icon

Má zmysel ísť na spoveď s vedomím opakovania hriechu?

16. dec 2025

Dobrý večer, je tu vianočný čas a s ním mnohí z nas pristupujú k sv.spovedi. Donedávna som bola presvedčená že pôjdem na spoveď, až sa začala vo mne biť otázka či to má zmysel... Podstata spočíva v tom, že v kresťanstve je považovana akákoľvek ochrana (antikoncepcia, kondom...)pred neželaným tehotenstvom za ťažký hriech. S manželom už neplánujeme mať ďalšie deti preto používame kondóm a určite budeme aj naďalej. Otázka znie: má zmysel ísť na spoveď, ľutovať ťažký hriech s vedomím že ho určite budem konať v budúcnosti?

Strana
z3
anonym_6a15c6
16. dec 2025

Fakty:

"Konštitutívny prvok pri svätej spovedi je vyznanie hriechov (matéria), ľútosť nad spáchanými hriechmi, predsavzatie chrániť sa hriechu a udelené pokánie. Ak u penitenta absentuje matéria, kňaz de facto nemá čo rozhrešiť. Ľútosť je medzi úkonmi kajúcnika na prvom mieste. Ak by chýbala spolu s predsavzatím nehrešiť, akoby chýbala časť spovede a kňaz by nemal udeliť rozhrešenie."

Nejde o to, ci to "ma zmysel", ide o to, ze ak to nezatajis ze vies, ze planujes v hriechu pokracovat vedome a dobrovolne, nemala by si dostat rozhresenie.

Mas to cele vysvetlene tu, asi niet viac co dodat: https://dobreslovo.sk/blogu/kedy-knaz-nemoze-da...

Asi je to len tema na vyvolanie vasni, pretoze ak si praktizujuca veriaca, tieto veci ovladas. A ak nie si, asi by Ta to az tak netrapilo, ci spoved nespoved atd, ak tomu neveris. Toto mi nejde do hlavy.

chrobak7
16. dec 2025

@anonym_autor Jasné, zase anonym. A provokatívna otázka, aby tu bola diskusia.

To sa nepýtaš vážne? Či?

Si silne veriaca, veríš na takú sprostosť, ako ťažký hriech a predsa ho vedome páchaš. A potom máš dilemu ísť na spoveď.

Nepáchaj smrteľný hriech a nemusíš sa báť ísť na spoveď.
Choď na spoveď a nepriznaj sa. Spáchaš ďalší hriech - klamstvo.
Nechoď na spovede - nebudeš sa musieť báť.

anonym_92f8d2
16. dec 2025

Ja som sa bola taktiež vyspovedať po X rokoch z ťažkého hriechu ale iného a myslim si že kondom a antikoncepcia je ešte ok a ked je kňaz normalny chápal by to… aj nemanželský sex je tazky hriech a predsa ho páchajú aj sami kňazi…

anonym_5876a8
16. dec 2025

Ja neviem, v akom svete to žijete a čo máte za farárov. Som veriaca, no svoj sexuálny život som s farárom nikdy neriešila a ani on sa ma naň nikdy nepýtal. Antikoncepcia nie je hriech, človek má mať toľko detí, koľko chce a vie vychovať, hlavne, aby ich vychoval dobre - to tvrdí aj náš farár. Pokrstí každé dieťa, čo mu prinesú, povie, že je rád, že rodič má odvahu prijať zodpovednosť za nový život a viac sexuálny život rodičov nerieši.

chrobak7
16. dec 2025
@anonym_92f8d2

Ja som sa bola taktiež vyspovedať po X rokoch z ťažkého hriechu ale iného a myslim si že kondom a antikoncepcia je ešte ok a ked je kňaz normalny chápal by to… aj nemanželský sex je tazky hriech a predsa ho páchajú aj sami kňazi…

@anonym_92f8d2 Mne to vôbec neberie hlava, že niekto má potrebu ísť za nejakým farárom a tam mu vyslepičiť o sebe veci, ktoré možno ani partnerovi nepovie.

Vlastne ja nechápem celú koncepciu viery. Ale ani nemusím, lebo som ateista.

autor
16. dec 2025
@anonym_5876a8

Ja neviem, v akom svete to žijete a čo máte za farárov. Som veriaca, no svoj sexuálny život som s farárom nikdy neriešila a ani on sa ma naň nikdy nepýtal. Antikoncepcia nie je hriech, človek má mať toľko detí, koľko chce a vie vychovať, hlavne, aby ich vychoval dobre - to tvrdí aj náš farár. Pokrstí každé dieťa, čo mu prinesú, povie, že je rád, že rodič má odvahu prijať zodpovednosť za nový život a viac sexuálny život rodičov nerieši.

@anonym_5876a8 ja chodím na spoveď 1-2x do roka pri tom kvante ľudí čo vždy čaká na spoveď sa ma farár nikdy nič nepýtal, tu ide skôr o svedomie, že idem na spoveď aj keď viem že bude neplatná.

anonym_ef88a8
16. dec 2025

Tak ti napíšem naši sú spolu cez50 rokov, brat bol plánovaný ja nehoda. Ale mama sa chránila,mala teliesko, aspoň v dobe keď sme rozprávali o možnostiach ochrany. Mama chodí každú nedeľu na omšu, a pravidelne niekoľko krát ročne na spoveď. V 70ke sa asi nespovedá za antikoncepciu. Som vydatá vyše dvadsať rokov, a nikdy som sa z toho hriechu nepovedala. A teraz už ani nemusím, ale ani na náuke sa nás farár nespýtal,či spíme spolu či čo a ako. To sme už dva roky žili spolu. Mám za sebou haldy spovedí. Skôr sa ma farár spýtal v spovednici či dodržiavam dopravné predpisy ako či beriem antiku
Takýchto tém tu bolo niekoľko, nevidím zmysel zakladat ďalšiu. Len tak na margo , aj náš nebohý pán farár mal deti, dve s pani čo jej viedla domácnosť. Vedel o tom každý, keby sa ona nebola chránila....čo?

anonym_7e9234
16. dec 2025

Mala by si sa na túto tému porozprávať s nejakými manželmi,či farárom venujúcim sa manželom.
Možno keby ste to celé prebrali,mnohé by si pochopila a na niektoré veci pozerala inak a úplne v pohode sa dá zvládnuť aj intimita v manželstve tak,aby si mohla chodiť na spoveď a prijímanie bez stresu. Lebo toto,čo robíš aj cítiš,že nie je ok ...sama.
A tie,čo sa nespovedate z tohto .....veľmi dobre viete,že to dobre nie je,ale nachádzate iných na to isté,dokonca si pomôžete aj príkladom rovno od farárov a ich "deti".

anonym_06a91c
16. dec 2025

vsak nelutujes, lutuj, ze veris hlupostiam

janinah
16. dec 2025

Tu odpived nenajdeš vzhľadom na zloženie diskutujucich.Najdi odvahu a porozpravaj sa o tom s kňazom,idealne s gr.kat. oni maju rodiny a vidia veci realne,ale sučasne aj v sulade s vierou.

anonym_e3df90
16. dec 2025

Otvor si Bibliu a pozri čo sú ťažké hriechy, kto nezdedí božie kráľovstvo.
1. list Korinťanom 6:9–11
Zjavenie Jána 21:8

anonym_59b052
16. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_5876a8 ja chodím na spoveď 1-2x do roka pri tom kvante ľudí čo vždy čaká na spoveď sa ma farár nikdy nič nepýtal, tu ide skôr o svedomie, že idem na spoveď aj keď viem že bude neplatná.

@anonym_autor toto je náročná téma, kašli na niektoré hlúpe odpovede a reči o tom, ako kto nerozoberá sex v spovedelni..
My po svadbe keď sme ,,nechceli" deti - nemali sme bývanie, ja som ešte študovala, veľa problémov atď. takže deti neprichádzali do úvahy a povedala som to kňazovi, dostala som rady akože nech to zverim do božích rúk a riadim sa inymi metodami proti pocatiu atd. (počítanie plodných a neplodnych dní, sledovanie hlienu atď sú tieto spôsoby ktoré cirkev schvaľuje, žiaľ môj cyklus bol v takom stave ze sa nedalo spoľahnúť) a nedalo sa mu vysvetliť že teraz to fakt nejde a nie preto, že by sme nechceli. Ale rozhrešenie mi dal.. každopádne, či už dostaneš rozhrešenie alebo nie, budeš mat dobrý pocit a vyspovedaš sa aspoň zo zvyšných hriechov, aspoň ja som tam s takým vedomím šla a neľutovala som to.
Alebo sa skus poradiť niekde inde, na kresťanských fórach, skupinách, tam je dosť rodín. Napr nám takéto manželské páry robili predmanzelsku prípravu a hovorili aj o tychto veciach a bolo to super.

denithestrange1993
17. dec 2025

@anonym_autor identicka tema tu uz davnejsie bola. Nie nema to zmysel a je to pokrytecke vyspovedat sa a nadalej konat proti tomu. Rozumej, ak mi nieco dava zmysel a robim to pre "vyssie dobro" (v tvojom pripade neotehotniet a neskomplikovat zivot uz existujucim jedincom) tak je zbytocne sa z toho spovedat. Lutost by mala byt uprimna a podla tvojich slov nelutujes svoje konanie,len sa chces na chvilu ocistit.

any_soj
17. dec 2025
@anonym_92f8d2

@anonym_92f8d2 to je taký argument, ako "aj lekár môže mať rakovinu, tak ju kľudne máj aj ty"... Čo má jej duša s tým, ako žije konkrétny kňaz?

anonym_348884
17. dec 2025

@anonym_autor z tohto dovodu na spoved a prijimanie nechodim. Inak som na kazdej omsi.

pr85
17. dec 2025

@anonym_autor Určite choď na spoveď a vyznaj sa z tohto hriechu. Je to potrebné pre spásu tvojej duše. Povzbud manžela, aby šiel tiež na spoveď.

pr85
17. dec 2025
@anonym_92f8d2

@anonym_92f8d2 hormonálna antikoncepcia ničí oplodnené vajíčko (okrem iného), takže to v pohode nikdy nemôže byť. Ide nie len o hriech antikoncepcie (proti 6. Boziemu prikázania), ale aj vraždy (proti 5. Boziemu prikázania). A za zabitie nenarodeného dieťaťa hrozí katolíkom exkomunikácie latae sententiae (samotným skutkom). Teda tak ťažký hriech to je.

dadis
17. dec 2025
@pr85

@anonym_92f8d2 hormonálna antikoncepcia ničí oplodnené vajíčko (okrem iného), takže to v pohode nikdy nemôže byť. Ide nie len o hriech antikoncepcie (proti 6. Boziemu prikázania), ale aj vraždy (proti 5. Boziemu prikázania). A za zabitie nenarodeného dieťaťa hrozí katolíkom exkomunikácie latae sententiae (samotným skutkom). Teda tak ťažký hriech to je.

@pr85 Nie, nemas pravdu s tou hormonalnou antikoncepciou.Ale naco pisat, keby chces vediet pravdu, najdes si ju sam. Ale poprosim ta, neuverejnuj tu bludy a svoj prispevok zmaz

anonym_a16d5f
17. dec 2025

@anonym_autor ahoj, treba to urcite prebrat z knazom. Myslim si, ze ked su urcite okolnosti tak sa to nepovazuje za tazky hriech. Pozri Boh nema nejake tabulky presne zadefinovane rozdelene hriechy atd. Vsetko vychadza zo svedomia a okolnosti. Prave preto je dobre niekedy knazovi vysvetlit okolnosti hriechu, aby ti aj on pomohol to posudit. My napr robime prerusovany styk tiez uz nechceme deti. Nemalo by sa ani to, ale prebrali sme to s 2 roznymi knazmi a obaja doporucili sa z toho vyspovedat, ale chapali to. Proste to nie je tazky hriech za takychto okolnosti, ze si v manzelstve mas napr velmi nepravidelny cyklus ako napr aj ja, ze si neviem dobre odsledovat plodne dni, deti si uz prijala a o dalsie sa nevies postarat atd atd. Bola by skoda prestat chodit na spoved, pretoze vtedy mas istotu, ze sa od Boha vzdialis a to nie je dobre. Dufam, ze je to aspon trochu zrozumitelne, prepac neviem sa pisomne tak dobre vyjadrovat akoby som chcela

any_soj
17. dec 2025

@dadis v čom nemá pravdu? Iba ak v tom, že neničí oplodnené vajíčko, čiže zygotu, ale až embryo. Hormonálna antikoncepcia zabraňuje rastu sliznice, čo je poistný účinok, ak by došlo k počatiu - aby niekoľkodňové embryo zomrelo, lebo sa nemá kde kvalitne uhniezdit. Prvá generácia hormonálnej antikoncepcie mala veľmi silný protiovulačný účinok, ale veľké nežiaduce účinky a ženy ju nechceli. Preto sa zmenili dávky a zloženie hormónov a aktuálne už veľmi dlho všetky hormonálne antikoncepcie, vrátane náplastí a podobne, majú aj abortivny účinok.

lentakyterapeut
17. dec 2025

@anonym_autor tu by som zacal pouzivat zdravy rozum.pred vierou. Nikto ti nebrani v cokolvek verit. Potrebujes boha mas ho, ale to ti nema zobrat tvoje prava vediet zdravo rozmyslat a tiez vediet co je na spoved a co nie. Prepac ale niekedy si myslim ze veriaci su ako ovecky pred porazkou. So vsetkym co sa im povie su zmiereni. Na co budes fararovi rozpravat intimne veci? Mas potrebu? Myslis ze ti to pomoze? Mas istotu ze ten farar je iba cisty ckovek bez hriechov?

dadis
17. dec 2025
@any_soj

@dadis v čom nemá pravdu? Iba ak v tom, že neničí oplodnené vajíčko, čiže zygotu, ale až embryo. Hormonálna antikoncepcia zabraňuje rastu sliznice, čo je poistný účinok, ak by došlo k počatiu - aby niekoľkodňové embryo zomrelo, lebo sa nemá kde kvalitne uhniezdit. Prvá generácia hormonálnej antikoncepcie mala veľmi silný protiovulačný účinok, ale veľké nežiaduce účinky a ženy ju nechceli. Preto sa zmenili dávky a zloženie hormónov a aktuálne už veľmi dlho všetky hormonálne antikoncepcie, vrátane náplastí a podobne, majú aj abortivny účinok.

@any_soj Ktora konkretna hormonalna antikoncepcia neblokuje ovulaciu? Daj sem nazov, pozrieme na acc

anonym_c7b22e
17. dec 2025
@chrobak7

@anonym_92f8d2 Mne to vôbec neberie hlava, že niekto má potrebu ísť za nejakým farárom a tam mu vyslepičiť o sebe veci, ktoré možno ani partnerovi nepovie.

Vlastne ja nechápem celú koncepciu viery. Ale ani nemusím, lebo som ateista.

@chrobak7 Ako ateista nic nemusis. Nakupene darceky pod stromcek? Asi by som ich vyhodila ved Jezisko NEexistuke. Ateisti si tak seru do ust.

pr85
17. dec 2025
@lentakyterapeut

@anonym_autor tu by som zacal pouzivat zdravy rozum.pred vierou. Nikto ti nebrani v cokolvek verit. Potrebujes boha mas ho, ale to ti nema zobrat tvoje prava vediet zdravo rozmyslat a tiez vediet co je na spoved a co nie. Prepac ale niekedy si myslim ze veriaci su ako ovecky pred porazkou. So vsetkym co sa im povie su zmiereni. Na co budes fararovi rozpravat intimne veci? Mas potrebu? Myslis ze ti to pomoze? Mas istotu ze ten farar je iba cisty ckovek bez hriechov?

@lentakyterapeut Vidno, že nie si praktizujuci katolík. Ináč by si vedel, že kňaz (kvôli svojej kňazskej vysviacky) koná in personál Christi, čo znamená, že pri spovedi sa nespovedas kňazovi, ktorý je sám hriešny a hriechy by ti odpustil nemohol, ale samotnému Kristovi, ktorý cez kňaza pôsobí.

lentakyterapeut
17. dec 2025
@pr85

@lentakyterapeut Vidno, že nie si praktizujuci katolík. Ináč by si vedel, že kňaz (kvôli svojej kňazskej vysviacky) koná in personál Christi, čo znamená, že pri spovedi sa nespovedas kňazovi, ktorý je sám hriešny a hriechy by ti odpustil nemohol, ale samotnému Kristovi, ktorý cez kňaza pôsobí.

@pr85 to ti samozrejme neberiem. Ak potrebujes v nieco verit nech sa paci ale nestracaj zdravy rozum. Ak sa chces spovedat kristovi nepotrebujes to hovorit fararovi ale doma v tichosti sa porozpravaj s tym hore. To dava rozum nie ?

vroni
17. dec 2025
@anonym_c7b22e

@chrobak7 Ako ateista nic nemusis. Nakupene darceky pod stromcek? Asi by som ich vyhodila ved Jezisko NEexistuke. Ateisti si tak seru do ust.

@anonym_c7b22e, do huby si tu series tak maximalne ty. Žiaden ateista nekupuje darčeky na oslavu Ježiška. Je to tradícia a podstatne staršia než krestanstvo. Ale fajn pripomenutie tento rok tu ešte nebola hlbokomyselna diskusia v milión obmenách "ako sa považujú ateisti sláviť Vianoce"

anonym_e3df90
17. dec 2025
@anonym_c7b22e

@anonym_c7b22e staroveký pohanský Kelti zdobili domy ihličím aby ich rodinu ochránilo pred zlom, staroveký Rimania mali týždeň slávnost na počesť svojho boha Saturna kedy sa hodovalo, opíjalo a dávali si darčeky, oslava skončila 25.12. na narodeniny boha slnka Mitru
pokojne môže oslavovať tieto pohanské zvyky ktoré boli dávno pred kresťanstvom

osky
17. dec 2025

Moja otazka je,preco to davas na plochu a nie do patricnej skupiny?
Myslis,ze ti tu ateisti poradia?
Zasa. Budu len kopat naokolo!
Spytaj sa tu tu:

Ale zaloz to tam nanovo.tam dostanes spravnu odpoved!

https://www.modrykonik.sk/group/2055/

osky
17. dec 2025
@anonym_5876a8

@anonym_5876a8 to,ze ty to povazujes za ok,nie je ale odpoved na otazku...to je tvoj nazor.
A hriechy mas vyznat sama,si dodpela.
Co sa ta ma pytat farar?
Ak nieco je,ty to mas povedat!

Strana
z3