Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@lenkakravcova mam kamošku ydatu za Egypťana a veru, rozprávala mi o rozdieloch v meste a na dedine a tento článok od ďalšej Slovenky vydatej za Egypťana mi to len potvrdil... A ony naozaj vyvolávajú, keď je nejaký problém...
Ja dokonca som bola svedkom, keď švagriná mala problém so svagrom tu u nás, a hneď svokor vravel, nech zavolá otcovi a nech dôjde ze sa ten problém ide riešiť... A sedeli skoro cely deň oni štyria a padlo aj to, že ak nemôžu spolu tak rozvod.. Ja by som napr.v živote svoje problémy s nikým neriešila... Keď sme s manželom mali zo začiatku skriepky, ved aj jazyková bariéra a pod.moja svokra aj moji rodicia si stále mysleli, že máme nenormálne harmonické manželstvo.. Len jedna švagriná, jej môžem aj krv na rukách povedať, mi stále vravela ako a co.. A zo mňa sa stal politik😁 teraz všetko čo chcem mam, lebo viem ako na to, bez posteľného vydierania🤣
@lenkakravcova na konci casov maju beduini sutazit v stavbe vysokoch budov, to je jasne, ale co znamena ta predpoved, ze otrokyna porodi svoju paniu?
@roja01
Niektorí hovoria, že by to mohlo byt tak, že zámožné ženy sú nechajú vynosot svoje dieťa v tele ženy, ktorej za to zaplatia (aby oni, tie zámožné, nemuseli rodiť, ale aby mali vlastného potomka z vlastných génov). Tým pádom, takato žena (akoby slúžka, zamestnankyňa) porodí dieťa, ktoré bude na vyššej sociálnej a hierarchickej úrovni, ako ona sama. Porodí svoju pani, ktorá jej o pár rokov bude "vládnuť".
@lenkakravcova ano, to je asi ono. Dava to zmysel. A to uz sa dlhsie deje.
@lenkakravcova kto su podla teba mysleni Rimania (asi vedeni antikristom, ako som pochopila)?
@roja01 Vôbec netuším. V islamskej skupine niektorí písali, že to môžu kresťania a Židia, iní že ti kde sa pôvodne rozpinala rímska ríša, iní ze rimokatolici.. Čítala som tiež názor ze to môže byť armáda USA a EÚ (ako pochádzajúce z krajín pôvodnej rímskej ríše).
@lenkakravcova rozmyslala som aj nad oznacenim Jezisa Krista ako syn bozi a mne to znie podobne ako oznacenie, ze Boh je nas otec a my sme preto dietka bozie. Je pravda, ze v krestanstve to beru doslova.... Ako je to v Islame? Su Muslimovia niekde v Korane oznacovani ako dietka Bozi ?
@lenkakravcova v Bosne hovoria - svi smo mi od Boga, svi smo braca sestre = všetci sme od Boha, všetci sme bratia sestri
Nikde som nečítala, zeby moslimovia sa učili, že sú Bozimi deťmi, ale medzi národom to v hovore počuješ, my sme Bozie deti... Čiže ako v kresťanstve.. Ale ani normálny kresťan to neberie doslova, ale v preklade, že sme jeho stvorením a jemu pripadame
Takto to chápem aj ja
POMOC MUSLIMKÁM Z UKRAJINY
- nie, nie je to mienené ako diskriminácia voči iným (pomôžeme samozrejme aj iným ľuďom, bez ohľadu na vierovyznanie, ale ak by mali muslimky z Ukrajiny problém s ubytovaním sa na Slovensku, sme tu pre ne).
- pomoc s ubytovaním, informáciami, dopravou, navigáciou..
Ak máte záujem pomôcť, alebo potrebujete pomoc (prípadne poznáte muslimky, ktoré utekajú a nevedia na koho sa obrátiť), kontaktujte nás v správe takto tu cez Facebook.
#pomocukrajine
https://www.facebook.com/muslimovia.sk/photos/a...
Natrafila som na tento blog a spomenula som si na túto diskusiu. Možno to zaujme aj vás 🙂
https://bubo.sk/blog/sunniti-vs-siiti-a-co-sa-s...
@alienkami Nečetla jsem celý článek. Hned na začátku je napsán velký nesmysl.: ,,Sunniti sa modlia päťkrát do dňa tri minúty a šiiti trikrát do dňa po päť minút.“
Mimo to, že i Šiíté se modlí 5x denně, tak nejde vůbec o to, že by modlitba trvala tři nebo 5 minut. Nechápu, jak na tohle přišla? Modlitba může trvat klidně i hodinu. Záleží především na tom, jaké súry si člověk k recitaci v modlitbě vybere. Říct, že modlitba sunnitů trvá 3 minuty (nebo šiítů 5 minut) je absolutní nesmysl.
@dahliaa a pred koncom píše: "Blog možno vyznieva prošiitsky, ale nemá to tak byť."
Ja som to po prečítaní článku brala tak, že sa sústredil na tú menej známu odnož islamu, a článok preto môže niekomu vyznieť tendenčne, ale nie je to tak. Len sa snaží laikom priblížiť ako to funguje u šiitov.
@alienkami Ano, už jsem si ho přečetla. Jen jsem chtěla upozotnit, že zrovna čas modlitby není u šiítů/sunnitů nijak důležitý nebo udávaný a v podstatě může být i stejně dlouhý. Modlitba u obou může trvat klidně 5 minut - hodinu, ale i déle. Když už nějaký viditelný rozdíl při modlitbě, tak postoj. Šiíté mívají ruce spuštěné podél těla. Sunnité mívají pravou dlaň položenou na levé ruce v oblasti břicha/prsou. Šiíté si při modlitbě pokládají na koberec takový placatý jakoby ,,kamínek" - kousek hlíny/země, na který pokládají čelo. Jak je napsáno v článku, pak jsou i další rozdíly.

@habibim Pekne spracované 🙂 dobrý článok.
A toto pobavilo :D (keď si to predstavím v praxi):
Vyšší efekt to má na dedine, kde sa susedia poznajú a polovica z nich je vlastne rodina, ako vo veľkom meste. Egypťanky prekvapili aj mňa, myslela som si, že ticho sedia v kúte, ale sú veľmi priebojné.
Pre ženu Egypťanku je ťažké si zohnať prácu, keď má napríklad štyri deti. Z islamu vychádza, že má nárok na to, aby sa o ňu muž postaral finančne. Keď to manžel neplní, ženy využívajú mnohé prostriedky. A keď to inak nejde, otvárajú okná, vyvolávajú príbuzným. Robia to, aj keď sa povadia s manželom na niečom zásadnom. Egypťanka okamžite volá svojmu otcovi, jeho otcovi, mamám, súrodencom. Kto môže, príde k nim a riešia problém. Platí to na všetky oblasti života a je to efektívne.
😀
Čo sa týka žien, ktoré chodia do práce, peniaze, ktoré zarobia, sú len pre ne – o financovanie rodiny sa má starať muž.