icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

habibim
1. jún 2022

@lenkakravcova co znamená, že "nemôžeš par mesiacov, zase"? 😉😉😉

lenkakravcova
autor
1. jún 2022

@habibim Ešte som nebola u lekárky, ale mala som dve čiarky na teste. 🙂

habibim
1. jún 2022

@lenkakravcova blahoželám 😍 nech len bude všetko v poriadku, s Bozou pomocou.. Koľko má najmenšie?

lenkakravcova
autor
1. jún 2022

@habibim Kamilka bude mať o 3mes. 2r. 🙂

habibim
1. jún 2022

@lenkakravcova to už? Panabeka ako rýchlo ide ten čas.. Ja som zistila, že som s tretím tehu, keď mal druhý 15mesiacov 😉

lenkakravcova
autor
1. jún 2022

@habibim no, beží to beží. Akoby nič a zase sme o dva roky staršie. Martin už bude mať 5 rokov o chvíľku. 🙂
Som sa minule zamýšľala, že dokelu, už mi to pomaly "ťahá" na 30tku, pritom sa mi zdá ako keby som len nedávno doštudovala.. Staneme no. 😀

habibim
1. jún 2022

@lenkakravcova tebe na 30tku mne na 40🤣

lenkakravcova
autor
9. jún 2022

Embryonálny vývin v Koráne 🙂
https://muslimovia.sk/o-islame/stvorenie-sveta-...

lenkakravcova
autor
10. jún 2022

Videli ste? :( :(

To, čo sa udialo na poslednom Pride pochode v Taliansku je priam neúnosné. Otvorený výsmech z panny Márie v kresťanskom štáte, centre katolicizmu. Pochodujúci niesol na chrbte sochu panny Márie s obnaženými prsiami, oblečenú v podväzkoch.
A nikto z tým nič neurobí. Politici a katolíci vyjadrili zdesenie a vyzvali na rešpekt, tým to končí..
Ako by podobný incident dopadol v Mekke alebo nejakej väčšinovo muslimskej krajine?
Link na článok: https://www.ansa.it/english/news/2022/06/06/top...

dahliaa
10. jún 2022

@lenkakravcova Divím se, že s tím křesťané ve svém státě něco neudělají a nechají si takové hanobení líbit.
Nedávno jsem narazila na jeden klip k písničce od ruského populárního zpěváka. Podobné zesměšňování (

https://www.youtube.com/watch?v=ED60iIPY3rI

). Přesně jak píšeš, jak by to asi dopadlo, kdyby někdo něco podobného udělal v SA nebo jinde v muslimském státě, v mešitě... Myslím, že by si měli křesťané své náboženství také trochu bránit.

lenkakravcova
autor
10. jún 2022
eva8
11. jún 2022

@lenkakravcova
@dahliaa
Ako by to dopadlo v Mekke, alebo nejakej väčšinovej moslimskej krajine? Kamenovanim, alebo druhým "Charlie Hebdo"?
Ľuďom dal p. Boh slobodnú vôľu.
"Politici a katolíci vyjadrili zdesenie a vyzvali na rešpekt"

lasoli
11. jún 2022

@lenkakravcova dopdlo by to podobne ako v redakcii Charlie Hebdo,mozes si sama urobit nazor,kto lepsie reagoval.

lenkakravcova
autor
11. jún 2022

@eva8 Ako to zase co píšeš je druhý extrém.
Myslím ze ani jedno z tých riešení nie je správne.
Lebo v pri tom kameňov ani, tam berú ľudia spravodlivosť do vlastných rúk, bez súdneho procesu, bez možnosti obhajoby.. Co je nesprávne.
V tom druhom prípade ta výzva nemá efekt. Ten príspevok som zdieľala aj na fb svojom a jeden ateista, čo ho mam v priateľoch hneď tam pridal vyšketeného smajlíka. Proste na nich to nezaberá.

Podľa mňa by bolo najrozumensie, keby ľudia postupovali s rozumom a spravodlivo. Keby daného jedinca obžalovali, dali na súd za hanobenie náboženského vyznania a keby dostal trest taky, žeby musel aspoň čiastočne napraviť škodu - ci už prispieť finančné poškodenej náboženskej obci, alebo si tam odpracovať nejaké tie verejnoprospešné práce.
@lasoli

lenkakravcova
autor
12. jún 2022

@eva8
Toto je asi pre teba 🙂

"Meno" Milostivý, Milosrdný (Ar-Rahmani, Ar-Rahim) sa nachádza okrem jednej kapitoly, v každej jednej kapitole Koránu (čiže viac než 100x).
Oproti tomu sa "meno": Sudca, Zúčtovateľ v Korane vyskytuje celkovo iba 3x.
No i tak sa nám veriacim častokrát darí viac hovoriť o Bohu ako o Sudcovi, ako o Milostivom 🙂
Asi si na to musíme (i ja konkrétne) dávať pozor.

eva8
12. jún 2022

@lenkakravcova ano, poukazovala som na to, keď sa zdôrazňovala spravodlivosť, sušenie, trest... Písala som vtedy o odpúšťanie

eva8
13. jún 2022

@lenkakravcova ja by som sa opýtala, prečo to robili a požadovala ospravedlnenie sa veriacim. Hlavne,nech si uvedomia že trošku úcty nezaskodi

lenkakravcova
autor
13. jún 2022

@eva8 Vraj že to hrajú na "anonym" (preto mal zakrytú tú tvár), aby ho nikto ako konkrétneho človeka nevedel konfrontovať. :/
Oni to robia náročky. To muselo byť plánované vopred s tým úmyslom výsmechu.

lasoli
14. jún 2022

@lenkakravcova preco extrem?Kolkokrat bol zosmiesneny Mohamed,v minulosti sa tonuz stalo alebo prvy,taky pocin sa stal v spominanej redakcii?Podla mna kebyze sa to stane opat,opat s anajde hrstka takych a moze sa cin opakovat.Otazne ale je ci v Korane je na to aj osprveslnenie,ci nejaki naboznejsi moslimovia si to takto vedia vysvetlit.
@eva8 viesco ,nieje to cin pekny alw ked si vezmeme ,ze kolko horsich cinov vykonavala za starocia Cirkev vedime,ci nevedime ,vojny,znasilnovania kradnutie a deje sa to stale tak toto je len ceresnicka na torte.Skor by sa mali ludia v cirkvi zameriavat na to aby ocistili pripady pedofilie a netutlali to,jednotlivych knazov poslali za mreze,vysporiadali si mozno aj majetky ako sa pohorsovat nad tymto komercnym pripadom.

eva8
14. jún 2022

@lasoli však práve, nevieme, čo viedlo k znevazeniu panny Márie. Ale i tak som za účtu. Ľudia dokážu najväčšie zverstvá. Aj cirkev je zložená z ľudí. Mňa skôr zarazila reakcia, že ako by sa na to reagovalo v mosl. krajine..

lenkakravcova
autor
14. jún 2022

@eva8 Tá reakcia nebola výzou k násiliu, ale výzvou k obrane svojej viery. Neviem prečo to hneď chápeš tak surovo. Mne toto ani nenapadlo..

lenkakravcova
autor
14. jún 2022
eva8
14. jún 2022

@lenkakravcova čiže žiadna obriezka? Židom bola prikázania obriezka, potom bola zrušená? Nehľadala som u kresťanov, prečo sa obriezka nevykonava

eva8
14. jún 2022

@lenkakravcova som za úctu (bol to autokorekt), nie zúčtovanie.
To zverstvá som myslela všeobecné, ako reakciu na pedofíliu v cirkvi

lasoli
14. jún 2022

@eva8 @lenkakravcova mne to pride skor zvlastne,ze to spominas v suvislosti s tou neuctvou,ked sama v tejto diskusii si bola nazoru,ze zjavenia sv marie su skor od diabla,podla mna aj ty si reagovala neuctivo tym vyjadrenim,nielen ti,ktori si zo sochy urobili posmech.
A potom dodas ako by na take nieco reagovali moslimovia,cakala si azda ze reakcia bude ina,ako taka ze moslimovia by raznejsie a mozno aj surovejsie reagovali?

lasoli
14. jún 2022

@lenkakravcova a ty veris ze existuje satan?to k tej obriezke.

eva8
14. jún 2022

@lasoli k zjaveniam som sa nevyjadrovala, že sú od diabla, jedine, čo spomínam je, že prídu falošní proroci, liečitelia, ktori budú liečiť v mojom mene.

Celkovo súčasne zjavenia a duchov a paranormálne javy si pre seba vysvetľujem akýmsi princípom hologramu. Tá udalosť sa stala, stopa sa zachovala a pri vhodnom "osvetlení" vhodnou voľbou dĺžkou sa to "zjaví" 🙂 Ale to opäť odbocujem

lasoli
14. jún 2022

@eva8 myslela som Lenku,ona sa k tomu vyjadrila ,ze zjavenia panny marie su id diabla,preto mi neprislo od nej uprimne ked vytiahla tento clanok s otazkou,ako by reagovali moslimovia.Asi cakala ze moslimovia sa zachovaju ferovejsie alebo nie tak laxne ako spominani krestania.

Ja si zlo nepredstvujem ze je to od diabla,ale skor clovek ktory je chladny,emocne vyhoreny,ma poskodeny mozog,je uplne neemoaticky,nevie sa vcitit to pocitov druheho+plus pridavna porucha funkcue mozgu vytvoria cloveka ktory zabije a vinu si vibec neuvedomuje,velakrat takito ludia trpia dus poruchami a castokrat mali poranenia hlavy v detstve a potom vznika zlo,nie pricinenim nejake zleho ducha,alebo gina a uz vobec nie ze takyto ginovia dokonca sa vedia prevtelit do psa,to je skor tak rozoravka ore dieta.

eva8
14. jún 2022

@lasoli z druhej strany, ľudí veľmi mení aj spoločnosť, bohatstvo v nich vyvoláva nadradenosť, vzniká u nich chlad, pohŕdajú tými, na ktorých zarábajú... Proste majú svoj svet zameraný na ochranu svojho bohatstva a ostatni sú len odpad, lebo nechcú nič okrem ich dokonalého života, na ktorom sa podieľajú ľudia, ktorí ich obskakuju... :( Dnes som nabrusena

lenkakravcova
autor
30. júl 2022

Pridávam tému TAKFÍRU (Vyhlasovanie, že muslim nie je muslim)

My ako muslimovia, vzhľadom na naše rozličné názory na rôzne témy, si máme právo myslieť o niekom inom, že dotyčný muslim na ceste islamu zablúdil, ak na to máme priame a jasne argumenty (nášho smeru, keďže islam je široký a rôznorodý).

Vždy však daný dotyčný muslim ostáva našim bratom alebo sestrou v islame! Vždy je Muslimom.

Muslim môže zablúdiť, veď každý robíme chyby, denne. Učíme sa celý život, častokrát na vlastných chybách. Nikto z nás nemá právo o inom muslimovi vyhlasovať, že nie je Muslim. Na to nám Boh nikdy nikde nedal žiadne právo. Toto je len a len na posúdení Allaha.

Ak niekto vyhlasuje o inom muslimovi, že nie je Muslim, koná hriech nazývaný takfir. Takfir je vyčlenovanie iného muslima (alebo skupiny muslimov) z islamu, častokrát z dôvodu, aby mohol byť daný Muslim perzekuovaný (či už fyzicky alebo vylúčený inak zo spoločnosti). Takfirovanie je jedným z hlavným znakov príslušnosti k ISis, Muslimskému bratstvu a iným extrémistickým zoskupeniam. Treba si na to dať riadny ale riadny pozor, aby sme nechtiac nespadli (možno pod vplyvom iných) do tejto skupiny tých, ktorí nad inými neváhajú vyniesť takfir, ako keby oni boli samotným Allahom. Od tohto konania je už len malý krôčik k priamemu extrémizmu.

Ja som taktiež túto chybu v minulosti robila, až časom si človek uvedomí, že posudzovať vieru iného jeho vylučovaním z komunity, nie je správne. Môžeme sa vzájomne snažiť poradiť si, poukázať na to, kto v čo veríme, no nakoniec má byť výber na samotnom človeku - bez donútenia, bez manipulácie, s racionálnymi argumentami.