icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

lenkakravcova
autor
2. feb 2022

@habibim Pekne spracované 🙂 dobrý článok.

A toto pobavilo :D (keď si to predstavím v praxi):
Vyšší efekt to má na dedine, kde sa susedia poznajú a polovica z nich je vlastne rodina, ako vo veľkom meste. Egypťanky prekvapili aj mňa, myslela som si, že ticho sedia v kúte, ale sú veľmi priebojné.
Pre ženu Egypťanku je ťažké si zohnať prácu, keď má napríklad štyri deti. Z islamu vychádza, že má nárok na to, aby sa o ňu muž postaral finančne. Keď to manžel neplní, ženy využívajú mnohé prostriedky. A keď to inak nejde, otvárajú okná, vyvolávajú príbuzným. Robia to, aj keď sa povadia s manželom na niečom zásadnom. Egypťanka okamžite volá svojmu otcovi, jeho otcovi, mamám, súrodencom. Kto môže, príde k nim a riešia problém. Platí to na všetky oblasti života a je to efektívne.
😀
Čo sa týka žien, ktoré chodia do práce, peniaze, ktoré zarobia, sú len pre ne – o financovanie rodiny sa má starať muž.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
habibim
3. feb 2022

@lenkakravcova mam kamošku ydatu za Egypťana a veru, rozprávala mi o rozdieloch v meste a na dedine a tento článok od ďalšej Slovenky vydatej za Egypťana mi to len potvrdil... A ony naozaj vyvolávajú, keď je nejaký problém...
Ja dokonca som bola svedkom, keď švagriná mala problém so svagrom tu u nás, a hneď svokor vravel, nech zavolá otcovi a nech dôjde ze sa ten problém ide riešiť... A sedeli skoro cely deň oni štyria a padlo aj to, že ak nemôžu spolu tak rozvod.. Ja by som napr.v živote svoje problémy s nikým neriešila... Keď sme s manželom mali zo začiatku skriepky, ved aj jazyková bariéra a pod.moja svokra aj moji rodicia si stále mysleli, že máme nenormálne harmonické manželstvo.. Len jedna švagriná, jej môžem aj krv na rukách povedať, mi stále vravela ako a co.. A zo mňa sa stal politik😁 teraz všetko čo chcem mam, lebo viem ako na to, bez posteľného vydierania🤣

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
roja01
11. feb 2022

@lenkakravcova na konci casov maju beduini sutazit v stavbe vysokoch budov, to je jasne, ale co znamena ta predpoved, ze otrokyna porodi svoju paniu?

lenkakravcova
autor
11. feb 2022

@roja01
Niektorí hovoria, že by to mohlo byt tak, že zámožné ženy sú nechajú vynosot svoje dieťa v tele ženy, ktorej za to zaplatia (aby oni, tie zámožné, nemuseli rodiť, ale aby mali vlastného potomka z vlastných génov). Tým pádom, takato žena (akoby slúžka, zamestnankyňa) porodí dieťa, ktoré bude na vyššej sociálnej a hierarchickej úrovni, ako ona sama. Porodí svoju pani, ktorá jej o pár rokov bude "vládnuť".

roja01
11. feb 2022

@lenkakravcova ano, to je asi ono. Dava to zmysel. A to uz sa dlhsie deje.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
roja01
14. feb 2022

@lenkakravcova kto su podla teba mysleni Rimania (asi vedeni antikristom, ako som pochopila)?

lenkakravcova
autor
14. feb 2022

@roja01 Vôbec netuším. V islamskej skupine niektorí písali, že to môžu kresťania a Židia, iní že ti kde sa pôvodne rozpinala rímska ríša, iní ze rimokatolici.. Čítala som tiež názor ze to môže byť armáda USA a EÚ (ako pochádzajúce z krajín pôvodnej rímskej ríše).

roja01
14. feb 2022

@lenkakravcova rozmyslala som aj nad oznacenim Jezisa Krista ako syn bozi a mne to znie podobne ako oznacenie, ze Boh je nas otec a my sme preto dietka bozie. Je pravda, ze v krestanstve to beru doslova.... Ako je to v Islame? Su Muslimovia niekde v Korane oznacovani ako dietka Bozi ?

dahliaa
15. feb 2022

@roja01 Ne. Bůh nemá děti, ani dcery, ani syny. Ani my lidé nejsme jeho děti. Lidé jsou Jeho služebníci, otroci. Bůh je náš stvořitel, ale to neznamená, že jsme jeho ,,děti".
Allahu alam.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
habibim
15. feb 2022

@lenkakravcova v Bosne hovoria - svi smo mi od Boga, svi smo braca sestre = všetci sme od Boha, všetci sme bratia sestri
Nikde som nečítala, zeby moslimovia sa učili, že sú Bozimi deťmi, ale medzi národom to v hovore počuješ, my sme Bozie deti... Čiže ako v kresťanstve.. Ale ani normálny kresťan to neberie doslova, ale v preklade, že sme jeho stvorením a jemu pripadame
Takto to chápem aj ja

dahliaa
15. feb 2022

@habibim Ano, muslimové jsou mezi sebou bratři a sestry VE VÍŘE (stejná víra v Allaha, Proroky, Soudný den,.... ) Hovoří o tom súra 49:10 ajat:
Věřící jsou si přece bratry; usmiřujte tedy oba bratry své a buďte bohabojní - snad dostane se vám smilování!

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
autor
27. feb 2022

POMOC MUSLIMKÁM Z UKRAJINY
- nie, nie je to mienené ako diskriminácia voči iným (pomôžeme samozrejme aj iným ľuďom, bez ohľadu na vierovyznanie, ale ak by mali muslimky z Ukrajiny problém s ubytovaním sa na Slovensku, sme tu pre ne).
- pomoc s ubytovaním, informáciami, dopravou, navigáciou..

Ak máte záujem pomôcť, alebo potrebujete pomoc (prípadne poznáte muslimky, ktoré utekajú a nevedia na koho sa obrátiť), kontaktujte nás v správe takto tu cez Facebook.
#pomocukrajine
https://www.facebook.com/muslimovia.sk/photos/a...

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
alienkami
28. feb 2022

Natrafila som na tento blog a spomenula som si na túto diskusiu. Možno to zaujme aj vás 🙂
https://bubo.sk/blog/sunniti-vs-siiti-a-co-sa-s...

dahliaa
1. mar 2022

@alienkami Nečetla jsem celý článek. Hned na začátku je napsán velký nesmysl.: ,,Sunniti sa modlia päťkrát do dňa tri minúty a šiiti trikrát do dňa po päť minút.“
Mimo to, že i Šiíté se modlí 5x denně, tak nejde vůbec o to, že by modlitba trvala tři nebo 5 minut. Nechápu, jak na tohle přišla? Modlitba může trvat klidně i hodinu. Záleží především na tom, jaké súry si člověk k recitaci v modlitbě vybere. Říct, že modlitba sunnitů trvá 3 minuty (nebo šiítů 5 minut) je absolutní nesmysl.

alienkami
1. mar 2022

@dahliaa tak čítaj ďalej. On píše, že mu toto povedala kamarátka. Ďalej píše:
"No v skutočnosti sú rozdiely väčšie, sunniti a šiiti sa na učenie islamu pozerajú z úplne iného uhla a na mnohých veciach sa nikdy nedohodnú."

alienkami
1. mar 2022

@dahliaa a pred koncom píše: "Blog možno vyznieva prošiitsky, ale nemá to tak byť."
Ja som to po prečítaní článku brala tak, že sa sústredil na tú menej známu odnož islamu, a článok preto môže niekomu vyznieť tendenčne, ale nie je to tak. Len sa snaží laikom priblížiť ako to funguje u šiitov.

dahliaa
1. mar 2022

@alienkami Ano, už jsem si ho přečetla. Jen jsem chtěla upozotnit, že zrovna čas modlitby není u šiítů/sunnitů nijak důležitý nebo udávaný a v podstatě může být i stejně dlouhý. Modlitba u obou může trvat klidně 5 minut - hodinu, ale i déle. Když už nějaký viditelný rozdíl při modlitbě, tak postoj. Šiíté mívají ruce spuštěné podél těla. Sunnité mívají pravou dlaň položenou na levé ruce v oblasti břicha/prsou. Šiíté si při modlitbě pokládají na koberec takový placatý jakoby ,,kamínek" - kousek hlíny/země, na který pokládají čelo. Jak je napsáno v článku, pak jsou i další rozdíly.

alienkami
1. mar 2022

@dahliaa ono je to v podstate vyjadrenie toho, že väčšina ľudí nevidí medzi nimi rozdiel (3x5 je to isté ako 5x3)
A to sa on v článku snaží vysvetliť.

dahliaa
1. mar 2022

@alienkami To si nemyslím. ,,Sunniti sa modlia päťkrát do dňa tri minúty a šiiti trikrát do dňa po päť minút.“ Je nesmysl.