Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@habibim
@lasoli
@alienkami
@haley7897
@diana45
@roja01
@snezienkaaa82
@adrestia
@vevesh
@semkatamka
@eva8
Označujem vás tu z posledných 10 stránok 🙂
Čo si myslíte o tomto videu?
@lenkakravcova zaujímavé, páči sa mi to... musím si to pozrieť viackrát. Ďakujem 🙂
@lenkakravcova Pěkné video. Zajímavé verše z Koránu a fakta na konci videa o stvoření vesmíru a země. To jsem do dnes netušila. SubhanAllah.
@lenkakravcova pozrela som si video, a pochopila som konečne Einsteinovu teoriu👍😄 ale nie, srandujem.. Veľmi pekne a pochopiteľne zhrnute🙂
@lenkakravcova trochu čítam - Boh vzkriesil telo aj zo zrnká prachu. Ako by to telo vyzeralo? Aký by malo vek? Starlo by?
@eva8 To je otázka: netuším. V Koráne sa píše, že nikto si nevie ani predstaviť, aké dobrá a aké odmeny čakajú ľudí raja (to isté je aj v Biblii: Ani oko videlo, ani ucho nepočulo, čo Boh pripravil pre tých..)
V raji vraj všetci majú rovnaký vek, vek aký mal približne Ježiš keď bol vzatý do raja. Takže asi plná dospelosť v najlepšom veku, cca 33r, ale ktovie. 🙂
Pozdravujem Vás, žienky, a tym, ktoré postia, želám aby Vám post dobre prešiel, v láske, porozumení a aby Vám bolo dané z hora len to najlepšie.
https://www.youtube.com/watch?v=815rFsBGudc
Práve si deti púšťajú túto pesničku, tak som si spomenula aj na Vás tu..
@lenkakravcova posti sa len pre odmenu. Všetko mi pripadá ako obchod. Nič sa nerobí nezištne?
@lenkakravcova veľmi pekné video, videla som ho uz, bol niekde link uvedený. Aj jednoduché, zrozumiteľne vysvetlenie plynutie času. Som naozaj rada, že som ho videla, ďakujem za oznacenie
Boh je všade, nemá počiatok, ani koniec. Proste je "nekonečny" a stály v každom rozmere.
@habibim veľmi milé 🙂
Stále opakujem ten jeden zážitok.
Cestovali sme veľkým taxíkom, bolo to v Tenise. Zapadlo slnko, koniec poštu. T slávnostná atmosféra, ťa "obyčajná" radosť sa dala krájať. Začala kolovať fľaša s vodou, každý každému doprial, dávali pozor, aby sa voda všetkým ušla. Naozaj obrovský, výnimočný zážitok.
@eva8
Neposti sa preto, že človek chce schudnúť, alebo zlepšiť jedálniček či životosprávu (aj keď u niekoho aj toto je výsledkom). Nepostí sa ani kvôli tomu, že je za to odmena (odmena možno bude, možno nie - to nie je nikdy isté, záleží to na veľa veciach i na úmysle postiaceho sa (postit sa pre odmenu, neprináša odmenu)). Postí sa kvôli tomu, že to Boh prikázal. Výlučne kvôli Bohu. Úmyslom pôstu ma byť uposlúchnutie Jeho nariadenia. Na pôste a podobných záležitostiach sa ukazuje viera ľudí - či sú ochotní nabúrať svoje pohodlie hladom a smädom kvôli Bohu (ak si to želá), alebo nie.
Celkovo v islame nie je odmena za skutky, ak sú konané s úmyslom zisku. Odmena je len za skutky, ktoré sú konané pre potešenie Boha, teda nezištne.
@lenkakravcova reagovala som na obrázok: benefity ramadanoveho poštu.
@lenkakravcova nie, nedrzime, len na Veľký piatok jeme ryby. Pod postom pred Veľkou nocou si predstavujem vzdanie sa niečoho, na čom mi záleží. Prejaviť svojim správaním úctu k tomu, prečo sa počet vyžaduje.
Tak isto beriem Ramadan. Aj keď nesúhlasím s neprijímanim tekutín počas horúcich mesiacov, je to proti zdraviu (máme si ho chrániť), beriem s vážnosťou ten sviatocny mesiac.
@eva8 tiež to tak beriem ako aj ty, presne tak uvažujem...
Pre mňa je post vzdanie sa dennodenneho komfortu a pri tom, že mi je trochu ťažko, rozmýšľam napr.nad tými, ktorí nemajú čo jesť, nemajú čo piť (utečenci pred vojnou, deti, Afrika atď.) ,plus beriem to ako úctu voči niekomu (napr.dnes vnoci sa mi snívalo s viacerými mŕtvymi v mojej rodine, s tetou, ktorú som nikdy nesnívala, so svokrou a bolo ich viac, tak som dnes vypostila aj s manželom celý deň, on napriek zdravotným problémom, a ja aj napriek tomu ze dojčím) aby našej dcére bolo ľahšie postit.. Mala v nás oporu, už druhý deň to zvládla, a ako vravíš, voda je pre mňa veľmi dôležitá, a tak chvála Bohu, že sú teraz dni chladnejsie
@habibim v kresťanstve ten post beriem skôr ako úctu k Jezisovej smrti.
Pri Ramadane - beriem to ako sviatok moslimov. Koncový Aid som prirovnala k Vianociam 🙂. Každoročne deťom vravím, že je Ramadan, nech pozdravia otca. Tento rok som prvýkrát zachytila zaciatok len vďaka tejto skupinke, asi to oslovenie od @lenkakravcova malo byť práve teraz, nič nie je náhoda.
Na konci mesiaca robím symbolicky palacinky, lebo v ten deň si pamätám, že celý deň sa ponúkalo tými presladenymi chutnými kolačíkmi a kávou. A ak natrafím na jahňacínu, niekedy ju spravím. Tento mesiac tu jahňacínu možno spojím s Veľkou nocou 🙂. Ak nájdem 🙂
@eva8 nikdy nevrav, že ťa nepotrebuju😉 ale je to tiež pekne obdobie, keď vidíš, že sa osamostatnuju..
My sa mame ok, ďakujem za opýtanie, momentálne dcérka (10r.), posti, tak ju v tom podporujem, samozrejme, ak by mi zajtra povedala, že nemôže, tak ju nenútim.. Bábätko bude mať, keď Boh dá, o 20 dní 1rok.. Už je to betar a rýchlo sa učí nezbednictva od starších... Momentálne už všetci spia, ja pozerám nejaký film a odpisujem na spravy, čo som nestihla cez deň 🤷♀️🙈
@eva8 a ta vojna, je to cítiť všade.. V Bosne sú zväčšené počty vojakov eufor, dokonca aj zo svk, lebo sa boja ďalších "90tych rokov".. Resp, sú tu traja prezidenti a jeden z nich je Srb a chce sa od členiť, čiže porušiť medzinárodnú Daetonsku zmluvu.. Teda aspoň si to iní vonku mimo krajiny myslia.. Ja si myslím, že na to nemá gule, aj keď si myslí, že Putin ho podporí, ten má teraz iné problémy, ako nejaká mala Bosna a v nej Republika Srbska
@lenkakravcova post kvoli Bohu a oreco to vyzaduje,co si myslis?Ake pohnutky ma k tomu?Pre mna to nema logigu,skor v tom vidim ze to je od cloveka ,nie Boha,myslis ze Boha by trapili take malichernosti ako nepit cely den ,vies co sa tym zlepsi? Niekedy si sa nad tym zamyslela?Napr momentalne teraz ramanad,ale aj ine posty v nabizenstvach alebo aj ine prikazy v tychto knihach.Nepride ti to skor ako od cloveka,ako Boha?
@lasoli
Možno k tomu, aby sme sa zamysleli, čo všetko nám denne dáva 🙂 Skús nepiť a nejesť aspoň 3 dni dodržať ramadán, a uvidíš či je to malichernosť.
Pôst je ukážkou viery. Ten, kto skutočne verí, dodrží pôst (ak vládze a má na to podmienky). Ten, kto neverí, bude hľadať iné východisko, zľahčovať ho, alebo dehonestovať (len, aby ho dodržať nemusel).
@lenkakravcova ale však sa napapa v noci. Cez deň sa málokto plne venuje praci cez Ramadan

@habibim Na SR klasický 2m jama, a robí sa islamský pohreb v KE a v BA. Neviem ci je alebo nie je truhla povinná na SR. To by som musela zistiť (zatiaľ som sa veľmi ohľadom tejto témy neinformovala).