Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@lenkakravcova viem, že sú to predpony, ale predpony menia význam slova, preto su dôležite.
Tá pripona -uhunne je časovanie, ak sa nemylim
@habibim
Celý problém ale tkvie v tom, že
- ak je vo výklade, že je to trest za cudzoložstvo, tak je to neplatné. Lebo trest za cudzoložstvo v Korane priamo popísaný je. 100 rán bičom. A nejaká bitka, zo strany muža voči žene alebo ženy voči mužovi, nič nerieši.
Ak tam došlo k cudzoložstvo, musel tam byt už dávno dosť výraznejší problém.
Ako to vyrieši to, že sa pobijú? Alebo ze muž zbije ženu? Vráti to nejakú dôveru do vzťahu.? Asi ťažko.
Už z logiky veci je tento výklad nesprávny. Bitie totiž pri cudzoložstvo nič nerieši. Rieši to iba vyhodenie cudzolozneho partnera z domu. A rozvod. Nič iné.
Ak sa naopak rieši to Bitie v kontexte poslušnosti ženy voči mužovi, tak si to môžu muži vysvetliť kadejako. Nie ti spravodliví. Ale ti nesprvaodlivejsi. Môžu napr bit ženu za to, že neuvarila večeru akú chceli. Ved ju upozornili, pohádali sa s ňou, jeden deň ju vyhodili zo spálne a potom ideme mlátiť.. Nemyslím si, žeby Boh dopustil to, aby bol správny preklad slovo biť, alebo udrieť. Môže to totiž viesť k násiliu na ženách. Co sa zase vylučuje s veršom "vložili sme medzi vás (manželov) láskavosť a milosť".
Bohužiaľ teda výsledkom nesprávnych prekladov dochádza k úplne s čestným diskusiám typu, ako môže muž ženu bit?
Pritom skutočne ju bit nesmie. V žiaden prípade. Tak ako ani žena muža. To ze niekomu v hneve ujde ruka a strelí facku raz za uhorský rok, je niečo úplne iné ako nejaký vedomý pokyn a popis toho, ako násilie vykonať.
Ešte pridám asi poslednú poznámku k tomu veršu: ak si ho niekto preklad ako Bitie a zároveň tvrdí, že pri určení toho pokynu musíme pozerať na to z akých podmienok vychádzal (kedy muži bili ženy hore dole ako chceli, a vraj toto to upravuje), tak pri tom si treba uvedomiť, že je to nezmysel z dvoch dôvodov:
A) Korán nebol určený len pre dobu 100r po Prorokovi, ale aj pre ľudí o 2000 rokov neskôr.
B) tieto vety sú písané v prítomnom, nie v minulom čase.
@eva8 To neviem povedať. Prekladal to arabskya a turecky hovoriaci prekladateľ Koránu. To by som mu musela asi presnejšie napísať a popýtať sa. Preložila som len to, čo napísal v článku komentujúcom daný preklad verša.
@lenkakravcova presne.. Jednoducho povedané o tejto téme - žiadne náboženstvo nepovoľuje bitie žien a správny veriaci a bohabijny človek ani by ruku na zenu nezdvihol ešte s opravdanim, že sa to v knihe píše, že smie...
Osobne poznám prípad, keď žena sa nevedela zmestiť do koze, to teraz doslova, podvádzal muža na každom kroku a výhovorka bola, že jej manžel nie je doma (vozí kamión) a určite aj ona má iné, a jej to chyba a bla bla... Muž sa s ňou rozviedol, deti zverené jemu, nechceli s nou byt, vôbec sa o nich nestaral ako matka, súd im vyhovel, ale ani v tomto prípade ju neudrel a tobôž nie zbicoval🤦♀️
@lenkakravcova vies aj zistit od ktorejo roku sa to preklada bez bitia u Koranistiv a podobnych hnuti?
J si skor myslim ze prelozene je to dobre,ale skor feministicki moslimi chcu to teoska obmekcit.Pravdu sa asi nedozvie nik,kazdy si bude verit v to co ,chce,kazdopadne nejde len o tento vers,cely Koran je posany skor v neprospech zien,mozno teraz s an to snazia aj ludia z moslimskeho sveta pozerat inak,kedze sa meni doba a to je spravne konanie podla mna,pretoze je spravne aby obe pohlavia boli rovnocenne vsade na svete,nie len niekde.
@lenkakravcova
Predpony sú fa- a i- , keď je základ daraba, teda v arabctine sú to 3 písmená D,R,B. Ten zvyšok slov je potom pravdepodobne Slovensko pripona, tých je omnoho viac, než v slovenčine, lebo sa rozlišuje, či sa hovorí o len mužoch (že to robia), alebo zmiešanej spoločnosti (muži, ženy) a pod....
@lenkakravcova zvyšok IP
* slovesna pripona, nie Slovensko - autokorekt
@habibim ale je npisane bite,ci nieje?Na vykricniku nezalezi az tak,a tiez sa pytam ako evka,myslis ze je to v poriadku bite bez vykricnika?
Prekladov je vela,ktovie ci aj spravnych ale ved ,ten ktory sa nemal prekladat je v arabcine a tam je to napisane ako,vies?A pozri sa na zeny v saudske arabii ake maju prava,isto nie take ako na Slovensku.
Ps :kebyze som aj neverna muzovi,nemoze ma udriet,v Korane moze-je to spravne? Potom preco zeny nemozu udriet muza za to ze ma uz 4 manzelku??Ten vers 3:43 je cely zly,nie len slovo bite ju-
To slovíčko, ktoré rozoberáme, je
وَٱضْرِبُوهُنَّ ۖۖ
ak je ovšem korán správne napísaný.
@lasoli nie je napísané bitie, ale je napísané udrieť, bez výkričníka, čiže odporúčanie a nie nariadenie
Ženy v saudskej Arábii neviem aké to majú, nevidím im za dvere, a to co sa hodí na svetlo sveta je len minimum ich zivotov
Podľa mňa sa tento verš v dnešnej dobe prehliada a nikto podľa neho neide.. Veľakrát som tu písala nepoznám medzi moslimami nikoho kto by udrel zenu.
Poviem príklad, čo si pamätám, že ženy tu vraveli, ale opäť, ja som pri tom nebola, viem len z počutia (takto sa prenáša veľa veci a možno aj priklaslenych negatívne, pozitívne ti nikto neprikrasli, nie je to zaujímavé toľko) - tu jeden sused, ma 73rokov,vitalny človek, ma ženu, bola ona na hadz, veľmi pobozna a nikomu nikdy neublížila, ani muche, všetci ju tu mame radi, dala by aj posledné od seba.. Strašný nervak je on, ale hlavná vec ze sa modli 5x denne v mešite a bije sa do hrude aký je on lepší od nej🤦♀️ on ešte, keď pracoval, nosil domov výplatu.. Bola nejaká situácia, keď jej vykrical do očí, že ona len míňa a nezaraba.. Ona mu na to povedala, že zarába aj ona, šije na sijacom stroji, platia jej ženy za odev, za opravy atď.. Vtedy sa najedoval, vyšiel hore do izby a hodil jej šijací stroj z okna.. Neudrel ju, ani nič iné. Len jeho ego bolo narušené.. Potom všade hovoril, že keby mohol, udrel by ju, ale nemá dôvod,a bez dôvodu nesmie.. Tak neviem, kde je napr.na tomto príklade ten verš proti zene
@lasoli a nie, nemôže ta udrieť ani v Korane, kebyže si neverná... Stále vravím, čo bolo mne povedané a ako to si ľudia vysvetľujú tu, je to odporúčanie ktoré nie je nariadenie.. Nariadenie je len ta časť verša, kde sa píše, že ak sa obrátia a posluchnu, nech im muži nepravdu nekonaju.. Vždy v každom vysvetlení je pred tým slovíčkom udrieť, ktorého sa tak často chystáš, odporučenie najprv na rozhovor, dohovor, ak nepomôže, tak opustenie lôžka a ak ani to nepomôže, rak úder, ale to nemusí prísť.. Ak už sa moslimovia biju do pŕs, že to aj majú dovolené, potom človek, ktorý preskočí prvé dve odporúčania, a hneď ženu udrie, nie je veriaci moslim
@habibim mňa ex najprv upozorňoval na odev, potom na "nevhodný úsmev" pri pozdrave i sa kolegovi, potom na to, že návštevy bez ohlásenia k nám prísť nemôžu, potom na všetko možné. Potom opúšťal lôžko a nakoniec používal ruku, "paličku", ktorá mu prišla pod ruku atd. Tak som si sarkazmom skonštatovala, že už viem, prečo sa žiada nosiť dlhé rukávy, sukne/nohavice...)
No a keď som povedala, že tvoj Boh je taký (ako má nazýval, lebo sa obával, že ho neposlúcham), tak s úplne vaznou tvárou skonštatoval, že teraz má má dôvod zabiť. Hovorím si, že šťastie, že ma nik nepočul, lebo kvôli zachovaniu cti, by to spravil. Jedine vtedy som sa bála.
A keď tak rozmýšľam. Arabi vedia arabsky a Korán je v arabctine. Ostatné sú preklady.
ۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖK tomu "slovicku" وَٱضْرِبُوهُنَّ , ktorého význam sa vysvetľoval v linku:
Vlastne, to prvé písmenko "waw" je spojka "a".
Az potom nasleduje to slovo /Idribuhunne/. Začína "alif" + hamza (kvacka hore) = /I/ (výslovnosť)
Potom "dhaaal" + ten krúžok hore = /dh'/ ,
potom písmeno "raaa" +čiarka dole = /ri/,
ďalej pismeno "ba" + kvacka hore = /bu/ + nasledujúce písmenko "waw" ho predlžuje na /buuu/ (neviem napísať dlhé u)
Čiže základne 3 písmenká DRB sú v tomto prípade /dh'ribuuuu/, (nie ako sa píše v tom článku, že /daraba/.
Pri /daraba/ by písmenká "dhaaal", /raaa/, /ba/ mali čiarku hore nad každým písmenkom.
Základ = spoluhlásky, môžu byť rovnaké, ale znaky vytvárajú rôzne slabiky. Možno slabiky (tie čiarky, kvacky, krúžky, predlžujuce písmenká) menia významy slov. Čiže možno preto má DRB toľko významov. Ako sa písalo, že pri prepisovani koránu sa nezmenilo jedine písmenko, tak možno na tých kostiach, palmových listoch a rôznom materiály, ktorý sa používal na písanie vyslovených slov, sa nejaka ťa čiarka nesprávne rozlistila, alebo stratila a tak sa zmenil význam slova. Neviem, aká je stará arabctina, aké znaky používala. Možno výslovnosť nebolo treba zaznacit a potom si to každý vysvetľoval po svojom. Vysvetlenie @lenkakravcova znie logicky, nebol by to rozkol s inými textami v Korane. Nepoznam význam slov v arabctine, nemôžem posúdiť.
Len sa mi zda, že arabské písmená sú spoluhlasky (ja považujem "alif", "ayn, jaaa", za samohlasky 🙂 ) Zas aj my nepoužívame diakritiku pri tukanim do mobilu a autokorekt si robí, čo chce, pričom význam písaného pochopíme.
@eva8 Fu, tak to je drsné.
Hrúza.. 😕
Dnes som sa rozprávala s prekladateľom Koránu, ktorý ho preložil (ten verš) ako udrite (vo vysvetlivke jemne a len raz). On to chápal ako ukončenie sporu. Vraj sa stávalo, že keď nejaká žena ktorá bola z vyššej vrstvy sa pohádali s manželom a strelili si facky, tak jej rodina neváhala otvoriť z toho aj vojnu. Preto to bolo vraj ako koniec hádky povolené, ale len ako vrchol a len raz bez ublíženia na zdraví. Ze fakt extrémny prípad.
Bohužiaľ ze dnes si tým niektorí ospravedlňuju mlatenie žien, ako napr aj tvoj ex.
Čiže zase iný preklad, iný výklad. Ale opäť - nie voči násiliu na ženách.
Nutné nám tu chýba autorita, ktorá by niečo takéto vyslovila na plné ústa. Bez servítky. A poslala tak všetkých násilníkov ospravedlňovať si svoje činy niečím iným. Nie Božím slovom, ktoré ich neospravedlňuje.
@eva8 S tým, čo som teraz diskutovala, tak vie po arabský, má Arabskí rodinu a tvrdí že tam o žiadne takéto bitie vôbec nejde. Tvoj ex bol v tomto ohľade skutočne hrozný. Proste násilník skrývajúci sa za pár riadkov, ktoré vedel, že ty im nerozumieš, tak sa do toho starať nebudeš.. Možno myslel ze si nejaká hlúpa európska žena (nemysli to v zlom, len vidím ze mnohí zahraniční tzv muslimovia si to o tunajšom obyvateľstva myslia a tak ich manipulujú podľa toho ako sa im to hodí..)
Toto je dobrý koment, ako píšeš, nie je to nariadenie.
Nie je to áno nutné a ani prikázané. Je to len jedna z alternatív (či už v tom upozornení, nie biti alebo aj vyhodenie z domu..). Nie je to nutné k vykonaniu.
@lasoli o nevere mužov sa hovorí inde. A nie, nemôžu byť ani oni neverí.
Každého neverneho čaká 100 rán bičom. 🙂
@lasoli Neviem toto bol preklad z r. 1991.
@lenkakravcova som presvedčená, že keby sme bývali s jeho mamou, alebo mojou mamou, toto by si nedovolil. Totiž u nich doma som cítila ochrannú ruku nado mnou. A moja mamka by to nedopustila. Ale nič neľutujem. Akoby sa ma to ani netýkalo. Predtým som o Tom nevedela hovoriť, hanbila som sa, sebavedomie nulové. Lenže aj deti trpeli... :( ! Ale som na ne hrda a obdivujem ich, ako všetko zvládli ❤️
@eva8 1tomie je ľúto, že si mala takú skúsenosť... Ja takúto chvála Bohu, s mojim manželom nemám a všetko máme zosúladene...orave idem zo záhrady a v kratasoch a telku, nech ma opali.. Taktiež so švagriná i keď sme na sene, vyhrnieme všetko možné (jasne, ze nie plavky) aby nás opalilo...
A vidis, stále budem vravieť, že kultúra je tu najviac zastúpená... Kultúra a výchova a nie nabozenstvo
@habibim stále vravím - islam bol založený Arabmi najprv pre Arabov a potom sa šíril medzi ostatných. Korán bol napísaný Arabmi po Arabsky. Boli to ťažké časy, iné zvyky, tak bol kruty, zahrnoval v sebe rodinné, obchodné a trestné právo. Počiatok zozbierany, keďže Mohammeda cestoval, vypočul veľa rôznych príbehov, asi okrem obchodného ducha mal aj dar reči, tak vznikla komplexná kniha, súhrn všetkého dovtedy známeho. A zjednotil beduinske kmene, ktoré sa riadili právnym systémom. V jednote je sila, tak sa šírilo. V zlatom veku zachránili prekladom do arabctinu veľa poznatkov, boli rôzni architekti, každý národ a kultúra má svojich šikovných ľudí.
No a Arabi sa riadia podľa napísaného Arabmi, nearabi si vysvetlia po svojom. Však každý podľa svojho vedomia a svedomia. Beriem tak, že rodič je v prvom rade zodpovedný za svoje dieťa a chce mu predať čo najlepšie.
@eva8 áno, výchova ma najviac za to, aký človek z bábätká vyrastie... A tak aj tu... Harmóniou akou žili moji rodicia a manželovi rodicia, sa snažíme žiť aj my dvaja a odovzdávať to deťom.. Byt dobrý človek vo všetkom... A tu aj keď zasahuje do toho náboženstvo, opäť je to až druhoradé...
Ale strašne veľa robí z moslimov zlých, kultúra a rozmýšľanie arabských krajín... Moslim v Kanade alebo moslim v Európe narodený, sa určite nespráva ako arabský moslim
@habibim niekedy sa moslimovia mimo "svojej krajiny" správajú striktnejšie, než doma. A niekedy úplne ako utrhnuti z reťaze, lebo nevedia spracovať voľnosť.
A deti v striknych moslimských rodinách narodených v zahraničí majú veľký tlak. Je to ťažké. V puberte nielen generačný problém, medzi rodičmi, ale aj kultúrny: okolitý svet + domace prostredie. Plus šikana od spolužiakov = bezmocnosť, ktorá môže vyústiť do agresivity. A kto je potom obviňovaný? Dotycna mladá osôbka + islam. Moslim! Načo sa tu pchaju! Lenže ten výrastok je obeťou. :(
Prečo sa nechápeme všetci navzájom? Prečo sa vybudujeme jeden nad druhým? Nikdy nedokážem poďakovať mojim rodičom za to, čo do mňa vstepili ❤️❤️
*vyvysujeme, nie vybudujeme
@lenkakravcova lenze oni neveru mozu skryvat za povolene manzelstvo,cize 4x mozu byt neverni bez trestu.Toto je moj pohlad

@eva8 Fadri a Idri sú predpony, Korán slová je ten zvyšok, a pochádza z toho slova Daraba.
Co sa týka toho testu, ak niekto scudzolozi, a dostane 100 rán bičom, je mu skutok pred Bohom odpusteny. Bola by celkovo blbosť trestať niekoho 2x za to isté. Bud sa to nwprevali, a bude to súdiť Boh, alebo je to natoľko verejný skutok, že si to vyžaduje odsúdenie verejnosti takýmto spôsobom. Dva testy sú hlúposť, tak ako píšeš.