icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

lenkakravcova
autor
5. apr 2022

Ako kto 🙂 My pracujeme normálne.
@eva8

lenkakravcova
autor
5. apr 2022

Tretí Iftar, košická mešita 🙂

dahliaa
5. apr 2022

@eva8 Během ramadánu se normálně pracuje. Někteří si třeba berou volno, pokud mají možnost, ale jinak se chodí běžně do práce. Znám muslimy i mimo Evropu a i ti normálně chodí do práce, věnují se běžným činnostem.

dahliaa
5. apr 2022

@lenkakravcova To je super. 🙂 🙂

lasoli
5. apr 2022

@lenkakravcova ja mam dobre skusenosti s postom,ver mi;) a urcite som menej jedla ako vy cez ramadan,pretoze boli dni,ked som za tri dni zjedla len tri jablka.Ale nic osviecujuve som necitilq ani ma to blizsie k bohu nepriblizilo.Cize nie z mojej skusenosti,ale ked sa zamyslim,Boh podla mna taketo malicernosti nema za potrebu nikomu prikazovat,skor toto je od ludi.Boh podla mna nieje vec co prikazuje,zakazuje,nariaduje,dava navod ako zit,tebe take nieco nikdy nenaoadlo,?

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lasoli
6. apr 2022

@lenkakravcova a su aj taki,ktori sa postia kvoki zdraviu a za idmenu dostanu zdravie😲
A nevrav mi ze ked cely tok jes a zrazu sa musis obmedzit,ze prve dni niesi hladna,okrem toho ten pitny rezim,to tiez musi byt nezavidiahodne v 30C ako maju napr v teplejsich krajinach.Uz aj na sk sa konecne
Ale aj tak si neodpovedala,ci si sa niekedy nad tym zamyslaja,ci by Boh riesil taketo malichernosti.

lenkakravcova
autor
6. apr 2022

@lasoli jasne že som hladná. Ale je tam to OKREM (len hlad, smäd).
A áno, zamýšľal som sa nad tým. A aj som ti odpovedala. Došla som k záveru, že je to skúška viery. Takéto "malichernosti" rozdeľujú veriacich a neveriacich na dve strany.

lasoli
6. apr 2022

@lenkakravcova ale ja nemam pocit rozdelovania,krby to tak bolo,tak veriaci a neverisci neziju v symbioze,a oni ziju tak na celom svete,samozrejme najdu sa aj netolerantni na oboch frontoch,ale to je tak asi so vsetkym v zivote,nielen v nabozenstve.

habibim
7. apr 2022

@lasoli prvé tri dni alebo aj týždeň (závisí od toho ako je človek na to pripravený aj fyzicky aj psychicky) sa organizmus navykava na zmenu, áno, málokto ju prežije napr.bez bolesti hlavy, či vracania, či kŕčov v žalúdku... Ale ako Lenka píše, je to pre moslimov ukážka toho, ako sú silní, odpustiť si v živote svoje pohodlie a vedieť si vážiť aj to jedno zrno datle, alebo pohár vody... Mne tento post osobne nedáva nič, ale dáva mi obdiv mojej dcére, ako to zvláda, lebo je presvedčená, že robí správnu vec a jej viera na tom stojí... Ja som milujúca matka, ktorá ju podporí.. Nevidím na tom nič zlé a ani nič pohorsujuce alebo vedúce k omylu, že to nie je od Boha, ale len výmysel ľudí... Aj keby to tak bolo, opäť je to o tom, že kto chce tak to urobí, a pri tom bude myslieť na chudobných a siroty, ktorí nemajú čo do úst dat, a tak ich vedia lepšie pochopiť..
A neverila by si, ako tu ľudia očakávajú tento mesiac, ako sa na neho tešia, ako sa navzájom volavaju na večere, aj keby len jablká si mali podeliť, tak sú vďační za to a neukazujú prstom na druhých, že kto dal viac.. To pochopí len človek, čo v to verí, alebo žije v spoločnosti, ktorá to praktizuje a vidí...

lasoli
7. apr 2022

@habibim ale ved ja nevaavim ze to musi byt nieco zle i ked pomoc sirotam a tym co nemaju co do ust,mne to oride ako ked sa mnisky modlia v klastoroch a myslia si ze tym pomozu svetu,nemyslim si ze tym ze ludia dodrziavaju post z nabozenakeho hladiska a myslia si ze takto pomozu ludom co nemaju co do ust je pomahanie,ja som skor clovek ktory pomaha skutkami a nie prazdnymi recami,ci postom,myslienkou atd.No to ze ty to vidis inak ako ja( za mna to nieje od Boha ale od ludi-posty v mene viery) ok,na to ti nic nenapisem,ani ty ma nepreavedcis.
Inak s tym postom a odhodlanim suhlasim,ja sa totiz to postim asi od 18,cize s postom mam bohate skusenosti🙄 Akurat pre mna post je skor z hladiska zdravotneho ,zivotneho stylu alebo chudnutia ma zmysel,ale zeby sa z tiho mal Boh tesit,hmmm

habibim
7. apr 2022

@lasoli ako vieš, že sa Boh z tvojho pôstu neteší, aj keď to nesmerujes Jemu ? 😉 Niektori ľudia na to, aby vedeli niekomu pomôcť skutkami, musia sa najprv vžiť do situácie toho, kto to potrebuje, a niekto to robí na takýto spôsob, ako je pôst.. Možno pochopí možno nie.. To už je na ľuďoch...
Mne osobne ten post pre moslimov dáva zmysel, chcú byť takí, ako sa od nich očakáva v knihách... A je to v poriadku... Lebo to je viera, viera v nieco, v niekoho, a taktiež skúška tej sily

lasoli
7. apr 2022

@habibim a ako vies ,ze sa z neho tesi?;)
No kazdemu dava zmysel v zivote nieco ine,preto je to na zemi take colorfull;)

habibim
8. apr 2022

@lasoli pomaly začínaš mat postoj neutrality v tejto téme, predtým to tak nebolo😉

lasoli
8. apr 2022

@habibim ja som dost tolerantny clovek,mne vela veci nevadi co napr v islame su halal,ci haram?;)
A predtym,na co stale narazas?A poprosim Ta nepis mi to uz,ak to dokazes akceptovat,dakujem.

habibim
8. apr 2022

@lasoli nechápem tvojim posledným dvom riadkom v prispevku

lenkakravcova
autor
13. apr 2022
eva8
23. apr 2022

Ahojte, chcela by som sa opýtať. Putin pozval žoldnierov zo Sýrie na Ukrajinu. Môze moslim počas Ramadanu bojovať?

eva8
23. apr 2022

@lenkakravcova aké pekne, páči sa mi kombinácia s tým folklórom ( kvietky) 🙂

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
eva8
23. apr 2022

@lenkakravcova ďakujem veľmi pekne 🌹

dahliaa
23. apr 2022

@eva8
Také souhlasím s @lenkakravcova. I dle mého názoru nemají muslimští vojáci na Ukrajině co dělat (i mimo ramadan). Toto je válka nevěřících a v ní nemají muslimové co dělat. Měli by se zamyslet kvůli komu tam bojují a za kým stojí a koho podporují. Putina, který nechal povraždit spousty muslimů a dětí v Sýrii... Bůh jim bude soudcem.
Jestli umíš Rusky, tak ti sem vložím přímo odpověď šejcha na toto téma.

https://www.youtube.com/watch?v=3cP6S9DADLg
dahliaa
23. apr 2022

@eva8 Ještě jedna stručnější odpověď šejcha (v Ruštině)

https://www.youtube.com/watch?v=NJpwUD5ji_E
eva8
24. apr 2022

@dahliaa dakujem, pokúsim sa popocuvat 🌹

eva8
24. apr 2022

@dahliaa wau, tak som sa na to nepozerala. Ten druhý link. Môžem prekopirovany do inej skupinky?

eva8
24. apr 2022

@dahliaa prekopirovala som do skupinky Politická situácia vo svete. Silné slová. Krátko, stručne, vystizne. Ďakujem ❤️

dahliaa
24. apr 2022

@eva8 Super, jsem ráda, že jsi porozuměla o čem je ve videu řeč. 🙂 Klidně překopíruj. 🙂

eva8
24. apr 2022

@dahliaa už 🙂. Možno to posuniem aj inde. 30.4. je Aid? Či až 1.5.?

dahliaa
24. apr 2022

@eva8 🙂
Eid by měl být, In Sha Allah 2.5. 🙂 1.5. by měl být poslední den půstu.

eva8
24. apr 2022

@dahliaa aha, ďakujem 🙂