icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

alienkami
1. mar 2022

@dahliaa tá Nemka povedala: ,,Sunniti sa modlia päťkrát do dňa tri minúty a šiiti trikrát do dňa po päť minút.“ = tá osoba nevidí žiadny rozdiel a zrejme je to rozšírený názor (mylný) lebo si nemyslím, že to má z vlastnej hlavy.
Ja netvrdím, že s ňou súhlasím. Dala som sem ten článok lebo je v ňom daná téma pomerne prehľadne rozpísaná a mne ako laikovi to vnieslo dosť svetla do problematiky. Úvod je nepodstatný.

diana45
1. mar 2022

Islam treba POCHOPIŤ a nie si takto hľadať cestu životom bez cieľa. Prečítaj si Korán zas a znova ale neboj je písaný len tam kam patrí!!!!

diana45
1. mar 2022

Tvoja Múdrosť, Viera a Poznanie nemá konca kraja!!!

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
autor
2. mar 2022

@alienkami K tomu rozdielu medzi Šítmi a Sunnitmi - tých je pomerne dosť. Najpodstatnejšie sú však tieto:
- Šíti stínajú homosexuálov bez 4 svedkov pohlavného styku (Sunniti nie).
- Šíti tvrdia, že Ajša, Proroková manželka bola pobehlica
- Šíti sa modlia na zemi, doslova - môžete pozorovať Šíta, ktorý si nesie so sebou hrsť zeme, alebo kameňov, pretože verí, že celá "zem" (doslova zem) je mešita podľa verša, ktorý v Koráne opisuje to, že sa môžeme modliť kdekoľvek.
- Irán, ako šítska krajina, vo veľkom podporuje finančne terorizmus
- rozdiel medzi dĺžkou modlitby neexistuje (modlitba je vždy taká dlhá, akú dlhú súru si vyberieš na recitáciu,, ak nejakú krátku súru, tak môže mať aj 2 minúty, ak nejakú dlhú, alebo dlhé, tak môže mať aj hodiny).

- v článku je uvedené: ....Mohameda, a keď vyslovia jeho meno, väčšinou dodajú „nech odpočíva v pokoji.“ -- to nie je pravda, hovorí sa: "mier a požehnanie s ním" nie nech odpočíva v pokoji 🙂

Inak tá veta v článku "Na môj vkus sa modlia až príliš" :D no každý má na to iný pohľad. Ak to berieme ako krátku časť nášho života, po ktorej nasleduje tá večná časť, tak sa tá krátka oplatí využiť naplno k tomu, čo od nás Boh žiada 🙂

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lasoli
2. mar 2022

@lenkakravcova Siti tvrdia,ze Ajsa bola pobehlica?A ako k tomu dosli?Siti podporuju terorizmus?A vedela si ze zasa saudi podporuju wahabizmus-IS?(tiez terorizmus)

alienkami
2. mar 2022

@lenkakravcova mne najviac zarezonovalo to, že Šiiti sa považujú za obeť, cítia sa byť ublížení (zradení?) a Sunnitom nevedia veľa vecí odpustiť. Čo chápem. Pozerajú sa na históriu z iného uhla pohľadu ako Sunniti.
Neprikláňam sa na žiadnu stranu. Nechystám sa púšťať do podrobného štúdia a zisťovania kto má pravdu (to vie len Boh). Len som si spravila aspoň trošku predstavu. Napr. viem, že to nie je o dĺžke a počte modlitieb za deň 😋
(Pri tom "uhle pohľadu" som si spomenula na tento obrázok)

alienkami
2. mar 2022

@lasoli keď si vezmeš, ze sú to nasledovníci Aliho (manžela Fatimy, ktorú mal Mohamed s Chadídžou - prvou manželkou) a Fatima podporila v následníctve Abu Bakra, tak to až tak neprekvapuje.

lasoli
2. mar 2022

@alienkami ano ,a po nim vladol ajsin otec,nie Ali,cize to dava zmysle,Cize tych rozporov tam je dost vela,dalo by sa povedat podobne ako v medzi krestanmi,evanjelikmi pod.

lenkakravcova
autor
2. mar 2022

@lasoli
"Niekoľko prominentných šiitských správ dokonca uvádza, že ona spolu s Hafsom spôsobila Mohamedovu smrť tým, že mu dala jed. Shi'a tiež považuje Aishu za kontroverznú postavu kvôli jej politickej angažovanosti počas jej života. Ajša pochádzala z politickej rodinnej línie, keďže bola dcérou kalifa Abú Bakra. Ajša zohrala aktívnu úlohu v Mohamedovom politickom živote; bolo známe, že ho sprevádzala vo vojnách, kde sa naučila vojenské zručnosti, ako napríklad iniciovanie predvojnových rokovaní medzi bojovníkmi, vedenie bitiek a ukončenie vojen."

lasoli
2. mar 2022

@lenkakravcova odbocim od temy,ale tato vojna nieje koniec sveta co sa opisuje v Korane?

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
autor
3. mar 2022

MIGRANTI TMAVEJ PLETI NA VÝCHODNEJ HRANICI - OSOBNÝ POSTREH:
1. Z pondelka na utorok (28.2 - 1.3) som obsluhoval plynový varič a oheň v paráku v tábore pre utečencov vo Vyšnom Nemeckom. Podávali sme s kamarátmi čaj a polievku. Vyhrievané stany boli z len pre ženy a deti (kapacitné dôvody), a preto sa pri našom ohni húfne zhromažďovali mladí muži tmavej pleti. Strávil som s nimi celú mrazivú noc a takto to prebiehalo.
2. Spočiatku som bol v rozpakoch. Prišiel som pomáhať utekajúcim ukrajinským ženám a deťom tak, ako sme to robili už od piatku. Títo ľudia boli špinaví, na hlavách mali natiahnuté kapucne a boli zabalení v dekách. Motali sa po okolí, triasli sa a šiel z nich strach, najmä keď ich bolo okolo mňa dvadsať. V tomto momente som o nich nemal žiadne informácie, myslel som si, že to môžu byť ekonomickí migranti z Afriky, Blízkeho východu alebo z Ázie.
3. Prvú polievku som podal štyrom Indom. “Odkiaľ idete?” opýtal som sa ich. “Z Charkova” odpovedali perfektne po anglicky. Hovorím si "Čo robia Indovia v Charkove do kelu?" Dvaja z nich boli študenti medicíny, jeden pracoval ako lekár a jeden študoval IT. Potom prichádzali ďalší - takmer výlučne to boli vysokoškoláci pochádzajúci z Maroka, Mali, Indie, Nigérie, Nepálu alebo z Líbye. Cestovali z Kyjeva, Charkova, Ľvova a aj z ďalekej Odesy. Väčšinou šlo o chlapcov, dievčat bolo menej. Všetci hovorili dobre po anglicky a niektorí sa dokonca naučili aj rusky.
4. Naše menu - vifonka v pollitrovom plastovom pohári zaliata horúcou vodou a oheň v paráku vyčarovali na tvárach týchto mladíkov úsmevy. Boli na ceste už päť dní bez riadneho nocľahu - vlak, bus, autostop, pešo a tak dokola. Keď som si predstavil seba po piatich dňoch na ceste cez vojnovú zónu, bez riadneho spánku a sprchy, bolo mi jasné, prečo sú takí požutí.
5. Všetci do jedného utekali z Ukrajiny pred vojnou. Ani jeden z nich nechcel ostať na Slovensku. Ich cieľom boli najmä letiská vo Viedni alebo Budapešti. Všetci boli nešťastní, lebo Ukrajinu majú radi a obávajú sa, že roky štúdií sú stratené, že sa už nebudú môcť vrátiť. Títo mladíci boli sympatickí a veľmi milí. Vraveli mi, že ich rodičia od strachu nespia už päť dní a až teraz, keď prekročili našu hranicu, si trošku vydýchli.
6. Jediná hanba, ktorú som tej noci na hranici zažil boli poslanci Mizík a Mazurek. Zbabelo sa s ochrankou prišli poprechádzať pomedzi týchto študentov, ostentatívne si ich natáčali a evidentne sršali spokojnosťou. Asi sa tešili z kvalitného materiálu na primitívne promo videá. Potom nasadli do vykúrených áut a odišli.
7. Je fakt, že aj príčetný človek ťažko hľadá odpoveď na otázku, prečo sú na našej hranici odrazu stovky tmavých tvárí, keď tadiaľ majú utekať ukrajinské ženy s deťmi. Treba sa z toho poučiť, mať hlavu otvorenú, bojovať s predsudkami a nerobiť rýchle závery. Čo sa týka xenofóbov a hrubého zneužitia tejto situácie, asi sa nedalo čakať nič iné. Shit happens.
8. Budem rád, ak moje postrehy budete zdieľať. Napísal som ich preto, lebo moje osobné závery, bez riadnych informácií o týchto mladých ľuďoch, boli mylné.
PS: Dobrú robotu odvádzajú na hranici všetci dobrovoľníci. Či už profi organizácie ako Človek v ohrození alebo Maltézky rád. Alebo nikým neorganizované partie (napr. dobrovoľný hasiči alebo miestni gréckokatolícky farári - tí sú šialene dobrí), podnikatelia a aj jedinci, ktorí prišli pomôcť len tak. A aj štát sa zlepšuje. Treba všetkým poďakovať a držať si palce.
https://www.facebook.com/juraj.bukna/posts/4990...

lenkakravcova
autor
3. mar 2022

Ešte tu pridávam jednu teraz aktuálnu tému,, a to zvádzanie k modloslužbe:
https://www.facebook.com/KravcovaLenka/posts/51...

ZJAVENIA PANNY MÁRIE - RUSKO
V poslednom období sa množia správy ako zasvätiť Rusko panne Márii. Ako vraj panna Mária o to žiada a vyžaduje modlitby Zdravas Mária..
Nedajte sa ľudia oklamať. Diabol sa rád pretvaruje na "anjela svetla". Častokrát preberá rôzne podoby, podobné podobám prorokov a Bohu oddaných žien. Mieša pravdu so lžou (lebo tomu sa dá ľahko uveriť). Výzýva ľudí k modloslužbe, k modlitbám k ľuďom, miesto modlitieb k Jedinému Bohu.
Na tomto príklade (z knihy kresťanského exorcistu) môžete vidieť, ako sa ten "anjel svetla" pretvaruje: napríklad Pátrovi Piovi (veľká kresťanská osobnosť) sa zjavil Diabol v podobe podobnej podobe proroka Ježiša a jeho matky panny Márie). Ako však môžete vidieť, nikdy, fakt že nikdy nepovie tá "krásna pani / alebo osoba" na rovinu kým je.. stále to maskuje odpovediami "nepoškvrnené počatie" "krásna pani" "božské srdce" a podobné hlúposti.. ale ľudia zvedení do bludu tomu uveria a začnú ešte viac podporovať modloslužbu a odklon od uctievania Jediného Boha.
Tých, ktorých má Diabol oklamať, tých oklame a vovedie do bludu. Ostatní, ktorí aspoň troch upremýšľajú, nech si to vezmú k srdcu a minimálne sa nad tým zamyslia.
Korán:
15:34. Povedal (diablovi): „Vyjdi von z nej (zo záhrady rajskej), si vyvrhnutý“,
35. „A na tebe prekliatie spočinie až do Dňa zúčtovania“.
36. Povedal (diabol): „Pane môj, dožič mi odklad až do dňa, keď budú vzkriesení“.
37. Povedal (Boh): „Odklad ti bol umožnený“
38. „Až do dňa známeho času“.
39. Povedal (diabol): „Pane môj, za to, že si mi dal do bludu skĺznuť, im okrášlim ich pobyt na zemi a dám im do bludu skĺznuť všetkým“, 40.„Okrem tých Tebe odovzdaných, ktorí sú oddaní“.
41. Povedal (Boh): „To je cesta ku Mne rovná“.
42. „Voči tým, ktorí sú Mi odovzdaní, nebudeš mať moc s výnimkou tých, ktorí by ťa nasledovali z radov tých, ktorí do bludu skĺzli“,
43. „A peklo bude miestom stretnutia ich všetkých“, 44. „Bude mať sedem dverí, pre každé dvere bude vydelená časť z nich“.
45. Bohabojní (ktorí vytrvajú v pravde) budú v záhradách a prameňoch.
Dajte si pozor, aby ste nesklzli k tomu, čo Boh zakázal - k modloslužbe, na základe žiadostí Diabla prezlečeného do podoby prorokov alebo Bohu oddaných žien. Aby vás nezviedol ten, ktorý ľudí zvádza, polopravdami.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
haley7897
5. mar 2022

@lenkakravcova oh priznám sa ze ja už mám dobrý týždeň, dva Ramadan horúčku. Už mám aj vybratých par receptov na iftar 🙈

lenkakravcova
autor
5. mar 2022

@haley7897
🙂 Aké si vybrala?

Inak ak sa ta môžem opýtať, ty si v domácnosti, alebo pracuješ? (pozerám ze máš vyše 3r dcérku najmladšiu).

dahliaa
5. mar 2022

@lenkakravcova
@haley7897
Holky a co nejraději připravujete na suhur? My jíme téměř celý měsíc na snídani plov (uzbecké rizoto) 😀

lenkakravcova
autor
5. mar 2022

@dahliaa
Ja s a priznám, že minulý rok som väčšinou na suhur jedla:
- kúsok chleba s nejakou nátierkou
- 1bal. kakaové rezy / medovník / sójovu tyčinku
- vanilkové / kakaové mlieko alebo kus melónu
- liter vody nakoniec 😀
Viem, že to nie je asi veľmi zdravé, no nemala som na nič ráno chuť, ale zároveň som nechcela žeby mi škvŕkalo v bruchu už o 7mej ráno.

haley7897
5. mar 2022

@dahliaa
@lenkakravcova https://www.instagram.com/p/CTVC_c2Dfa7/?utm_me...
Predchvilou som narazila na toto ⬆️ a zaraďujem. Ale inak to bude medzi rýchlymi a ľahkými jedlami a sytymi polievkami (tie som ešte nevybrala). Ú nás určite nesmie chýbať chicken biryani (celoročne 🙊🤤) , potom rýchle, ale sýte snacky typu
Haloumi https://feelgoodfoodie.net/recipe/halloumi-fries/
A potom rôzne šaláty. Snažím sa nerobiť veľa ťažkých jedál, lebo je bez šance to po celom dni zjesť.
Suhoor... 🙄 Ja mam vždy problém niečo do seba dostať v tak krátkom intervale od večera. Zvyčajne jedávam ovocie 🙈 orechy a pod. Deti jogurty, sandwiches a pod. Teda deti - len staršia, mladšia vtedy ešte nevedela o svete 😴 nezvykla som ju budiť.

haley7897
5. mar 2022

@lenkakravcova oh prepáč, zabudla som odpísať. Jj pracujem, ale z domu. Vďaka za lockdown, niektoré pozície sa presunuli s kancelárii domov, aj mojom prípade customer service pre istého UK providera. Mam PC aj všetko doručené doma ako v office. Popravde si neviem predstaviť pracovať inak, lebo malá od začiatku škôlky minulý rok bola permanentne chorá. Mala 8 mesiacov pauzu od škôlky, začala teraz prednedávnom, bola 2 dni a už je zase týždeň v horuckach doma a ešte zo týždeň bude kým sa dá dokopy. A ja s nou. Všetko od nej vždy chytím 🙈

dahliaa
5. mar 2022

@lenkakravcova
@haley7897
Super 🙂 Děkuju za inspiraci. Kolikrát už nevím, co vařit nebo připravit.))

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lasoli
6. mar 2022

@lenkakravcova to iste moze platit o hadisoch,mate Koran ale riadite sa skutkami cloveka.Modlosluzba moze mat viacero tvari.

lenkakravcova
autor
6. mar 2022

@lasoli Píšeš "riadite sa hádismi". V čom sa ja konkrétne riadim hádismi (v skutkoch) a podľa tvojho názoru ich nadradzujem nad Korán? Prosím konkretizuj svoj príspevok.

lasoli
6. mar 2022

@lenkakravcova napr ty konkretne co si spominala -hypoteku.A vela citujes z hadisov
Okrem toho este spominana sura 4:34,ste ju doplnili hadisom,nastastie sa neriadite len Koranom.

lenkakravcova
autor
6. mar 2022

@lasoli V tomto som uviedla, že existuje len jedna výnimka (a nie, pritom som necitovala ani jeden hádis, lebo na to hádisy nie sú). Keď sme sa ale o tom s manželom viac rozprávali, došli sme k záveru, že hypotéka nie je dobrá - vzhľadom na to, aký spôsobuje rast cien nehnuteľností a "zarábanie" na tých, ktorým ju nedajú kvôli výške ich platu. Z toho dôvodu sme sa rozhodli, že ju splatíme čo najskôr ako to bude možné a viac si už nebudeme požičiavať.

V čom je modloslužba v našich skutkoch - prosím konkretizuješ tie skutky modloslužby, ktoré spomínaš?

lasoli
6. mar 2022

@lenkakravcova takze namiesto toho aby si sa riadila slovom Bozim sa riadis skutkami cloveka--modlosluzba-jednoduche comu nerozumies?
Dalej sura 4:34 ,doplnate ju skutkami cloveka,namiesto toho aby ste vychadzali len s Koranu-modlosluzba.A to su len dva priklady,ktovie kolko ich este existuje.Cize ked uz mas tyzden modlosluzieb,tak sa zamysli ako to je vo vasej viere.Tiez to tam nemate uplne ukazkove.
Ako som uz spominala,modloszba moze mat viacej podob.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal