icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

dahliaa
11. máj 2022

@adrestia V Uzbekistánu např. ženy ještě ve 20. století nosily takovou paranžu. Manžel si takové zahalení ještě pamatuje. Dnes se nosí častěji hijab.

lenkakravcova
autor
11. máj 2022

Dnešná téma:
Vek vesmíru v Koráne
https://muslimovia.sk/o-islame/stvorenie-sveta-...

lenkakravcova
autor
11. máj 2022

@adrestia Bohužiaľ s tým súhlasím.. A vo veľkom to pretláčajú po celom svete tým, že sponzorujú u nich tzv "islamských študentov", ktorí to potom šíria po svete (tvrdiac, že majú ako študenti islam.univerzity v SA autoritu) a dookola to opakujú muslimom, až dokiaľ sa nepodvolia a nenasledujú autoritatívny prístup SA (aby tak, ako aj Rím, mohli autoritatívne ovládať masy ľudí kam len chcú..)

lenkakravcova
autor
11. máj 2022

@lasoli LASOLI - koranisti neuznávajú bitie žien vôbec. Vysvetlenie ti napíšem. Neopakuj to už prosím toľko krát zbytočne dookola, ako mlynček. Vydrž pár dní, preložím tému spolužitie v manželstve a potom ti to tu postnem aj s vysvetlením 🙂 Keby si vedela anglicky, tak ti pošlem rovno anglicky písanú stránku, aby si pochopila, že koranisti žiadne bitie žien ani neuznávajú ani nepodporujú, ale naopak - zakazujú, na základe veršov Koránu a ich významu v staroarabčine.

lenkakravcova
autor
11. máj 2022

@habibim Čo sa týka zahalenia, má to byť dobrovoľne. Ak by som šla podľa Koránu, tak slušne oblečenie..
Im tam trochu asi pripalilo slniečko hlavu. Inak sa to už dá vysvetliť iba totálny ignoranstvom verša "v náboženstve niet donútenia".

lasoli
12. máj 2022

@lenkakravcova no som strasne zvedava.Zaujimave je ze vsade vers je orelozeny tak ako je,a bite ju ale koranisti asi budu mat vynimku.

lasoli
12. máj 2022

@habibim mna ale nezaujimaju tvoje zazitky,uz to pochop,tema je o nabozenstvach,a hlavne to co je popisane v urcitych knihach,O hadisoch sme sa bavili konkretne v suvislosti s modlosluzobnictvim,.Si sa zapojila teraz si nepamatas,nevadi.Ale citaj aj inych,nielen mna,konkretne veci po Lenke.Sama dosla na to ze hadisy nie su spravne.A nic nehladam navyse,vers 4:34 existuje,uz aj eva ti nieco vysvetlila ale ty si ides svoje lebo v tvojej krajine sa inak zije,to nepopieram ale tebe nebudem uz vysvetlivat kedze nechces pochopit.

Oni sa sice nemodlia k Mohamedovi ale ziju podla jeho nariadeni ,co ani nemuis byt v sulade s Koranom ,rozumies uz?Je to podovne ak nie to iste ako modlosluzba,hlavne ze to vytykaju inym vietam ale oni robia to iste-rozumies?

Sura 4:34 ak samotna Lenka tvrdi ze hadisy nie su spravne potom ako by si chapala 4:34 bite ju,co si oredstavujes pod spojenim bite ju?Precitaj si cele znenie sury ak chces,davala som tu tu.Lenka sice tvrdi ze nie,ze nieco prelozi-ale ak zaujimave je ze vsade sa to preklada bite ju ale Koranisti budu mat urcite vynimku-urcite sa setci pomylili a tect nebude doslovny,aj dalia je zvedava na vysvetlenie od lenky.A oreco som to spomenula?Pretoze -tu sa stale tvrdi ze Koran je od Boha a dojonala ,nadcasova kniha ale bez hadisov iplne nepouzita a zasa s hadismy nemoze byt dokonala a nadcasova ,kedze nieje naoadovana na dnesnu dobu.

habibim
12. máj 2022

@lasoli nebudem sa s tebou baviť, nema to zmysel.. Ty keď nemáš ako komunikovať tak ideš do útoku.. O modlosluzobnictve som ti vysvetlila, takisto aj aj o biti žien.. Len hlúpy človek si to vysvetli tak, ako ty... Čiže aj tí, ak už sa nájdu, že idú presne podľa toho verša "lebo sa to tak píše v korane, tak to tak musí byť" sú hlúpi..

habibim
12. máj 2022

@lenkakravcova nepochopím to, neviem, mam pocit, že oni si vymysleli nejaký iný zákon.. Môj muž len točí hlavou nad tým, ale zároveň uznal, že toto nebude dobre, lenže bohužiaľ my s ich zákonmi nič neurobíme a ďalej sa bude na moslimov pozerať vďaka nim na, všetkých rovnako.. Tu keď som sa pýtala žien na to, nepovedali nič len "tobejarabi, chvála Bohu, že žijeme kde zijeme"

habibim
12. máj 2022

@lasoli problém je, že ty si slova ako "bite ju" predstavuješ, že to môže muž žene robiť hocikedy a hocikde keď sa mu to zijde a odvolá sa na verš, lebo to moze🤦‍♀️ a vtedy diskusia nema zmysel.. Ja som ti par krát napísala ako to myslím ja a nemusím sa opakovať.. Napr.na príklade keď som ja zbila ženu..

habibim
12. máj 2022

@lasoli už mi to nedalo a musela som sa kamošky opýtať.. Jej odpoveď bola, že ženy maju v korane záštitu ako perly.. Na to mi poslala tento článok, prelož si ho... https://www.n-um.com/646-osjetljiva-pitanja-uda... naozaj veľmi dobre vysvetlene a nemám viac co k tomu povedať.. Ale píše sa tam jedna formulka - muži to majú odobrene(preporucuje sa, ak žena ne poslúcha), ale nie nariaďuje... A to je rozdiel... Pekný den

eva8
12. máj 2022

@lenkakravcova
Až teraz citamvsetko. Mohamed bol zaslaný ako varovatel?
Dalej:. "Neprislúcha mi, aby som ho (Korán) zmenil sám od seba. Ja nasledujem len to, čo mi je zvestované. Ja sa bojím trápenia Dňa preveľkého, ak by som neposlúchol Pána svojho“. (Korán, 10:15)
Nebojím sa trápenia, verím v odpustenie. Neprišli ha mi, aby som menila Bibliu, lebo verím p. Bohu, nie zo strachu pred veľkým utrpením.

Boh kúpil od veriacich ich duše a ich majetky výmenou za záhradu rajskú. Budú bojovať za cestu, ktorú Boh určil, a tak budú zabíjať a budú zabíjaní. Je to sľub pravdivý, ktorým sa Boh zaviazal v Tóre a v Evanjeliu a v Koráne. (Korán, 9:111)
V Biblii sa píše, že Boh kúpil od veriacich ich duše a majetky? Že vlastne všetko je obchod a niečo za niečo?
Ja viem, že Boh vykúpil ľudí smrťou Ježiša.Snal z nich ich hriechy, ak v neho uverili. Ako som veľakrát písala. Boh je láska. Bezpodmienečne láska. A ak ju nasledujeme, nechceme vedome niekomu zle. A láska, odpustenie oslobodzuje, nemozmesa dostať do večného pekla, zatratenia, kde sa budeme zužovať hroznými pocitmi nenávisti, zúfalstva, ktoré nás pália ako večný oheň.
Odošlem, nech sa mi nezmaze a budem čítať a písať ďalej 🙂

habibim
12. máj 2022

@eva8
@lasoli
@lenkakravcova

https://www.youtube.com/watch?v=T8HJHmc7FPc

Dúfam, že som to tu pridala dobre... Tu je jeden experiment, vybrané verše násilia z Knihy... Vybrali verše prečítali ich ľuďom s tým, že ľudia sa pohorsovali aké je toto náboženstvo, že s tou knihou nemôžu nič urobiť, lebo je stara (prepísať sa nemoze).. Na konci tým ľuďom ukázali, že je to z Biblie a nie z Koranu... Odtat ruku, zabiť oboh ak spolu spia v jednej posteli (zrejme súrodenci alebo kto).. A teraz mi to nedá a budem sa musieť na to pozrieť..

eva8
12. máj 2022

Toto je pekne:
"Je to Kniha , ktorá ti bola zoslaná dole. Nech nie je v tvojej hrudi pocit úzkosti z nej"
Teraz to budem oponovať. Tvrdis, že Kniha = Torta + Evanjelium + Korán. Aj "ľudia knihy" = veriaci.
No a príde verš:
Zoslal ti Knihu s pravdou, potvrdzujúcu to, čo je prítomné. A zoslal Tóru a Evanjelium. (Korán, 3:3)
Čiže Korán = Kniha s pravdou
Ostatné dve = Knihy.
Tak tomu rozumieť?

Tomu nerozumiem:
Alef, Lám, Rá. To sú znamenia Knihy zjavnej. My sme ju zoslali dole v podobe Koránu arabského, azda budete chápať. My ti rozprávame najlepšie príbehy tým, že sme ti vnukli tento Korán. (Korán, 12:1-3)
A, l, r. Prečo? Znamenia Knihy. Aké?
Čo sa týka písmen, viem len o p. Bohu: Ja som alfa i omega, počiatok i koniec...

eva8
12. máj 2022

Juj, Lenka, píšeš, že
"práve tie hádisy:
utláčaním žien (obmedzovanie žien na základe výrokov sunny, tzv. hádisov - napr. obmedzovanie vychádzania žien von z domu, bez doprovodu muža, nutnosť nosenia nikábu (zahalenie tváre) a mnohé iné..)
Sunna nie je vlastne zivotopis Mohammeda, teda to utlacanie by mali vychádzať z toho

lasoli
12. máj 2022

@habibim ano suhlasim s tebou v bode,ze ak biju zeny su hlupi.Ale prehliadad podstatne fakty,a nebavim sa stebou o kulture ani o zvykoch,ale o tom co toto nabozenstvo umoznuje.A to su fakty,ty sa obhanas len skusenostami zo zivota,ale nezabudaj ze nezijes vsade,len tiez v urcitych krajinach,ako spominala evka, podstatne su priklady a zakony.

Mozno to co obhajujes ty sa hodi do inej diskusie s nazvom mozno kulturne rozdiely ale nie do diskusie o nabozenstve,ja sa skor zameriavam na to co ta kniha dovoluje a ako sa podla nej zije.ty zasa rozoberas hlavne sposob zivota ludi v tvojej krajine a kukturu-ale o tom ja nepisem.Mna skor zaujima koran a to co v nom je,pretoze sa tu pose ,hlavne od moslimiek ze je nadcasovy a od Boha a bezchybny,no ale ked sa nan pozries blizsie zistis ze je tak isto napisany s chybami alebo neuplne kedze potrebuje vysvetlivky v podobe hadisov- netyoem a neutocim len zatial nik nedokazal ze to tak nieje,uz aj lenka otaca kabat.Najskor ze satka ok aj mnisky ju nosili a pod,teraz v poslednom prispevku ze asi arabom pieklo na hlavu ked maju nitnost nosit satky,co v korane vlastne ani nieje.Takisto opisovala aks uzasna je saudska srabia ,zasa uz ma iny nazor,zrazu su wahbisti a pod.Chaoes??????Ja nerozoberaˇ kulturu ale na nabozenstvo a to ze je plne chyb.

lasoli
12. máj 2022

@habibim a o aj v biblii je olno nasilka suhlasim uplne ale narozdiel od moslimov si to krestania aspon priznaju,nepisu ze to tak nieje a nebolo,nepisu ze biblia je nadcasova-rozumies?Ja suhlasim ze stary zakon je olny nasilia a aj zvratenosti ale to nepopieraju ludia kt su krestania.

eva8
12. máj 2022

@lasoli tie úrokové pôžičky by som vysvetlila infláciou, peniaze väčšinou strácajú hodnotu

habibim
12. máj 2022

@lasoli to, že je Koran nadčasový som počula len v tejto diskusii, nikde inde... Kresťania svoje hriechy nevidia, ale vidia hriechy iných.. V dnešnej dobe ti je viac ako viditeľné...
Nehovorím len o mieste kde ja žijem, ja mam tu kamošky, čo sa im sestri po vydávali za Arabov, žijú v Kanade, v Líbyi a pod.. Vidím ako sa ženy správajú tu a ako sa správajú ich sestri keď spolu volajú cez videohivir a ja som na káve u nich.. Ale to sú len malichernosti, drobnosti.. Ich náboženstvo je všade rovnake, len prevod ľudí sa líši, lebo majú rozličných učiteľov a toto nie je ucelené.. Ani kresťania nemajú svoje vysvetlenia na jednej celine... Čiže chytiť sa slov "bite ju", čo je až tretie, a nevidieť prvé dve vysvetlenia, kedy to - bite ju - má dôjsť, je dosť hlúpe a smiesne

habibim
12. máj 2022

@lasoli ako vieš, že to nepopieraju ľudia? Ved vysvetlenie - starý zákon je plný násilia, preto prišiel nový, aby to zmenil, je to iste ako ti, ze v korane sa píše nieci, čo si ľudia idú vysvetliť hadismi atď... Tiež na "úpravu"... Je to vo sv.knihe napísané? Je! Aj jedna aj druhá sú od Boha, Boh je neomylný, čiže nemalo by sa na tom hádať, ak to On takto urobil🤷‍♀️

lasoli
12. máj 2022

@habibim ale ja sa bavik v tejto diskusii a myslim aj ked som citala dost araboc sa ohana a nadcasovostou a bibliu kritizuju ze bola dopisana ludmi.Ale podla mna to je aj v islame,mozno nebol koran dopisany ale maju hadistiez len vysvetlivky vytvorene ludmi a oni podla tych vysvetliviek ziju,nie podla koranu ale skor z casti.Cize ja toto rozoberam.
Aj ja mam znamych zmane aj som robila s moslimmi a ono to bolo take rozne.Aj spokojne aj nie.Ale nebudem to rozoberat pretoze to vela prukladov,a nepatri to sem.

habibim
12. máj 2022

@lasoli chvála bohu, ja mam len dobre skúsenosti a ak požiadam o vysvetlenie, vedia mi logicky všetko vysvetliť, kdezto u nás kresťanov, väčšinou logika chyba

lasoli
12. máj 2022

@eva8 tak ano lenze adi je podstatny skutok nie?A to ze sa porusil.Ale neviem ci aj v Islame to maju tak ze su smrtelne hriechy a hriechy co sa daju olutovat.Mozno pozicka je podobne ako priklad klamanie,a skor sa odpusti.

lasoli
12. máj 2022

@habibim ?cize ked sa pozeras na to sposobim ze krestan nema logigu moslim ano,mala by byt eu a merika pozadu nie?;) To je tiez taky argument,nic radsej pekny den.

habibim
12. máj 2022

@lasoli len toto na tú suru, a to je dostačujúce ba blahodarný láskyplny život medzi mužom a ženou jedna formulka - muži to majú odobrene(preporucuje sa, ak žena neposlúcha, provokuje a pod), ale nie nariaďuje... A to je rozdiel..
Chvála bohu moslimovia to majú aspoň poznačené, a určenú aj hranicu, kresťania nemajú a môžu biť hlava nehlava aj bez toho, aby sa odvolávali na verš zo sv.knihy

habibim
12. máj 2022

@lasoli EÚ a Amerika sú dosť pozadu co sa duchovná týka... Vymysleli si demokraciu... Za mňa jediná demokracia je "smrť človeka" bez ohľadu na vieru a farbu pleti a čísla, ktoré určujú človeku majetok.. Všetci skončíme v tej istej zemi bez toho, aby sme si brali so sebou svoje majetky a myslenia.. Aj bohatý aj chudobný budú v tej istej zemi ležat.. Toto je jediná demokracia

eva8
12. máj 2022

@lasoli lenže keď peniaze strácajú hodnotu, tak ten vyšší obnos peňazi, ktorí vrátia, sa rovná hodnote, ktorú si požičajú. Inak by vrátili nižšiu hodnotu, teda by okradli oni 🙂
Už si nepamätám, kto hresi - ten, čo pôžičku poskytne, alebo ten, čo prijme, či obaja.
Ďalej, stále vidím v islame obchod - teda si vezmem hypotéku, aby som mala kde bývať, tak za ňu zaplatím = kúpim si ju tými úrokmi 🙂 Vysvetliť sa dá všetko, ak je na ozenst o založené na logike.

Užery, to je niečo úplne iné.

lasoli
12. máj 2022

@habibim no zasa si inde odbocila,krestania biju hlava nehlava koho? Neublizis bliznemu svojmu,to je jasne napisane.To ze sa biju alebo akos i to myslela zabijaju je ale trestne,vatsinou po takom akte pride trest.Ale ked v inom nabozenstve mas napisane kto sa moze byt a kto nie,tak ten kto zbil pidla toho nabozenstva pravoma si trest nedostane.A to je len jedna vec na ukor zien,manu tam toho este minimalne dve veci na ukor zien.Ale smaozrejme ze ak ty zijes v ich zemi a s nimi,sa snazis z kazdeho si vziat len to dobre,vo ine ti aj ostava.Ale mne je sympatickejsia demokracia a liberalizmus ako totalita a zastarale pravidla,to neznamena ze taki ludia co ziju radsej v demokracii su dusevni mrzaci,naopak skor su ustretovi a skor prijmu nieco ine ,ko ti co ziju v totalite.

habibim
12. máj 2022

@eva8 už som tu raz dávala príklad môjho suseda, robí v Taliansku, chcel pôžičku na auto (musel ho mat, keďže mal aj dieťa do školy dosť ďaleko voziť, autobusy na prestup, ďalej cesta nazda domov do Bosny, z firmi veľa cestoval za prácou a pod, dôvodov by bolo), šiel za šéfom, že chce pôžičku, ale problém je, že on nemôže vziať tu s úrokmi, ale len "koľko pozicias toľko vráť, lebo je to jemu hriech.. A šéf mi poskytol toľko koľko potreboval a aj mu vrátil len toľko koľko vzal...
A to isté moja sestra s manželom, vzali hypotéku a si povedali, že keď majú na splácanie hypotéky s úrokom, tak ako potom s ľuďmi, čo nemôžu mať noc.. A tak švagor, svoj poslanecký plat dáva každý mesiac vždy inej rodine, ktorá to potrebuje.. A to sú kresťania.. Takto si to vysvetľujú aj mnohí tu v Bosne

lasoli
12. máj 2022

@eva8 co som sa tu docitala,tak hriech ma aj ten kto si pozicia ,aj ten kto pozical..Tak Mohamed bol obchodnik,myslim si ze podla toho sa odvijal aj Koran,obchod sem,obchod tam,snad bol spravodlivy obchodnik🙂