Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@dahliaa ahoj, neviem či už odpísali @lenkakravcova na email reagovali však pod príspevkom v mojom blogu. Hoci podľa mňa dosť vágne a vôbec nevyzerá že by sa konkrétnou diskusiou zaoberali alebo ju vôbec čítali.
@lenkakravcova
@haley7897
Možno MK chcel zmazanim diskusie naozaj ochrániť práve moslimov, má skúsenosti so zákerným vyhrotenim diskusie v neskoršom období práve takym nickom, tak spravili prevenciu. Fakt možno stačilo odstrániť len ten fake nick.
Skúste pozvať Nicky, ktoré si pamätáte, do tejto diskusie, plus požiadajte Nicky, či nezavolaju aj ostatné, ktoré si pamätajú. Začnite s tými pod príspevkom haley. Ak sa bude dať, MK by mohol otvoriť diskusiu, poprípade prekopirovat pod haley príspevkom, bez toho také Nicky. Nevieme, nevidíme uplne do pozadia
Pekný deň prajem 🍀❤️
@eva8 ak by zámerom mala byť ochrana moslimov, tak by sa tu v rovnakom duchu muselo mazať 90% príspevkov. Na tomto fóre nieje ničím výnimočným byť znosena pod čiernu zem ak v oveľa nekonfliktnejsich témach.
Každopádne ak by tému čítali, tak bolo evidentne, že sa viedla v maximálne pokojnom duchu. Všetci reagovali maximálne pokojne.
Tých nickov ktoré sa aktívne pýtali otázky tam bolo len pár, množstvo žien ktoré však diskusiu so záujmom sledovali bolo výrazne vyššie.
Ja len, že je to škoda...
@haley7897 Odpísali mi do správy presne úplne to isté. Opýtala som sa ešte, či by mohli mi poslať aspoň súhrn tvojich odpovedí, ktoré si tam dávala, lebo boli dosť dlhé a prepracované, že ti ich pošlem, keby si ich chcela vložiť tu do diskusie ako pokračovanie. 🙂
@haley7897 Presne. Pripadne by zmazali len komentáre, ktoré boli islamofobne.
@lenkakravcova oni úplne pokojne mohli zamknúť diskusiu aby sa tam nedalo viac prispievať, aj keď tým ze zrušili účet zakladateľke bol podľa mňa problém vyriešený. Proste možnosti ako situáciu ošetriť keby naozaj chceli bolo viac.
Vieš, ono tam neboli ani islamofobne komentáre. To boli všetko relevantné otázky ktoré sa každý non-muslim bežne pýta. A dokonca aj muslim. Ešte aj ľudia ktorí boli doslova proti Islamu sa pýtali slušne a na záver diskusie POĎAKOVALI , s tým ze to bola príjemná a prínosna diskusia. To ma ďaleko od eskalacie.
@haley7897
@habibim
Ako pristupujete k otázke vzorov na detskom oblečení? 🙂
Riadite sa tým, že žiadne zvieratká, postavy? Alebo názorom, že môže byť napr vymyslene postavičky, napr ovocie s očami? Alebo preferujete nezvieracie, neľudské vzory?
Pripadne ostatné muslimky v diskusii, aký máte na túto tému názor?
@haley7897 Ty máš asi najviac notifikácii osôb, ktoré boli zapojené v danej diskusii, keď ta označili. Môžeš ich tu označiť, ak by chceli pokračovať. 🙂
@lenkakravcova vieš čo, vo všeobecnosti hlavne pre staršiu dcéru sa im snažím vyhýbať. Jednak je to mimo môjho vkusu, preferujem jednoduchšie veci, ľahšie sa aj kombinujú. Ale nejako extrémne to nehrotim. Ú malej nájdeš peppa pig aj nejakú Minnie. Osobne nevidím rozdiel medzi hračkami a motívom na oblečení. Verím,, že zámer je v tomto prípade kľúčovy.
@lenkakravcova Co se týká různých zvířátek na oblečení. Já to nijak nehrotím. Je to jen oblečení a neženu to až do extrémů, že bych nekoupila tričko s pejskem. To bych nemohla dětem koupit ani hračky a děti by postavičky/zvířátka nemohly ani malovat... Islám nám nemá život ztěžovat. Naopak nám ho má ulehčovat, zpříjemňovat. Jediné co, tak sama nekupuji trička s fotkama, obrázkama reálných osob. Ani se mi nelíbí.
@haley7897 mohli diskusiu len uzamknúť a nechať.
Napr. ja som ta, ktorá Islam nie, teda diskusiu niekedy hrotim, ale moslimov ako ľudí mam rada. U niektorých mám predsudky, niekomu neverim. Ale také čisté (neviem inak pomenovať) moslimky, mladé ženy, aké som stretla v Alziri, som nevidela nikde.
@eva8 mne tiez nevadia moslimsko zalozeni ludia,kludne mozeme mat v nasom meste aj mesitu.Mne skor vadi ta ideologia a predovsetkym mi vadi na Islame podriadenost zeny muzovi,ja nie som submisivny typ cloveka,preto by som toto nikdy v zivote( u seba,deti) nevedela akceptovat ale cudujem sa zenam, ktore do toho isli dobrovolne .A tie ktore sa v Islamskej viere narodili ale snazia sa proti tomu vzopriet,hoc je ich asi pomenej,tie obdivujem.
Téma: Islamské pozdravy, frázy a krátke modlitby: https://muslimovia.sk/o-islame/piliere-islamu/m...
@lenkakravcova Moc hezky vysvětlené. 🙂
Posledná téma: Rozdiel medzi kresťanským a islamským pohľadom na Boha
https://muslimovia.sk/o-islame/islam-a-ine-vier...
Téma: Pochovávanie, návšteva cintorína a modlitba za zosnulého v islame
https://muslimovia.sk/o-islame/zmysel-zivota-a-...
@lenkakravcova ja sa modlím za tých, ktorí skĺzli z cesty.
@lasoli došla som k tomu, že peklo a raj si vytvárame sami. Ten, kto druhému chce zle, závidí, zožiera sa, túži po odplate, neodpustí, stále sa cíti ukrivdeny, chce sa pomstiť atď., je nepokojný, nervózny, zlostny... vlastne prežíva peklo.
Raj si vytvárame sami svojim prehodnotenie situácie. Nezmením niečo, nedokážem to zmeniť, tak sa s tým vyrovnám a hľadám iné chodnícky. Nenávidela som - je to najhorší pocit, aký som zažila. Verím v silu myšlienky, preto ťa modlitba. A myšlienky sa spájajú, zosilnuju...
Aronovske požehnanie:. "... svoj pokoj vám dávam...."
Človek v kľude nestagnuje, práveže ho rozsieva ďalej a prosperuje on, ostatni. Je pravda, že v strese vyprodukuje myseľ viac, ale je rozdiel stres - adrenalín kvôli niečomu fajn a stres - prenasledujú má vlastné myšlienky, lebo ten a ten, lebo moc, peniaze musím mat len ja a ja.... Mňa robí šťastnou to, keďozu byť šťastní aj ostatní. Netýka sa to napr. súťaži (to je vlastne hra, kde tečú obrovské peniaze na vyššej úrovni) keď držím palce niekomu konkrétnemu, atd.
Vnútorný pocit je raj , peklo... Človek je nedokonalý, tak prežíva raz to a raz to. Po smrti? Kto vie?
Reagovala som na druhý odstavcek, preto som napísala, že sa modlím aj za tých ostatných, aj za tých, ktorí "pridružili k Bohu"
@eva8 prkne zhodnotene,a napriklad k tomuto mi pridu blizsie vychodne nabozenstva,aby kazdy nasiel pokoj v sebe,nemusia byt ani pravdive ale aspon daju cloveku nadej a povzbudia.
Uorimne po precitani druheho odstavcu som ani nepochipola o co tam ide,nezachytila som ani len pointu tej myslienky,ci odkazu .
ako sa manu druhe zeny zo surie v Turecku,ak neviete nemecky,nevadi,staci ked si pockate na koniec ,emocie druhej zeny ho oria za vsetko.Ale hlavne ze to je spravne a normalne.@eva8
https://m.youtube.com/watch?v=ee8ICLD-mG
toto je ina tema sice nie druha zena ale zasa nasilne manzelstvo.Bohuzial zabili ju vkastni bratia.
a o o druhe nieje,to nieje az take dolezite,ale o je v druhom je popisane ako 5 bratia za razdili sestru z krvnej pomsty. prve je o tom akos a citia druhe zeny v Islame castokrat.Je to v Turecku,zeny si beru zo Syrie prevazne,tie druhe,pretoze tak nemusia platit za nevestu.Muz s ktorym sa robi interwiwew,lebo je ich vela ale nie vwrejne alebo sa o tom ani nechce diskutovat.Alw nasl jednu rodinu,naoko vsetko ok,muz sa cuduje preco y sa rozisiel s prvou ved kto by ju zivil atd,prva nemohla mat deti tak si nasli 2 zo syrie. vsetko tip top,on ze my tu amme manzeljy vy v europe zasa milenky🙂 a nakoniec na taknasa interwieev s druhou manzelkou a to je ten moniec kde aj podl emocii ak neveis nemecky zistis ze sa nema najlepsie.Je pod tlakom,bala sa chytat spotrebice v kuchyni,o detoch sa nebavila ktovie ako to je.Takze taketo manzelsto by som nikomu nepriala,ano asi ju nebije ale je je za jedno neverny s druhou zenou,i ked je to manzelk a za druhe ta druha manzelk tam vyslovene trpi.
Téma: Pôvod železa na Zemi podľa Koránu:
"Na základe moderných vedeckých poznatkov dospeli vedci k jasnému záveru: železo vzniká v supernovách (vývojové štádium hviezdy) a súčasťou zemského systému sa stalo až po explózii supernovy. Železo nepochybne nepochádza z nášho hviezdneho systému, pretože teplota nášho Slnka nie je vyhovujúcou pre vznik železa (je nízka). Keď množstvo miliónmi stupňov nahriatého formovaného železa v hviezde presiahne určitú medzu, ktorú už nemôže hviezda udržať, exploduje - vzniká nova, alebo supernova. Táto explózia umožňuje rozptyl železa vo vesmíre. Následne kusy materiálu obsahujúceho železo dopadajú na okolité planéty a telesá. Takýmto spôsobom bolo zoslané i železo na našu Zem."
Dna 13.5.2023 sa uskutocni spolocna konferencia vsetkych mieromilovnych Moslimov so spolocnou modlitbou. To zaznelo na konferencii "Kto je pre nas Prorok Mohamed" zo dna 10.12.2022 na zaver (po 10h).
@haley7897 @lenkakravcova @eva8
https://hnonline.sk/svet/521801-mohamed-vrazdil...
Twnto odbornik na politicky Islam ma podla Vas moslimiek pravdu?

@lenkakravcova To jsem zvědavá, co ti odepíší.
Vůbec jsem si diskuze nevšimla, až teď když je uzavřená.(( Zajímalo by mě, co se tam probíralo, tak snad ji znovu otevřou.