icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

lasoli
1. jún 2022

@haley7897 to su vyhovorky maximalne,ziaden dovod alebo ospravedlnenie ani z historickeho hladiska pre detske nevesty neexistuje,mozes sa inspirovat napriklad Jezisom,.Deti vzdy boli detmi,neznamena ked dieta dostane kramy ,je vhodna a hlavne vyzreta osoba na sobas.
Ale mne je jasne,ze tuto neprijemnost v tvojom nabozenstve si takto historicky chces ospravedlnit,mozes sebe ale nie inym,hlavne takym ,ktori maju odpor k pedofilii.

A ja som s tebou debatu neviedla,ty si ma oslovila,jednoducho nevies akceptovat nazor inych.Nie kazdemu sa moze zdat islamske nabozenatvo krasne a dokonale-ma tolko chyb ktore nie kazdy by chcel prehliadat ako naprikald ty.

habibim
1. jún 2022

@haley7897 prešla k útoku 😉

@lasoli prečo si myslíš, že hľadá ospravedlnenie pre svoje náboženstvo? Ved to je holý fakt... Ale pochopím, ak si žila v tej dobe, a preinkarnovala si sa, tak máš potrebu teraz za všetko útočiť na moslimky, lebo nemôžeš pochopiť ich vieru

lasoli
1. jún 2022

@habibim pozri si v slovniku vyznam slova diskusia.

Ano holy fakt je ze Mohamed mal dost znacne vysoke libido,to sa odraza poctom zien 12a jednej nezletilej,zaujimave je ale ze neskor sa pocet manzeliek znizil "len na 4. Mas ozaj pravdu to je fakt.

Inak ked teda ty neutocis ale diskutujes,vies mi vysvetlit alebo sa vies opytat tvojich znamych,preco sa pocet manzeliek po Mohamedovi tak rapidne znizil?

habibim
1. jún 2022

@lasoli ved diskutujem...sa ta pýtam prečo si myslíš, že hľadá ospravedlnenie pre svoje náboženstvo... Neodpovedala si, ale hneď ideš útočiť na iné... Z môjho pohľadu ty nediskutujes, lebo neodovedas na to, na čo sa ta pytaju

haley7897
1. jún 2022

@habibim nie, nie, haley sa odhlásila z debaty, lebo vie ako by taky útok vyzeral 😆
A ja neviem co je také zložité pochopiť na tom, že ak bol v nejakej dobe priemerný vek ktorého sa ľudia dozivali povedzme 35 rokov, tak ženy museli začať rodiť hneď ako boli fyzicky schopné, + berme do úvahy ze polovica detí im pomrela bud v dôsledku chorôb alebo vojen. Však by sa nezachoval žiadny rod. A toto bolo všade, žiadna Islam špecialita. Fakt nemožno súdiť ich dobu na základe dnešných štandardov, to by nebolo fér...

lenkakravcova
autor
1. jún 2022

Téma: dobrovoľná almužná, sadaqa:
https://muslimovia.sk/o-islame/piliere-islamu/z...

habibim
1. jún 2022

@haley7897 presne.. Ale môžeš ty niekomu točiť dookola to isté, keď ma svoj svet a nechce chapat🤷‍♀️

lasoli
1. jún 2022

@habibim ale ved diskutuj,vies mi vysvetlit preco sa pocet manzeliek po prorokovi znizil ken na tych 4?
Nikdy nebudem tolerovat to,ze mal 9r dieta ,i ked si to ospravedlnujete dobovo,on bol predsa prorok ,nie bezny clovek,preco si nebral priklad napr od Jezisa,budhu atd?

habibim
1. jún 2022

@lenkakravcova tu by som sa zastavila nad významom slová sadaqa - v Bosne sadaqa znamená, dáš keď môžeš, keď chceš pomôcť chudobným, tym co nemajú....napr.ides do obchodu, vydis prosiaceho, dáš mince, keď chceš.. A vitre sa dávajú na koniec mesiaca posta a toto musí dať každý moslim... Čiže v tomto článku je napísané, že - je to povinnosť...v Bosne slovo sadaqa neznamená, že musí, že je povinnosť.. Len chcem poukázať na to, že preklady sa všade berú inak, a niekedy vedia zmiasť diskutujúcich ľudí...

haley7897
1. jún 2022

@habibim úprimne, nemám problém vysvetliť, rozobrať tému, dokonca nesúhlasiť, to všetko je v poriadku, ale popravde ma uráža ak si dám námahu pridať podrobnú odpoveď a vysvetliť a rozobrať problematiku z niekoľkých strán a niekto len arogantne ignoruje argumenty a ide stále dokola to isté a predstiera, že mu nebolo odpovedané. Všetky ktoré tu prispievame sme k téme pridali niekoľko do podrobna rozvinutých odpovedí, a nikam to nevedie, stále len urážky. Odmietam kŕmiť trola.

habibim
1. jún 2022

@haley7897 amen😉

lasoli
1. jún 2022

@habibim preco hladaju moslimku ospravedlnenie?No pretoze toto nema s moralkou nic spolocne a vo viere taketo ciny nemaju podla mna miesto,skratka Boh si asi tazko povola proroka ktory nielenze mal vela zien ,ale sa znizil k takemu cinu ako je detska nevesta.A ak je v tom nabozenstve sa pise boh mudry ,vsevediaci predsa musel vediet ze omnobo neskor tento cin bude odsudzovany.A co uz ine ostava moslimom ako si to ospravedlnovat dobovo.,lepsie ospravedlnit za zamienkou historie ako prijat fakt ze ich prorok nebol cnostny muz.Ale nastastie v historii su aj ini muzi kt mohli byt aj v dnesnej dobe prikladom-Jezis,Budha.a ktovie este kto.

habibim
1. jún 2022

@lasoli preto ze bol prorok, jemu to bolo dovolené a nám obyčajným ľuďom ne prislúcha ani jedného z prorokov vypocuvat prečo prečo prečo... A taktiež, ako píšeš, Boh je vsevediaci a vie dopredu co bude, takisto ako aj vie, že nám tu do diskusie pošle teba a bude skúšať našu trpezlivosť diskutovať s tebou na úrovni normálnej... Lebo vie, že všetky sme tu aby sme ti vysvetlili tvoje otazky, na čo najlepší a najpochopitelnejsi spôsob.. A určite vie aj to, že asi ty ťažko pochopíš.. Nič iné nám nezostáva, len sa s tým zmierit

lasoli
1. jún 2022

@habibim a to si si kedy stila nastudovat?Tipijem ze nemas ani ponatia o tom ako vlastne o vela veciach,mozno kebyze zacnes citat Koran tak aj ty zmenis nazor,akurat sa ti cudujem ze deti vychovavas c moslimskej viere a sama si Koran necitala.
Ty diskusii so mnou nevedies,ty len atakujes cloveka ked nesuhlasi s nazorom vatsiny,jedina diskutujuca je dahlia,ta aspon to neprijemne v islame nezamlci ale prijima ako fakt,nesnazi sa to bagatelizovat.

Takze prosim Ta neoz

habibim
1. jún 2022

@lasoli kde si došla na to, že niečo zamlcam? Ja sa ti čudujem, že ty sa mne čudujes a ta pohorsuje, že ako ja vychovávam svoje deti... Ja od začiatku tejto diskusie vediem svoje príspevky v misii "zij a nechaj žiť".. Jediná útočiaca si tu ty.. Keby si aspoň trochu vedela akceptovať, že nemôže byť vo svete tak ako len ty chceš, a len ty považuješ za správne, inak by si aj písala... Nikde nezamlcam, že sú v islame veci, ktoré obyčajný kresťan alebo ateista nikdy nepochopí, lebo ako si písala, neidu veci s morálkou... Jediný rozdiel medzi mnou a tebou je, že ja viem aj islam prijať taky nedokonalý alebo dokonalý ako aj kresťanstvo... Vsade v každej viere máš za aj proti a mne neprislúcha kritizovať (ak som aj kritizovala kresťanov, tak na margo tvojich príspevkov, aby si videla, že ani kresťania nie sú neviniatka a aj v kresťanstve je aj za aj proti morálke)

habibim
1. jún 2022

@lasoli nepotrebujem mat poňatia o "pedofolii" a "nariadení bitia žien" v islame... Žijem tu a teraz medzi ľuďmi, ktorí vôbec nie sú ako si ty predstavujes, ze moslim musí podľa teba byt.. A to mi stačí na šťastný život

lasoli
1. jún 2022

@habibim ale ja ti uz asi 5x pisem ze ja s tebou nepisem o zivote v Bosne ani v ziadnej,inej moslimskej krajine.Ja sa pytam na Koran,konkretne.
A vidis to,spomeniem Aisu a sa tu pustate ako osy do mna,vies ako sa hovori bolave miesto picha.

A kebyze citas vsetko aj to co Lebka zdiela,tak to bolo nadvazujuce.Pritom stale cakam od Lenky ako sama pisala,vers v korane kde je vek nevesty jasne definivany.Kebyze taky bol,napise ho,ale neexistije preto radsej nepise.Chapes?To co sa jej nehodi bud prekruti alebo uz o tom nepise.Ale na ine nabozenstva rada pise kritiku.ale ty to aj tak nepochopis kedze nadrzivas prevazne Islamu a necitas vsetko,ale vytrhavas z kontrxtu.

lasoli
1. jún 2022

@lasoli a to nieje vec tolerancie ale vec nazoru,repspektovat Islam mozem ale nikdy nebudem suhlasit s niektorymi vecami alebo sa s ty storoznovat,chapes a nevidim nic zle na tom ked to tu rozoberam alebo kritizujem,ved nakoniec tebe sa zda ok ze zena je podriadena muzovi?A teraz prosim ta nespominak zivot v Bosne ale skus posat v ramci Islamu alebo jeho filozofie.

habibim
1. jún 2022

@lasoli nenadrziavam ani islamu a ani inému náboženstvu aj keď som sama kresťanka.. To je po prvé, aby som sa tu už nemusela na to opakovať, jak pokazený gramofón.. Ďalej, Koran je rovnaký tak ako aj v Bosne tak aj v arabských zemiach, kniha je len jedna a všade ta istá, a to, že si ju ľudia vysvetľujú rôzne, nema s náboženstvom nič spoločné, mam za to, že sú to kultúrne rozdiely a iné priority vo výchove rodičov detí, tej ktorej krajiny.. A za ďalšie mňa vôbec neboli to, že tu ideš pichať aby pichnute miesto bolelo.. Mna udivuje, že všetky ženy ti tu dookola už vysvetlili svoj postoj k daným veciam a ty furt a furt sa vrátiš na staré a začneš sa do hrude bit, ze len ty máš pravdu a ako to ty odsudzujes a Bože môj, také hrozné náboženstvo a ťa to pohorsuje... Tak sa nevyjadruj.. Ženy si chránia a bránia svoje, lebo v to veria a ty to nemôžeš pochopiť... Ani jednu nezatvoria do basy za to, že si myslia, že prorok Mohamed bol aj tak ako vzor, aj keď to ty považuješ za niečo hrozné (podotýkam, v tej dobe) kebyže žil teraz, nech sa páči, rob aj osvetu, a zábran takému zmyslaniu

lenkakravcova
autor
1. jún 2022

@habibim Sadaka nie je povinnosť. Sadaka je dobrovoľná almužná. V článku je to aj rozpísané - slovo "povinnosť" sa vzťahuje na prerozdelenie sadáky. Nie na to, že má byť darovaná. Je darovávaná dobrovoľne (môže, nemusí byť). 🙂 Žeby sa to nemiešalo 🙂
Povinný je iba zakát.

habibim
1. jún 2022

@lenkakravcova toto sa mi páči tu, nejako viac vedia byť jedni k druhým brizni a nemusia to ani mat prikázané... Na Slovensku to vidím len v rodine mojej sestry alebo v úzkej rodine... Už medzi kolegami alebo známymi to nevidím, aby takto niekto pomáhal a nemusel.. To kde ako je k tomu vedený.. Nám vždy otec vravel, že máme dosť na to, aby sme dopriali aj druhému... Veľa x som ho videla, ako ide na druhú stranu cesty, keď videl jedného bezdomovca (už zomrel, my ako deti sme sa ho báli), a ho zastavil s tým, že nech ho počká, a vždy keď ho videl, doniesol mu urobený sendvič, aj malinovku (vtedy tie v skle malé trojdecove)
Potom som aj ja takto robila, vždy aj s kolegyňou keď sme videli bezdomovcov v parku, blízko lidla pri astorke, vždy sme im kúpili chlieb, nejaký jogurt salamu, a odniesli sme im (s tým, že nech neidu blízko k lidlu, ľudia sa pohorsuju).. Ale peniaze som prestala dávať od kedy som dala jednému bezdomovcov hotovú kúpenú bagetu a vyhodil ju cez most, pri Palackeho, čakal peniaze na chlast.. A toto nepodporujem

habibim
1. jún 2022

@lenkakravcova zakat, je asi to, comu tu hovoria vitre

lenkakravcova
autor
1. jún 2022

@lasoli Žena je mužovi podriadená aj v kresťanstve. Kritizuješ rovnako aj to?

1Tim 2,11
Žena nech prijíma poučenie v tichosti so všetkou podriadenosťou.

1Kor 14,34
ženy nech v cirkevnom zhromaždení mlčia. Nedovoľuje sa im hovoriť, ale nech sú podriadené, ako to hovorí aj Zákon.

Ef 5,24
Ako je Cirkev podriadená Kristovi, tak vo všetkom aj ženy mužom.

Kol 3,18
Ženy, podriaďujte sa svojim mužom, ako sa sluší v Pánovi.

1Pt 3,1
Podobne, ženy, buďte podriadené svojim mužom

Choď robiť "križiackú" výpravu voči kresťanom a ich podriadenosti ženy v Biblii. Tých máš určite okolo seba ajajaaaj 🙂 môžeš im vysvetľovať, prečo je to nesprávne a ako to tam majú zle popísané. Potom napíš ako to dopadlo.

habibim
1. jún 2022

@lenkakravcova dávala si aj ty nejakú sa dáku na konci ramazan? Niekomu kto to potreboval? Robia to moslimovia na svk?

lasoli
1. jún 2022

@lenkakravcova samozrejme ze som kriticka;)ale stale tam chyba ceresnicka na torte-bite ju!;)
A uz si nasla ten vers co sa tyka veku manzeliek v islame?;)
Ani tebe troska kritiky voci Islamu neuskodi🥴

lenkakravcova
autor
1. jún 2022

@habibim Sunniti na SR dávajú na konci ramadánu Zakát al Fitr.
Muslimovia , ktorí idú len podľa Koránu dávajú kedykoľvek čokoľvek (nemáme určený zakát v %, ani jeho čas dávania, rovnako tak sadaqu).
Ja už ani neviem kedy čo kde dám, nejako to nesledujem. Ale ešte mám rest z neodpostených dní ramadánu - musím porozmýšľať komu v núdzi to zaplatím.

habibim
1. jún 2022

@lenkakravcova pokiaľ viem, nemusíš ani platiť, ak máš neidpostene... Odpostis ich v iné dni, nie?

habibim
1. jún 2022

@lenkakravcova zakat al fitr to sú tie vitre, ako ich tu volaju

dahliaa
1. jún 2022

@lenkakravcova ,,Muslimovia , ktorí idú len podľa Koránu dávajú kedykoľvek čokoľvek (nemáme určený zakát v %, ani jeho čas dávania, rovnako tak sadaqu)."

Sadaqa je ale právě to, kdy člověk dává kedykoľvek čokoľvek. To dávají běžně i Sunnité.

lenkakravcova
autor
1. jún 2022

@dahliaa Oprava, máš pravdu. Sadaqa nie je určená časovo ani v sunnitskom islame.
Vďaka za korekciu.

@habibim Áno, môžem nahradiť, ale teraz už nebudem 🙂 nemôžem pár mesiacov zase..

Určitý počet dní je to. Kto by z vás bol chorý alebo na cestách, ten nech vynechané dni nahradí inými dňami. A pre tých, ktorí ho ťažko znášajú, je vykúpením jedlo pre biedneho. A kto by dobrovoľne dobro vykonal, koná dobro pre seba. A postiť sa je lepšie pre vás, keby ste to len vedeli. (Korán, 2:184)

Takže podľa toho si to potrebujem doplatiť.