Masturbácia a spoveď
Ahojte, seriozna otazka pre veriace: Som po 40ke, zijem roky sama. Som praktizujuca veriaca, ale nechodim na svate prijimanie ani spovede, lebo sa hanbim sa spovedat z masturbacie.
Co hovorite knazovi? Spovedate sa z toho vobec?
Ak viem, v pisme sa pise, ze len muz by nemal "vyliat semeno". Zeny sa nikde nespominaju.
Dalsia vec, ako mam knazovi slubit, ze to u nebudem robit, ked viem, ze budem, lebo ked nie, tak sa okolo ovulacie zblaznim. Pride mi to pokrytecke sa z toho vobec spovedat, ked je to nieco, coho sa nezbavim, dokial nebudem v menopauze. Ako to riesite?
Dakujem.
@osky fuuu. Tak masturbácia je väčší hriech ako krádež...toto tesat do kameňa a rozostavit pri cestách, dedinách, všade. Aby ľudia videli, kam prichádzajú a prečo je na tom tento štát tak, ako je. .
@bambulkaaskatulka kto povedal, že masturbácia je väčší hriech ako krádež? Nie je. Nepokradneš, nezosmilniš. Spadá niekde pod to smilstvo. Podľa mňa sú niekde na rovnakej úrovni.
@mizoko Adam a Eva nemali podľa biblie iba dvoch synov...
@bambulkaaskatulka takže sa kotili medzi sebou? Ľudstvo vzniklo teda z incestu? Fuuuuu
@zmrzlinka8 cool. Fakt, bez urážok, čokoľvek, nechcem útočiť ani nič...skusis mi racionálne vysvetliť, prečo by niekto, o kom tvrdíš, že je milujúci otec atď, podieľal tých, o kom tvrdíš, že ich miluje na večné utrpenie? Nekonečné utrpenie? To ešte aj tie koncentraky mali koniec...
@bambulkaaskatulka ja nie som teolog, tak ti odpoviem, ako to vnimam ja.... ja si myslím, že do toho najhoršieho stavu vedomia (tzv. peklo) sa dostanú iba tí, ktorí odmietli Božie milosrdenstvo, zatvrdilí veľkí hriešnici, možno nejakí vrahovia, ktorí neľutovali svoje činy a odmietli aj milosrdenstvo Boha.
Podľa mňa, väčšina ľudí sa ocitne nie v pekle, ale v očistci, kde môžu ľutovať a čakať na Božie milosrdenstvo. Ako dlho budú čakať, kým sa dostanú k Bohu, závisí od veľkosti hriechov, od modlitieb živých za nich, od omší za nich, atd. Tam uz nikto sám za seba neurobí nič. Preto sa aj my živí modlíme za mŕtvych, aby sa z očistca čím skôr dostali k Bohu do stavu blaženosti, radosti a šťastia, aby dlho netrpeli v očistci.
Priamo do neba sa dostane človek len v stave bez absolútne žiadneho hriechu.
@bambulkaaskatulka ja nie som teolog, tak ti odpoviem, ako to vnimam ja.... ja si myslím, že do toho najhoršieho stavu vedomia (tzv. peklo) sa dostanú iba tí, ktorí odmietli Božie milosrdenstvo, zatvrdilí veľkí hriešnici, možno nejakí vrahovia, ktorí neľutovali svoje činy a odmietli aj milosrdenstvo Boha.
Podľa mňa, väčšina ľudí sa ocitne nie v pekle, ale v očistci, kde môžu ľutovať a čakať na Božie milosrdenstvo. Ako dlho budú čakať, kým sa dostanú k Bohu, závisí od veľkosti hriechov, od modlitieb živých za nich, od omší za nich, atd. Tam uz nikto sám za seba neurobí nič. Preto sa aj my živí modlíme za mŕtvych, aby sa z očistca čím skôr dostali k Bohu do stavu blaženosti, radosti a šťastia, aby dlho netrpeli v očistci.
@zmrzlinka8 ale na to predsa nepotrebujete cirkev. Tak načo kostoly? Moja babka bola veriaca a povedala: ja do kostola nechodím. Ak Boh existuje určite nie je v kostole.
@bambulkaaskatulka kto povedal, že masturbácia je väčší hriech ako krádež? Nie je. Nepokradneš, nezosmilniš. Spadá niekde pod to smilstvo. Podľa mňa sú niekde na rovnakej úrovni.
@zmrzlinka8 povedala to diskutujúca osky niekde na strane 2-3... Z toho mi ozaj vybuchuje hlava popravde. Ale aj ako akýkoľvek hriech mi to príde absurdné. Skús sa na to pozrieť z praktického pohľadu. Jasné, ono nezosmilnis malo v dobách niekoľko tisíc rokov pnl logický dôvod - keďže matka je vždy istá, otec neistý, dôvodom bolo dostať sa čo najbližšie k stavu, kedy je istý aj otec. Aby muži nemali pochybnosti o otcovstve, a teda mali motiváciu ' svoje ' deti živiť a nedochadzalo tak k zapudeniu a teda úmrtiam detí.jasny cieľ, jasná škoda pachana porušením. Aká škoda vznikne pri krádeži, je snáď každému jasné. Ale aká škoda vznikne pri masturbácii? Veď je to najneskodnejsie vyriešený sexuálny pud. Úplne bez následkov, bez následnej potreby riešiť alimenty atď
@zmrzlinka8 ďakujem za slušnú a neutocnu odpoveď, ale nedostali sme sa k pointe - a to samotnej existencií pekla - ergo večného utrpenia, trestu, čokoľvek. Totiž je tam zjavná neproporcionalita. Aj v bežnom ľudskom práve nesmie byť trest neprimerane prísny. Vtip je v tom, že čokoľvek človek spácha, trest niekedy skončí. Ešte aj ten Hitler si po trebárs niekoľko miliónoch rokov odtrpi posledného zavraždeného človeka. Ale peklo má byť nekonečné. Chápeš, to je ten problém - nekonečno ako absolútne neprimeraný trest. Nehovoriac potom o tom, že trestať sa má aj za prirodzené veci ako masturbácia teda...
@diaszoky no vidíš,tak buď ich nerobia alebo ich robia zo strachu pred peklom. Prepáč,ale mne sa niečo také nepáči. Ja pomáham lebo chcem
@mizoko ty mas nejaku vadu,alebo ti robi dobre opako at veci ako papagaj?
Za to,ze ty si presvedcena o tom,ze my pomahame iba preto lebo musime alebo sa bojim,to je len a len tvoj nazor.
Posudzujes a sama seba o tom presviedcas.
A ano,velmi sa mylis.
Za to,ze ty si presvedcena o tom,ze my pomahame iba preto lebo musime alebo sa bojim,to je len a len tvoj nazor.
A ano,velmi sa mylis.
@osky fuuuu,ty si kresťan a takto sa vyjadrujes? Nádhera ☺️ takto isto veľa ľudí presvedčis na tvoju vieru. S takýmto slovníkom a takýmto sudenim ľudí. Z teba tá nenávisť strašne srsi.
A nepísala som to tebe ale niekomu s kým sa dá normálne baviť. Niekomu,kto nemá v sebe takú nenávisť ako ty a také pohŕdanie inými ľuďmi. Nie ty nie si skutočne veriaca. Ja poznám ľudí kt sú hlboko veriaci a nikdy by nemali taký slovník ani by sa takto nevyjadrovali ako ty. Myslíš si že si niečo viac lebo si veriaca ale nie si. Nemáš v sebe pokoru a ani skutočnú vieru a lásku. Nemáš nič z toho čo kresťan má mať. Si úbohá vo svojej malosti a zastieras to vierou.
@mizoko ja ti dám takú odpoveď, akú raz dal kňaz, povedal, že Starý zákon a teda aj Adama a Evu treba vnímať nie doslovne ake ako metaforu resp. v obrazoch. Dáva mi to logiku, keďže bol napísaný dávno pre ľudí v úplne inej dobe s povedzme že jednoduchším chápaním, než majú ludia teraz, tak, aby pochopili hlavnú myšlienku.
Keď prišiel Ježiš na tento svet, povedal, ja vám dávam nový zákon.
@zmrzlinka8 ďakujem za vysvetlenie. Takto to dáva logiku. Ale zase mali by to tak potom vykladať aj kňazi ale tí to nerobia. Bavila som sa s viacerými a tí berú bibliu doslovne. Dokonca som dostala odpoveď že to veda má dokázať ako je niečo také možné.
A ano,velmi sa mylis.
@osky nepotrebujem nikoho presviedčať,aj ty píšeš že ak neveríš skončíš v pekle. To je zastrašovanie a vydieranie a na také veci odmietam reagovať.
A choď sa prosím vyvrsovat na niekom inom,si nudná 🥱
@bambulkaaskatulka takže sa kotili medzi sebou? Ľudstvo vzniklo teda z incestu? Fuuuuu
Ano ,ja som to povedala,ze smilstvo je mozno este zavaznejsi hriech,ako kradez...
V ociach Boha...kedy clovek pada pudovo a nici "chram"/Boh oznacil nase telo za chram/
Lenze aj to je vytrhnute z kontextu
Presne ako aj vyjadtenie-kotili sa medzi sebou...od
@mizoko
Ja uz to tu rozoberat nebudem.
Informcie su dostpne a taketo veci ti najlepsie vysvetli knaz.
Pretoze cokolvek tu clovek napise,vsetko ateisti obratia proti nemu.
A to sa zasa nepaci mne..
Ano ,ja som to povedala,ze smilstvo je mozno este zavaznejsi hriech,ako kradez...
V ociach Boha...kedy clovek pada pudovo a nici "chram"/Boh oznacil nase telo za chram/
@mizoko
@osky áno,vyslovene kotili sa medzi sebou. Či chces incest nazvať - milovali sa medzi sebou a z ich veľkej súrodeneckej lásky vzišli ďalšie pokolenia? No ok 😌 tak to môžme nazvať tak.
@osky nepotrebujem nikoho presviedčať,aj ty píšeš že ak neveríš skončíš v pekle. To je zastrašovanie a vydieranie a na také veci odmietam reagovať.
A choď sa prosím vyvrsovat na niekom inom,si nudná 🥱
@mizoko ked napisemsvoj nazor,vyvrsujemsa.
Ked ty posudzujes ludi na zaklade svojich nazorov,ty sa nevyvrsujes.
Naozaj smiesne.
Ja nebudem ticho prihliadatako sa o nas vyjadrujes.
Ty studujes,len neviemco.
Lebo podstatu si este stale nepochopila.
Vsade vidis iba zlo a strach....
Kedze to pozorujes zdialky,zvonku...
@mizoko
@osky strašne si ublížena 🤣 ale ja za tvoj pokaslany život nemôžem. N dokážeš nič vysvetliť a preto hneď píšeš že ODMIETAS niečo vysvetľovať. Ani nepriznas že niečomu nerozumieš alebo niečo nevieš. Ublížena a zatrpknuta sa zastieras vierou a myslíš si,že tým si nadradená. Nie,ateisti sa nevysmievaju iba kladú otázky. A ty na je nevieš odpovedať a to tá škrie. Preto hneď útočis. Chyba je v tebe nie v ľuďoch čo sa pýtajú.
@zmrzlinka8 ďakujem za slušnú a neutocnu odpoveď, ale nedostali sme sa k pointe - a to samotnej existencií pekla - ergo večného utrpenia, trestu, čokoľvek. Totiž je tam zjavná neproporcionalita. Aj v bežnom ľudskom práve nesmie byť trest neprimerane prísny. Vtip je v tom, že čokoľvek človek spácha, trest niekedy skončí. Ešte aj ten Hitler si po trebárs niekoľko miliónoch rokov odtrpi posledného zavraždeného človeka. Ale peklo má byť nekonečné. Chápeš, to je ten problém - nekonečno ako absolútne neprimeraný trest. Nehovoriac potom o tom, že trestať sa má aj za prirodzené veci ako masturbácia teda...
@bambulkaaskatulka A nebo by sa dalo potom brať ako neprimeraná večná odmena🙂 Ale chápem, koncept pekla je ťažko pochopiteľný. Ja sa tomu snažím chápať tak, že tak ako je Boh so všetkým svojím stvorenstvom dokonalý, čistá láska, má svoje kráľovstvo pre "čistých, čiže tých, ktorí ho milujú" Nič nečisté do neba nevojde. Ale keďže má aj svojho oponenta, ten má tiež "svoje kráľovstvo" so svojimi vlastnými pravidlami a keďže ako entita je večný, tak aj to jeho kráľovstvo. A ten, kto skrátka nechce mať s Bohom nič spoločné, netúži po Jeho spoločenstve, opovrhuje Ním, tak automaticky je pre neho už len tá druhá možnosť voľby. Lebo všetko čo na svete vidíme, všetky krásny stvorenstva sú odrazom Božieho dotyku, odleskom budúceho neba. Bez pána Boha nič z toho nie je, keď Ho odmietnem, odmietam to všetko a potom mi ostáva už len tá druhá možnosť, kde si robí nároky niekto iný.
Naozaj smiesne.
@osky študovala som históriu. Biblické dejiny a dejiny Islamu,judaizmu a kresťanstva nás učil kňaz ktorý nemal rád,ak sme to na histórii ponali z náboženského hľadiska. Bolo to prísne historický bráne. A ako píšem - učil to kňaz kt bol hlboko veriaci. Ale odmietal bludarstvo a tmarstvo. Nedelil ľudí na veriacich a ateistov. Boli sme študenti a tak k nám pslristupoval.
Naozaj smiesne.
@osky a ako sa o vás vyjadrujem? Ešte raz si prečítaj čo píšeš - ak neveríš skončíš v pekle. Namiesto to aby si vyzdvihla čo ti viera v boha môže priniesť tak ty jediné čo napíšeš je - zhoršis v pekle. To je zastrašovanie,nič iné.
Naozaj smiesne.
@osky ty nepíšeš názor,ty útočis. Názor tu píše napríklad zmrzlinka. Ona neútočí,vysvetľuje. Ty nie. Okamžite si začala útočiť na ateistov. Pre teba sú to podludia lebo neveria v to čo ty. Namiesto priblíženia tvojej viery si hneď zacala hneď s tým,že ak neverím skončím v pekle. To ma ľudí prilákať k viere? Pochybujem
@osky fuuuu,ty si kresťan a takto sa vyjadrujes? Nádhera ☺️ takto isto veľa ľudí presvedčis na tvoju vieru. S takýmto slovníkom a takýmto sudenim ľudí. Z teba tá nenávisť strašne srsi.
A nepísala som to tebe ale niekomu s kým sa dá normálne baviť. Niekomu,kto nemá v sebe takú nenávisť ako ty a také pohŕdanie inými ľuďmi. Nie ty nie si skutočne veriaca. Ja poznám ľudí kt sú hlboko veriaci a nikdy by nemali taký slovník ani by sa takto nevyjadrovali ako ty. Myslíš si že si niečo viac lebo si veriaca ale nie si. Nemáš v sebe pokoru a ani skutočnú vieru a lásku. Nemáš nič z toho čo kresťan má mať. Si úbohá vo svojej malosti a zastieras to vierou.
@mizoko na cely tento koment ti napisem iba NIE
Nie-nemyslim si,ze sa vyjadrujem zle
Nie,nesrsi zo mna nenavist
Nie-necitim sa byt viac.
Nie....nepoznas ma,neposudzuj ma.
Za to ty tu perlis,urazas,provokujes a cakas,ako na teba ludia zareaguju.
Byt katolikom neznamena byt ticho a nechat do seba z kazdej strany kopat.
O mojej pokore ci viere nehovor,nic o mne nevies.
Pozri sa na tu svoju,ak nejaku pokoru mas...
@bambulkaaskatulka A nebo by sa dalo potom brať ako neprimeraná večná odmena🙂 Ale chápem, koncept pekla je ťažko pochopiteľný. Ja sa tomu snažím chápať tak, že tak ako je Boh so všetkým svojím stvorenstvom dokonalý, čistá láska, má svoje kráľovstvo pre "čistých, čiže tých, ktorí ho milujú" Nič nečisté do neba nevojde. Ale keďže má aj svojho oponenta, ten má tiež "svoje kráľovstvo" so svojimi vlastnými pravidlami a keďže ako entita je večný, tak aj to jeho kráľovstvo. A ten, kto skrátka nechce mať s Bohom nič spoločné, netúži po Jeho spoločenstve, opovrhuje Ním, tak automaticky je pre neho už len tá druhá možnosť voľby. Lebo všetko čo na svete vidíme, všetky krásny stvorenstva sú odrazom Božieho dotyku, odleskom budúceho neba. Bez pána Boha nič z toho nie je, keď Ho odmietnem, odmietam to všetko a potom mi ostáva už len tá druhá možnosť, kde si robí nároky niekto iný.
@morusha ale ja som s tým ok, brať koncept Beba ako neprimeranú odmenu. Ale to čo vravíš ty je stále desivé. Ak je Boh čistá láska,miluje všetkých - a nie len svojich ' čistých '. Ani svoje dieťa nemiluješ len keď je dokonale podľa tvojich predstáv a keď niečo vyparati, nepošleš ho do večného ohňa 😱. Ak niekto odmietne boha, ako ty tvrdíš...no najprísnejšie primerané by bola anihilacia, proste koniec. Finito. Nie večné muky 🤦
@mizoko na cely tento koment ti napisem iba NIE
Nie-nemyslim si,ze sa vyjadrujem zle
Nie,nesrsi zo mna nenavist
Nie-necitim sa byt viac.
Nie....nepoznas ma,neposudzuj ma.
Za to ty tu perlis,urazas,provokujes a cakas,ako na teba ludia zareaguju.
Byt katolikom neznamena byt ticho a nechat do seba z kazdej strany kopat.
O mojej pokore ci viere nehovor,nic o mne nevies.
Pozri sa na tu svoju,ak nejaku pokoru mas...
@osky a opäť len útok 🙂 nie,ty nie si hlboko veriaci krestan. Si zapsknuty človek plný zloby a namiesto toho,aby si ľuďom opisovala čo; m viera môže dať tak sa okamžite vyhrážala peklom. A nie si ani dobrý človek.
Čím provokujem? A čím urazam?
@zmrzlinka8 prosím vyjadri sa cim urazam kresťanov tým,čo píšem ohľadom tejto konkrétnej osoby - oski.
Tak ako ty sa zlostis že ťa skatulkujem a nepoznám tá tak ty si presne to isté urobila ohľadom ateistov hneď na začiatku. Bez toho,aby si mala dôvod. Okamžite si vyštartovala a zaútočila.
@osky strašne si ublížena 🤣 ale ja za tvoj pokaslany život nemôžem. N dokážeš nič vysvetliť a preto hneď píšeš že ODMIETAS niečo vysvetľovať. Ani nepriznas že niečomu nerozumieš alebo niečo nevieš. Ublížena a zatrpknuta sa zastieras vierou a myslíš si,že tým si nadradená. Nie,ateisti sa nevysmievaju iba kladú otázky. A ty na je nevieš odpovedať a to tá škrie. Preto hneď útočis. Chyba je v tebe nie v ľuďoch čo sa pýtajú.
@mizoko a uz zase posudzujes.
Vobec ma nepoznas a uz vies ze mam pokaslany zivot a neviemco....😅
A nie,nebudemti tu vysvetlovat celu bibliu.
Nestojis mi za namahu a hlavne za ten cas.
Nazaciatku som sa snazila vysvetlovat...
Ty si zo mna urobila doslo a zrudu...
Ale kopes hlavne ty,moja zlata...usporiadaj si to a prestufujsi celu tuto temu.
Mozno zistis,kto je utocny a kto tu uraza druhxch.
A ked ti druhi si to nenechaju uu su zli...
Ako chces
Ja najlepsie viem aka som a ako zijem.
Na to nepotrebujem tvoje fantasmagorie z nejakej utopickej vesteckej gule-asi z nej si vycitala,co som zac 🤣
@morusha ale ja som s tým ok, brať koncept Beba ako neprimeranú odmenu. Ale to čo vravíš ty je stále desivé. Ak je Boh čistá láska,miluje všetkých - a nie len svojich ' čistých '. Ani svoje dieťa nemiluješ len keď je dokonale podľa tvojich predstáv a keď niečo vyparati, nepošleš ho do večného ohňa 😱. Ak niekto odmietne boha, ako ty tvrdíš...no najprísnejšie primerané by bola anihilacia, proste koniec. Finito. Nie večné muky 🤦
@bambulkaaskatulka Ja nikde netvrdím, že všetkých nemiluje. Práveže miluje, a preto chce pre nás všetkých to najlepšie. Veď práve preto poslal svojho Syna. To, že niekto dobrovoľne odmietne s Ním byť, je zase len dôkazom Jeho lásky, že nás rešpektuje ako slobodné bytosti so slobodnou voľbou.
@zmrzlinka8 ale na to predsa nepotrebujete cirkev. Tak načo kostoly? Moja babka bola veriaca a povedala: ja do kostola nechodím. Ak Boh existuje určite nie je v kostole.
@mizoko cirkev potrebujeme. bez cirkvi sa nedajú prijímať sviatosti. a tie sú velmi dôležité.
@mizoko cirkev potrebujeme. bez cirkvi sa nedajú prijímať sviatosti. a tie sú velmi dôležité.
@zmrzlinka8 a musíte mať sviatosti? Ja to beriem z pohľadu mojej babky. Ona bola veľmi proti cirkvi. Neverila kňazom. Ale veriaca bola. Modlila kedykoľvek a kdekoľvek. Vravela,že Boh v kostole nie je,je všade a nepotrebuje prostredníka.
@osky a ako sa o vás vyjadrujem? Ešte raz si prečítaj čo píšeš - ak neveríš skončíš v pekle. Namiesto to aby si vyzdvihla čo ti viera v boha môže priniesť tak ty jediné čo napíšeš je - zhoršis v pekle. To je zastrašovanie,nič iné.
@mizoko ja som vysvetlovala pravidla viery.
Nie ze ja som pisala,ze ak neveris,zhoris v pekle.
Ani v jedinom prispevku som to tak nenapisala.
A nie,nikde som nenapisala,ze ateisti su podludia.
Neklam hlavne.
Ak ma z niecoho obvinujes,cituj...
Ty si si ma vzala na muslu,lebo neznwsies,ze katolikov branit.
Tak radsej zo mna urobis nejaku zrudu...
A vymyslas si na mna nieco,co bobec nie je pravda.
Ty sa tu z nas vysmievas,vyjadrujes sa neuctivo.a ja nebudem na to iba ticho pozerat...ci sa ti to paci a ci nie.
Ale koncim.
Nema vyznam s tebou pisat.
Ty si sa na mne uz vyvrsila.tak si to teda uzi.
Ty dobro same...
@anonym_autor všimla si si, že je rok 2025? 🙈 Kedy už ľudia začnú používať zdravý rozum namiesto fanatického nasledovania bludov?

@zmrzlinka8 ja mám otázku,možno trošku mimo túto tému ale myslím ju vážne a nie je to rypanie,zatiaľ mi na nu nikto neodpovedal. Ako mohli Adam a Eva zaludnit svet keď mali len dvoch synov? Môžem sa tu baviť o podstate a nepodstatné božej bytosti ale ako človeka vedy ma zaujíma táto jedna vec. Teda aj kopa iných ale o tých debatujem s ľuďmi kt neskacu hneď ako čertík z krabicky a neodpluvaju si lebo som ateista ( nepíšem teraz o tebe ale všeobecne). A nie,nehanbím sa opýtať a nechať sa poučiť. Ja priznávam že neviem všetko. Ani veda všetko nedokáže vysvetliť. Ja ale verím,že časom na to veda príde. A do tej doby veľa ľudí potrebuje vysvetlenie veci bohom. To je v poriadku. Opäť to nie je rypanie,to je môj pohľad.
A ja som skúšala dôjsť k viere,ale nemám rada ak ma niekto zastrašuje. Na mňa to nefunguje. A toto večne strašenie peklom a tým,že sa istá skupina ľudí považuje za lepších ako iní len pre to,že v niečo verí ma odrádza ešte viac. Ja sa ľudí na ulici nepytam v čo veria.Je mi to jedno. Pre mňa je ten človek buď dobrý alebo nie. Jeho vierovyznanie,farba pleti,národnosť a podobne ma nezaujímajú ❤️ ale tiež nemám problém sa opýta na veci ohľadom náboženstva Kt ma zaujímajú pokiaľ ten človek kt sa pýtam nemá samonasieraci gombík a na všetko odpoveď - to by si nepochopila lebo si ateista. Ja kresťanstvo študujem lebo ma zaujíma. Veľa čítam - hlavne vedeckých publikácií ohľadom viery,Ježiša,svätcov a podobne. Zaujíma ma vznik a vývoj daného náboženstva. Jeho legendy. A premýšľam nad tým všetkým. Mýliť si ale záujem a otázky s posmievanim je hlúpe. Sú to len otázky. A nie je hanba povedať,že nedokážeš na všetko odpovedať. Myslím to opäť všeobecné ❤️
@mizoko ja ti dám takú odpoveď, akú raz dal kňaz, povedal, že Starý zákon a teda aj Adama a Evu treba vnímať nie doslovne ake ako metaforu resp. v obrazoch. Dáva mi to logiku, keďže bol napísaný dávno pre ľudí v úplne inej dobe s povedzme že jednoduchším chápaním, než majú ludia teraz, tak, aby pochopili hlavnú myšlienku.
Keď prišiel Ježiš na tento svet, povedal, ja vám dávam nový zákon.