icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

lenkakravcova
autor
17. máj 2022

@lasoli

3:7 Korán:
On je ten, kto zoslal na teba Knihu. Sú v nej znamenia jednoznačné, ktoré tvoria základ Knihy, ale aj iné mnohoznačné. Tí, srdcia ktorých sa odchýlili, nasledujú z nej tie mnohoznačné, sledujúc tým vystavenie ľudí skúške a sledujúc aj jej výklad. A nik nepozná jej výklad okrem Boha, a tí, ktorí majú hlboké poznanie, tí hovoria: „Uverili sme v ňu, celá je od nášho Pána“. A poučia sa len tí, ktorí rozum majú.

Ak ti takáto odpoveď nestačí, a nepoučíš sa z nej, tak už inú pre teba ani písať nebudem..

eva8
17. máj 2022

@lenkakravcova. z kap. 51
36. Nenašli sme v nej však nikoho iného okrem jedného domu Bohu oddaného,
37. Nechali sme v nej znamenie pre tých, ktorí sa boja trápenia bolestivého,
38. I v Mojžišovi, keď sme ho poslali k Faraónovi s dôkazom zjavným.
39. On sa však odvrátil so silou svojou a povedal: „Čarodejník alebo blázon“.
40. A tak sme ho vzali i jeho vojakov a vrhli sme ich do mora, a je mu čo vyčítať.
41. I v Ádovcoch, keď sme na nich poslali vietor neplodný,
42. Nenechával nič z toho, na čo by dopadol, bez toho, aby to neučinil ako niečo spráchnivelé.
43. A v Samúdovcoch, keď im bolo povedané: „Užívajte si na určitý čas“,
44. Oni sa povýšili nad príkaz Pána svojho, preto ich zasiahol šok medzitým, ako pozerali.
45. Nemali silu vstať a nikdy by nedokázali zvíťaziť.
46. A v ľuďoch Noema predtým. Oni boli ľuďmi spurnými.
47. Nebo sme vybudovali silou a rozširujeme ho,
48. A zem sme rozprestreli. A veru sme najlepší, kto niečo upravuje,
49. A zo všetkého sme stvorili dva páry, azda sa poučíte.
50. Utiekajte sa k Bohu, ja som Ním určený pre vás ako varovateľ zjavný.
51. Nečiňte popri Bohu boha ďalšieho. Ja som Ním určený pre vás ako varovateľ zjavný.
52. Tak je to, neprišiel k tým, ktorí boli pred nimi, žiaden posol bez toho, aby povedali:
„Čarodejník alebo blázon“.
53. Odkazovali si to? Nie, nič také, oni sú len ľudia, ktorí prekračujú medze.
54. Odvráť sa od nich, tebe nebude nič vyčítané.
55. Pripomínaj, pretože pripomenutie pomáha veriacim.
56. Stvoril som žinnov a ľudí len preto, aby Ma uctievali,
57. Nežiadam od nich potravu a ani nechcem, aby Ma živili.
58. Boh, On je ten, kto dáva, kto má silu a kto je pevný.
59. Tí, ktorí krivdili, majú nahromadené hriechy podobné hriechom tých, ktorí sa im
podobajú, nech sa preto neponáhľajú.
60. Beda veru tým, ktorí odmietli veriť pred dňom, ktorý je im sľubovaný.

Mne to všetko pripadá ako dôsledok neposlušnosti. A ten čas, že nebo rozširujeme, považujem za varovanie.

Ale nejdem oponovať, je to môj súkromný názor. Aj kap. 21 (tiež sú tam verše o inom dokáže) som prečítala - ta mi skôr pripada, ako kap. čo nás čaká na konci sveta.

Nechám to tak, pretože podľa mňa, viera je od slova veriť. Keď verím v p. Boha, nepotrebujem dôkazy.

lasoli
17. máj 2022

@lenkakravcova https://www.aktuality.sk/clanok/212697/teoria-v...
Tato teoriavyvracia teoriu velkeho tresku.Nemam zatvrdnute srdce len preto,ze neverim comu veris ty,......pozri @eva8 link,dakujem

lenkakravcova
autor
17. máj 2022

@lasoli Všimla si si dátum? 🙂 Čítaj vedecké správy z r. 2021-2022, nie 2012 (ten článok je dávno neaktuálny).

lasoli
18. máj 2022

@lenkakravcova datum je 2019,inak najdes toho aj viacej na nete.kazdopadne aj teoria bing bang je len teoria

eva8
Autor odpoveď zmazal
eva8
Autor odpoveď zmazal
eva8
18. máj 2022

@lasoli joj, chcela som zmazať len druhý koment a zmazala som omylom aj prvý.
Tak už len napíšem, že je to jedna z teórií. Keby som sa na to pozerala cez entropiu, tak aj to by bolo možné 🙂

lenkakravcova
autor
18. máj 2022

Téma:
https://muslimovia.sk/o-islame/zakonodarstvo-is...
Alebo "prečo môžeme jesť nebravčové mäso od Ľudí Knihy?"

habibim
18. máj 2022

@lenkakravcova keď čítam tento obrázok, tak mi príde, že prvé dva od stavce, ok, zakazuje sa a ten posledný, akoby vyvracia tie prve dva a dovolil všetko.. Ved ľudia knihy sú všetci, či kresťania, ktorí jedia bravčové, či moslimovia, ktoré to nejedia.. A píše sa, že je dovolené všetko, čo je dobré... A kresťanom je dobre bravčové (mne osobne nie, nikdy som nebola milovník mäsa, teraz max.hydina, alebo nemasne hovädzie, a asi 3x za rok pečene jahňa, aj to nie mastné)..
Nejkao mi to tak pripadá, že zase si to môže niekto vysvetliť, ako ja napr teraz... Keď chcem jest aj bravčové, poviem, že takto som to pochopil🤷‍♀️, či?

lenkakravcova
autor
18. máj 2022

@habibim V článku je to vysvetlené. 🙂 dovolené je nebravčové, ktoré spĺňa tie podmienky vyššie. Muslimovia sa v tej dobe báli, či môžu jest nebravčové mäso od kresťanov, lebo sa báli toho, že ak kresťania veria v Ježiša ako v Boha, či mäso neobetujú jemu. Kresťania to ale bežne nerobia, takže tá obava je/bola neopodstatnená a je dovolené jesť mäso (samozrejme nebravcove a správne spracované) od nich.

habibim
19. máj 2022

@lenkakravcova popravde, článok som nečítala, len tento obrázok, preto som aj na margo neho napísala, že ľahko si to ľudia takto vysvetlia, ak už sa v tejto diskusii vela chytá za slovicka🤷‍♀️

lenkakravcova
autor
19. máj 2022

Téma: Zákaz alkoholu a omamných látok v islame

eva8
19. máj 2022

@lenkakravcova v raji je víno povolené?

dahliaa
19. máj 2022

@eva8 Súra 37:45-47 Kolovat mezi nimi budou číše čirého nápoje jasného, jenž rozkoší pro pijící je,
v něm opojnosti není a nebudou jím zmoženi.

Ano, v ráji bude víno, ale jiné než je zde v tomto životě. Nebude mít žádné opojné účinky.

eva8
19. máj 2022

@dahliaa dakujem

lasoli
20. máj 2022

@eva8 asi nieco na styl matysak,ale podstata vina je v tom ze sa praveze opojis ,nie?Ja si radsej dam pohar vina ako ten matysak;)

eva8
20. máj 2022

@lasoli čo je to matysak? Mušt?

lasoli
20. máj 2022

@eva8 hroznova ,nealkoholicka stava.Ale ved naco cakat na raj,nealkoholicke pivo(tusim aj vino)si kazdy moze dat na zemi🙃

dahliaa
20. máj 2022

@lasoli Pokud v tom není skutečně žádný alkohol, tak ano, může. To v čem není alkohol je dovolené - halal.

lenkakravcova
autor
20. máj 2022
dahliaa
20. máj 2022
lenkakravcova
autor
21. máj 2022
lenkakravcova
autor
22. máj 2022

Téma: Spása v islame, podľa Koránu:
https://muslimovia.sk/o-islame/zmysel-zivota-a-...

eva8
23. máj 2022

Toto je zaujímavé 🙂
Vědci připouštějí existenci Boha. Byl geniální fyzik a stvořil vesmír i život
https://www.dotyk.cz/magazin/stvoreni-sveta-buh...

lenkakravcova
autor
25. máj 2022

Téma: Vzájomné správanie sa v manželstve

eva8
25. máj 2022

Svatby ve starověkém Římě: Dětské nevěsty, železný prsten a zákaz líbání manželky
https://www.lifee.cz/historie-a-tajemno/svatby-...

lenkakravcova
autor
26. máj 2022

@eva8 Woow, teda som nevedela, že Rimania sa tak skoro tiež vydávali/ženili. Vtedy to bolo asi "in". Pripomína mi to dnes už asi len také zaostalejšie časti na Zemi (India, chudobné časti Afganistanu, Nigérie a pod.).

adrestia
26. máj 2022

@lenkakravcova Čo sú zjavné a skryté nemravnosti?