icon

Mám rešpektovať rozhodnutie dcéry o 1. svätom prijímaní?

8. okt 2025

Ahojte žienky, riešim takú menšiu dilemu.
Som pokrstená, mám 1. sv. prijímanie, dcérka je tiež pokrstená .... v rodine máme všetci "slávnosti" ale mimo starých rodičov som sa do kontaktu s vierou nedostala, naposledy som bola v kostole na sv. omši kvôli sv. omši možno keď som mala 11 rokov. Teraz mám tesne po 40. Moji rodičia do kostola nechodili len starkí, chceli odo mňa aby som mala 1. sv. prijímanie a potom nech sa rozhodnem už sama a ja som to akosi neriešila.
Dcérka má možnosť ísť na 1. sv. prijímanie ale vyjadrila sa že nechce, neviem nerozoberali sme to nejako hlbšie prečo, len že nechce. Ja by som naproti tomu bola rada ak by to 1. sv prijímanie mala. Možno v niekde v hĺbke mám zakotvené tie tradície z mojej rodiny, možno je to tým, že si uvedomujem že niečo riadiť tento svet musí a nechcem jej tým, že bude žiť úplne bez viery zobrať možnosť vlastného rozhodnutia či žiť vo viere bude chcieť alebo nie. Osobne si myslím, že život s vierou je podstatne ľahší a "plnší" predovšetkým v tých ťažších chvíľach.

Ako by ste to riešili rešpektovali by ste jej rozhodnutie alebo naopak? Ide mi skôr o to, či sa niekto napriek tomu že doma sa viera neriešila, mal možnosť dostať sa do kontaktu s vierou.

natalka13
8. okt 2025
@anonym_a6c299

@natalka13 a prečo nie? Vyzerá to lepšie

@anonym_a6c299 vyzera to lepsie?
hmmm tak potom ok. treba vstupit do cirkvi lebo svadba vyzera lepsie🤔

dkethe
8. okt 2025

Zajdi si na nejake 1.sv prijimanie, a uvidis ze 9 z 10 deti netusi o com to je. Ten 10. zije v katolickej rodine.
Mojmu tretiakovi som rovno povedala ze nepojde, ak bude chciet, spravi si v dospelosti pokojne aj s birmovkou.
Nevidim zmysel do toho dceru tlacit

sense
8. okt 2025

@anonym_autor nechala by som rozhodnutie na nu

anonym_a6c299
8. okt 2025
@natalka13

@anonym_a6c299 vyzera to lepsie?
hmmm tak potom ok. treba vstupit do cirkvi lebo svadba vyzera lepsie🤔

@natalka13 ano vyzerá to lepšie 😄 ostatné je mo úplne jedno

januska12323
8. okt 2025
@anonym_a6c299

@natalka13 ano vyzerá to lepšie 😄 ostatné je mo úplne jedno

@anonym_a6c299 čo na tom vyzerá lepšie?

anonym_a6c299
8. okt 2025
@januska12323

@anonym_a6c299 čo na tom vyzerá lepšie?

@januska12323 video, fotky, priestor?

januska12323
8. okt 2025

Počúvaj dcéru, má viac rozumu ako ty. Pokiaľ by si vierou žila, rozprávala sa s ňou, naučila ju ako to vnímaš možno by aj chcela ísť. Keď na to kašleš ty prečo by mala ísť? Čo jej to dá? Pekné šaty a darčeky?

januska12323
8. okt 2025
@anonym_a6c299

@anonym_a6c299 aha, iné priestory ako kostoly nie sú pekné, okej.

anonym_a6c299
8. okt 2025
@januska12323

@anonym_a6c299 aha, iné priestory ako kostoly nie sú pekné, okej.

@januska12323 sú ale v kostole to vyzerá vserko honosnejšie. 😃

anonym_b23cf4
8. okt 2025
@moze

To, ze autorka nebola v kostole 30 rokov, neznamena, ze nezije vo viere. Podla toho, ako prispevok napisala, ma viery viac ako niektore, co deru kostolne lavice kazdu nedelu.

@moze to, ze nebola 30 rokov v kostole praveze velmi jasne dokazuje, ze nezije vo viere...jednym z prikazani totiz je, aby v nedelu a prikazany sviatok isiel clovek do kostola. Ak nejde, ma tazky hriech... Takze sa ti zda, ze ak 11 rokov pacha tazky hriech, zije vo viere? Ci kde to konkretne v jej prispevku vidis?

modrahruska
8. okt 2025
@anonym_a6c299

@januska12323 sú ale v kostole to vyzerá vserko honosnejšie. 😃

@anonym_a6c299 asi si este nebola na svadbe v nejakom zamku, kastieli a tak podobne 🙂 Skus niekedy len nazriet dnu a uvidis ake nadherne a honosne to moze byt aj mimo kostola.

anna777115
8. okt 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka Nikto, nemože byť šťastnejš, bez milujuceho otca, ako ten, kto vie, ze má otca, ktory ho nadovšetko miluje a rešpektuje.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
cacianka
8. okt 2025
@chrobak7

@anonym_autor Áno, ja by som rešpektoval. Mali by sme už upustiť od bezdôvodného držania sa nejakých tradícií, "lebo babka povedala".

Mňa na základke tiež nanútili do niečoho podobného, ako je 1. sv. prijímanie (dedko bol silno veriaci evanjelik). Teraz som ateista a ľutujem, že som nebol dostatočne priebojný, a nechal sa vmanipulovať do takého niečoho.

@chrobak7 zmienka že ťa nanútili mi pripomenula náš príbeh. tiež sme pôvodne evanjelická rodina, tak nás babka nabádala, aby sme išli na konfirmáciu. ked nezaberali reči, tak začala spomínať dary k slávnosti, že dostaneme zlato / náušnice, prsteň, alebo retiazku, od krstnej a rodiny. moju sestru to už naštvalo, tak odsekla, že kto chce dať dar, dá aj bez kostola...odvtedy bola babka ticho. (lebo bola žgrlavá, čo ak chápem že zažila veľkú chudobu).
Ani ja nechápem "tradície a slávnosti" len pre oko, parádu, nútenie od babky a čo by povedali ľudia ? načo takéto divadlo, ked rodina nežije vo viere a autorka nebola hádam 20 rokov v kostole ?!

natalka13
8. okt 2025
@anonym_a6c299

@anonym_a6c299 😃ako fakt? pokrytectvo na nekonecno toto. to uz sa ani divadlom nazvat neda.
honosnejsie - tak tomuz si zaklincovala a oan farar ti nevadil pri precteba pravnom akte😀 ze? ake tak HONOSNEJSIE - susedy maju co zavidiet ved honosna svadba lebo bola v kostole

anna777115
8. okt 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka Žiadny milujuci a rešpektujuci otec neubližuje svojim deťom. My si ubližujeme a trestáme sa sami zlymi a nespravnymi rozhodnutiami, za ktoré musime niesť nasledky.Keď dieťa polozi prst na horucu platňu napriek tomu, že rodič mu to zakázal, tak nie je na vine rodič ale dieťa, lebo porusilo rodicov príkaz a popalilo sa.

stvura
8. okt 2025

@anonym_autor no ked nechce tak nechce, spravi si neskor...- ja som si robila pred svadbou a hotovo. Mam dve deti s birmovkou, najmladsi sa vyjadril ze on bude chodit na etiku, tak skoncil s tym prijimanim a smitec. Ked bude chciet si spravi birmovku, ked nie, tak nie. Je to jeho vec.

autor
8. okt 2025
@anonym_4b4fb5

@anonym_autor porozpravala by som sa s ňou a vysvetlila jej čo to prijímanie je a čo znamená. V tom veku pravdepodobne nechce ísť lebo nejde kamoška alebo tak. Viem, že keby som rodičmi nebola vedená k sviatostiam od malička, v dospelosti by som ťažko hľadala motiváciu k tomu dorobiť si ich. Málokto nájde Boha v dosoelosti keď v tom nebol vychovávaný.

@anonym_4b4fb5 porozprávali sme sa ze nechce ísť kvôli tomu ze tam bude vela ludi tak to nejako poriesime 🙂

anonym_a6c299
8. okt 2025
@natalka13

@anonym_a6c299 😃ako fakt? pokrytectvo na nekonecno toto. to uz sa ani divadlom nazvat neda.
honosnejsie - tak tomuz si zaklincovala a oan farar ti nevadil pri precteba pravnom akte😀 ze? ake tak HONOSNEJSIE - susedy maju co zavidiet ved honosna svadba lebo bola v kostole

@natalka13 je mi jedno ako to prebehne čo na tom stále nechápeš. Bude to v kostole? Bude? Budú donre fotky? Budú. Žijem v meste, nejaké susedy ma fakt nezaujímajú

anonym_a6c299
8. okt 2025
@modrahruska

@anonym_a6c299 asi si este nebola na svadbe v nejakom zamku, kastieli a tak podobne 🙂 Skus niekedy len nazriet dnu a uvidis ake nadherne a honosne to moze byt aj mimo kostola.

@modrahruska bola ☺️ ale kostol ktorý mám vybraný vyzerá lepšie

hopsas
8. okt 2025
@modrahruska

@hopsas no to by ma velmi zaujimalo, ako moze uplne male dieta pochopit vieru. Nic v zlom, ale toto je absurdne tvrdenie.

@modrahruska absurdni sú ľudia čo idú diskutovať o téme o ktorej nič nevedia. Samozrejme že dieťa vie vieru pochopiť, primerane veku ale vie.

anonym_386ffb
8. okt 2025
@anonym_cd36dd

@malinkajozka no tak toto sa velmi mylis, je to presne tak ako autorka napisala, zivot s vierou je ovela lahsi. Ateista neberie veci ze no stalo sa, na to si kde prisla? Praveze veriaci si povie no stalo sa, lebo sa tak malo stat a co sme my, ze ideme spochybnovat boha? Presne takto to beru vsetci moji veriaci priatelia/rodina a cloveku az rozum zostava stat, ako stale mozu verit, ze ten boh je nieco dobre, ked sa im niektorym stali take hrozne osobne tragedie, ze to je na viac zivotov. Este som nevidela veriaceho, co by sa rucal z toho co mu boh robi.

A k otazke, nechajte to pokojne na nu, ved ma cely zivot na to, aby sa rozhodla. A ano, poznam 1 cloveka, ktory sa dal na vieru a dorobil si tieto veci neskor v zivote. A poznam tiez takeho, ktory to riesil len kvoli svadbe v kostole, aj ked nasledne nepraktizuje. A poznam aj takeho, ktory veri, len jednoducho veri a nepotrebuje k tomu nic oficialne. Takze moznosti je viac.

@anonym_cd36dd pre mňa bol život s vierou tazsi. Pred takmer dvadsiatimi rokmi som ju úplne vypustila zo svojho života a žije sa mi oveľa ľahšie. Takže je to u každého ináč. Pre niekoho je viera prínosom, obohatením, pre niekoho naopak.

anonym_386ffb
8. okt 2025
@dkethe

Zajdi si na nejake 1.sv prijimanie, a uvidis ze 9 z 10 deti netusi o com to je. Ten 10. zije v katolickej rodine.
Mojmu tretiakovi som rovno povedala ze nepojde, ak bude chciet, spravi si v dospelosti pokojne aj s birmovkou.
Nevidim zmysel do toho dceru tlacit

@dkethe je to tak, ako si napísala, väčšina ide preto, lebo rodicia, babka chcú, lebo ide kamarátka, lebo pekne saty.

anonym_386ffb
8. okt 2025
@hopsas

@modrahruska absurdni sú ľudia čo idú diskutovať o téme o ktorej nič nevedia. Samozrejme že dieťa vie vieru pochopiť, primerane veku ale vie.

@hopsas vie v súlade so svojím vekom, ak je vo viete vychovane, ak je mu všetko vysvetlovane. Lenže to sa deje len v máloktorý rodinách, kde idú deti na PSP

autor
8. okt 2025

Niektorých tu nechapem najmä "veriacich" ja by som sa hanbila sama za seba za taký prejav. Myslím ze ľudia strácajú vieru a nehlásia sa otvorene ku viere kvôli ľuďom ako vy. Súdiť, posudzovať a po vlastnom interpretovať vôľu Boha. Na to máte knazov. Ste presne ako tie klebetnice co sedia v prvych radoch v nedelu v kostole ktoré si pamätám z detstva brrrr mráz mi dodnes z nich po chrbte beha. A berte to co ste napisali ako hriech - kto ste aby ste dieta posudzovali skrz jej matku? Nabádať aby dieta nešlo na sviatost len kvôli tomu ze ma rodičov akých ma? Kto ste aby ste vy určovali kto smie a kto sa nesmie zúčastniť sviatosti? Juuuj ale zle mi je z vas presne pre toto svet vyzerá ako vyzerá, tie ktoré su zastancami najmierumilovnejsej a najlaskavejsej viery na svete sa prezentujú ako najväčší egoisti len ja mam tu pravú vieru, ako si dovolí pristúpiť k sviatosti ked ..... predstavte si ze dcerka aj ked ma slobodnú matku, ktorá nechodí v nedeľu do kostola, je pokrstena, chodi na náboženstvo, dokonca je študentkou na cirkevnej škole, čiže na omše chodi častejšie ako vy a v izbicke ma obrázky svätých..... ja "neaktivna" členka cirkvi vediem dcérku cestou k viere. Vediete aj vy takto svoje deti či ich nútite sedieť pred nedeľňajšim obedom v kostole na zadku? A tie v puberte budú cirkev a vieru nenávidieť lebo to robia preto lebo to mama či oco či babka chce?
Ostatným ďakujem za rady samozrejme ma nenapadlo že za tým že nechce ísť na 1. Sv prijímanie môže byť aj obyčajná tréma z množstva ludi 🤦‍♀️ hold matka roka😊

anonym_7bef77
8. okt 2025

@anonym_autor pouvažuj prečo ty začínaš mať vieru. Veriaci to majú v ťažkých chvíľach ľahšie, ale len ak skutočne dôverujú. Kresťanská viera má úžasnú silu blízkosti osobného Boha. Ale má aj úskalia. Pocity viny ak vieru nesprávne uchopíš. Veriacemu človeku sa odrazu začnú diať v živote zázraky, o akých sa mu nesnívalo. Všade vidí prítomného živého Boha. Veriaci sa má kajať z hriechov a ľutovať ich uprimne. Nie sa obviňovať a žiť v pocitoch viny. Ľútosť ho robí lepším a blízkym Bohu. Spovedať sa môže furt kedykoľvek zhreší a je mu potom fajn. Neveriaci sa hnevajú, lebo hreší ďalej. Ale to potom nie je uprimne veriaci. Dobrý veriaci síce hreší ďalej, ale pracuje na sebe a snaží sa. Väčšinou sa skôr hriechu zbavuje a aspoň ho bezbreho nerozvíja. Skús si vziať Sväté písmo Nový zákon a len si ho čítaj každý deň 1-2 strany a uvažuj o tom čo sa tam píše. Podobenstvá sú krásne. Je to jediné zjavené náboženstvo a človek má možnosť poznať, aký ten Boh vlastne je. Že je láskavý, tichý, nenásilný, zadarmo zachraňujúci, milujúci, spásonosný, darujúci, verný, pravdivý a hlavne milosrdný. Spravodlivý a milosrdný zároveň. Alebo si pozri na internete nejakú kázeň od farára z Brezna. Volá sa Dušan Lukáč. Nemusíš hneď chodiť do kostola a prijimat sviatosti. Len sa trochu zamysli. Do kedy tu budeme? 20 rokov? 30 rokov? 50? Aj keby sme sa stovky dožili, raz tá otázka príde. Neveriaci tiež začnú veriť a niekedy aj ľutovať. Ateista nehľadá dôvody prečo neverí. Ak by ich hľadal až vtedy príde na to že jeho viera v neexistenciu Boha je na vratkých nohách. Pozri si video rozhovor Dušan Lukáč v Godzone podcaste. Tam krásne vysvetľuje aký bol silný ateista pred tým ako sa stal kňazom.

hopsas
8. okt 2025
@anonym_autor

Niektorých tu nechapem najmä "veriacich" ja by som sa hanbila sama za seba za taký prejav. Myslím ze ľudia strácajú vieru a nehlásia sa otvorene ku viere kvôli ľuďom ako vy. Súdiť, posudzovať a po vlastnom interpretovať vôľu Boha. Na to máte knazov. Ste presne ako tie klebetnice co sedia v prvych radoch v nedelu v kostole ktoré si pamätám z detstva brrrr mráz mi dodnes z nich po chrbte beha. A berte to co ste napisali ako hriech - kto ste aby ste dieta posudzovali skrz jej matku? Nabádať aby dieta nešlo na sviatost len kvôli tomu ze ma rodičov akých ma? Kto ste aby ste vy určovali kto smie a kto sa nesmie zúčastniť sviatosti? Juuuj ale zle mi je z vas presne pre toto svet vyzerá ako vyzerá, tie ktoré su zastancami najmierumilovnejsej a najlaskavejsej viery na svete sa prezentujú ako najväčší egoisti len ja mam tu pravú vieru, ako si dovolí pristúpiť k sviatosti ked ..... predstavte si ze dcerka aj ked ma slobodnú matku, ktorá nechodí v nedeľu do kostola, je pokrstena, chodi na náboženstvo, dokonca je študentkou na cirkevnej škole, čiže na omše chodi častejšie ako vy a v izbicke ma obrázky svätých..... ja "neaktivna" členka cirkvi vediem dcérku cestou k viere. Vediete aj vy takto svoje deti či ich nútite sedieť pred nedeľňajšim obedom v kostole na zadku? A tie v puberte budú cirkev a vieru nenávidieť lebo to robia preto lebo to mama či oco či babka chce?
Ostatným ďakujem za rady samozrejme ma nenapadlo že za tým že nechce ísť na 1. Sv prijímanie môže byť aj obyčajná tréma z množstva ludi 🤦‍♀️ hold matka roka😊

@anonym_autor riadne si sa rozcertila ale skús v kľude zvážiť čo vlastne robíš. Nechodíš do kostola, nepristupujes k sviatostiam, to znamena ze nejaka extra veriaca nie si, alebo lepšie povedané Boh a cirkev ťa nezaujima. logicky to nezaijima ani tvoju dcéru. Inak by na to prijímanie ísť chcela. Čo od nás chces? Aby sme schválili že ju máš donútiť ísť na prijímanie lebo je to pekná tradícia a budú z toho pekne fotky? O to tu ide? Ak toto je všetko, čo pre teba Eucharistia znamená, tak to radšej nerob, prosím ťa a pokial si dcére vieru nedodovzdala doteraz, tak to najprv skús urobiť. A také že neaktívne členka cirkvi - to je len krajšie pomenovanie pre dieťa bez viery. Môžeš sa urážať koľko chces, ale ja verím, že potrebuješ preplesk aby si pochopila že toto su vážne veci.

marian341
8. okt 2025

@anonym_autor uz pri jej krste si klamala ze ju budeš vychovávať vo viere...a od 11r si nebola v kostole takže ta výchova bude asi všelijaka len nie vo viere....co po sv.prijimani? 5-6r nič a potom birmovka?....

autor
8. okt 2025
@hopsas

@anonym_autor riadne si sa rozcertila ale skús v kľude zvážiť čo vlastne robíš. Nechodíš do kostola, nepristupujes k sviatostiam, to znamena ze nejaka extra veriaca nie si, alebo lepšie povedané Boh a cirkev ťa nezaujima. logicky to nezaijima ani tvoju dcéru. Inak by na to prijímanie ísť chcela. Čo od nás chces? Aby sme schválili že ju máš donútiť ísť na prijímanie lebo je to pekná tradícia a budú z toho pekne fotky? O to tu ide? Ak toto je všetko, čo pre teba Eucharistia znamená, tak to radšej nerob, prosím ťa a pokial si dcére vieru nedodovzdala doteraz, tak to najprv skús urobiť. A také že neaktívne členka cirkvi - to je len krajšie pomenovanie pre dieťa bez viery. Môžeš sa urážať koľko chces, ale ja verím, že potrebuješ preplesk aby si pochopila že toto su vážne veci.

@hopsas vy nemáte co schvaľovať ci ma alebo nemá ísť na 1. sv prijímanie na to máte cirkevných predstaviteľov. Moja otázka bola ci ak vám dieta odmietne ísť na 1. sv prijímanie by ste rozhodnutie rešpektovali alebo by ste s nou rozprávali hlbšie o tom.
O mna a moju vieru vôbec neide. Čítala si? Moja dcerka v Boha veriacich, je k viere vedená, chodi na omše atd to ze ma rodičov akých ma nemá nič spoločné s vierou mojej dcery na to snáď netreba VS.

autor
8. okt 2025
@marian341

@anonym_autor uz pri jej krste si klamala ze ju budeš vychovávať vo viere...a od 11r si nebola v kostole takže ta výchova bude asi všelijaka len nie vo viere....co po sv.prijimani? 5-6r nič a potom birmovka?....

@marian341 ako je dcéra vychovavana ak nie vo viere ked v Boha veri, chodi do kostola, modli sa atd? Ako ináč ma byt dcéra k viere vedena? Knaz pri krste neriešil mna ani jej otca.... keby bolo na ľuďoch ako vy dcerka by ani pokrstena nebola🤦‍♀️