icon

Ktoré vianočné tradície už nedodržiavate?

michaela12_34
29. okt 2025

My už roky nekupujeme kapra; je to strašná námaha, nikomu to kostnaté mäso nechutí, doma si ho už roky nahrádzame lososom. Každý je spokojný a dá si aj tri porcie.

Ktorú vianočnú tradíciu nedodržiavate vy a prečo?

Strana
z2
krasneleto
29. okt 2025

@michaela12_34 nedodrziavame skoro ziadne tradicie na Vianoce... Vianoce su pre mna spolocnym casom, ziaden stres, nalestene okna a 25 druhov kolacov , vyplazeny jazyk a na zaver si povedat- konecne to skoncilo? tak to nie... pohoda, klud, priatelia, balenie darcekov

babushkaem
29. okt 2025

my tiez nic, peciem len pre zabavu, upratujem tak ako kazdy rok, tento rok aj budeme sami, bez rodiny.

ivik4
29. okt 2025

My tiez nejeme rybu co nemame radi, nejeme ani tie oplatky a ani bobalky ( ak sa to tak vola) , zjeme lososa so salatom, pomodlime sa a koniec. Ani do kostola nejdeme na Vianoce, tam sme sli na Novy rok.
A ani nepeciem tie suche stariny ( kolace co su vzdy vsade) Robi len maly perniky so mnou lebo ho to bavi

minenkaa
29. okt 2025

@michaela12_34 u nás napríklad kapor nie je vianočná tradícia ,ja nedodržiavame nic

zuzubb007
29. okt 2025

Kapor nieje žiadna vianočná tradícia za prvé, za druhé si robím Vianoce aké chcem ja, čize absolútne sa nedrzim toho čo sa má variť, piecť a podobne, tak isto to robím počas celého roka, to že je sviatok pre mňa neznamená, že napríklad nebudem prať a podobne žvásty 😜, koláče pečiem ake deti chcú, ale to tak isto pečiem hocikedy počas roka, doobeda ideme vždycky vonku sánkovať sa ak je sneh alebo do mesta, a poobede veget pri stromčeku a darcekoch

anonym_6aa0e9
29. okt 2025

@michaela12_34 vianoce si robíme aké chceme. Ráno sa normalne naraňajkujeme potom máme svoj program čo už cvičenie alebo iné, žiaden zhon. Vyberieme si čo chceme jest ja navarím a hotovo. Žiadny kostol ani nič, žiadne tradičné vianočné jedlá

maryetta
29. okt 2025

Ono je asi aj podstatne to ze kazdy vianoce vnima inak. Pre niekoho je to sviatok. Pre niekoho obdobie. Pre ineho iba volno a cas s rodinou.
Niekto si tie tradicie udrziava a odovzdava. Iny si vytvara "svoj pojem vianoc".
To ze volakedy by si asi toho lososa nezohnala len tak (myslim pred cca 30-50 rokmi). Tak bol kapor. Niekto ma rezne...

maca1984
29. okt 2025

Nedodržiavame nič. Máme naše Vianoce, aké ich chceme mať.

henka123123
29. okt 2025

Nedodrziavame nic.nie sme veriaci ani..je to skor len tak pre radost deti..keby nemam deti ani stromcek by sme nemali...a tento rok im postavim len malicky.nebudem vytahovat ani velky strom..a kapra tiez nejeme..robime file.rezne.salat.udene a kapustnicu.nepeciem

tenerifka
29. okt 2025
@maca1984

Nedodržiavame nič. Máme naše Vianoce, aké ich chceme mať.

@maca1984 taky tak

kiki68
29. okt 2025

My sme na rakuske pomery asi velmi tradicni, 24 rano zdobime stromcek, pripravujeme potom jedlo, peciem ja so synom predtym, ale to je skor zabava ako nejake nutenie sa. Rybu mame vacsinou pstruha, kapor im velmi nechuti. Cize to neriesime, iba odkial ryby kupit. To je vzdy nahanacka. Ale my mame tie tradicie radi, moji rodicia si to tiez zacali uzivat, nevedeli ake to bude raz byt takto v Rakusku v inej rodine. Ale je to fajn. Hlavne tie decka maju radost. My vzdy predtym berieme deti na prechadzku a do kostola pozriet.

alica110
29. okt 2025

Oblátky nemáme pred večerou.

ewwe
Autor odpoveď zmazal
really8
29. okt 2025

Jednoduchsia otazka je co dodrziavame.

krasneleto
29. okt 2025

este teda... kapra sme nikdy nejedli, mame vzdy lososa s majonezakom pre exmanzela, s greckym salatom pre mna, dcera je rezne z panenky ... do kostola nechodime, nekoledujeme, nespievame vianocne pesnicky, mame chvilku pre seba ako rodina...

enmery
29. okt 2025

Žiadne vianočné menu, žiadny strom, žiadne darčeky...väčšinou pracujem.😄

jana_eyre_2
29. okt 2025

tiež nekupujeme kapra, nikdy som to v dospelosti ani nerobila.. pamätám si že v detstve to bola udalost, ale pamätám si aj to, ako sme sa museli sprchovať až potom ako ho mama chytila a dala do lavora, aj to aká bola znechutená že zabíjať ho musí vždy ona a otec sa toho ani nechytil, ako všetko smrdelo od ryby.. brr, nevidím v tom zmysel.. tiež neumyvam okná, umývam ich len keď mám čas a aj to nie všetky naraz, ale tak ako vyjde čas počas roka.. aj tak nikto nevie kedy som ich umývala, zaspinia sa rovnako.. inak rada dodrzijem vianočné tradície, lebo doma sme mali vždy pekné Vianoce a moje deti tie naše tiež zbožňujú.. je to pekný čas .

tenerifka
29. okt 2025

Robim len to, co vyhovuje nam a co sa mi paci. Tak napriklad ze od stola pocas stedrovecernej vecere neodchadzame, len ja ako pani domu, aby som priniesla dalsi chod. Takisto sa mi paci tradicia skoro nic nejest az do vecera, nemusim sa starat a kazdy si zobne nieco male, co chce... Ked boli deti male, urobili sme max. sosovicovu polievku.
Takisto dodrziavam tradicne slovenske jedlo-oblatku (aj ked nie sm3 veriaci), kapustnicu, zemiakovy salat a obalenu rybu, toto jedlo robim len na Stedry vecer. Manzel mal kedysi pokusy zaradit na stol ustrice ci 5* jabugo sunku, ale nemalo to uspech😁

anonym_ea8bce
29. okt 2025

Dodržiavame všetko ako keď som bola dieťa, kapra sme nikdy nejedli. Tento rok bude asi losos a pre dcerku zemiaková kasa, my šalát. Mamina upecie 10 druhov kolacov takže o to sa nestarám 😀

nikha2809
29. okt 2025

Nikdy sme nemali kapra.Vlani rybie prsty a bedle z mraziaku, k tomu zemiaky a pre nás šalát.Kapustnicu som takisto nikdy nevarila, na Vianoce varím šošovicovú na kyslo.

ivelina43
29. okt 2025

Ani kapra ani oplátky nemáme. Jeme normálne celý deň, žiadne hladovanie. Ale máme kapustnicu, rybu a kašu alebo šalát. A presne ako bolo už písané vyššie, pre mňa sú Vianoce o pohode a strávenom čase s rodinou, žiadny stress, pekne si všetko vyzdobím, urobím si atmosféru a oddychujem.

20erika07
29. okt 2025

Každý rok mame iné Vianoce , niekedy aj v iny deň, podla toho ako s manželom slúžime. Nie sme veriaci, ani sme nikdy nemali nejake zaužívané veci ,okrem spoločnej vecere a potom k darcekom. Keby nemame deti tak nemame ani stromček, den ako kazdy iny pre nas. Pečiem celorocne tak uz nieco aj na sviatky, ale každým rokom menej druhov, peciem hlavne kvoli deťom, lebo to ich baví a je to dobre strávený cas spolu , to sa moze nazvať ako tradíciou u nas.

amdornik
29. okt 2025

@michaela12_34 ja mám svoje tradície 🙂 stromček áno - zatiaľ kvôli pubertiakovi, lebo hoci je to veľké decko, stále sa mu to veľmi páči 😀 keď sa raz osamostatní, budem mať len taký pre seba, taký mini-pidi (50 cm), večera - moja obľúbená kapustnica na slivkách a so smotankou a klobáskou. losos na masle a šalát miešaný s jogurtom. darčeky si už dopredu vydiskutujeme, keďže pubertiak má svoje predstavy a vlastne väčšinou zahlási, že ani nevie, čo by chcel, pretože nič nepotrebuje 😀 ale teda napokon sa vždy niečo nájde, väčšinou hodnotnejšie, tak máme dohodu, že sa mu na to zložíme viacerí a kúpi sa jedna, dve veci.. nejaké drobné prekvapko tam vždy dohodím, nech sa aj poteší. no a to je celé.
žiadne koláče, žiadne veľké upratovanie, žiadne koledy, len pohoda, pokojný deň a večer, oddych a nejaké to porozumenie 🙂

kikush182329
29. okt 2025

Ja milujem vianoce a moja rodina tiez. Vsetko mame vyzdobene, tu atmosferu si naozaj vieme vychutnať. Tradicie ale zdedene nemame. Mame vlastne vianoce. Take aby kazdy mal na stole to co veľmi lubi. Tento rok tam asi pre manzela pribudnu aj lasagne. Akurat perníčky robim stale, kvoli detom. Je to taka nasa chvilka. Inak sa ich snazime mat pokojne, bez stresu ale štedré.

anonym_aff268
29. okt 2025

Len file a rezne,ziaden kapor.Tam su kosti a bala by som sa,aby sa niekomu nieco nestalo.
Ved kolki sa takto zadusili kostou od kapra

babababka
29. okt 2025

Ozdobovanie stromčeka sme vždy robievali 24-teho.Teraz už deň predtým.Inak všetko máme,ako vždy.

abbey1
29. okt 2025

My sme začali robiť vianočný strom skôr kvôli dcére. A nevaríme rybaviu polievku, odkedy zomrel môj otec. Plus som vypustila zopár tradícií pri stole, ktoré ešte moja maminka zvykla robiť. Aj mi to je trochu ľúto,. Ale inak máme tradične vianoce. Krémové koláčiky si síce objednávame, ale suché a medovníčky s radosťou vypekame, to isté výzdoba domu a živý stromček musí byť a manžel i kapra.

mamatroch
29. okt 2025

@michaela12_34 predvianocne umyvanie okien 😁
...a vianocnu kapustnicu, hoci ja ju mam velmi rada, no manzelovi nerobi dobre a deti uz x tyzdnov vopred vyjednavali, ci ju musia jest 🤷.
Najdolezitejsi je pre nas pokoj 24.-25. decembra, v tie dni odmietam niekam aj chodit na navstevy, od zaciatku som to tak zaviedla 😉 posledne roky ku nam chodi na striedacku raz moja a raz manzelova mamina. ...spolocna vecera, darceky, polnocna omsa a pokoj doma. To je to, co chceme a mame.
Ziadna tradicia nestoji za to, aby bol doma kvoli tomu nepokoj, nezhody ci unavena a vystresovana mamina.

leuska0910
29. okt 2025

To s tymi orechmi a jablkami.. u svokry hej, doma nie

carolynka
29. okt 2025

My mame kazde vianoce uplne ine, minuly rok sme ani stromcek nemali, ziadne darceky a isli sme do tepla na dva tyzdne. Predminuly bola klasika s rodinou, ten pred tym sme sa rano 24stretli s priatelmi v meste na caj a pokec. Ked som bola dieta, kazde vianoce vyzerali presne tak isto, teraz mi vyhovuje roznorodost. s muzom si niekedy objedname vianocne jedlo z Marks and Spencers a ani nevarime, inokedy zas varime 'from scratch'. Ako dietatu mi do istej miery vadil ten isty scenar kazdy rok, hlavne ked som bola starsia, nebol v tom priestor na spontannost.

Strana
z2