Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@mackamizjedlaskrec Ještě doplním tyto verše z Koránu:
Súra 56:
77. že toto je věru Korán vznešený,
78. v písmu střeženém zapsaný,
79. ať dotýkají se ho jen očištění,
@lasoli dostala si dôkaz, dali ti výstrih z Koranu...
Nepoznám žiadneho mislima, ktorý by si dovolil siahnuť rukou a ženu, naopak, poznám veľa Slovákov, ktorý tak robia aj v triezvo stave, a nie len v opilosti... Z roboty by som ti vedela hovoriť príbehy.. Ale to ty už vlastne vies😉
A ďalšia vec, pre mňa je Koran napísaný tak ako biblia, čítaš ju na ukludnenie duše a rozmýšľaš nad tým, čo tým chcela autor (Boh) povedať.. Musíš sa naučiť čítať medzi riadkami a chápať to... Ale vravím, ty pozeráš len rovno a zo strany máš klapky na očiach, nerozmýšľa a ne pozeráš, že by to mohlo byt aj inak myslene, alebo inak malo význam, než si ho ty prekladás..
@lasoli a nie, nečítala som Koran, čítam len úryvky, čo tu ženy dajú, alebo mame tu program náboženský, tak keď je náhodou na ňom prepnuty, tam dávajú sury a pod veci.. Ak sa tu v tejto diskusii niečo dozviem, tak sa pýtam kamošiek, ktoré sú moslimky, aby mi to vysvetlili, ak je to pre mňa niečo čo je dôležité aj v živote... Žiaľ, tieto bitky udieranie a pod.dolezite pre mňa niesu takže sa o nich ďalej ani nezaujímam...zaujimave je, že ty ako "kresťanská" alebo co si, sa zaujímas o veci, ktoré sa ta netýkajú.. Lebo si predstav, ze moslimov len málo napadnú také pýtania a otázky v hlave na krestanov, ako teba na nich
@haley7897
@habibim
@mackamizjedlaskrec
Treba dodať, že toto platí o Koráne arabskom. V arabskom jazyku. Na recitaciu Koránu v inom jazyku sa toto cele nevzťahuje (nemuslimovia nereciruju v arabciny poväčšine, preto tam nie je problém).
Inak ešte existuje jedne názor, a to, že Knihe od Boha ma byť preukázaná úcta, no nemá sa to tiež nejako veľmi preháňať. Nik nesmie preukazovať úctu Knihe (od Boha) väčšiu než Bohu alebo ročnú než Bohu, lebo by sa jednalo o šírk (modloslužbu), preto treba k tomuto pristupovať tak ako všade - stredným názorom. Teda samozrejme nerobiť s Koránom nič, čo by ho znevážilo, ale naopak tiež ani sa k nemu nesprávať ako k modle. Je to proste Kniha (aj keď jej text je od Boha 🙂 ). Jej dôležitosť je v dodržiavaní jej zákonov.
@lenkakravcova ono nikde nemáš ani jasne uvedené, že recitovat v arabcine je zakázané. Btw teraz som si uvedomila, že som v živote nepočula recitaciu v inom jazyku.
A teda 'bežná' recitacia áno, ale brat do rúk Quran - knihu alebo vykonať salah nie, keďže nieje možné zotrvať v stave "čistoty".
@mackamizjedlaskrec
@habibim
Dokaz-ktory akoze?;)
. A zasa z druhej strany,adrestia Vam tu stale dava dokazy a vy nemate klapky na ociach? Ako pisem je to len uhol pohladu,mna skor zaujimaju fakty ako povery.
Fakty ohladom hadisov si si mohla precitat,
aj suru 4:34,tie dalsie sury nerusia vyznam tejto sury .
A ktovie zasa v akom koncepte a situacii boli spomenute.
Tyranie uz nebudem s tebou rozoberat.
Ps-neverim v ziadne nabozenstvo🙂
@lasoli aký má význam ta sura, ak kazes, že ďalšie sury nerušia jej význam? Lebo napr.ja svoje deti vychovávam tak ako najlepšie viem, aby bolo z nich dobrí ľudia, a aby som sa za nich nemusela hanbiť... To tu medzi moslimami robí každý, nepoznám nikoho, kto by učil deti, táto sura takto píše, podľa nej sa chovajte... Práve naopak, čítajú im tu, vysvetľujú a stále počúvam, že to netreba brať doslova, ved každý má svoj rozum, tak asi vie, že teraz nebude učiť deti "Bijte ich!"
Ja nechápem čo také sa ti na tom nezdá.. Ci ty si myslíš, že teraz v arabskom svete, lebo si počula pár príbehov, ako napr.ja na svk, to tak robí každý, lebo sa to tak píše, čiže musí sa to tak robiť? Ale prosím ta... Tu treba rozmýšľať hlavou trosku ďalej než len meter pred seba
@habibim to ti určite,, zhejtuje.,, tak ako vsetko😂😂😂 uvidíme.
Inak baby ja vás obdivujem koľko informácií a vedomosti mate.
A čo tak názory, na um. Opl a transplantácie? Nerypem.
@habibim a ty si citala to co tu posielala adrestia?Lebo aj ona sa stale dookola opakuje a vy alebo ty stale dookola to iste pisess/te.
Na suru 4;34 uz nebolo nic posielane,dahlia nic nenasla a co poslal Lenka ,bolo nieco ine,nezrusilo to suru 4;34 a ak ano potom je Koran dost protireceni.
Mozno keby si precitas cely Koran ,tak v nom najdes tiez.
A pisem o nabozenstve,nie o tradiciach v moslimskom svete,ktore tu spominas ty.Dalej musis si uvedomit ze saria a stat ide ruka v ruke,cize zakony v mosl svete su do znacnej miery prave ovplyvnitelne Koranom,cize je sost dokezite co v tej knihe je ake tradicie a zakony.
@snezienkaaa82 ja mam za sebou jedno um, 2,5r.syna...ked mi v 4/2017 na laoarke povedali, že mám nepriechodné vajíčkovody a inak ako umelým to nepôjde, bola som taka smutná a sklamaná a toľko som mala otázok.. Keď manžel prišiel do nemocky za mnou na návštevu, a som mu to povedala, jeho odpoveď bola, najprv sa zotav, prídeš domov oddýchneš a tak budeme rozmýšľať... Potom po týždni povedal, poďme do toho... V máji sme šli na prvú konzultáciu a potom nasledovali pokusy IVF rok a pol, až tretie sa nám podarilo.. A neskutočne šťastie... Celý ten čas stal pri mne, cely ten čas ma podporoval a celý ten čas šiel na toľko vyšetrení a všade tam, kde nás poslali... U nás v meste poznám ešte 3 rodiny, ktoré majú deti z UO a nikto to nerieši.. Samozrejme, z vlastných vajíčok, nie darovaných..
@lasoli v Bosne je nadpolovičná väčšina moslimov a žiadna saria tu neprevláda.. Nie preto, že je to európska zem, ale už aj tebe bolo milión x napísané, že každá arabská zem sa riadi najprv zákonmi a právom štátu a nie sarie.. Prečo sa toľko obracias a opieras na adrestiu? S nou som si nikdy nepísala a slabo ktoré príspevky od nej si pamätám, lebo ich nečítam... Odpovedám tebe, lebo ty ma oznacujes
@habibim aj my, sme boli na umelom. A nehambim sa, za to. Pýtam sa, pretože veľa, zien na MK umelé odcudzuje, taktiež darcovstvo spermií a vajíčok..... No udupali tu skoro ženy v jednej téme. Zaujímal by na ich názor aj na transplantacie, keďže tu sa prijíma cudzí organ, potrebný k prežitiu.... Ci by tiež boli tak strasne zadubene keby im šlo o zivot... Ale to je už mimo túto tému, na inú debatu.🙂 ... Možno takú založím.... 😆😆😆
@snezienkaaa82 Já teda děti po umělém oplodnění nemám, ale kdybychom měli s manželem problém, tak bych neváhala. Pokud jsou použity spermie muže a vajíčko jeho manželky, tak to je v pořádku.
To samé transplantaci bych se nebránila.
Není zakázané využívat pomoci lékařů a medicíny. Naopak.
@dahliaa
@snezienkaaa82 aj tu ruku lekára, ktorý robí tieto zákroky, vedie Boh, čiže ak to nemá vijst, tak to nevijde
@snezienkaaa82
Umelé oplodnenie je v islame plne povolené v prípade, že sa použijú bunky manželov.
V prípade, že sa použijú bunky iných ľudí, mimo manželského páru, je dieťa brané ako adoptované (reálne to tak aj je, že gény sú niekoho iného v tom prípade). A táto možnosť nie je veľmi žiadúca, keďže sa tam nedajú dohľadať predkovia dieťaťa (dieťa nepozná odkiaľ geneticky pochádza). Neviem ale reálne ako to riešia v islamských krajinách, či to úplne zakazujú, alebo je tam stále nejaký priestor /ale môžete skúsiť dohľadať 🙂 /. O tomto (ak nie sú bunky rodičovské) nemám bližšie informácie.
Ttansplantácia je plne povolená.
Stvorenie sveta a človeka:
https://muslimovia.sk/o-islame/teologia/stvoren...
Ukážka:
Stvorenie vesmíru, planét - Big bang
Korán hovorí, že:
„nebesá a zem boli spojené a že sme ich od seba odtrhli, a že z vody sme všetko živé učinili?“ (Korán, 21:30).
Po tejto veľkej explózii sa Allah:
"obrátil k nebu, ktoré bolo (ako) dym povedal mu i Zemi: „Príďte dobrovoľne alebo proti svojej vôli“. Povedali: „Prichádzame dobrovoľne“. (Korán, 41:11)
Tak sa prvky a to, čo sa malo stať planétami a hviezdami, začalo ochladzovať, spájať sa a formovať do tvaru podľa prírodných zákonov, ktoré Allah ustanovil vo vesmíre. Korán ďalej uvádza, že Allah stvoril Slnko, Mesiac a planéty, z ktorých každá má svoju vlastnú obežnú dráhu alebo kurz:
On je ten, kto stvoril noc a deň a slnko a mesiac. Všetko po svojej dráhe pláva. (Korán, 21:33)
On je Ten, kto učinil slnko žiarou a mesiac svetlom a predurčil mu fázy, aby ste poznali počet rokov a počítanie. Boh to všetko stvoril v pravde. Objasňuje znamenia ľuďom, ktorí majú poznanie. (Korán, 10:5)
Rozpínanie vesmíru
Medzi muslimskými učencami prebehla historická debata o presnom význame verša o rozpínaní vesmíru, keďže poznatky o tejto vlastnosti vesmíru boli objavené len nedávno:
Nebo sme vybudovali silou a rozširujeme ho (Korán, 51:47)
https://brainee.hnonline.sk/spolocnost/vztahy/2... pekný clanok

@lenkakravcova To si tiez dost protireci ako aj versve v Biblii 🙂 jeden vers pise tak,dalsi inak.
Ale je zaujimave kolko nejasnosti sa pomaly odkryva.
To je ok,ale potom nebudem tvrdit ze Koran je nandcasovy-nie je,je to kniha podobna ako jeho predchodkyne-Biblia a Tora.