icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

lasoli
16. máj 2022

@eva8 ano suhlasim,cloveka ovplyvnuje rodina a v akom prostredi zije,ale tu vychovu ovplyvnuje sj nabozenstvo danej krajiny a potom zvyky.Preto tie rozdiely medzi moslimskym svetom a krestanskym alebo inym,su take velke.A ak si si vsimla tak skor sa ten moslimsky svet snazi prisposobovat tej europskej kultrute,tej ktora podporuje ludske prava.Nie naopal ze sa europania prisposobuju sarii.Cize aj Islam je v dnesnej dobe znacne ovolyvneny europskym zmyslanim,co vidno aj v obdobe feministickejsich moslimov-nastastie je to tak a nie naopak.Aj islam ma v sebe poz stranky napriklad starostlivost o svojich rodicov,tusiim tam nieje vela starobincov ,z tohto by smw si my mohli vziat oriklad zasa.

eva8
16. máj 2022

@lasoli
dala som si to slovne spojenie do translatora (vieme ako zle prekladá, čiže aj jeho ne/výpovednú hodnotu 🙂 ) a pohrala som sa s nim

وَٱضْرِبُوهُنَّ ۖۖ= a poraziť ich

Po oddelení spojky a:
ٱضْرِبُوهُنَّ = udrel ich /idhribuuuhunna/

Po odpojení "pripony":
وَ = a /waw/
ٱضْرِبُو = udrieť ta /idribuuu/
هُنَّ ۖۖۖۖۖۖۖۖ= oni /hunna/

Bez predpony "i"
ضْرِبُوهُنَّ = poraziť ich /d"ribuuuhunna/
Po odpojení "pripony"
ضْرِبُو = udreli ma /d'ribuuu/, nie /daraba/
هُنَّ ۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖۖ= oni /hunna/

Len tie písmenká DRB z toho slova s "interpunkciou", bez pismen
ضْرِبُ vynasobte /d'ribu/

eva8
16. máj 2022

@lasoli
https://quran.com/an-nisa/34
Slovo po slove ti ukáže a preloží. (Správa do ľavá)
Možno to je zlý preklad

eva8
16. máj 2022

@lasoli
Zas, keď rozdelíme bez toho odstránené ho písmenká, dostávame:
وَٱضْرِبُ a udrel
وهُنَّ oni sú

Bez "a"
ٱضْرِب zasiahol
وهُنَّ oni su

Ešte dôležité, to D nie je "dhaaal", ale "daaad"

eva8
16. máj 2022

@lasoli no a čisto DRB
ضرب vynasobte
ض "dád" (D)
ر "rá" (R)
ب "bá" (B)
Čiže to môže mať viac významov stojac osobitne

haley7897
16. máj 2022

@eva8 dievčatá, vôbec vás nestíham čítať, nieto ešte reagovať, len mi nedá nepovedať, že nemožno vykladať Quran a používať pritom Fus-ha verziu arabciny aká sa používa dnes. Antic verzia má častokrát úplne iný význam a je oveľa zložitejšia. Všetky jazyky sa vývojom zjednodušujú, arabčina v tomto nieje výnimka. A teda dnešný preklad by mal pravdepodobne pozmenený význam oproti pôvodnému. Preto sa to študuje a nie každému prináleží Quran vykladať.

lasoli
16. máj 2022

j
@eva8 ,k tomu len dodam ze tych rozdielov medzi jednotlivymi naukami bude viacej,staci len jeden vers a uz su tu minimalne dva rozdiely,k tomu len dodam,ze v tej Biblii je predsa len menej nezrovnalosti;)....A na tom jedinom tak nezalezi ani,tych ukazok prevahy muza nad zebou je tam viacej.Mna skor zarazilo to,ze ako sa aj s tymito versami da manipolovat,ako komu vyhovuje.

eva8
16. máj 2022

@haley7897 však áno, vyvrátila si tvrdenie, že v Korane nie je zmenené ani jedine pismenko 🙂

haley7897
16. máj 2022

@eva8 nevyvratila som nič. Original Quran je stále rovnaký písaný v antic verzii Arabic. Kde to vyvraciam? Práve naopak, hovorím ze nemožno Quran vykladať v Fus-ha keďže je v pôvodnej "staro arabcine"

lenkakravcova
autor
16. máj 2022

@lasoli To je dosť nesprávny pohľad.
Manželstvo je definované manželským oficiálnym sľubom.
Mimomanželský pomer, nevera, nie je ošetrená v žiadnom prípade oficiálne - teda sa nedá v žiadnom prípade považovať za manželstvo. Ani ty nebudeš tvrdiť, že keď manžela podvedieš, tak že len máš iné manželstvo (sama vieš, že nemáš, dokiaľ to nemáš pekne oficiálne na papieri).

@eva8 Súhlasím s tým arabizovaním islamu (že sa všade pchá arabská neislamská tradičná kultúra), ale zároveň by som tu vyjadrila dosť rázne upozornenie na to, že Korán nebol a nie je LEN knihou, ktorá je poznatkami vtedajšieho sveta. Práve naopak. Korán obsahuje aj poznatky, ktoré odhaľujeme až dnes:

Ako by totiž vysvetlila, že Muhammad mal poznatky tohto typu?
- rozpínanie vesmíru a Big bang - ktoré boli sformované až v 21.storočí? 🙂
https://muslimovia.sk/o-islame/stvorenie-sveta-...

- teória multiplicity vesmíru: https://muslimovia.sk/o-islame/stvorenie-sveta-...

- výpočet veku vesmíru: https://muslimovia.sk/o-islame/stvorenie-sveta-...

Profesor geológie a vedúci katedry geológie Alfred Kroner z univerzity Johannesa Gutenberga v Meize, v Nemecku, sa o týchto tvrdeniach Koránu vyslovil nasledovne: “Ak vezmeme v úvahu pôvod Muhammada myslím, že je nemožné, aby mohol poznať veci, ako je pôvod vesmíru, pretože vedci na tento poznatok prišli len pred niekoľkými rokmi pomocou veľmi zložitej a vyspelej technológie. Niekto pred 1400 rokmi, kto nevedel nič o nukleárnej fyzike, nemohol prísť sám od seba na to, že planéty (v Koráne nazývané “zem/e”) a nebesá majú spoločný pôvod.”

eva8
16. máj 2022

@haley7897 v poriadku, ďakujem 🙂

eva8
16. máj 2022

@lenkakravcova ja mám trošku iné myslenie. Existencia dávnych civilizácií, či mimozemšťania nás navštívili, alebo prišli osidlit Zem? Bibliu zas považujem za prirodovedecko-historicku knihu s morálnymi zásadami. Pán Boh existuje, je všemohúci, nemá počiatka ani konca. On je všetko.

lasoli
16. máj 2022

@haley7897 tak nam teda podla arabskeho originalu vysvetli tu zahadu 4:34,ako sa to prekladalo po starocia?

lasoli
Autor odpoveď zmazal
haley7897
16. máj 2022

@lasoli Ale ja už som sa predcasom vyjadrovala k výkladu Quranu, špecificky k výkladu problematických časti. Keď poskrolujes spätne, isto nájdeš. Keďže drvivá väčšina odpovedí je adresovaná tebe, verím, že pochopíš ak to nebudem znova prepisovať.
Myslím, že vo všeobecnosti by ti (všetkým) prospelo keby si si zbehla celú diskusiu ešte raz, lebo tu akurát točíš dievčatá s tými istými otázkami stále dokola bez ohľadu na to ako dôkladnú a podrobnú odpoveď dostaneš.

habibim
16. máj 2022

@eva8 nemyslela som "presťahovany moslim", ale moslim z iných krajín než arabských - tam narodený... V Kanade sú tiež moslimovia, v Bosne tiež, v Nemecku tiež a nemusia mať ani rodicia korene v arabskej zemi...
Preto som napísala, že moslimovia z iných krajín a moslimovia z arabských zemí

lenkakravcova
autor
16. máj 2022

@lasoli Precitaj si ten článok v tom linku. Je to tam rozpísané.

lenkakravcova
autor
16. máj 2022

@eva8 Čiže ty veríš, že Muhammad mal tie informácie od mimozemšťanov? 🙂

eva8
16. máj 2022

@lenkakravcova nie, Mohammed zozbieral už existujúce informácie, od ludi, ktorých stretol na cestách, plus zaviedol právne normy a všetko zhrnul v Korane + história z jeho okolia. Aspoň ja to tak vidim.

Vlastne aj v Biblii sú poznatky o vzniku Zeme, života.

Keď vezmeme davnoveke civilizácie - mali obrovské znalosti z astronómie, kadejaké súhvezdia, kalendáre boli známe ešte pred Ježišom, Mohamedom. Odkiaľ?

lenkakravcova
autor
16. máj 2022

@eva8 A to co zozbieral, to zozbieral od ludi, ktorí sa stretli s mimozemšťanmi, alebo odkiaľ títo mali tie informácie?

To, čo som ti posielala sa tam nepíše. Precitaj si to. Z Biblie tieto veci nevyvodíš aj keby si chcela.

Boh v Korane hovorí, že poslal Posla ku každému národu zeme. Ku každému spoločenstvu. Všetky tie národy, ktoré mali určite vedomosti, mali tieto vedomosti od Jedného Jediného zdroja, tak ako aj Muhammad.

eva8
16. máj 2022

@lenkakravcova po celom svete sú pyramídy. Po celom svete sa nachadzaju nevysvetliteľné záhady. Teda je možné, že do všetkých končín zavítali mimozemšťania.
Alebo. Súčasná situácia. Hrozba použitia jadrových zbraní, totálne zničená príroda, plánuje sa osídľovanie Marsu, v mesačnom prachu sa podarilo vypestovať rastlinky.... Celý svet sa "zmenšuje" nielenže sa dá dopraviť fyzicky, ale aj informácie. No a čo keď, sa v minulosti niečo stalo - ekologická katastrofa, vojna, alebo niekde niečo na inej planéte, alebo len tak, zo zvedavosti l nám niekto prišiel. A tak sa povestami, legendami zachovali kadejaké príbehy, doteraz nie sú všetky "doštičky" rozlúštenie.
Nuž, musím prečítať tie linky, čo si dala

eva8
16. máj 2022

@lenkakravcova len toto ma zaujalo:
Nebo sme vybudovali silou a rozširujeme ho (neustále). (Korán, 51:47)
Ty vieš lepšie ako ja, o čom pojednáva celá kapitola. Čiže to nemá nič spoločné s rozpinanim vesmíru.

Ostatné verše sú všeobecne. Pri použití fantázie môžu mať rôzny výklad. Nepozrela som, v akom kontexte boli napisane, ale nepovažujem ich za metafory na vedecký výklad toho, o čom sa píše, že su

lenkakravcova
autor
16. máj 2022

@eva8

54 kapitola pojednáva tak ako mnohé iné o viacerých témach naraz, pár verosv je tam jeden na druhý viazaný na stvorenie vesmíru a človeka:

47. Nebo sme vybudovali silou a rozširujeme ho,
48. A zem sme rozprestreli. A veru sme najlepší, kto niečo upravuje,
49. A zo všetkého sme stvorili dva páry, azda sa poučíte.

Čo sa týka tých vedomosti, alebo napr aj pyramíd, je známe, že Boh poslal dvoch anjelov do Babylonu, aby učili ľudí bielej mágii. Oni však začali praktizovať čiernu. Preto to mame dnes rôzne vecičky 🙂 informácie k nám totiž neprudia len od Boha. Niektoré dokážu ľudia čerpať aj od vyvrhnuteho a jeho kamošov. A iné veci sú proste len ľudské vynálezy. Takmer všetko čo som dosiaľ mala možnosť nejakým spôsobom trochu spoznať, malo racionálny dôvod.

eva8
16. máj 2022

@lenkakravcova predtým sa písalo o vhodení do mora a pod. Verše predtým pojednávalo akoby o boji, o evakuovaní (v jednom preklade) veriacich z ich domov.... Čiže tie verše navazovali na nejaku udalosť.

Mne všetky tieto "dôkazy" pripadajú ako neprirodzene, násilne nachádzanie niečoho "božského" v tom, v čom nie je.

lenkakravcova
autor
16. máj 2022

@eva8 Okrem prvej a posledných krátkych súr, neexistuje v Korane kapitola, ktorá by rozprávala iba o jednej udalosti. Z tých veršov pod tým je zjavne na čo sa viažu, na akú udalosť.

Mne práve naopak. Ono sa to tam ale aj píše:
Ukážeme im naše znamenia v končinách nebies a zeme a v ich dušiach, až kým sa im jasne neukáže, že je to pravda. Nepostačí, že Pán tvoj, je všetkého svedkom? (Korán, 41:53)

Povedz: „Pozrite sa, čo je v nebesiach a na zemi“. Znamenia a varovania ale nepomôžu ľuďom, ktorí neveria. (Korán, 10:101)

eva8
16. máj 2022

@lenkakravcova v 51 sa píše o posloch, o Tom, ako budú "dobrí" ocenení a "zlí" potrestaní, spomenul sa Abrahám, tesne predtým versom Noe. Čiže to, že silou rozšíril nebo, mohlo značiť, že bola potopa. Zem sa rozprestrela, čiže bolo po potope. Z čistá jasná hodiť verš, ktorý je metaforou na vtedy nepoznané vedecké teórie, sa mi nezdá pravdepodobne

lasoli
16. máj 2022

@haley7897 ale ved sa vyjadri,cize podla teba je to bite ju,ako sa to napriklad preklada v ceskom alebo je to prelozene lepsie ako spominala habibim alebo ako teraz najnovie prisla s inou teoriou Lenka?Ved preklad by mal byt jednotny a nie viacvyznamovy.

lasoli
16. máj 2022

@lenkakravcova Lenka ja ale neverim metaforom,ci pre teba lampy su hviezdy?Biela ci siva hmota,atd co konkretne ,resp kde konkretne tam ty vidis teoriu rozpinania vesmiru?Nieje v tych versoch nic ,

eva8
17. máj 2022

@lenkakravcova link, kde sa píše o multiplicite vesmíru je zaujímavý. Dozvedela som sa nieco nové, ďakujem 🌹
Podľa istých teórií su čierne diery predstavovaní ako donut, taká šiška s dierou uprostred. Ide dnu a z druhej strany to vyjde.
https://sk.omatomeloanhikaku.com/why-scientists...
Možno portály do iných svetov, dimenziu. V súčasnosti sa začína čoraz viac hovoriť aj o paralelných svetoch

@dhaliaa ako si ty predstavuješ 7 nebies? Uz sme o Tom hovorili, ak si dobre pamätám. Ďakujem.

lenkakravcova
autor
17. máj 2022

@eva8 Je tam prítomný čas. Stále rozsirujeme. Takže to vysvetlenie, ktoré píšeš, nedáva zmysel.