Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@lenkakravcova ty si citala co si dala zdielat?Ved to som citala z tvojho prispevku,tak si citaj co posielas,v tom clanku mas odstavec pedofilia,vers z Koranu(a ten je tiez dost jasne napisany, na to aby sa 9r deti nepovazovali za vyzrete) a pod versom uz opisane.Tak si citaj,co posielas.
A ked uz spominas ten vek stanoveny jasne v Korane,urcite mas k tomu aj odkaz.
@lenkakravcova no napis ten vers radsej,ved sama si v nedavnom prispevku pisala,ze v Korane je vek svadby jasne stanoveny,cakam.(snad to nebude 9r)
Zaujime si si pomylila a zdielas nieco,s cim niesi stotoznena?Precitaj si sama teda po sebe odstavec o pedofilii.
Smer modlitby: https://muslimovia.sk/o-islame/piliere-islamu/m...
Jedna z teórií rozostupenia Červeného mora bola rôzna hustota kvapaliny.
Toto je pravdepodobnejšie:
https://www.dotyk.cz/magazin/mojzis-exodus-more...
Mne ešte napadlo - žeby ten silný vietor spôsobili spoločnou myšlienkou? Samani v niektorých častiach sveta privolavali dážď svojimi ritualmi 🙂 Neprirovnavam Mojzisa k samanom, len naozaj si myslím, že kedysi ľudia používali silu spoločného vedomia, myšlienky, že s tým vedeli pracovať 🙂
@lenkakravcova čo je to gibla?
@eva8
qibla = smer, nasmerovanie
@lenkakravcova ďakujem 🙂
@lenkakravcova no nic,odpoved ziadna,dosli odpovede,v Korane totiz nieje jasne vek stanoveny ako si pisala ty,cize ako uz viackrat zasa si zavadzala.
Dokonca muslimovia nepovazuju ani vek 9r vhidny za vek na vstup do manzelstva,kedze taketo deti isto nebudu suce vediet hospodarit,co je zrejme aj z toho versu,prioajam link.
https://muslimovia.sk/o-islame/zakonodarstvo-is...
Cize je zrejme ze ani Vas prorok tak nekonal v sulade s Koranom ,a ty si sa toho skyrku dokonca zastavala.
Nerozumiem ale preco tento skutok Mohameda moslimoviq vratane teba ospravedlnujete a povazujete za spravny.
@lasoli Co znám já, tak Islám hranici pro vstup do manželství nijak nestanovuje. Dívka/chlapec by měli být fyzicky a psychicky zralí pro vstup do manželství a být schopni plnit své povinnosti. Prorok Muhammad s.a.w.s. nijak proti Islámu se sňatkem s Aishou nešel. Dříve byla jiná doba a v 9 letech byla Aisha jak fyzicky, tak i psychicky schopná manželského soužití s prorokem s.a.w.s.
Allahu alam
@haley7897 pretoze som nedostala odpoved,len same vykrucacky,lenka posle link (moslimskej stranky)kde pedofilia je zakazana,napise ze vek v Korane je stanoveny,tak cakam na ten vers(samozrejme neexistujuci) A preco to rozoberam?Pretoze na tejto,malej ukazke vidno ako je Koran nefunguje a to z jednoducheho principu,kazdy si vsetko v Islame vysvetluje tak,ako jemu vyhovuje,co nevyhovuje,bud neprizna alebo prekruti,potom sa zda ze je to akoze kniha spisana Alahom a nadcasova ale fajtom ostava,ze to tak nieje,pretoze samotni muslimovia maju na kazdu,neprijemnu vec bud rozdiekny nazor alebo sa nevyjadria ,popripade dvojzmyselne odpovedia atd,ako vlastne skoro vsetci veriaci ,nielen v Islame ale aj v inych nabozenstvach,len ostatni veriaci aspon nervrdia,ze jedine ich Kniha nebola nikdy nezmena a pod.
@lasoli hoc nerada, neostáva mi len sa opakovať. Niekoľko krát sme sa k tomu už viac krát vyjadrili a vôbec nie vágne ale ako to nazyvaš "vykrucackami". Minimálne ja som ti určite písala o kontexte a historickom pozadí prečo celosvetovo bolo kedysi bežné a prakticky nevyhnutné vstupovať do manželstva vo veľmi mladom veku. Islam na toto nemá monopol.
Fakt, že sa budeš tváriť a písať, že ti nikto neodpovedá ešte nemení skutočnosť, že sme sa niekoľkokrát k tvojim troll otázkam a komentárom trpezlivo a detailne venovali. Stačí diskusiu aj čítať, nie len klásť stále tie isté otázky dokola.
@lasoli Já ale nevidím, že by Lenka někde psala, že věk je v Koránu ,,zcela jasně - číslovkou" stanovený. V odkaze je napsáno to, co jsem psala i já. Je podstatné, aby byl ženich/nevěsta po fyzické a zároveň i psychické stránce připraven. To může být u každého člověka individuální. Někdo je dnes připraven v 15 letech, jiný až v 18 letech nebo později.
Toto je napsáno v odkaze, který Lenka sdílela:
Korán prirovnáva vek na uzavretie manželstva k zrelému a zdravému úsudku:
A skúšajte siroty (vo vašej opatere), kým nedosiahnu vek vhodný na sobáš; potom, ak zistíte, že sú zrelí a rozumní v úsudku, odovzdajte im ich majetok.. (Korán, 4:6)
@roja01 Ano, spoustě dívkám (i cjlapcům) tady v Evropě chybí zodpovědnost, zkušenosti, jelikož k tomu nejsou vedeny od mala. Jsou ale státy, kde je to jinak a ty holky jsou už v 15 letech připravené se vdát. Každý jsme jiný, proto se nedá jednotně určit věk, kdy je člověk k manželskému životu připraven. Naopak je dobře, když do manželství vstupují mladí lidé než aby konali ,,zina" a žili nemanželským životem bez jakýchkoliv zábran. Allahu alam
@haley7897 lenze to vysvetlenie,je skor vysvetlenie,alebo ospravedlnenie pre Vas.
Doteraz ste nic neobjasnili,alebo perofiliu neobhajili.
A preco som to vytiahla?Pretoze Lenka nieco zdiela a potom na otazky bud napise loz alebo nereaguje,ak teda je s tym stotoznena,ze mal Mohamed za manzelku dieta,nemala by predsa zdielat odkazy o pedofilii na moslimskej stranke,dokinca moslimskej,a vymysliet si ze v Korane je vek nevesty jasne stanoveny-kde?
Proroci sa prisposobovali prostrediu a vyske vyspelosti civilizacie do ktorej sa narodili. Z toho dovodu ja neodsudzujem proroka Mohameda za to ake stare mal manzelky. Ja pevne verim, ze sa k nim choval s uctou. Len dnes pre nas je to nemyslitelne a preto, ze civilizacia vo svojom vyvoji pokrocila, tak uz aj bezny clovek dozrel k tomu, ze ludia pre sobas su v detskom veku nezreli.
@roja01 Ano. V době, kdy žil Prorok Muhammad s.a.w.s. byli dívky i chlapci vyspělejší mnohem dříve než dnes. Proto, jak píšu, je důležité to, aby dívka/chlapec byli fyzicky a zároveň i psychicky zralí. Pokud dívka v 9 letech není, tak pro ni uzavřít manželství není vhodné. O tom tu celou dobu píšu.
@lasoli
@dahliaa už som počula aj o tom, že aj keď si Mohamed vzal Ajsu za ženu, tak s nou nemal nič až do neviem kedy... Boli len zosobaseni..
Ale môj názor je, že poburovat sa nad niečím, čo si nevidel len čítal a nemáš dôkazy len domnienky a bola iná doba ako teraz a slovo pedofilia v tej ich dobe ani neexistovalo, tak je podľa mňa zbytočne burenie vášní
Inak mam v dnešnej dobe pedofila, na svk pod nosom, suseda, čiže ja som rázne proti tomu..
Ale neusudzujem sa púšťať do ohovárania alebo odsudzovania niečoho spred viac ako 1000rokov
@lasoli hovoriť s tebou je absolútna strata času. Bud nevieš čítať text s porozumením, alebo si troll. Pravdepodobne oboje. Dôvody a historicke pozadie pre sobáše v nízkom veku celosvetovo som ti tu vysvetľovala a som si istá, že sa k tomu vyjadrovali aj dievčatá. Debatu s tebou končím, odpovede na svoje otázky nájdeš v debate, prejdi si ju znova.

Téma: Polygamia a monogamia - čo je v islame preferované? https://muslimovia.sk/o-islame/zakonodarstvo-is...