Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@lenkakravcova a je to aj vedecky pidlozene ten zazrak v Mekke?
Ja som citala evanjeluum kde sa pise o rieke nie o tom ze Jezis robil zazraky ake sama ta rieka bila zazracna.
@vevesh no nad nimi je skoda si lamat hkavu,pokial oni sami nebudu chciet mier tak maju smolu.Hlupost je to co sa tam robi ale ked nevie nikto ustupit,co uz
@ktochytavzite ako tam ma kto ustupit, ked ti, co su tam legalne su zapadom postaveni do nelegalneho postoja a ti, co su nelegalne tam, su postaveni do legalneho postoja? A vsetci sa len prizeraju, aby sa nahodou neotvorili pomaly 100 rocne rany, lebo bude problem....(izrael ma atomovku...)
@ktochytavzite V nejakom inom článku ten muž hovoril, že môže predložiť aj svoje lekárske dokumenty (v akom štádiu mal tu rakovinu) aj potvrdenie od lekára, že je teraz úplne zdravý. To už ale netuším či aj nejakí vedci to tam potvrdzovali. Ale tie lekárske správy tam spomínal.
@ktochytavzite No ja neviem, ale keby že ma niekto len tak teraz vysťahuje s mojimi deťmi na ulicu - lebo to patrí akože inému štátu - tak jasné, že sa budem brániť, budem protestovať. Veď to nie je normálne toto robiť ľuďom (bez ohľadu na vierovyznanie).
A že potom ešte nabehli do mešity a strieľali tam do ľudí a ako ospravedlneni e používajú to, že palestínci protestovali proti ich vysídleniu, tak to je celé tak trápne že až. Izraelci chcú proste to územie a idú evidentne aj cez mrtvoly (fotka z vrážd v mešite, zastrelili aj malého chlapca).
Fotky z posledného týždňa - vysídľovanie, útok v mešite (zranené i mŕtve i deti)
@lenkakravcova Prečo klameš Lenka? Myslíš, že sa to Allahovi bude páčiť? Na hornej fotografii nie sú žiadni vyhnanci, ale Palestínčania z Gazy, ktorí sa idú skryť pred izraelským bombardovaním do budov OSN. Na ostatných fotografiách sú obete bombardovania v Gaze. Žiadne deti zastrelené v mešite. Čo keby si napísala o Palestínčanoch, ktorých zabili rakety HAMASu?
https://www.dci-palestine.org/israeli_forces_ki...
https://toysmatrix.com/israeli-airstrikes-on-ga... https://www.aljazeera.com/gallery/2021/5/11/in-... https://catholicphilly.com/2021/05/news/world-n...
@lenkakravcova a?nevedia sa dohodnut,tento oroblem taj je dlhodobo vies ja ich nelutujem,lutijem tie deti kt musia troiet kvoli debilim co tam ziju na oboch stranach@vevesh
@lenkakravcova no ja takym bachorkam onuzdraveni moc neverim,ja som skor za dokazy.Nieco ako neverisci Matus,uverim az ked uvidim,zazijem.
Tie deti su nieco ine
@adrestia tomas;),nie Matus
@ktochytavzite no tak sa dnes zbal so svojimi cakami a pakami a uvolni svoj dom susedovi, lebo sa mu paci a vlastne ma aj nema narok na neho, ale nikto ho nezastavi, lebo kazdy si hladi svojho.....3,2,1...a chcem vidiet ako ides s bohapustym kludom s detmi v naruci nevedmo kam, lebo ta nikto nikde nechce a doma nemas byt narok😎😎
@adrestia Túto fotografiu som našla nie len pri tomto článku, ale aj v iných, kde popisujú práve dané vysťahovávanie..
A inak neviem čo s tým má Hamas. Izraelčania (Židia) podľa toho článku vypálili bojové strely na palestínčanov (moslimov).
Preklad hneď toho prvého článku čo si tu dala:
https://www.dci-palestine.org/israeli_forces_ki...
"Izraelské sily (Židia) od pondelka zabili v Pásme Gazy najmenej štyri deti po eskalácii násilia medzi izraelskými silami a palestínskymi (islam) ozbrojenými skupinami.
Izraelské nálety (Židia) zabili v utorok popoludní a v stredu skoro ráno najmenej tri palestínske deti (moslimovia), keď Izrael uskutočnil stovky leteckých útokov v husto obývaných civilných oblastiach cez pásmo Gazy.
Izraelské bojové lietadlo (Židia) včera okolo 16:30 vypálilo dve strely na dvojposchodový dom v štvrti Al-Manara v Gaze, čím úplne zničilo obytnú budovu. Podľa dokumentácie zhromaždenej Obranou pre deti - Palestínou zahynul pri útoku 15-ročná Lina Iyad Fathi Sharir a obaja jej rodičia. Dvojročná sestra Lina Mina utrpela popáleniny tretieho stupňa a zostáva v kritickom stave v nemocnici Shifa.
Pri nočnom izraelskom nálete v Gaze zabili ďalšie dve palestínske deti. Okolo 1:30 hod. Sa izraelské bojové lietadlo zameralo na tretie poschodie obytnej budovy Salha v štvrti Tal Al-Hawa v Gaze, podľa ktorého zahynuli štvorročný Zaid Mohammad Odeh Telbani a 13-ročný Hala Hussein Rafat Rifi. na dokumentáciu zhromaždenú DCIP. Pri útoku zahynuli aj traja dospelí vrátane Zaidovej matky Rima Telbani, ktorá bola tehotná v piatom mesiaci. Zaidova sestra, dvojročná Mariam zostáva nezvestná a je považovaná za mŕtvu. Pri nálete bola zranená aj šesťročná sestra Hala, Rimas, a jej otec Husajn.
"Izraelské sily pokračujú v takmer úplnom nedodržiavaní medzinárodného práva, rozmiestňujú výbušné zbrane a útočia na husto osídlené civilné oblasti v Gaze," uviedol Ayed Abu Eqtaish, programový riaditeľ zodpovednosti v DCIP. „Keď palestínske deti a rodiny hľadajú úkryt pred izraelskými útokmi, v pásme Gazy neexistuje bezpečný priestor. Palestínske deti v Gaze čoraz viac znášajú nápor opakovaných izraelských vojenských útokov a humanitárnej krízy vyvolanej človekom v dôsledku politiky uzavretia Izraela voči Pásmu Gazy. “
Izraelské sily dnes ráno zastrelili 17-ročného bašára Ahmada Ibrahima Samoura blízko obvodového plotu v Gaze v Abasane Al-Jadida východne od Chána Younisa na juhu Gazy. Podľa dokumentácie zhromaždenej DCIP Izraelské sily nasadené na opačnej strane obvodového plotu Bashara okolo 10. hodiny ranili a zabili. Bashar utrpel dve strelné poranenia na pravej strane hrudníka. Pracoval ako farmár a asi 500 metrov od plotu spájal zavlažovacie potrubie, keď ho zastrelili. Príbuzní, ktorí s ním v tom čase spolupracovali, ho previezli do nemocnice v Chán Younis, kde bol po príchode vyhlásený za mŕtveho.
Šesť palestínskych detí a dvaja dospelí boli zabití pri treťom výbuchu, ku ktorému došlo okolo 18. hodiny. v Beit Hanoun asi 800 metrov (2 600 stôp) západne od obvodového plotu Pásma Gazy. Medzi zabitými boli Rahaf Mohammad Attalla al-Masri (10) a jej bratranec Yazan Sultan Mohammad al-Masri (2); bratia Marwan Yousef Attalla al-Masri, 6 rokov, a Ibrahim Yousef Attalla al-Masri, 11 rokov; rovnako ako Husajn Muneer Husajn Hamad, 11 a 16-ročný Ibrahim Abdullah Mohammad Hassanain, podľa informácií zhromaždených DCIP. Keď došlo k výbuchu, členovia rodiny al-Masrí údajne zbierali pšenicu na poli pred svojim domovom a ich deti sa hrali neďaleko, podľa informácií zhromaždených DCIP.
@ktochytavzite A však to nevadí, že neveríš kaddečomu 🙂 niekedy je lepšie spoľahnúť sa na dôkazy. 🙂
@vevesh ale ja nezijem v krajine v kt od 1945 nevedia uzmierit,nehnevaj sa ale casu na to mali dost,ale oni sa tam radsej idu povrazdit.Im uz nik nepomoze pokial sa nepozabijaju asi.
Z trochu iného súdka:
Z Bratislavy. 🙂
https://www.islamonline.sk/2021/05/teplo-vonave...
@lenkakravcova Ja by som si najskôr poriadne overila, čo napíšem. Nikde som nenašla článok s touto fotografiou, kde by sa písalo o vysťahovaní. Vieš uviesť zdroj?
Čo s tým mám spoločné HAMAS? Myslím, že veľa. Izraelské útoky na Gazu boli odpoveďou na rakety, ktoré vystrelil HAMAS na Izrael. Rakety HAMASu pritom zabili aj moslimov. https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/pr... Ale to je určite v poriadku. Stali sa z nich mučeníci islamu. Až nejaká raketa HAMASu dopadne na mešitu al-Aksá alebo iné sväté miesto islamu, tak za to určite budú zodpovední Židia.
@adrestia Hm, našla som to na FB. Nabudúce pozriem lepšie zdroje, aby som nepridala nejakú hlúposť.
Tu sa píše o vysťahovaní Palestíncov, ale fotky sú tam iné (z protestov proti vysťahovaniu):
https://www.aljazeera.com/news/2021/5/11/sheikh...
Určite nie je v poriadku žiadne útočenie - ani Hamasu, ani Izraelitov. Doplácajú na to len nevinní ľudia. Zase sa tu nehraj prosím na to, že moslimovia obraňujú nejaké útočenie - nie neobraňujem nič také, ǚšak aj pri tom útoku Hamasu, čo si tu dala vyššie zomrel mladý 16 ročný moslim. Príde mi ale smutné, že na to celé doplácajú deti. A to vysťahovanie ľudí tiež nie je normálne..
Tu môžeš vidieť reálny príklad:
@lenkakravcova Ani ja neobhajujem vysťahovanie, nech to robí ktokoľvek! A za vôbec najhnusnejšie považujem zneužívanie malých detí na politické ciele.
https://www.youtube.com/watch?v=FWhwLUw5stI@ktochytavzite ale to, kde a komu sa narodis, si nevyberas☝☝☝vies pracovat len s tym, co ti je dane zhora...
@ktochytavzite ja to s tym uzdravenym muzom vnimam tak, ze ak da Jezisovi clovek doveru, tak moze urobit zazrak a hoci aj uzdravit choreho, ktory si nevie pomoct sam. Ale narokovat sa to neda...
@lenkakravcova ak mas instagram, tu je nieco
https://www.instagram.com/baselhindeleh/guide/w...
@0silvia0 Ten uzdravený muž nedával dôveru v Ježiša, ale v Jediného Boha (bol to muslim).
@adrestia No to hej,, aj u nás také robili Kotlebovci (na jednom proteste). Je to hrozné.
@lenkakravcova tak v Boha, ale skrze Boha zazrak vykonal Jezis, ci?
@adrestia kto sa zastane vystahovavanych Palestincanov? Jedine Hamas v tom vyhanani chcel zabranit. Zacalstrelami na juh Izraela, a vratene bolo bombardovanie civilneho obyvatelstva - Palestincanov. Teraz Hamas uz pustil rakety aj na sever.
Trochu sa obavam, aby nakoniec Palestincania neskoncili ako Afganci. Tam podporovali domaci Taliban = spojenec, a nakoniec Taliban terorizuje vlastnych.
Zas Afganci nie su "rovnaky narod", su vlastne zoskupenia roznych mensim. Pricom Palestincania su "narod". Bez vlastneho uzemia.... Nemaju stat, nezmozu nic
A OSN a ostatne organizacie sa prizeraju... A kebynahpdou ti vyhosteni z domovov sa prestahovali napr. na uzemie Slovenska, uz by bol krik - migranti! nechceme islamizaciu! a pod. hladky :(
@ktochytavzite nevhodne zaironizujem - rieka Ganga.... A po ociste este vacsi pocet obeti Covidu :(
Jezis zvykol vraviet: nie ja, alet tvoja viera ta uzdravila.... Ale aj v minulosti, aj v sucasnosti su ludia s vynimocnymi vlastnostami
@eva8 presne to sa mi ratalo- hamas vyslal cez 200 striel, nikto zraneny ani zabity (a hamasu je naprosto jasne, ze ziadna takato raketka nepreleti izraelsku protivzdusnu obranu, cize to bolo len obrazne pichanie prstom nepriatela, aby sa skludnil...). A izrael odpalil 2 rakety zo zameranim na "ozbrojene zakladne" a hopsa hupsa zasiahol 2 zeny a 8 deti a 0 ozbrojencov hamasu, kedze ti na tych miestach ani neboli....😵😵😵😖😖😖 teraz je uz samozrejme je obeti viac na oboch stranach, i ked izrael "vedie" s o dost mensinovymi stratami...
@0silvia0 Ktorý myslíš zázrak? Ja som pridával link pár stránok vzad o mužovi, moslimov, ktorý sa uzdravil, lebo pol z vody zamzam v Mekke počas jeho púte. Ten muž mal rakovinu a vyzdravel. S prorokom Ježišom to nemalo nič spoločné. Asi nepíšeme k tom istom. 🙂

@lenkakravcova ja som to videla...pozri si doterajsie obete konfliktu od piatku a ze kto je nasilny🙄🙄🙄