icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

lenkakravcova
autor
26. máj 2022

@adrestia V článku na konci je rozpísané.

adrestia
26. máj 2022

@lenkakravcova Pokiaľ incest zakázaný, prečo je najviac príbuzenských sobášov v moslimských krajinách?

lenkakravcova
autor
26. máj 2022

@adrestia Aký incest myslíš? Sestra - brat, matka - syn, alebo myslíš manželstvo bratranec - sesternica? To posledné nie je považované za incest.

dahliaa
26. máj 2022

@adrestia Jak píše Lenka. Bratranec x sestřenice není incest. A to ani podle zákona ČR (zřejmě i SK), ani podle islámu. Jinak blíže příbuzenské sňatky (např. bratr × sestra, matka x syn, dědeček x vnučka) v muslimských krajinách nikde nebývají - To je zakázané, stejně jako v ČR/SK.

adrestia
Autor odpoveď zmazal
adrestia
27. máj 2022

@lenkakravcova Keď sa manželstvá bratrancov a sesterníc opakujú celé generácie, tak sa to nedá nazvať inak ako incest. V tom článku sa navyše niektoré záležitosti obchádzajú mlčaním.

lenkakravcova
autor
27. máj 2022

@adrestia Ja poznám osobne kresťanskú rodinu z mojej dediny, kde sa takto zosobášili. V kostole. Bez problémov sesternica a bratranec. A majú myslím 6 deti (ak nie viac už). Bieli (aby sa nepovedalo, že cigáni).
Potom ďalší par co taky poznám, tak ti nemajú deti ale tiež bratranec a sesternica, kresťania z ovca 10km od nás.
Aj na SR je to bežné po dedinách. Len neviem o tom, žeby sa robili nejaké štatistiky.

dahliaa
27. máj 2022

@adrestia Incest podle tebe? Nebo z jakých zdrojů čerpáš informace o tom, že sňatek bratranců x sestřenic (i opakující se v rodině za sebou) je incest?
Moje švagrová si také vzala svého bratrance, mají spolu 3 děti a ta nejstarší, která už chodí do školy je moc šikovná, výborně se učí a In Sha Allah brzy bude hafiz (jestli už není teď). 🙂 Nevidím problém v tom, proč by se bratranec se sestřenicí nemohli vzít. Ani naše České zákony v tom nevidi problém. 😉

eva8
27. máj 2022

@dahliaa čo je to hafiz?

dahliaa
27. máj 2022

@eva8 Hafiz je člověk, který umí celý Korán zpaměti.

eva8
27. máj 2022

@dahliaa vďaka 🙂 🌹 Marí sa mi, že už som sa raz pýtala a zabudla :(

adrestia
27. máj 2022

@dahliaa Keď sa celé generácie prenášajú gény v rámci jednej rodiny, tak ako to nazvať? Takýto ľudia sú prakticky súrodencami, hoci bratranci a sesternice. Alebo majú moslimovia inú genetickú výbavu ako neveriaci?

adrestia
27. máj 2022

@lenkakravcova Ja mám na dedine dosť príbuzných, ale nikdy som sa nestretla s takýmto prípadom. Mali svadbu na úrade alebo v kostole? Cirkvi totiž takéto sobáše neschvaľujú.

lasoli
27. máj 2022

@adrestia ja som sa stretka s takym pripadom u nas na dedine,brattanec a sesternica v kostole.Ale taketo manzelstva skor su hrozbou pre gen poskodene deti,ak nie deti tak dalsie generacie.Tiez nechaoem preco z takeho vyberu si orave v mosl krajinach vyberali prave tak blizkych pribuznych.

dahliaa
27. máj 2022

@adrestia Incest to není a jak píšu, jak zákon ČR, tak i šaría taková manželství povoluje. Kdyby na takovém manželství bylo něco špatného, tak by ho jistě zákony ČR a šaría nepovolily.

eva8
27. máj 2022

Ked sa kamarátka sa vydávala za priateľa, boli poslaní na genetické testy, aby sa zistilo, či nie sú príbuzní. Neviem ako je to ošetrené, keď sa chcú brat bratranci, sesternice.

Väčšinou sa konali také sobáše na zachovanie majetku, prípadne preto, aby bolo postarané o rodinu.

dahliaa
27. máj 2022

@eva8 Tam šlo jistě o shodu bratr × sestra.

lenkakravcova
autor
27. máj 2022

@adrestia Mali svadbu v kostole. Podľa cirkevného kánonického RKC práva je to možné na základe "Bratranec so sesternicou môžu platne uzavrieť manželstvo len na základe dišpenzu ordinára"

lenkakravcova
autor
27. máj 2022

Podľa mňa je v dnešnej dobe oveľa väčší problém pri deťoch zo skúmavky. Tam sa dokonca už aj stalo, že sa vzali súrodenci - zistilo sa to až neskôr keď sa nejakým spôsobom začali pokúšať zistiť svoj rodokmeň.

Toto sa môže do budúcnosti vyskytovať častejšie, pretože kvalitní "samci" daruu spermie pravidelne. 😂 Niektorým potom beha po svete aj 50 a viac potomkov a nik netuší ci si tieto deti k sebe nenájdu nejakým spôsobom cestu..

lasoli
27. máj 2022

@dahliaa nemusi byt len bratr a sestra aj bratranec a sesternicq je dost rizikove,najlepsie sa ale osporuca vziat si manzela z uplne ,ineho okresu,kvoli genofondu,

lasoli
27. máj 2022

@lenkakravcova lenze deti zo skumavky si predsa v Islame povolene.

lenkakravcova
autor
27. máj 2022

@lasoli Sú ale iba pri splnení podmienky, že otec a matka dieťaťa sú manželský pár, ktorý sa o dieťa snaží. Je zakázané darovať pohlavné bunky.

lasoli
27. máj 2022

@lenkakravcova
@lenkakravcova vcera 10:27 v sexualnom zivote .Je tam spomenuta pedofilia-jasne sa pise ze 9-12r nieje vhodny vek na manzelstvo.Nerozumiem tomu,zdielas to ale pritom obhajujes Mohameda ,ktory tento cin vykonal.
Cize len potvrdzujes ,ze Islam je plny protireceni.A este ako ste si ho tu obhajovali -tu dahlia a haley,a pritom v Korane je jasny zakaz.
@eva8 @adrestia

lasoli
27. máj 2022

@lenkakravcova ale darovane spermie ,s nimi sa len tak nekupci,je to prisne kontrolovane,neviem odkial naberas nazor,ze to nieje pod kontrolou.
Je zakazane darovat pohlavne bunky a ako to mas v Korane teda osetrene?Kde je o tom zmienka?

dahliaa
27. máj 2022

@lasoli Kdyby to bylo rizikové, tak je to zakázané.

lenkakravcova
autor
27. máj 2022

@lasoli A už zase.. Ty si ako obohrana platňa. Máš tam aj vysvetlenie v linku. Neviem či si tak prostá (nechcem byť vulgárne), alebo proste nechceš pochopiť, že 1.) sú na to rizne hadisy 2) sú to "len" hadisy a záväzné je to, čo sa píše o veku výdaja v Korane.

V Korane sa píše: a nezamlčujte pravdu a pritom viete. (Korán, 2:42)

Pri darovaní spermií sa zamlcuje otcovstvo, ktoré by bolo inak známe. Takže je to protichodné k danému veršu. Nie je správne tajiť pred dieťaťom jeho biologických rodičov.

lasoli
28. máj 2022

@lenkakravcova ale prosim Ta ty zasa pises to,co sa ti hodi,hadisy?Netvrdila si nedavno,ze ich uz sama neuznavas?Si smiesna.
cize zasa,v korane mas len o otcovstve,nie o bunkach,zasa len dohady,ale to je samozrejme ked v tej dobe nemohli ani len tusit o umelom, ale moze to znamenat viacej,nie oen co si ty vysvetlujes,ak je dovolene nasledovat medicinu,islam skumavky povolovat moze aj v pripade buniek ,ci spermii.Ale na tu dobu to nik samozrejme netusil,cize to ani v Korane spomenute nemoze byt!

A k tej pedofilii si sa samozrejme zasa nevyjadrila ako aj k vsetkemu,co ti je bud neprijemne alebo zamerne prehliadas

lasoli
28. máj 2022

@dahliaa mate pravdu ze to nieje zakazane,ale mylite sa ak tvrdite ze to nieje rizikove.Staci si len pozriet panovnikov v europe,cim trpeli ,tiez sa dost velka rodina takto rodinkovala,a nebude to ine ani inde na svete,

lenkakravcova
autor
28. máj 2022

@lasoli Však ti píšem..
A.) hádisy neuznávam, takže to, čo tvrdíš, si si podľa mňa vymyslela, alebo čerpáš zo zdrojov, ktoré nie sú historicky autentické.
B.) môžeš sa teda hádať o tom s ľuďmi, ktorí hádisom veria. Nie so mnou. Ja idem podľa Koránu a tam je vek svadby jasne stanovený.

Nie, nemôže, pretože nepovoľuje zatajovanie otcovstva (ani ničoho iného).