icon

Mám rešpektovať rozhodnutie dcéry o 1. svätom prijímaní?

8. okt 2025

Ahojte žienky, riešim takú menšiu dilemu.
Som pokrstená, mám 1. sv. prijímanie, dcérka je tiež pokrstená .... v rodine máme všetci "slávnosti" ale mimo starých rodičov som sa do kontaktu s vierou nedostala, naposledy som bola v kostole na sv. omši kvôli sv. omši možno keď som mala 11 rokov. Teraz mám tesne po 40. Moji rodičia do kostola nechodili len starkí, chceli odo mňa aby som mala 1. sv. prijímanie a potom nech sa rozhodnem už sama a ja som to akosi neriešila.
Dcérka má možnosť ísť na 1. sv. prijímanie ale vyjadrila sa že nechce, neviem nerozoberali sme to nejako hlbšie prečo, len že nechce. Ja by som naproti tomu bola rada ak by to 1. sv prijímanie mala. Možno v niekde v hĺbke mám zakotvené tie tradície z mojej rodiny, možno je to tým, že si uvedomujem že niečo riadiť tento svet musí a nechcem jej tým, že bude žiť úplne bez viery zobrať možnosť vlastného rozhodnutia či žiť vo viere bude chcieť alebo nie. Osobne si myslím, že život s vierou je podstatne ľahší a "plnší" predovšetkým v tých ťažších chvíľach.

Ako by ste to riešili rešpektovali by ste jej rozhodnutie alebo naopak? Ide mi skôr o to, či sa niekto napriek tomu že doma sa viera neriešila, mal možnosť dostať sa do kontaktu s vierou.

Strana
z4
malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
anonym_7d4e10
8. okt 2025

V prvom rade dieťa vidí ako vzor rodičov. Keďže ty sama nežiješ vierou, tak sa nečuduj, že dieťa to odmieta. Chceš po nej niečo, čo ty sama nežiješ. Takže začni najskôr od seba, daj jej príklad vo viere, a potom rieš dcéru.
A nezamieňaj si vieru s tradíciou.

luccys
8. okt 2025

No ona uz bez viery zije, nejaka slavnost (pretoze pre deti to nic ine nie je, budmne uprimne) to nezmeni.
To, ze tam pojde, z nej veriacu neurobi. Trochu naivne.

anonym_4d026e
8. okt 2025

u nás by ani nebolo možné aby niekto nemal sviatosti. a ani sa o tom nediskutovalo. Všetci sme krstení ešte ako malinké bábatká takže to bolo všetko jasné.

viestta
8. okt 2025

@anonym_autor ne ste praktikujuci veriaci, uz len to, ze napises slavnosti a pritom su to sviatosti, preto neviem preco by ste nemali respektovat jej rozhodnutie. Preco by mala ist na prijmanie?

melanta
8. okt 2025
@anonym_4d026e

u nás by ani nebolo možné aby niekto nemal sviatosti. a ani sa o tom nediskutovalo. Všetci sme krstení ešte ako malinké bábatká takže to bolo všetko jasné.

@anonym_4d026e ak žijete vo viere, tak je to logické. Autorka vierou nežije. preto je farizejstvo prijímať sviatosti.

domkakvet
8. okt 2025

@anonym_autor daj ju na 1. svate prijimanie, je aj pokrstena.

melanta
8. okt 2025

@anonym_autor k poslednej vete - Ide mi skôr o to, či sa niekto napriek tomu že doma sa viera neriešila, mal možnosť dostať sa do kontaktu s vierou.

Touto sviatosťou vieru neprijme a už vôbec nie, ak bude musieť prijať sviatosť nasilu. Ak bude chcieť dcéra nájsť vieru, nájdi si ju. Ty ju nemáš, tak prečo do toho tlačiť dieťa? Je pokrytecký každý, kto nežije vo viere a dáva deti krstiť a prijímať aj ďalšie slávnosti. S vierou a bohom to nemá nič spoločné, ak to človek robí iba preto, lebo sa to má.

negymama
8. okt 2025

dcera sa moze rozhodnut aj v dospelosti pre 1.sv. prijmanie.
ist tam v ttretom rocniku nie je jedina sanca v zivote.

negymama
8. okt 2025

moj najmladsi syn sa rozhodol , ze nechce , tak nesiel.
Starsie tri deti isli, chceli, chodili sme do kostola, rozpravali sa o viere.

anonym_863137
8. okt 2025

tak ty si bola naposledy v kostole ked si mala 11, vierou doma nezijete ale dcera ma ist na prijimanie ked nechce? prepac ale to je co za zmyslanie? kde ma vzor vo viere, preco by tam mala chciet ist? tak ju len posilnis vo farizejstve, ze treba robit veci "lebo sa patria" aj ked clovek nechce a neciti to tak.
mna napriklad cele detstvo nutili nasi chodit dokostola PRICOM ONI NECHODILI - len ja som sama musela. uz vtedy mi to prislo nefer a hlupe, ze ked si oni nieco nectia a preco ja mam? hned ako mi doslo ze o tychto veciach si mozem rozhodovat sama som tam prestala chodit. keby sme tam chodili spolu mozno by som aj dnes mala iny postoj a nebola odporca toho vsetkeho.

anonym_24c66c
Autor odpoveď zmazal
anonym_1acfa7
8. okt 2025

O akej viere píšeš? Veď žiadnu nepraktizuješ 🤷 a sú to sviatosti, nie slávnosti 🤦 tie z Teba veriaceho neurobia.

anonym_588aca
8. okt 2025

Veriaca som sa stala v dospelosti, nikto ma k tomu nikdy neviedol. Nechodím do žiadneho kostola a moja viera nie je zaškatulkovateľná. Moje deti vedia, že verím aj keď ich priamo k viere nevediem, ale rozprávame sa o duchovných veciach zo života.

doriiis
8. okt 2025

Neznášam a to myslím doslova neznášam ľudí, ktorí jednoducho pre vlastnú sprostosť, zadubenost a ,, vieru " nerešpektujú slovo nie. Tvoja dcéra sa jasne vyjadrila a ty napriek tomu rozmýšľaš, že ju pošleš niekam, kam sama nechce? Čo si ty za rodiča?

prasiatko30
8. okt 2025

A naco jej je prve prijimanie ked to nechce? Ty do kostola nezabludis ako je storocie dlhe a dcera by mala robit prve prijimanie lebo bude mat oblecene dlhe biele saty? Alebo preco??

zuzana76
8. okt 2025
@doriiis

Neznášam a to myslím doslova neznášam ľudí, ktorí jednoducho pre vlastnú sprostosť, zadubenost a ,, vieru " nerešpektujú slovo nie. Tvoja dcéra sa jasne vyjadrila a ty napriek tomu rozmýšľaš, že ju pošleš niekam, kam sama nechce? Čo si ty za rodiča?

@doriiis autorka to nerobi pre "vieru", ale skor kvoli tradicii, toto nema s vierou nic spolocne

shee11
8. okt 2025

počúvaj svoj vnútorný hlas.. rozprávajte sa o viere, kludne jej porozprávaj o tom čo si tu napísala aj o tom prečo nechodíte do kostola. ved na tom nie je nič zlé. hladanie je cesta. vacsina ludí hladá celý zivot, aj veriaci aj neveriaci. btw, v dospelosti je náročnejsie urobiť si prijímanie... príprava je časovo náročná. možno práve cez dcérku sa ti otvoria nové obzory... a možno nie 🙂

doriiis
8. okt 2025
@zuzana76

@doriiis autorka to nerobi pre "vieru", ale skor kvoli tradicii, toto nema s vierou nic spolocne

@zuzana76 .... Aj to. Dalo by sa tam doplniť ďalších xy slov, prečo toto ľudia stále robia. Sami nie sú veriaci, napriek tomu deti dajú pokrstiť a dávajú im sviatosti. Načo je to dobré? Načo niekto vychováva v niečo, v čo sám neverí?

chrobak7
8. okt 2025

@anonym_autor Áno, ja by som rešpektoval. Mali by sme už upustiť od bezdôvodného držania sa nejakých tradícií, "lebo babka povedala".

Mňa na základke tiež nanútili do niečoho podobného, ako je 1. sv. prijímanie (dedko bol silno veriaci evanjelik). Teraz som ateista a ľutujem, že som nebol dostatočne priebojný, a nechal sa vmanipulovať do takého niečoho.

anonym_d82818
8. okt 2025

@anonym_autor ale ved je nebude mať sviatosti a chodiť do kostola to vôbec neznamená, že bude bez viery. Môže veriť čomu chce...a určite by som rešpektovala dcerine rozhodnutie. Však nič tým nezíska ak by aj išla na prijímanie. Ak ju to beskor bude ťahať do kresťanskej viery tak do toho pôjde ak nie tak nie, bude veriť niečomu inému alebo aj ničomu.. a ďalšia podstatná vec, tradícia a viera sú dve odlišné veci. Takéto veci sa nerobia kvôli tradícií, teda na Slovensku po väčšine áno, ale podstata je úplne iná a nieje to tradícia.

danica2711
8. okt 2025

@anonym_autor nie ste praktikujúci katolíci, dcéra zjavne svojou ešte čistou detskou dušou akosi cíti, že by to bolo čisté pokrytectvo. Alebo ju to proste len nezaujíma - obidve možnosti sú pre mňa dôvodom, prečo by som rešpektovala jej rozhodnutie

zuzubb007
8. okt 2025

Načo tam ma chodiť ak nebude chodiť do kostola atď, proste úplná zbytočnosť, prijimanie je aj o tom, že chodis do kostola a dodržujes tú svoju vieru, ja by som to deťom nespravila, z istých dôvodov čoho som zastanca, keď budú potrebovať náhodou kvôli svadbe v dospelosti si spravia, takže za mňa nedávala by som dceru, už nežijeme v dobe kamennej, a starkí nech si myslia čo chcú aj ostatní idem si svoje, sama nežijes vo viere tak nechápem čo chces dcéru týmto ničit

domka222
8. okt 2025

Pokiaľ berieš prijímanie len ako tradíciu a vo viere nežijete,je nespravodlivé, aby si ju do toho nútila.

marsmykkok
8. okt 2025

@anonym_autor ja by som ju oboznámila s tým, že ak by chcela v budúcnosti svadbu v kostole prijímanie musí mať, ale je aj možnosť dorobiť si ho potom, hoci jednoduchšie je ho mať a nech sa rozhodne ako chce. Ak nechce ísť nech nejde.

moze
8. okt 2025

To, ze autorka nebola v kostole 30 rokov, neznamena, ze nezije vo viere. Podla toho, ako prispevok napisala, ma viery viac ako niektore, co deru kostolne lavice kazdu nedelu.

chrobak7
8. okt 2025
@marsmykkok

@anonym_autor ja by som ju oboznámila s tým, že ak by chcela v budúcnosti svadbu v kostole prijímanie musí mať, ale je aj možnosť dorobiť si ho potom, hoci jednoduchšie je ho mať a nech sa rozhodne ako chce. Ak nechce ísť nech nejde.

@marsmykkok Ani nemusí mať. U nás nemá ani jeden.

anonym_8b1e31
8. okt 2025

Chodí na náboženstvo, keď chceš aby išla na 1 sv prijímanie ?

anonym_b4364e
8. okt 2025
@marsmykkok

@marsmykkok ani krstena nie som a svadbu som mala v kostole 😅😅😅ked uz ti ide len o tu svadbu v kostole. Ale je pravda, ze kebyze muzovi na tom tak nezalezi ja by som sa do vydavania v kostole nebola hrnula🥳🥳🥳mi to bolo naozaj jedno

anonym_a6c299
8. okt 2025

@anonym_autor ja som tiež nechcela. Ani birmovku. Ale mám ich obe. V boha neverím, do kostola nechodim. Spravila som to len pre babku, aby bola spokojná. A pre seba aby som mala svadbu v kostole.

Strana
z4