icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

lenkakravcova
autor
30. júl 2022

Teḿa: Miernosť (umiernenosť), hnev a odpustenie:
https://muslimovia.sk/o-islame/cnosti-a-ich-opa...

lenkakravcova
autor
4. aug 2022

Pridávam ešte nejaké témy, ktoré sú spracované ale zabudla som ich tu pridať. Ak to niekoho zaujíma, môže si prečítať. 🙂
Téma: Prečo si Boh v Korán vyká?
https://muslimovia.sk/o-islame/teologia-islamu/...

lenkakravcova
autor
4. aug 2022
lenkakravcova
autor
4. aug 2022

Deti a ich vzdelávanie a výchova: https://muslimovia.sk/o-islame/zakonodarstvo-is...

lenkakravcova
autor
4. aug 2022

@eva8 toto možno bude zaujímať teba 🙂

Anjeli a zinni v Koráne:
https://muslimovia.sk/o-islame/zmysel-zivota-a-...

lenkakravcova
autor
4. aug 2022
eva8
4. aug 2022

@lenkakravcova ďakujem, pozriem 🙂 🌹 O vzdelávaní som prečítala. Pekné, páči sa mi. Vadí mi len, že na konci sa spomína majetok a deti v jednej rovine

eva8
5. aug 2022

@lenkakravcova nevedela som, že anjeli majú 2 a viac párov krídel. Prečo nemôžu mať ženské mená?
Pekne spracované, dakujem

lenkakravcova
autor
5. aug 2022

@eva8
Áno ja som to na začiatku nevedela. 🙂 lebo všade ľudia zvyknú kresliť anjelov s dvoma krídlami. Ale keď sa nad tým človek zamysli, tak lepšia aerodynamika pri tvare tela podobnom človeku pre vyvažovanie je asi pri 2 pároch alebo 3 pároch krídel. 😀

Skúšala som to pozrieť aj v SZ, či tam nie sú nejaké zmienky, a našla som zmienku, že serafi (druh anjelov) má 6 krídel (3 páry):
Iz 6,2
Nad ním stáli serafi. Každý mal po šesť krídel: dvoma si zakrývali tvár, dvoma si zakrývali nohy a dvoma lietali.

Čo sa týka mien, to som predtým tiež nevedela ale keď som sa nad tým zamýšľala, tak vlastne asi len také nejaké ezo smery majú anjelov vykresľovanych ako ženy. Judaizmus, kresťanstvo, islam ich majú vždy menovaných mužským menami. Prečo? Netuším.

adrestia
5. aug 2022

@lenkakravcova V predislamskej Arábii boli uctievané ženskí anjeli al-Lát, al-Uzzá a Manát. Chybne sú označované ako bohyne, ale v Koráne sa výslovne uvádza, že sú to anjeli. Súra 53:27 "A vskutku ti, kdož nevěří v život budoucí, anděly ženskými jmény nazývají, "

lenkakravcova
autor
5. aug 2022

@adrestia Môže byť. Niekde som čítala, že ľudia niektorých pohanských indiánskych tradícií, považovali zjavenia anjelov za bohyne a bohov a uctievali ich.

Inde som ešte čítala takú teóriu, že anjeli by mali byť menovaní mužskými menami, z dôvodu toho, že sami sa takto menuju a to z toho dôvodu, že nie sú schopní porodiť potomka ako žena.

Zaujímavé je tiež, že ako sa v Biblii sa píše, že anjelom sa páčili ľudské ženy a niektorí s nimi mali deti 🙂 je to trochu vtipné, veľmi podobné tým pohanskym tradíciám o polobohoch, ale tak uvádza sa to tam:
Gn 6,4
V tom čase i neskôr, keď sa Boží synovia stýkali s ľudskými dcérami a tie im rodili, vznikali na zemi obri, tí slávni muži dávnych čias.

eva8
5. aug 2022

@lenkakravcova ti boží synovia mi pripomínajú mimozemšťanov 🙂 Aj minule sa našiel obri prst. Obri existovali na našej planéte. To je moja teória 🙂

lasoli
11. aug 2022

@eva8 keby existovali obri na nasej planete,asi by sa nasli vykopavky tak ako vykopavky dinosazaroch,nemyslis?

eva8
11. aug 2022

@lasoli práveže sa nachádzajú "obrie pozostalosti". Nemyslím tým koruny, misky, nájde a mýty, ale kosti, aj ten prst. Môžu byť aj falošné, ale to by sa vyvrátilo. Všetko je len v domnienkach. Osobne si to neviem predstaviť, ale niečo mi vnutri vraví, že boli. Možno anomálie, alebo naozaj nejaký druh, ktorý zanikol. V súčasnosti sa nachádzajú pozostatky ľudí po celom svete (nie obri), datujú sa ako veľmi staré, teória, že človek pochádza z Afriky sa možno upraví. Verím overeným vedecký podložený faktom, ale kto vie? Dvierka vždy ponechávam otvorené a fantázia mi pracuje 🙂

lasoli
11. aug 2022

@eva8 pozerala som ale vatsin sa jedna o retuse a pod,a co je to obor?2 m muz?taki ,vysoki ludia aj dnes ziju,i ked ich je menej.Pre mna obor skor zmamena nieco vatsie,ako v rozoravke o Guliverovi,nie 2m clovek

eva8
11. aug 2022

@lasoli keď mali priemerní dospeli ľudia výšku cca 150cm, 200 centimetrovy už mohol byť povazovany za obra.
No reálni obri - az Guliver nie, ale cca 3 m, možno vyšši...

eva8
11. aug 2022

Toto som čítala,
https://www.dotyk.cz/magazin/obri-prst-egypt-30...
ale vidím, že to bolo zverejnené skôr
http://www.kemet.sk/clanok/obri-prst-objaveny-v...
Po oficialitu som nepatrala, môže to byť hocico

lasoli
11. aug 2022

@eva8 potom by skor pasoval vyznam velki,vysoki,aj dnes mas ludi s vyskami 150 a kludne aj cez 2m,mojho muza mama ma len 150cm a raz v metre som videla muza ,ten bol vysoky,skoro az po strop podzemneho metra.Isto nad 2m

eva8
11. aug 2022

@lasoli no áno, ale keď najvyšší človek z kmeňa má Max. 150cm, tak neznámy kmeň s bežnou vyskou 200cm môžu považovať za obrov 🙂 To už len filozofujem. Ako dôkaz by bolo viac nálezov. Napr. v Nižnej myslí - vykopávky z 1400p.n.l. mali kostry vyše 180cm vysoké. Už nepamätám, ktorý kmeň bol pôvodný (asi ten vyšší) a ktorý prišiel, ktorý dobýjal. Výška 180cm nie je obor, presne ako píšeš 🙂

lily1234
Odpoveď bola odstránená
dahliaa
19. aug 2022

@lily1234
1. Na veřejnosti, ale i doma, když přijde návštěva. Ve společnosti blízkých příbuzných (mahram) není nutné se zahalovat.
2. Hijab stačí.
3. Jsem Češka takže - Svíčková, koprovka, rajská, kachna se zelím a knedlíkem... Manžel je z Uzbekistánu a doma vaříme jejich tradiční - Plov, manty, somsa, čučvara, mastava, non (chleba) na různé způsoby, pirohy...
4. Islám jsem přijala v dospělosti. Každý člověk se ale rodí muslimem. Poté buď výchovou sejde ze správné cesty a znovu Islám přijme nebo je rodiči vychováván jako muslim od dětství a v dospěli buďto pokračuje a je stále muslimem nebo se vydá jinou cestou. Allahu alam.

lenkakravcova
autor
20. aug 2022

@lily1234
1. Iba na verejnosti (ako písala Dahlia, verejnosť je aj mužská návšteva doma, mimo manžela).
2. Áno, hijab v zmysle 3/4 rukáv a dlhá sukňa/ 3-4 alebo dlhé nohavice. Nie v užšom zmysle šatka, tú nenosím.
3. Pirohy, halušky (samozrejme bez slaniny) 😀 pizza, šošovicová prívarok a kuracie dusené s prílohami ide u nás často, keďže sme obaja Slováci
4. Až neskôr, asi v 23r.definitivne po dlhoročnom zvažovaní. Bola som vychovavaná ako katolíčka.

lily1234
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
autor
22. aug 2022

@lily1234 Prečo bola tvoja otázka vlastne zmazaná? Píše tam, že porušuješ kódex slušného správania, otázky boli ale formulované slušne a vecne.

haley7897
22. aug 2022

@lenkakravcova pozri u mňa v blogu. Zmazali to úplne zbytočne, Len preto, že jej profil bol údajne "fake". Ako keby minimálne 50% profilov nebolo úplne anonymných a xy dualnych 🤯

lenkakravcova
autor
22. aug 2022

@haley7897 No tak to teda fakt zbytočne zmazané Aj veľmi dobré odpovede si ty v jej príspevku popísala.

Ako tam aj píšu ženy pod tou zrušenou diskusiou (pre tých, ktorí nevedia, hovoríme o tomto: https://www.modrykonik.sk/blog/haley7897/messag...) ten argument pre zrušenie tej diskusie je oničom, veľmi slabý.. Denne je tu pridávaných kopa anonymných diskusii a nič sa s tým nerobí. Ona si dala aspoň nejaký nick a pýtala sa slušne, vecne. Aj odpovede boli slušné a vecné.
To je dosť diskriminačné, že sa tu niečo také deje.

haley7897
22. aug 2022

@lenkakravcova bolo to úplne zbytočné. Pokojne mohli zablokovať užívateľku a diskusiu ponechať. Takých diskusii kde zakladateľ nemá viac účet je tu na mraky. Neviem ci človek ktorý diskusiu zmazal ju ani z lenivosti neprečítal a zmazal rad radom všetky diskusie ktoré založila, inak by prišiel na to, že nebola v najmenšom problematická...

lenkakravcova
autor
22. aug 2022

@haley7897 Napíšem adminom, s ktorými som robila vtedy dávnejšie video. Nech sa na to pozrú.
Diskusia sa dá obnoviť, minimálne po technickej stránke to musí byť možné (dáta sa len tak nestrácajú).

lenkakravcova
autor
22. aug 2022

@haley7897 Napísala som im:
Modrý koník je miesto, ktoré by nemalo byť diskriminačné. V poslednom čase je tu ako húb po daždi anonymných tém, avšak jedna, ktorá mala normálne nick a bola plná dobrých odpovedí bola vyhodnotená ako fake profil? Prečo? Ak by autorka tému pridala anonymne, bolo by to vporiadku?
Od kedy MK diskriminuje témy o islame, ktoré zodpovedajú na rôzne otázky - bola to táto téma: https://www.modrykonik.sk/blog/haley7897/message/vie-mi-niekto-povedat-v-com-nebola-t-pjosnw/
Link na diskusiu: https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/mam-par-otazok-na-zienky-moslimky-alebo-na-zienky-ktore-zienky-moslimky-poznaju-2/?page=3#post-85263300

Viem, že po technickej stránke je možné diskusiu obnoviť, ak ste vlastníci stránky (dáta len tak nezmiznú, väčšinou sú dobre zálohované na viacerých serveroch).
Poprosím o vyjadrenie sa k tejto téme diskriminácie a o obnovenie nesprávne a nespravodlivo zmazanej diskusie. Vaša odpoveď potom bude uverejnená na islamskom fóre, tak dúfam, že sa vám to podarí vyriešiť k spokojnosti oboch strán 🙂

Dám potom vedieť, čo odpíšu 🙂