icon

Kde sa dáte pochovať?

12. nov 2025

Toto je trosku morbidna téma, sme mladi ale nejak som sa zamyslela v case dusiciek, o pochovávani.

Odsťahovala som sa ku priatelovi do jeho mesta,keď som otehotnela cca 50 km od mojho rodného bydliska. Nie sme zobratí, mame 9 r dieta.
Bohužiaľ Nemame dobre vzťahy medzi rodinami, myslim moj partner s mojou rodinou. Keď idem na navstevu tak tam domov chodím sama. Oni sa nestretávajú.

Keď padla otazka, o pochovavani, tak priatel očakáva že budem pochovaná tu. Ja som sa na to hneď zháčila že prečo, že veď chcem byt predsa pochovaná tam odkiaľ pochadzam. On mi na to dal argument že predsa mam byt tam kde bude on aby sme boli pochovaní jedneho dna spolu. Nikdy som sa nad tým nezamýšľala ale pointu to ma, len mi to pride trochu nefér.
Vztah k tomuto mestu vobec nemam, nepaci sa mi tu, najradsej by som byvala prec. Za domov žiaľ pokladám stale rodisko, hoci tam nežijem.

Aky na to mate názor vy, ktorý bývate prec zo svojho rodiska, v muzovom rodisku, kde by ste sa dali pochovať vy v takej situacii?

Strana
z4
sissy27
12. nov 2025

@anonym_autor beznym zvykom je, ze manzelov pochovaju spolu a v mieste, kde prezili vacsinu spolocneho zivota, vychovali deti atd, teda tam, kde mali spolocny domov.
Ale tak vy ste len priatelia a podla tvojich slov si sa len pristahovala, takze logicky teraz by si mala byt pochovana v rodnom meste, resp rozhodnu o tom tvoji rodicia ako najblizsi pribuzni.

mane01
12. nov 2025

@anonym_autor nie ste ani zosobášeni, to mu nevadí. Ale v hrobe máte ležať spolu… to je logika.

viestta
13. nov 2025
@anonym_343a09

@viestta lehota nekončí, keď sa to bude platiť ďalej.

@anonym_343a09 to mi je jasne. ozes predlzovat najom kolko uznas za vhodne. Ale ked sa neplati tak konci prenajom hroboeho miesta ked bude alo miest, tak pomnik odstrania, pozostatky exhumuju, ulozia do hromadneho hrbu a jama je volna pre dalsieho neboztika

anonym_c5ce0b
13. nov 2025
@anonym_autor

A kam “za tebou” budú chodit napríklad deti a pozostalý? Uctiť si tvoju pamiatku

@anonym_autor spomenúť si môžu kedykoľvek, nie len prá krát do roka, alebo dokonca len raz na Dušičky. Tiež nechce mať žiadny hrob, na čo?

anonym_c5ce0b
13. nov 2025
@viestta

Ja chcem aby ma spopolnili a moj popol vysypali na nejake pekne miesto, je mi v podtate jedno ake. Nechcem sa vyhadzovali peniaze za taku zbytocnost ako je hrob a platenie poplatkov zan. Ked si niekto spomenie, spomenie sa aj bez honosneho (alebo skromneho) hrobu. Ked si na mna nebude chciet spomenut ani ten najhonosnejsi hrob ho k tomu nedonuti.

@viestta len s tým vysypaním to nie je také jednoduché, nemôžeš len tak sypať popol zosnulého, kde chceš. Plnili sme tak blízkej osobe jej želanie, ale na tajnáša, keď sa zotmelo, asi by som sa ani nemala s tým chváliť.

Strana
z4