icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

eva8
3. máj 2022

Prajem veselý íd al-fitr 🙂

dahliaa
3. máj 2022

@eva8 Děkuji. 🙂 🙂 U nás už proběhl svátek včera. 🙂

eva8
3. máj 2022

@dahliaa oneskorene, ale predsa 🙂 ❤️

dahliaa
7. máj 2022

Přidávám příběh muže, který prožil klinickou smrt a poté přijal Islám. ❤️

https://www.youtube.com/watch?v=QVwgrEYJyIk
lenkakravcova
autor
7. máj 2022

Ženy, ja som sa definitívne rozhodla, že sa radím ku smeru islamu, ktorý ide výlučne podľa Koránu.
Viac o tomto smere si prečítate tu: https://muslimovia.sk/o-islame/koran-a-jeho-aut...
Ide o to, že hádisy, čím viac som ich študovala, tým viac som v nich nachádzala nedokoncalostí. Boh nikde v Koráne nehovorí o tom, že ich rovnako ako Korán uchráni od vplyvu tradícií a zmiešavania s inými náukami.
Postupne budem pridávať linky na témy, ktoré sú spracované výlučne podľa Koránu ako jasného a úplného Božieho vedenia pre ľudstvo.

lenkakravcova
autor
7. máj 2022

Jedna z prosebných modlitieb Koránu 🙂
https://muslimovia.sk/o-islame/piliere-islamu/m...
Pane náš, daj nám z manželiek /manželov našich a potomstva nášho, čo by naše oko pokojným učinilo a učiň nás pre bohabojných vzorom a príkladom.

lasoli
7. máj 2022

@lenkakravcova no vidis Lenka a ked ame ti to tu pisali tak si len krutila hlavou a sama teda uznavas ze hadisy niesu doveryhodne.Cize vela moslimov svojim sposobom modlarci Len by ma zaujimalo ako budes podla Koranu zit,kedze na dnesnu dobu sa nehodi,a tie hadisy vlastne doplnaju diery v nom.@habibim ty si tiez mala iny nazor,mozno ho aj mas ale vidis aj Lenka postupne meni nazor na hadisy.;)

lasoli
7. máj 2022

@lenkakravcova pre mna Koran nemusi byt zle nabozenstvo ale co mi vadi a isto to nebude od Boha -je nadradenost muza nad zenou,pritom si mame byt vsetci rovni,co si uplne protireci.A neverim ze Boh by si zvolil za svojho proroka Mohameda,pretoze takeho cloveka s takymi,zlymi skutkami neverim ze by Boh vzal do neba.

lenkakravcova
autor
7. máj 2022

@lasoli Nie je to postupné. Resp. je to postupné len v zmysle, že už mám momentálne spracované protichodné hádisy, tak si to viem obkecať 🙂 Alebo ako to nazvať.

Čo sa týka proroka Muhammada, bol poslaný ako varovateľ. Nie ako Boh, bez chýb..
nevyjadruj sa o iných ľuďoch zle, ak sama nie si dokonalejšia (ani zďaleka).
Ak sa chceš vyjadrovať o prorokovi Muhammadovi, môžeš napísať, čo konkrétne zlé je na ňom podľa Koránu (nie podľa hádisov, keďže tie aj ty odmietaš ako autentické). Uveď vždy zdroj.

lenkakravcova
autor
7. máj 2022

@lasoli
Čo sa týka nasledovania, máme nasledovať to, čo zoslal Boh, a čo nasledoval aj jeho posol:

Ak sa chceme dostať k postate veci, potrebujeme sa opýtať: čo vlastne nasledoval Posol?

Povedz (Muhammad): „Nie som niečím novým medzi poslami a neviem, čo bude urobené so mnou a čo s vami. Ja len nasledujem to, čo je mi vnukané a ja som len varovateľ jasný“. (Korán, 46:9)

Keď sú im prednesené naše znamenia ako jasné dôkazy, tí, ktorí nedúfajú v naše stretnutie, hovoria: „Prines Korán iný než tento, alebo ho zmeň“. Povedz: „Neprislúcha mi, aby som ho zmenil sám od seba. Ja nasledujem len to, čo mi je zvestované. Ja sa bojím trápenia Dňa preveľkého, ak by som neposlúchol Pána svojho“. (Korán, 10:15)

Ako vidíme vyššie, Korán obsahuje príkaz nasledovať posla. Aby sme tak činili, potrebujeme sa riadiť tým, čo nasledoval posol. Vyššie uvedené slová potvrdzujú to, že prorokovi Muhammadovi bolo prikázané, aby sa neriadil ničím iným ako je Korán zjavený od Boha.

Niektorí vykladači tvrdia, že slová “čo mi je vnukané/zvestované” v 46:9 a v 10:15 zahŕňajú Korán a hádisy proroka Muhammada (dnešnú sunnu). Tvrdia, že každé slovo vyslovené prorokom bolo zjavením od Boha. Toto tvrdenie je však kategoricky vyvrátené v Koráne:

Povedz: „Čo má najväčšiu svedeckú hodnotu?“ Povedz: „Boh je svedkom medzi mnou a vami“. A tento Korán mi bol vnuknutý, aby som vás ním varoval i aby som varoval každého, komu by sa dostal. Vy svedčíte, že popri Bohu sú aj iné božstvá! Povedz: „Ja nebudem svedčiť“. Povedz: „Je len jeden jediný Boh a ja nemám nič spoločné s tým, čo k Nemu pridružujete“. (Korán, 6:19)

Je to Kniha , ktorá ti bola zoslaná dole. Nech nie je v tvojej hrudi pocit úzkosti z nej. Zoslaná bola, aby si ňou varoval a ako pripomenutie pre veriacich. Nasledujte to, čo vám bolo zoslané dole od vášho Pána a nenasledujte mimo Neho žiadnych dôverníkov. Málokedy sa ale poučíte. (Korán, 7:2-3)

Z vyššie uvedených veršov, je zjavné, že Korán ako kniha, ktorá bola zoslaná dole prorokovi Muhammadovi je tým, čo máme nasledovať a tým, čo nasledoval Prorok. Mimo to nemáme nasledovať nič iné. Boh nezoslal dole žiadnu inú knihu okrem autentickej Tóry, antentického Evanjelia a Koránu. Boh označuje tieto publikácie pojmom Kniha, nič iné medzi ne nepatrí:

Zoslal ti Knihu s pravdou, potvrdzujúcu to, čo je prítomné. A zoslal Tóru a Evanjelium. (Korán, 3:3)

Boh kúpil od veriacich ich duše a ich majetky výmenou za záhradu rajskú. Budú bojovať za cestu, ktorú Boh určil, a tak budú zabíjať a budú zabíjaní. Je to sľub pravdivý, ktorým sa Boh zaviazal v Tóre a v Evanjeliu a v Koráne. (Korán, 9:111)

Zoslali sme ti dole Knihu s pravdou (Korán), potvrdzujúcu to, čo jestvuje z Knihy a ako svedectvo o nej. (Korán, 5:48)

Čokoľvek by si robil a čokoľvek by si prednášal z Koránu a čokoľvek by ste konali, sme toho svedkami, keď to začnete konať. A Pánovi tvojmu neunikne nič, ani za mak na zemi a ani v nebi a ani nič menšie než to alebo väčšie. Všetko je v Knihe zjavnej. (Korán, 10:61)

Alef, Lám, Rá. To sú znamenia Knihy zjavnej. My sme ju zoslali dole v podobe Koránu arabského, azda budete chápať. My ti rozprávame najlepšie príbehy tým, že sme ti vnukli tento Korán. (Korán, 12:1-3)

lenkakravcova
autor
7. máj 2022

@lasoli To o tej nadradenosti je sunna.. práve tie hádisy:
utláčaním žien (obmedzovanie žien na základe výrokov sunny, tzv. hádisov - napr. obmedzovanie vychádzania žien von z domu, bez doprovodu muža, nutnosť nosenia nikábu (zahalenie tváre) a mnohé iné..)
Na tom islam nestojí. Nie je to založené na Koráne od Boha.

Kto by konal nejaké dobré skutky, či už by šlo o jednotlivca mužského pohlavia, alebo o jednotlivca ženského pohlavia a bol by pritom veriaci, tí vojdú do raja a nebude im ukrivdené ani o veľkosti ryhy na datľovej kôstke. (Korán, 4:124)

dahliaa
7. máj 2022

@lenkakravcova A jak si vysvětluješ tento verš z Koránu 33:21 A věru máte nyní v poslu Božím příklad překrásný pro každého, kdo doufá v Boha a v den poslední a kdo Boha hojně vzpomíná. ? 🙂

lenkakravcova
autor
7. máj 2022

@dahliaa
Tak ako tam je uvedený. 🙂 ze prorok bol a je krásnym príkladom pre ľudí. Že žil spravodlivo podľa toho, čo mu Boh poručil v Koráne ohlasovať.

dahliaa
7. máj 2022

@lenkakravcova Ano, přesně tak. Jeho skutky a slova jsou pro nás nejlepším příkladem. 🙂 Sám Bůh nám to sdělil v Koránu.

lasoli
7. máj 2022

@lenkakravcova tak potom dlho diskutovana sura 4:31 bite ju!teda zenu sa ti nezda v prispevh muzov?Teraz ani nemas one odkazy ako tu zenu bit,alebo este Koran presne rozobera sposob bitia zeny? to s atyka aj pre @habibim ona tiez sa do tejto diskusie dost zaoajala.

lasoli
7. máj 2022

dalej oko za oko,zub za zub myslis ze je to spravodlive?Akoaj odtatie zuby,da sa to v dnesnej dobre realiuovat?A co sa tyka tej pozicky,v korane je zakazana,ako s tym nalozis? No tak ak Mohamed teda existoval jeho zivotopis predsa ako ste tu x krat opisovali zaznamenavali ludia s perfektnou pamatou,cize jeho uivotopis je dokladne zaznamenany,a teda jeho skutky su v tych autentickych hadisoch dost jasne opisane,to ze ich neuznavam ako slovo bozie nevylucuje ze mohli byt spisane historicky presne.akurat to uz so slovom bozim nema nic spolocne,je to len zhrnuty zivot cloveka ludmi ktori mali stopercentnu,pamat podla vas;)

dahliaa
7. máj 2022

@lasoli Nyní s tebou souhlasím. Bez Sunny (hadísů) proroka Muhammada s.a.w.s. je veršům Koránu stěží správně porozumněno. Stejně tak např. jakým způsobem se modlit. Také jak jsem psala je v Koránu řečeno: 33:21 A věru máte nyní v poslu Božím příklad překrásný pro každého, kdo doufá v Boha a v den poslední a kdo Boha hojně vzpomíná.
Každý verš Koránu má svůj význam a smysl.

lenkakravcova
autor
7. máj 2022

@lasoli
To oko za oko zub za zub, to je záležitosť Izraelotov. Bolo to Bohom stanovené pre Izraelitov:

My sme zoslali Tóru. V nej je správne usmernenie a svetlo. Ňou rozhodujú proroci, ktorí sa Bohu oddali, pre tých, ktorí pokánie učinili i silne zbožní a rabíni podľa toho, čo im bolo uložené, aby sa naučili z Knihy Božej a na základe toho, čoho sa svedkami stali. Nebojte sa teda ľudí, ale bojte sa (rešpektujte) Mňa a nevymieňajte Moje znamenia za lacný cieľ. A kto by nerozhodoval podľa toho, čo Boh zoslal, to sú tí, ktorí vieru odmietajú. (Korán, 5:44)

Stanovili sme IM v nej: Duša za dušu, oko za oko, nos za nos, ucho za ucho, zub za zub a za zranenie odvetu. Kto by ju odpustil formou milodaru, vymažú sa mu tým zlé skutky. A kto by nerozhodoval podľa toho, čo Boh zoslal, to sú tí krivdiaci. (Korán, 5:45)

Toto hovorí o tom, že to bolo stanovené Izrealitom. Nie muslimom pre dnešok. Môžeš si prečítať celú suru 5, je to tam pekne rozpísané.

lenkakravcova
autor
7. máj 2022

@dahliaa S tým súhlasím. Len nesúhlasím s tým, že sa dnes jeho slová zachovali bez zmeny, keďže si mnohe odporujú. Samozrejme ak by tu reálne prorok stál a rozprával o Bohu, tak ho nemám žiaden problém nasledovať.

lasoli
8. máj 2022

@lenkakravcova a sura 4:31?
A takych ako ty je viacej?Myslis ze si jedina medzi muslimmi kt dospela k tomu,co ty? Teb to ni nemusi obmedzivat nie,lebo do modlitebien mozes chodit a aj doma sa modlit sa nezmeni,ci?

eva8
8. máj 2022

@lenkakravcova držím ti palce, nie je to jednoduche. Páči sa mi, že chces ísť k podstate, ajj keď vieš, že ja + islam = nie 🙂 Vyberas to krásne, veríš v "čistotu", dobro, lasku, to máme spolocne.

eva8
8. máj 2022

@lenkakravcova oko za oko, zub za zub, prípadne hmotne odškodnenie, je určené Izraelitom. Čo je určené moslimom?

dahliaa
8. máj 2022

@lenkakravcova Prorok Muhammad s.a.w.s. tu s námi ale už není a to, co nám zůstalo je Sunna. Alláh nám řekl, že v proroku máme příklad. Lidé si stejně jako Korán zapamatovávali jeho skutky a slova. Věrohodné hadísy jsou věrohodné. Nejsem žádný učenec, hadísy podrobně nestuduji, ale netvrdila bych, že si odporují. Určité hadísy, které ty můžeš považovat za odporující si, mohou mít dlouhý příběh a nakonec zjistíš, jak a proč byl ten daný hadís sdělen tak, jak byl a proč se na první pohled zdálo, že se neshoduje s jiným. Myslím si, že na to ani nám nestačí naše znalosti, neumíme Arabsky, neznáme tak dokonale kontext. Učenci znají tisíce hadísů, Korán zpaměti. Nám těžko toto soudit. I kdyby, dejme tomu, nějaký věrohodný hadís nebyl dochován naprosto přesně, tak i přesto je to to, co nám po proroku zůstalo a my už nemám možnost se ho znovu zeptat. Bůh ví, že se řídíme tím, co máme k dispozici a snažíme se nedělat schválně nic, co by bylo v rozporu s tím. My už nemáme jinou možnost, jak zjistit informace než z toho, co se dochovalo. Bůh je milostivý. Věrohodné hadísy učenci uznali za věrohodné. Koránu samotnému bez hadísů podrobně neporozumíš.

lenkakravcova
autor
8. máj 2022

@eva8
Spravodlivosť (ak niekto niečo ukradne, tak vrátiť) +
"A ak niečo dobrovoľne odpustíte, je to lepšie pre vás, keby ste len vedeli." (Korán, 2:280)

lenkakravcova
autor
8. máj 2022

@dahliaa S tým nemôžem súhlasiť. Uvediem preco.

1. datovanie hádisov sunny #
Najstaršou zbierkou hádisov sunny sú výroky zbierky Muwatta, ktorú zozbieral Muwatta Imam Malik (711–795 nl) približne 120 rokov po smrti proroka Muhammada. Zbierka obsahuje 1,720 hádisov. Za ňou nasledujú iné zbierky, z nich najvýznamnejšia zbierka hádisov je zbierka: Bukhari, datovaná do roku 1185 nl. (tj. 553 rokov po smrti proroka Muhammada), ktorá obsahuje 2398 hádisov.

2. overenie autenticity hádisov #
Najstaršie hádisy sunny boli zozbierané približne 100-12O rokov po smrti proroka Muhammada, od ľudí, ktorí boli prevažne vnukmi tých, ktorí tieto slová počuli na vlastné uši. Počas obdobia medzi smrťou proroka a zozbieraním hádisov prešli hádisy dlhoročným ústnym tradovaním. Overenie autenticity hádisov prebiehalo nasledovne: “Ukázal som svoju knihu sedemdesiatim fuqahom z Mediny a všetci so mnou súhlasili (Muwatta Imam Malik)” (Zdroj: Ibid) .

Alegorický príklad tradovania:

a.) jeden pán si zapamätal, že ako chlapec počul, že Prorok povedal, aby sa zabili všetky čierne psy v dedine s okrúhlymi kruhmi okolo očí, pretože toto plemeno prenášalo besnotu (smrteľná choroba) a ľudia sa ich preto báli. Keďže choroby boli považované za vec diabla, boli nazývané diabolské.
b.) druhý pán si zapamätal, že ako dieťa počul, že mu mama hovorila, že Prorok povedal, že zabijú všetky čierne psy s flekmi na hlave (špeciálne plemeno) v oblasti, pretože im kántria dobytok, tak že ho pohryzú a nechajú ho v bolestiach zahynúť.
c.) tretí pán si pamätal, že mu otec hovoril, že jeho sused počul Proroka ako povedal, aby zabili čierne psy s bielymi škvrnami okolo očí, ktoré im zabíjajú dobytok a spôsobujú hladomor. Ostatné plemená boli neškodné, čierne lovecké plemeno bolo vyzabíjané ako škodca (keďže škodili, nazývali ich diabolské).
O 120 rokov ich vnuci zozbierali výroky svojích starých rodičov pre jednu zbierku, ktorá vznikala. Vznikol výrok s ktorým súhlasili všetci starší páni:

“Prorok povedal: Vašou povinnosťou je zabiť iba psa, ktorý je čierny a má dve škvrny (na očiach), pretože je to diabol.” (Zdroj: Sahih Muslim 1572, https://sunnah.com/muslim:1572).

Nikto zo starších pánov neodporoval výroku, pretože výrok bol tým, čo ich výpovede prepájalo, i keď nezohľadňoval skutočné reálne podmienky vykonania tohto skutku.

Výroky, bez uvedenia špecifikácii, kontextu, boli uznané za platné a bolo nariadené sa nimi riadiť vrámci islamskej obce. Dnešným výsledkom nasledovania hádisov je vytvorenie sunnitskej vetvy islamu.

Z dôvodu tradovania sa do Sunny dostali aj hadisy, ktoré si priamo protirečia, alebo sa vyjadrujú v protiklade ku Koránu a morálne mu spôsobu života (proste sú premiesane s tradíciami Arabov, ľudskými domienkami atď atď).

lenka567899
8. máj 2022

@lenkakravcova takže ideš do sekty Koranitov 🤦‍♀️ Gratulujem

dahliaa
Autor odpoveď zmazal
dahliaa
9. máj 2022

@lenkakravcova Když to vezmu zjednodušeně.
K 1. a 2.: Proč myslíš nebo na základě čeho usuzuješ, že i přesto, že sbírky byly sepsány až po více než 100 letech po smrti Proroka Muhammada s.a.w.s., tak se jeho slova/činy nedochovaly v původní podobě? Jsou to jen tvé domněnky, jelikož se ti zdá, že je to nemožné? Nebo na základě čeho tak usuzuješ? Proč by se nemohly dochovat? Myslíš, že něco tak důležitého jako slova/konání posla Alláha se nemohlo dochovat nezměněné? To nebyly jen nějaké hloupoučké povídačky, které nejsou pro lidi důležité a časem je mohou zapomenout nebo překroutit. Tito lidé si zapamatovávali podstané a důležité činy a slova proroka, kterého seslal Bůh a lidé ho milovali. Já tedy věřím, že jak Korán uvádí, i oni si tuto důležitost, kdy máme v proroku příklad, moc dobře uvědomovali. Nevím, na základě čeho usuzuješ, že se jeho slova/činy časem, po 120 letech, musela prostě nedochovat.

Co se týká a),b),c). Jak pán jedna, dva, tři? V hadísech je snad přímo jmenováno, kdo ten daný výrok/skutek proroka Muhammada s.a.w.s. slyšel/viděl a následně přímo citováno nebo ne? Z čeho jsi čerpala tebou uvedené a) b) c)? Já ty pány a jejich tvrzení nemohu nikde dohledat.

eva8
9. máj 2022

@lenka567899
To je niečo podobné ako Svedkovia Jehovovi?
Našla som toto a vcelku sa mi to ľúbi:
Napriek tomu, že sa zameriavame výlučne na Korán, existujú medzi Koráncami rôzne prístupy k rituálnej praxi, najmä pokiaľ ide o denné modlitby, ako aj výklad súr. Rozdiely medzi Koránmi v porovnaní s tradičným islamom sa môžu líšiť medzi rôznymi skupinami v rámci Koránu, od všeobecne konzervatívnych postojov až po tie, ktoré sú niekedy identické s liberálnym islamom :
Popieranie potreby hidžábu u žien alebo brady u mužov
Príležitosť pre ženy zúčastniť sa liturgickej praxe ako imámy
Polygamia je povolená len s výhradou adopcie sirôt
Opozícia voči potrebe hadždž
Zbytočnosť obriezky
https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Коранизм
Resp. ten liberálny islam je trošku priatelnejsi.

lasoli
9. máj 2022

@dahliaa tak to zasa skus dokazat,ze sa zachovali nezmenen.Je to uhol pohladu,ale skor pravdepodobnejsie bude ze sa nezachovali ale boli podoplnovane,domyslene. A zasa mne pride ze bez nich Koran ako kniha nepouzitelna na dnesnu robi robi a nie nadcasovy,tie hadisy ho aspon robili ako tak pouzitelnym,bez nich je dost nepouzitelny