Môže farár zistiť, že kamarátka mala svadbu iba na úrade?
Ahojte chcem dať za krstnú kamarátku, ktorá má svadbu iba na úrade. Má krst prijímanie aj birmovku. Zistí kňaz nejak, že nemá sviatostné manželstvo je to uvedené v krstnom liste ? Nemám koho dať predošlé deti majú krstnych síce tak ako to má byť ale o deti sa nezaujímajú vobec. Preto mi na tom veľmi záleží ona bude vynikajúca krstná. Nikoho iného nechcem. Ona svadbu v kostole chcela ale jej muž je silno neveriaci.
ak nema to ako zistit, pokial vas osobne nepozna. No urcite sa pytat bude ci je vydata, ak povies ano, bude sa zaujimat ci v kostole, a ci zije prikladnym krestanskym zivotom.
Co odpovies je na tebe a na tvojom svedomi.
Len ak mienis klamat a zatajovat, asi by som sa na tvojom mieste zamyslela nad zmyslom toho krstu...
ci ho naozaj chcete pre jeho zmysel a podstatu, alebo len preto, aby bola parada, slava, hostina a darceky a aby rodina (najma pobozne babky) mala budu na mieste, lebo sa to patri.
Ahoj, ja som veriaca, zosobášená na úrade, lebo môj muž je ateista. Môžem ísť na spoveď, ale nedostanem rozhrešenie, otázka je... ako môže pokrstiť tvoje dieťa niekto, kto nedostane rozhrešenie? Áno, krstná môže byť vynikajúca, ale neviem, či ti umožnia z cirkevného hľadiska krst tvojou kamarátkou... Ďalšia vec je to, že ideš niekoho vedome oklamať, aby bolo tvoje dieťa krstené tým, kým ty chceš? "To je také kresťanské...."
Mňa by ťažilo svedomie a asi by som to skúsila konzultovať s kňazom, prípadne s iným, ktorý ťa nepozná...
Známa to urobila tak, že na krste boli dva (ten, koho chcela a ten, kto mal sviatosti)... ten, kto mal sviatosti-krstil a ten druhý je pre ich dieťa krstný rodič, ktorého chcela...
Cirkev má zvláštne zákony... daj vedieť, ako ste dopadli
@anonym_autor U nás nevadí ani to ak krstná nie je pokrstená.. 😒
Bude sa pýtať ci je vydata/slobodná ak vydatá..kedy a kde (to si vie zistiť)alebo priamo bude žiadať sobášny list .
ak nema to ako zistit, pokial vas osobne nepozna. No urcite sa pytat bude ci je vydata, ak povies ano, bude sa zaujimat ci v kostole, a ci zije prikladnym krestanskym zivotom.
Len ak mienis klamat a zatajovat, asi by som sa na tvojom mieste zamyslela nad zmyslom toho krstu...
ci ho naozaj chcete pre jeho zmysel a podstatu, alebo len preto, aby bola parada, slava, hostina a darceky a aby rodina (najma pobozne babky) mala budu na mieste, lebo sa to patri.
@elanor ale má to ako zistiť. Hneď medzi prvými otázkami zisti
@anonym_autor nerozumiem načo chceš krstiť dieťa, keď odmietaš splniť podmienky.
Samozrejme, že to zistí. Pri vybavovaní musia krstní rodičia predložiť občiansky preukaz, z ktorého farár zistí, že je vydatá. Ak by chcela klamať a tvrdiť, že je vydatá v kostole aj to zistí, pretože ak je vydatá musí predložiť sobášny list.
@elanor o darčeky nejde práveže veľkú oslavu nechceme robiť. Plánujeme si ísť len niekam sadnúť s krstnou. Staršie deti mám pokrstené a túto som neplánovala dať práve kôli tomu, že som bola sklamaná, že predchádzajúci krstný ktorý sú môj bratranec a mužov brať ani jeden sa už viac po krste nezaujímali. Takže som zostala taká, že buď bude krst bez krstného alebo to nechám na ňu keď bude staršia. Ale ona sa ponúkla sama a prišlo mi to tak, že to tak má byť, že práve ona bude najlepšou krstnou. Poznáme sa naozaj dlhé roky ešte od začiatku základnej školy. Veľmi mi na tom záleží. Nejde mi o tie dary ani parádu.
@anonym_autor nerozumiem načo chceš krstiť dieťa, keď odmietaš splniť podmienky.
Samozrejme, že to zistí. Pri vybavovaní musia krstní rodičia predložiť občiansky preukaz, z ktorého farár zistí, že je vydatá. Ak by chcela klamať a tvrdiť, že je vydatá v kostole aj to zistí, pretože ak je vydatá musí predložiť sobášny list.
@bebebi v podmienkach je len, že priniesť krstný list musí byť teda aj sobášny ?
@bebebi v podmienkach je len, že priniesť krstný list musí byť teda aj sobášny ?
@anonym_autor Volá sa to síce krstný list, ale sú tam informácie o VŠETKÝCH sviatostiach. Takže áno, farár sa to dozvie hneď. Práve preto treba doniesť krstný list, pokiaľ je z inej farnosti, aby farár vedel aké sviatosti má budúci krstný rodič.
Pokiaĺ má cirkevný sobáš , tak predsa existuje farská matrika, kde sa da dohĺadať či bola sobasená cirkevne alebo nie. A keď už ide klamať krstný rodič, tak to budr dobrym vzorom a prikladom pre krstne dieťa.
@elanor o darčeky nejde práveže veľkú oslavu nechceme robiť. Plánujeme si ísť len niekam sadnúť s krstnou. Staršie deti mám pokrstené a túto som neplánovala dať práve kôli tomu, že som bola sklamaná, že predchádzajúci krstný ktorý sú môj bratranec a mužov brať ani jeden sa už viac po krste nezaujímali. Takže som zostala taká, že buď bude krst bez krstného alebo to nechám na ňu keď bude staršia. Ale ona sa ponúkla sama a prišlo mi to tak, že to tak má byť, že práve ona bude najlepšou krstnou. Poznáme sa naozaj dlhé roky ešte od začiatku základnej školy. Veľmi mi na tom záleží. Nejde mi o tie dary ani parádu.
@anonym_autor prinajhorsom bude svedok krstu ofiko a inak pre vas krstna. Alebo donuti muza ist do kostola s tym, ze prisahat bude iba ona, on nie ( ateista nemoze). Ale toto by knaz mohol pochopit, nakolko vydata je, iba ma teda ateistu. Toto by som uz nechala na zvazeni knazom. Je mozne, ze to povoli na vynimku.
zavisi od farara, nas to absolutne neriesil
@anonym_autor pozri, aj tak vsetko zalezi od konkretneho knaza.
Ono podmienky su jedna vec, a osoba daneho knaza, jeho striktnost dodoziavat pokyny, ci na druhej strane empatia a pochopenie pre tu ktoru situaciu, vec druha.
Treba to prebrat s knazom.
Ono existuje este svedok krstu. Ak by knaz nechcel pristupit na moznost, ze tvoja kamoska bude krsna (papierovo, lebo povedzme si uprimne, ani by podla podmienok byt nemala a nemohla), tak sa popytaj na moznost - svedka krstu, to byt moze. Len vtedy potrebujete nejake cloveka, ktory ma sviatosti komplet, ktory bude krstny rodic pri krste v podstate cisto papierovo. Uz potom doma v ramci rodiny, ten clovek nebude plnit funkciu KR, ale to bude pre dieta ta kamoska, lebo tak ju budete oslovovat.
MOze to byt babka, tetka, hocikto, len aby mal vsetky sviatosti a zil sporiadany zivot.
sama som 2x aj papierova krsna aj oficial krsna, 2 deti mi hovoria krsna, a 2x iba papierova krsna, pre rodinne pomery dalsich 2och deti som "len" teta. Krstni su im svedkovia krstu, lebo podmienky nepustili, ine byt nemohli.
@anonym_autor nemám žiadnu sviatosť ani niesok vydatá a som krstná kamarátke . Nikto nič nerieši, aj tak vedia, že sa v tuto dobu dáva väčšinou krstiť “len tak” alebo kvôli babkam
Ahoj, ja som veriaca, zosobášená na úrade, lebo môj muž je ateista. Môžem ísť na spoveď, ale nedostanem rozhrešenie, otázka je... ako môže pokrstiť tvoje dieťa niekto, kto nedostane rozhrešenie? Áno, krstná môže byť vynikajúca, ale neviem, či ti umožnia z cirkevného hľadiska krst tvojou kamarátkou... Ďalšia vec je to, že ideš niekoho vedome oklamať, aby bolo tvoje dieťa krstené tým, kým ty chceš? "To je také kresťanské...."
Mňa by ťažilo svedomie a asi by som to skúsila konzultovať s kňazom, prípadne s iným, ktorý ťa nepozná...
Známa to urobila tak, že na krste boli dva (ten, koho chcela a ten, kto mal sviatosti)... ten, kto mal sviatosti-krstil a ten druhý je pre ich dieťa krstný rodič, ktorého chcela...
@chiarisimo krstí kňaz, a nie ten, kto má sviatosti.
@anonym_autor pozri, aj tak vsetko zalezi od konkretneho knaza.
Ono podmienky su jedna vec, a osoba daneho knaza, jeho striktnost dodoziavat pokyny, ci na druhej strane empatia a pochopenie pre tu ktoru situaciu, vec druha.
Treba to prebrat s knazom.
Ono existuje este svedok krstu. Ak by knaz nechcel pristupit na moznost, ze tvoja kamoska bude krsna (papierovo, lebo povedzme si uprimne, ani by podla podmienok byt nemala a nemohla), tak sa popytaj na moznost - svedka krstu, to byt moze. Len vtedy potrebujete nejake cloveka, ktory ma sviatosti komplet, ktory bude krstny rodic pri krste v podstate cisto papierovo. Uz potom doma v ramci rodiny, ten clovek nebude plnit funkciu KR, ale to bude pre dieta ta kamoska, lebo tak ju budete oslovovat.
MOze to byt babka, tetka, hocikto, len aby mal vsetky sviatosti a zil sporiadany zivot.
sama som 2x aj papierova krsna aj oficial krsna, 2 deti mi hovoria krsna, a 2x iba papierova krsna, pre rodinne pomery dalsich 2och deti som "len" teta. Krstni su im svedkovia krstu, lebo podmienky nepustili, ine byt nemohli.
@elanor krstny rodic nie je potrebny ku krstu. Bude iba svedok krstu a knaz. Tiez rodic nemusi byt v cirkvi pre krat dietata.
@anonym_autor autorka, ak si vyziada krstny list, tak nemusis nic hovorit, lebo sobas tam zapisany nebude. Vsetky sviatosti sa zapisuju do krstnej matriky. Zo sobasneho listu sa neda zistit, ci je sobas civilny alebo cirkevny.
Podla pravidiel KCC musi splnat krstny rodic podmienky - mat sviatosti (krst, primko, birmovku, v pripade zosobasenych cirkevny sobas). Ak sobas nema, tak musi zit sam, ak sobas ma, ale nie cirkevny, bude v matrike zapisany ako svedok krstu. Ty mozes zapisat hocikoho ako oficialneho krstneho, ktory splna tieto podmienky a ona bude ako svedok krstu pred cirkvou...
Znamy knaz vravel, ze on to neskuma, ze to nechava na svedomi rodicov a je mu jasne, ze nie vzdy vsetko splnaju...
Môže to zistiť jednoducho,že sa opýta. Podmienka krstných rodičov je mať všetky sviatosti,teda ak žije v manželstve,tak aj to má byť sviatostne.
Ak chces len ju,je to možné ,v takom prípade bude svedok krstu,ale potom druhý krstný rodič musí mať potrebné sviatosti.
Pýtať sa to bude, ja by som neklamala, ale normálne povedala
ano vie to zistit z krstneho listu ktory musi krstny dolozit ak bol krsteny v inej farnosti, eviduju sa aj dalsie sviatosti
ak niekto tvrdi ze nemusel mat sviatosti tak z pohladu cirkvi nie je evidovany ako krstny rodic ale iba svedok krstu
pre rodicov toto neplati ten nemusi byt ani pokrsteny
No u nás napr sme ani neboli za farárom, ale iba u sekretárky sme vyplnili údaje o nás a o krstných rodičoch. Oni tam neboli fyzicky, a pani sekretárka povedala, že netreba žiadne potvrdenia doložiť, je to o našom svedomi, či vyplníme údaje správne, a teda, aj to, či sú zosobasení v kostole a majú sviatosti. Je to okresné mesto. Ak ti to svedomie dovolí.... V meste to farár nemá ako zistiť. Na dedine si to viem predstaviť, že niekto vie, koho voláš za krstných a vie sa dostať do ucha farára, že však nie sú zobrazí v kostole..
No u nás napr sme ani neboli za farárom, ale iba u sekretárky sme vyplnili údaje o nás a o krstných rodičoch. Oni tam neboli fyzicky, a pani sekretárka povedala, že netreba žiadne potvrdenia doložiť, je to o našom svedomi, či vyplníme údaje správne, a teda, aj to, či sú zosobasení v kostole a majú sviatosti. Je to okresné mesto. Ak ti to svedomie dovolí.... V meste to farár nemá ako zistiť. Na dedine si to viem predstaviť, že niekto vie, koho voláš za krstných a vie sa dostať do ucha farára, že však nie sú zobrazí v kostole..
@bolarazjedna vsade to ma ako zistit. Ako uz bolo spomenute, staci vyziadat krstny list. Skor praveze v meste si to vyziadaju. Ked sme sli krstit najstarsiu, to slo cez nasho dekana, s tym, ze mame vlastneho knaza. Dekan ma velmi dobre poznal, netrebalo nic. Pri druhom krste uz bol pritomny iny knaz, ten povedal, ze si veci mame poriesit s nasim knazom a pri tretom krste zase dalsi knaz si vyziadal krstne listy od krstnych, pricom krstni stale ti isti... rozpatie 5 rokov
@chiarisimo Na čo ísť na spoveď, keď nedostaneš rozhrešenie?
Moja sestra isla za krstnu starsej dcere ako slobodna.medzitym mala svadbu len na urade a narodila sa nam mladsia fararovi sme povedali ze ma len civilny sobas a cuduj sa svete problem nebol zapisani du obaja ako krstni rodicia.nie svedkovia krstu.regulerni krstni rodicia.. takze zalezi naozaj od farara.
Môže, ak jej na čelo priloží kríž a ten sa rozpáli do žerava, tak hneď vie, že tá hriešnica mala len úradnú svadbu.
@bebebi ako z občianskeho farár zisti, ze je vydatá? Véd v občianskom nie je uvedený stav
@chiarisimo To, že muž je ateista, nie je samo o sebe prekážka cirkevnému sobášu (len si treba vybaviť dišpenz, s čím nebýva žiadny problém). Pochopiteľne muž musí byť slobodný a podpísať vyhlásenie, že nebude brániť v kresťanskej výchove detí.

@anonym_autor v pripade krstu, je dolezite ci krstny rodic zije prikladne krestansky, lebo to je jeho uloha v zivote dietata, viest ho vierou .... moja dcera je pokrstena v kostole a to som bola vydata druhy krat a nebol s tym ziaden problem