Kde sa dáte pochovať?
Toto je trosku morbidna téma, sme mladi ale nejak som sa zamyslela v case dusiciek, o pochovávani.
Odsťahovala som sa ku priatelovi do jeho mesta,keď som otehotnela cca 50 km od mojho rodného bydliska. Nie sme zobratí, mame 9 r dieta.
Bohužiaľ Nemame dobre vzťahy medzi rodinami, myslim moj partner s mojou rodinou. Keď idem na navstevu tak tam domov chodím sama. Oni sa nestretávajú.
Keď padla otazka, o pochovavani, tak priatel očakáva že budem pochovaná tu. Ja som sa na to hneď zháčila že prečo, že veď chcem byt predsa pochovaná tam odkiaľ pochadzam. On mi na to dal argument že predsa mam byt tam kde bude on aby sme boli pochovaní jedneho dna spolu. Nikdy som sa nad tým nezamýšľala ale pointu to ma, len mi to pride trochu nefér.
Vztah k tomuto mestu vobec nemam, nepaci sa mi tu, najradsej by som byvala prec. Za domov žiaľ pokladám stale rodisko, hoci tam nežijem.
Aky na to mate názor vy, ktorý bývate prec zo svojho rodiska, v muzovom rodisku, kde by ste sa dali pochovať vy v takej situacii?
Dám sa spopolniť a uložiť k môjmu otcovi, v mojom rodnom meste. Nikto iného názor má nezaujíma.
Ja chcem aby ma spopolnili a moj popol vysypali na nejake pekne miesto, je mi v podtate jedno ake. Nechcem sa vyhadzovali peniaze za taku zbytocnost ako je hrob a platenie poplatkov zan. Ked si niekto spomenie, spomenie sa aj bez honosneho (alebo skromneho) hrobu. Ked si na mna nebude chciet spomenut ani ten najhonosnejsi hrob ho k tomu nedonuti.
@viestta Svata pravda! Ja nechcem tiez absolutne ziadny pohreb, ziadny pomnik. Chcem byt spopolnena. A kto chce, nech na mna spomina s laskou. Ozaj, a da sa to osetrit niekde v zaveti?
@anonym_autor ja som odisla 100km od mojho rodiska, moja rodina a zivot uz je 15r tu a pokial tu budeme byvat az do dochodku, smrti, tak chcem byt pochovana tu, vedla manzela. Myslim, ze je to uplne normalne a prirodzene. Je to manzelovo rodisko, takze su tu aj jeho predkovia pochovani.
@sszuzu8 Aj ja nad tým rozmýšľam. Už si aj pre to niečo urobila? Vraj treba poslať nejaké tlačivo aj s notárskym overením na fakultu, kam chceš telo darovať.
@vlucifuk mam doma vytlačené aj vypísané papiere, po ockovej smrti mi to prišlo také aktuálne ze už by som s tým mala urobiť poriadok. Už len odniesť.. Ale aj to je taky divný pocit. Ešte som mlada a nechcem myslieť ze tu nebudem. Mam dve dcéry nikoho nemajú musím ich minimálne vyprevadit do dospelosti pomôcť im.. Ťažká téma na večer.
@anonym_autor mne to uz bude uplne jedno, kde bude moje telo.
Kde majú byť pochovaní kresťania:
Kongregácia pre náuku viery
Inštrukcia „Ad resurgendum cum Christo”
ohľadom pochovávania zomrelých a uchovávania popola v prípade kremácie
Najvyšší veľkňaz pápež František schválil dňa 18. marca 2016 na audiencii udelenej podpísanému kardinálovi prefektovi túto inštrukciu, o ktorej rozhodlo riadne plenárne zasadanie tejto kongregácie dňa 2. marca 2016, a nariadil jej zverejnenie.
Rím v sídle Kongregácie pre náuku viery 15. augusta 2016, na sviatok Nanebovzatia Panny Márie.
Nasledujúc najstaršiu kresťanskú tradíciu Cirkev neúnavne odporúča, aby boli telá zosnulých pochované na cintoríne alebo na inom posvätnom mieste. Keď Cirkev pochováva telá zosnulých potvrdzuje tým vieru vo vzkriesenie tela a chce zdôrazniť vysokú dôstojnosť ľudského tela ako integrálnej súčasti ľudskej osoby, s ktorou má telo spoločnú históriu. Preto nie sú prípustné také postoje a obrady, ktoré by zahŕňali mylné predstavy o smrti, považovanej či už za definitívne zničenie osoby, za moment splynutia s matkou prírodou alebo s vesmírom, alebo za istú etapu v procese reinkarnácie či definitívne oslobodenie z „väzenia“ tela. Pochovávanie na cintorínoch alebo iných posvätných miestach navyše primerane zodpovedá úcte a náležitému rešpektu voči telám zosnulých veriacich, ktorí sa prostredníctvom krstu stali chrámom Ducha Svätého a ktorí „oddane poslúžili Duchu ako nástroje a nádoby, aby sa uskutočnili mnohé dobré diela. Cirkev naďalej uprednostňuje pochovávanie tiel zosnulých, pretože tým sa preukazuje väčšia úcta voči zosnulým; napriek tomu nie je kremácia zakázaná, okrem „prípadu, že by bola zvolená z dôvodov, ktoré odporujú kresťanskej náuke“Kedykoľvek sa z legitímnych dôvodov rozhodne pre spopolnenie mŕtveho tela, popol zosnulého musí byť uchovávaný podľa predpisu na posvätnom mieste, teda na cintoríne – alebo v istých prípadoch v kostole – alebo na kompetentnou cirkevnou autoritou určenom mieste. Z vyššie uvedených dôvodov sa nedovoľuje uchovávať popol v domácnosti. Iba v prípade vážnych a výnimočných okolností, ktoré závisia od kultúrnych podmienok miestneho charakteru, môže ordinár so súhlasom biskupskej konferencie alebo synody biskupov východných cirkví, udeliť výnimku uchovávať popol v domácnosti. Aby sa vyhlo akémukoľvek dvojznačnému panteizmu, naturalizmu alebo nihilizmu, nedovoľuje sa rozsypať popol do vzduchu, zeme alebo vody, či iným spôsobom, ani premeniť popol na upomienkové predmety, kusy bižutérie alebo iné predmety. V súvislosti s takýmto konaním totiž nemožno uznať, že rozhodnutie pre kremáciu bolo motivované hygienickými, sociálnymi či ekonomickými dôvodmi.
@anonym_autor Ľudia sme rôzni...Môj manžel je zo zahraničia a chce byť spopolnený. Popol chce rozdeliť na dve polovice. Polovicu chce uložiť do hrobu babky, s ktorou mal špeciálny vzťah a polovicu do hrobu svojho otca. Obaja sú pochovaní asi 400 km od seba. Ja by som chcela darovať telo na vedecké účely, nech sa na ňom medici učia, ak budú potrebovať. Potom ho spália a popol rozptýlia na rozptylovej lúke. Moji synovi, ak si mňa v dobrom spomenú kedykoľvek počas roka, budem rada. Dve generácie po nich už nebudú možno ani vedieť, že som existovala, takže zbytočne zanechávať nejaký pomník, o ktorý už nikto ani nezakopne. Ale to som ja. A každý nech urobí, ako chce.
inak pre vsetkych co sa chcu dat niekam vysypat. neviem teda ci je to pravda alep ocula som ze urny su nejako zabezpecene aby sa nedali len tak otvorit. ze ked chce niekto kusok popola na sperk alebo tak musi to povedat dopredu.
ale nemam to overene.
inak pre vsetkych co sa chcu dat niekam vysypat. neviem teda ci je to pravda alep ocula som ze urny su nejako zabezpecene aby sa nedali len tak otvorit. ze ked chce niekto kusok popola na sperk alebo tak musi to povedat dopredu.
ale nemam to overene.
@pralinka25 povies v pohrebnej sluzbe, ze ides popol vysypat na rozptylovu luku a potom ho vysypes doma pod ruzovy ker... Nepojdu s tebou a nebudu sledovat... Povies, ze popol rozsypes na rozptylovej luke niekde o 200 km dalej, tiez s tebou nepojdu aby si to overili.
@vlucifuk mam doma vytlačené aj vypísané papiere, po ockovej smrti mi to prišlo také aktuálne ze už by som s tým mala urobiť poriadok. Už len odniesť.. Ale aj to je taky divný pocit. Ešte som mlada a nechcem myslieť ze tu nebudem. Mam dve dcéry nikoho nemajú musím ich minimálne vyprevadit do dospelosti pomôcť im.. Ťažká téma na večer.
@sszuzu8 Súhlasím. Ja síce nie som najmladšia, ale tiež mám ešte malé deti. Chcela by som tu hlavne pre ne ešte chvíľu byť. Život je tak, aký je. Jeden deň sme tu...Ak by sa mi pošťastilo a dožila by som sa veku, že pre vedu už bude moje telo nezaujímavé, tak sa nechám iba spopolniť a rozptýliť na rozptylovej lúke. Čítala som, že ak teda fakulta to tvoje telo chce, tak im po smrti pozostalí musia do pár hodín zavolať a oni pošlú "svoju" pohrebnú službu, ktorá telo vyzdvihne. Telo ale nesmie byť pitvané, takže pravdepodobnosť, že na tie vedecké účely pôjde tiež nie je až taká vysoká. Hmm...
@anonym_autor pochovaju ma ti co ostanu, ale priatel ma pravdu = treba sa dat pochovat tam kde ti ziju blizky ludia, pravdepodobne on, vase dieta. Je pravdepodobne ze prave ono ti na ten hrob bude chodit. Starych rodicov/rodicov nemame pochovanych kade tade, napr. jedneho by sme museli pochovavat 600km daleko, ineho inde.. napr. manzelsky par ako by si si predstavovala? ze jeden pojde do rodnych kosic a druhy do Ba.. a deti budu pendlovat.. tak pre priklad... proste, tam kde ziju, ostava rodina nejaka tam pochovavame, ak to nie je osamely clovek, vtedy sa napr dava k rodine vlastnej = rodicom atd..
a inak ono je to take krasne, ohladuplne, povedat si, nech nema niekto starosti a neriesi moj hrob, nemusi sa starat = lenze pre pozostalych je to cast cesta na rozlucenie sa, spominanie, hlavne teraz vidim ako aj starsi, ked nosime babky a tak po hroboch to robia rady a spominaju na toho a onoho, ako polovicka moja chodi na hrob otcovi.. kam by chodil, ak by mal tuto potrebu? to je ako povedat, nechcem pohreb = to je tiez nieco co pozostalým pomoze uzavriet nieco, rozlucit sa.
Samozrejme proti gustu.. :D Ja to mam takto 🙂
ale nemam to overene.
@pralinka25 urny sa daju pekne otvorit... a je v tom popol len tak.. v sacku.. mali sme jednu doma takmer pol roka, kym sa urobil urnovy haj na cintorine...
@anonym_autor nechcem sa dat pochovat ale spopolnit a vysypat alebo este uvazujem nad poskytnutim tela vede , aj tak by mi nemal kto na hrob chodit a v rodine sa uz cez 40 rokov spopolnujeme vsetci
Kedze hned za plotom mame cintorin,tak volba je jasna 😁
My bývame ďaleko od našej rodiny, je mi to jedno kde ma pochovajú skôr by som si priala tu v dedine kde momentálne žijem aj keď tu nemáme nikoho
@anonym_autor nechcem byt pochovaná. Spopolniť a rozprasit.
@pralinka25 otvorili sme ju s rodinou a vysypali. Uz sa nedala spat zavriet tak, aby nebolo vidno ze bola otvorena. Ano, pani v pohrebnictve mi toto hovorila, aj o sperkoch.
Ja budem pochovaná pri mojich rodičoch, platím hrob, starám sa o neho. Manžel bude pri svojich, tiež majú hrobové miesto. Cítim potrebu byť pri rodičoch. Ale budem spopolnená a len vložená urna do hrobu. Nechcem mať ani pohreb. Nech si ma každý pripomenie sám doma. Bude len vložená urna do hrobu a tam bude úzka rodina.
Spopolnit, ak si niekto bude chciet nechat trochu mojho popola, nech si nechat, ostatne rozprasit spolu s popolom mojho muza a nasich psov. Najradsej by som bola aby sa aj rodicia a brat dali spopolnit, predstava, ze po ich pohrebe odchadzam z cintorina a ich nechavam tam pod zemou ma desi. Mne pride prijatelnejsie zobrat si popol blizkeho domov, budem mat pocit ze je stale akoby so mnou. Spoplnili sme aj nasho psa a doteraz ho mame doma, a z casti jeho popola mi vyrobili privesok.
A kam “za tebou” budú chodit napríklad deti a pozostalý? Uctiť si tvoju pamiatku
@anonym_autor my sme to uz par krat riesili.
A teda ja som rozhodnuta, chcem aby ma spopolnili a cas mna "vyhodili" do rieky alebo idealne mora - voda mi je blizka. Zvysok do maleho pomnika na cintorine v mieste kde budeme zit. Muz sa najprv nevedel rozhodnut, on chcel byt klasicky pochovany (preto z mojej strany padol navrh, ze teda cast mna do hrobu, a ze si ho tam pockam alebo on mna), nakoniec, on chce byt rozhodeny kdesi v horach a zvysok ku mne do pomnika. Ten maly pomnik je moj ustupok, lebo teda nech sme "spolu" aj po smrti 😂
Pre niekoho morbidna, ci nepredstavitelna tema, ale ked sa raz clovek ocitne necakane na prahu smrti (svojej ci svojej polovicky), zisti, ze by bolo aj celkom dobre vediet co s nim potom.
S nasimi sme sa aj smiali na posledne dusicky, lebo moj otec je proste stara skola, on by asi povstal ak by nemal klasicky pohreb aj s karom pre 200 ludi a klasicly hrob k tomu, kdezto mamu mame "pre mna za mna ma zakopte aj v lese a nech vas ani nenapadne robit mi kar, chodte radsej na wellness pobyt za tie peniaze" 😂😂😂😂
@anonym_autor som posledná kto bude chodit mojim prarodicom na hrob. Moje deti tam síce boli, ale pre nich su to vpodstate cudzí ludia. Takto cudzia raz budem ja pre moje pravnucata. A hrob ostane bez starostlivosti a casom tam pochovaju este dakoho ineho.... o toto zaujem nemam . Kremacia.
Spopolniť a rozprášiť na Sunset Strip v Los Angeles.
Chcem, aby moju urnu zobrali domov a dali ma do skrine alebo na nejaku policku v mojom dome. v noci ich budem chodit strasit… ak zomriem skoro a bude este premavat moj oblubeny autobus, nech ma omylom v nom vysypu na zem a ludia ma roznesu po celom meste … ale to by nikto nespravil, tak volim alternativu strasenia. Moja teta chce ist cez toaletu do mora
Chcem byt spalena a urnu si vezme moja dcéra kam má uloží netusim 😀🤭a budem na ňu dávať pozor tam niekde odkiaľ sa nikto nevrátil 😀. Nechcem byt pochovaná do tej studenéj zemi aby mna tam neco žralo 😳🤭🤷🏼♀️ v tvojom prípade by som sa dala pochovať , kam chceš ty
Doma, na Moravě.
@anonym_343a09 mne to uz bude lauter jedno, kludne tam mozu postavit aj mrakodrap. Som tu kym zijem, ked umriem bude zo mna len kus biologickeho odpadu a spomienka u tych, co ma poznali. Kym bude na mna niekto spominat, budem aspon ta spomienka, ked sa aj ti pominu neostane po mne nic. Nemusi po mne ostavat zbytocny a opusteny kus kamena na cintorine...
A len tak mimochodom, aj na tom cintorine, ak uz nebude miesto tak moje kosti prelozia do nejakej kopy a na mojom mieste pochovaju niekoho ineho. Takze v konecnom dosledku je jedno ci na cintorine ci na luke alebo kdesi pri ceste...
Otcova rodina ma hrob na mieste vojenskeho cintorina z 1. sv vojny. Su tam pochovani styria. Ked skonci lehota, ktoru maju zaplatenu za prenajom hroboveho miesta, tak zas ten hrob "zrecykluju".
@viestta lehota nekončí, keď sa to bude platiť ďalej.

Zpopelnit, rozprášit. Moje starsi deti to vi uz ted a to je jim 14,12. Bude mi stačit, když si na me děti vzpomenou. (I kdyz ted v puberte mam pocit, ze by me nejradeji rozprasili uz ted a nevzpomenuli si radeji vubec 🤣)
Vi, ze miluju hory, třeba si občas zajedou zavzpomínat právě tam- kamkoliv, kdykoliv do hor. Na moji tělesné schránce mi po smrti nezáleží.
Kdyby děti ale precejen mely potrebu si „me“ nekde uložit, tak at uz si to rozhodnou oni. Nesvazuju je žádnými svými vyloženými přáními. Pohrby a hroby jsou stejne jen pro pozůstalé, mne je to ve výsledku fakt jedno.