Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@lenkakravcova vers bol obrazny,ty skor tou hypotekou sa neriadis podla Koranu,ale hladas vychodisko inde.Ale konkretne vers 4:34- takze mate nieco od Boha,presne znenie ale doplnate to niecom co doplnil clovek-cize sa neriadite bohom ale clovekom-presne hladate v hadisoch vychodiska-modlosluzby.A verim ze si pochopila na co narazam.Cize to len k tym modlosluzbam ktore tu prezentujes,nieco na zamyslenie.
@lasoli Co zase píšeš za nesmysly, ale chápu, že tomu nerozumíš. Nejen to, že hadísy (činy a slova Muhammada s.a.w.s.) jsou samozřejmě v souladu s Koránem, ale Bůh v Koránu sám přímo vyzývá k tomu, abychom se slovy a činy proroka Muhammada řídili.
Súra 4:80 Kdokoliv je poslušen posla, je poslušen i Boha, a kdokoliv se obrátí zády vždyť jsme tě neposlali, abys byl dozorcem nad nimi.
Súra 33:36 A ani věřícímu, ani věřící není dána volba v záležitostech jejich, jakmile Bůh a posel Jeho věc jednou rozhodli; a kdo neposlouchá Boha a posla Jeho, ten zbloudil zjevným zblouděním.
@lasoli Protože i muslimové dělají z neznalostí chyby (ať už já nebo Lenka). Nevím o hadísu, který by hypotéku povoloval. Někdo na tuto problematiku vytvořil fatwu (nevím na jakém základě), která hypotéku za určitých podmínek dovoluje. To ale neznamená, že je to v pořádku. Bůh ví nejlépe. Proto jsem se neshodly. Modloslužba je naprosto něco jiného.
@lenkakravcova no mne je to jedno,len ty si chcela priklad,tak som ti ho dala,ako keby ziadne neexiatovali,pritom ich moze byt podstatne viacej.Len ty poseso tej modlosluzbe a vymyslenejbtrojici,pritom kolko takeho existuje v Islame?
Aj z inej diskusie sa ta konkretne pytala ci existuje nieco v korane kde nabada vratit uder,uderom ale ty namiesto konkretnej sury-5:45 das ine,ktore ukazuju Islam v krajsom svetle.ako keby si sa hanbila za to,ze Islam ma aj ine stranky,ktore do europskeho chapania moc nezapadaju.
@lasoli Tak asi zvolila verše/verš, týkající se přímo toho, co je stanovené Koránem. Četla jsi ten verš 5:54? A předepsali jsme jim v TÓŘE: duši za duši, oko za oko, nos za nos, ucho za ucho, zub za zub a za zranění mstu. A kdo místo toho dá almužnu, bude to pro něj vykoupením z hříchů. Ti pak, kdo nesoudí podle toho, co seslal Bůh, ti věru jsou nespravedliví.
Vstupim vám trosku do toho.... Vysvetlite pojem modlosluzba aj @dahliaa aj
@lenkakravcova aj @lasoli vlastnými slovami, vlastným chápaním...
Lebo ja to rozumiem tak, že každý svätý ma v kresťanstve nejakú motlidbu, v ktorej obyčajný človek hľadá útočisko, odpoveď, modli sa, aby mu ten dotyčný komu je motlidba venovaná, jemu pomohol...
V islame ja toto nevidím... Nevidím a ani nikde som nepočula a nečítala, zeby bola akási motlidba vymyslená pre Muhameda, alebo jemu blízkym...
@habibim
Môžeš si prečítať toto: https://muslimovia.sk/o-islame/teologia/pridruz...
V skratke:
Modloslužba je každy čin uctievania (teda prosba, modlitba) niekoho mimo Jediného Boha a tiež to, ak niekto človeka pobožšťuje ľudí (dáva im vlastnosti Božie, napr Vsepocujuci) a rovnako tak keď niekto poľudšťuje Boha.
Je to najväčší hriech v islame a Boh sa o ňom v Korane vyjadruje ako o hriechu, v ktorom keď človek zomrie, tak ide priamo do pekla.
@habibim Ano. Popíšu to z hlediska Islámu, ale vypůjčím si tvá slova. Z hlediska Islámu je to tak, že je modlitba, v ktorej obyčajný človek hľadá útočisko, odpoveď, modli sa, aby mu Bůh-Alláh, kterému je modlitba venovaná, jemu pomohol. Muslimové se k nikomu jinému kromě Boha nemodlí. Máme 5 povinných modliteb a pak jsou také modlitby - Dua, ve kterých Boha-Alláha prosíme, svěřujeme se mu...
Snažíme se modlit tak, jak se modlil k Bohu prorok Muhammad s.a.w.s.
Stavět na místo Boha kohokoliv jiného je modloslužba.
@habibim Je zakázaný modliť sa k Prorokom. Lebo je to pridávanie im božskej vlastnosti - nik z ľudí nás po smrti nemôže počuť, okrem Boha Všepočujúceho. Zaroven by ho to ppnizovalo, pretože On nepotrebuje nikoho, aby mu predkladal prosby (nepotrebuje nikoho vo vesmírne, sam si vo všetkom vystačí).
Dokonca v jednom hadise, v tom linku co som tu poslala, sa uvádza, že Boh odpustí aj človeku ktorý verí v Jediného Boha a kradol by, alebo robil zina a pri tom zomrel. Ale modloslužbu takto neodpustí. Takže je to veľmi záväzný hriech. V islame sa tento hriech pohybuje na úrovni vraždy (oproti hriechom voči blížnym).
Čiže, ak sa niekto modli k prorokovi a svätým, podľa islamu skončí zle, rovnako ako človek ktorý úmyselne vraždí.
Ospravedlňujem sa za preklepy. 🙈😀 Píšem na mobile.
Ja rozumiem každú jednu vašu odpoveď od začiatku tejto diskusie, preto som aj chcela aby ste to logicky po svojom zmýšľanii vysvetlili, aby to pochopili aj iné, ktoré nie sú moslimky,ja viem co tým chcete povedať... @lenkakravcova @dahliaa, ale viem, čo tým chce povedať aj @lasoli, lebo podľa jej príspevkov, ona si myslí, že tým, že sa riadite hadismi, čo sú skutky Mohameda, tak robíte aj vy modloslužbu.. Co je podla mňa nesprávne myslenie, lebo to ako keby som ja povedala, že môj sused robí dobre skutky, a je to pekne a vznešené, tak to budem aj ja robiť a riadiť sa tým, aby aj ja som bol dobrý človek, no lenže ja tomu susedovi týmto vzdávam len uctu, a nie modlím sa k nemu... Nestaviam ho na miesto Boha, Laicky vysvetlene
@habibim Jaaj. 🙂 Sa mi zdalo čudné, že ty sa na to pýtaš 😀 chápem.
@habibim
https://blog.postoj.sk/61324/je-marianska-ucta-...
medzi modlosluzbu nozno zaradit,uctievanie a velebenie vodcu. Takze aj tak sa da modlosluzobnicit zrejme.
@lenkakravcova a tam zasa mas citanie aj o panne marii,ty tvrdis ze kto ju uctueva-podlahol modslosluzbe, ale pise sa tam nieco ine.Tak vidis,ze vela veci nieje len ciernobielych.
@lasoli Píše sa kadečo. 🙂 ale nie všetko je pravda. Kto premýšľa, ten pochopí a kto chce vieru odmietať, ten ju bude odmietať až do dňa Súdneho.
@lenkakravcova ved to,ze pise sa kadeco,ale ty si isto presvedcena o svojej pravde;).Inak @habibim ty si akeho vierovyznania,tiez moslimka?Pretoze zvlastne mi pride ze mna tu klikas co s atyka modlosluzby a ked sa tu pozdiela nieco na ukor panny marie si ticho.Mas potrebu len jednym smerom usmernovat a napravat?
@lasoli som kresťan - katolík 😉 nečítam všetky príspevky, len tie ktoré popri troch deťoch z toho dve bábätká, stihnem... A vstupom do diskusie ak chcem niečo povedať... Presviedčať nikoho nepresvedcam o žiadnej pravde... Moji rodicia starí rodicia a viac ako tri štvrtina rodiny sú katolíci a nikdy neboli neuctivi a neprajni k iným náboženstvam, a ako ma môj otec učil a svokor to len potvrdil - keď si ctis svoje, ctis si aj cudzie...co si myslím, že je pre kresťanov gro... Môj manžel je moslim, aj deti sú moslimovia... Dcéra má 10r.a vie rozdiel medzi vierou mojej strany rodiny a vierou manželovej strany rodiny... A je to v najlepšom poriadku, pretože si želáme, aby boli naše deti prínosom pre tento svet a radosťou pre Boha v dobrom.. Rak "v skratke" som sa ti predstavila 😉
A nosím meno Panny Márie, no nemusím odpovedať ani nikoho presviedčať o mojej pravde.. A myšlienky môžem dať na svetlo sveta, je len na tom svete, či ich prijme, alebo nie, a aj to je v poriadku
@habibim a preco potom mna chces presviedcat ale o mne chces ukazovat ako ma co byt??
To je pekne co si popisala,zdas sa byt sympaticka osoba,alw nerozumiem preco mas potrebu reagovat len na strane Islamu,pritom vyroky typu,trojica je vymysel,alebo k panne marii sa netreba modlit lebo to je modslosuzba neobhajis.
Inak citala si ten odkaz?Tam mas aj o tej modloslizbe,cize velebenie vodcu,takze ozaj moze mat viacero tvari,ani sa to nezda.
@lasoli pretože to, čomu ani ja sama nerozumiem, neobhajujem... Jednoducho v islame vidím logiku, v kresťanstve a Panne Márii útechu... Nevstupujem do všetkého a nemusím reagovať na všetko bitim sa do pŕs... Neoznačila som ta z dôvodu, aby som na teba útočila alebo niečo podobné, ako si myslíš, označila som ta, aby si si skôr prečítala, čo si myslím a ako to vidím ja, teda tvoje myslenie o modlosluzbe... Mne nepríde, že v islame používajú modlosluzbu k Mohamedovi.. Modlosuzba je slovo, ktoré som v živote nepoužila, až tu v tejto diskusii o tom čítam, a tak som ho napísala aj ja... Ale vôbec neodsudzujem, že moslimské ženy tu v tejto diskusii majú iný takýto názor na to, co robia kresťania a im to logiku nedáva...
@habibim ale mna odsudzujes,teda dovolis si ma napominat,a to jednostranne,lebo inym smwrom len pritakavas..Tvoj nazor beruem,prosim Ta moj mi nechaj a ako vidis nemyslim si to len sama,v clanku mas napisane.No mne pride svojim sposobom ako modlosluzba vodcu nasledovat,spominat a uctievat,napodobnovat jeho ciny,akurat sa k nemu nemodlia.Este mas nieco co by som ti vysvetlila?
Inak ja ako krestanka vychovavana tak ako tvrdis ty,by som skor na ukor tej panny marie reagovala,nie hadisov,tiez zvlastne.
@lasoli cituj ma presne, kde v ktorom príspevku ja teba odcudzujem a napominam. Už druhýkrát mi vravíš vo svojich príspevkoch, že som proti tebe a pritom nikde ja to vo svojich príspevkoch nevidim. Ďalej, modlosuzba znamená modliť sa, slúžiť niekomu, logicky... Za mňa je modlenie k manne Márii ústie vanie si jej, a ak chcem tak ju viem aj poprosiť, vo svojich modlitbách napr.o zdravie celej rodiny... A ja na tom nič zlé nevidím! Už si to konečne pochopila? To, že ženy moslimky to berú ako modlosluzbu, to je ich vec a ja im ich názor neberiem...
Ale ty mňa cituj, kde som ra odcudzil a napominala, lebo toto ma strašne zaujíma!
Ženy, krásny medzinárodný sviatok Vám prajem ❤️😘 Neviem ci oslavujete, ale tu je to neuveriteľné, ako ženy (moslimky) vedia tento sviatok osláviť... Toto sa na svk aspoň v mojom okolí, vytratilo...
@habibim viesco,modlisluzbu nechajme tak,kazdy ma na to iny nazor a nezhodneme sa.
A suhlasim zw zeny moslimky to beru ako modlosluzbu je ich vec ale potom nechaj aj na mna co ore mna znamen modlosluzba,nemusis mi oponovat ani nesuhlasit ako pises,moja vec ,nie????Ci zsa mas meritko len na kednu skupinku?Mohla si moje prispevky kludne vyrolovat tak ako aj lenkine prispevky o modlosluzbe.
Pridávam tému: Postoj islamu a muslimov k Tóre a k Evanjeliu
https://muslimovia.sk/o-islame/koran-a-jeho-aut...

@lasoli Kde vidíš v súře 4:34 modloslužbu? Taky to nechápu, jak si to představuješ?
Píšeš ,,doplnate ju skutkami cloveka,namiesto toho aby ste vychadzali len s Koranu" - Žena má manžela poslouchat v tom, co je v souladu s Koránem. Samozřejmě, že pokud by po ní požadoval něco, co je Koránem zakázané, tak ho uposlechnout nesmí. Jaká modloslužba? 🤷♀