť wudu bez shahady.
Zjednodušene, je ok recitovat quran, nie sa ho však dotýkať. Menštruácia je považovaná za 'janabah' stav, keďže ale trvá niekoľko dní nemožno ho skrátka v priebehu len "ošetriť" ghusl a už vôbec nie len wudu.
PS ghusl a wudu sú formy očisty. Janabah znamená stav (vo voľnom preklade) veľkého znečistenia.
@habibim Dobre a precitala si ho aspon raz v zivote?
Manzel ma rozum.
Ja netvrdim ze moslimovia tyraju zeny, alebo oznacis,kde som to tvrdila?
Pisem ze je to v Korane povolene,to su dve ,rozdielne veci.
@adrestia tu dost jasne opisala doveryhodnost hadisov.
Takze zalezi comu uveris,ak neverim v autentickost hadisov chcem dokaz jasny a to z Koranu , kedze je "nadcasovy".

@lasoli Ano, souhlasím s tebou. Súra 4:34 je naprosto jasná. Alhamdulillah.
Nic směšného mi na súrách a hadithech nepřijde.
A jaké třesení? O tom jsi tady psala ty. Je naprosto jedno, jakým způsobem (bitím, třesením, řezáním, pálením, politím, otrávením...) k tomu dojde, ale poškodit tělo, včetně orgánů a kostí je zakázáno jakýmkoliv způsobem (kromě sebeobrany, kdy jde napadenému o život). Myslím, že to tady všichni chápou, jen ty máš problém porozumět psanému textu.
Krásný večer.