Sex v manželstve a katolícke pravidlá
Ahojte hned na začiatok prosim aby sa k téme vyjadrovali hlavné ženy, ktoré sú veriace, alebo ma vedia pochopiť.
Poslednú dobu s manzelom riešime ako spolu sexualne žiť. Máme jedného syna ma 3 roky. Priznám sa, že si neviem predstaviť mať ďalšie deti. Ja niesom moc rodičovský typ ( ANO SU AJ TAKE ZENY) ale samozrejme svojho syna milujem. Je pravda, že čo sa týka sexuálneho života v našom manželstve, tak nepocitam si plodné a neplodne dni proste to mame prerusovane. ( Dopredu sa ospravedlňujem za detaily ale bez toho to pochopit nejde) Boli sme na spovedi a ja to vzdy poviem na spovedi... Nikdy mi k tomu knaz nic nepovie ... Od spovede sme boli raz v kostole potom o par dni sme mali styk po našom... Ja si proste neviem predstaviť ze musim mat s vlastným manzelom sex len ako podľa tabuľky a priznám sa, že co sa týka plodnych dni tak som si to nikdy nepocitala ... Môžem ísť vobec na ďalšie prijimanie? Neviem čo robiť. Je pravda ze toto som sa dozvedela az po našej svadbe , že manzelia si majú počítať tie dni. Preco o tom nehovoria normalne knazi? Poznam ľudí, ktorý o tom vazne NEVEDELI ze sa to takto smie a nesmie. Vzdy som si povedala no už keď sa vezmeme budeme môcť bez vycitiek žiť spolu sexuálne. A bum co sa nedozviem, že chránený, prerušovaný sex je aj v manželstve hriech 🤦 a aj to som sa dozvedela len dakde v článku... Ako sa poznam, druhe a ďalšie tehotenstvo by som znášala ťažko hlavne psychický... Syna sme planovali ale ďalšie dieta si nevieme predstaviť... Viem ze je aj nejaký pristroj ktorý nestoji male peniaze, na zistenie plodnych a neplodnych dni 😐 ale nakolko je to presne? Príde mi to proste prilis odveci aby som so svojim manzelom nemohla zit sexualne tak ako chceme my. Nie každý je na dalsie dieta pripraveny... Ved to nieje zviera ktore ked nechcem dam do utulku... Ja sa nesnažím najst obkluku lebo podla katolickej cirvi taka obkluka neexistuje... Iba pocitanie tych dni. Ale kto mi zaručí ze to je 100% a ďalšia vec ved aj umyselne pocitanie tych dni je vlastne vedome zabranenie pocatiu nie? Uz som z toho vsetkeho mimo. A hlavne co mam robit ci ist na prijimanie alebo nie... Ved som si svojho manzela vzala pred Bohom nepodvadzame sa milujeme sa nechodim od chlapa k chlapovi, co by bol hriech ale ze este aj toto... Ďakujem za vaše názory, odpovede, prosím aby sme sa v diskusii neurazali a neposudzovali sa...
@luckakv pri počítaní plodných a neplodných dni je úmysel neotehotnieť. Takze ani to nie je čiste. Je úplne jedno, či použijete kondom alebo si meriate bazálnu teplotu. Úmysel je ten istý…a ten sa pri Bohu ráta naozaj. Ale ja tým nechcem povedať, že je to hriech, ale je to veľmi pokrytecké a zároveň meranie bazálne teploty je extrémne nespoľahlivé - priateľka takto otehotnela do 3 mesiacov s musela prerušiť vysokú školu. Farari sú fajn, ale sú to len ľudia, treba rozmýšľať svojou hlavou.
@dominiaturka Nie, nejde o úmysel. Ide o to, či Bohu svojím konaním povieš, že je babrák, alebo mu povieš, že to vymyslel dobre. Ak sa riadiš tým, že si sleduješ svoje telo, využívaš cyklus, ktorý bol vymyslený Bohom. Ak používaš nejakú formu antikoncepcie, tak odmietaš svoju plodnosť a vylučuješ Boha z manželstva ako nežiaduci prvok. To je vždy hriech. Jeho závažnosť však ovplyvňujú okolnosti - napr. neprekonateľný strach z tehotenstva znižuje závažnosť, lebo sex má slúžiť aj pre dobro manželov na prejavovanie si vzájomnej lásky.
@dominiaturka Nie, nejde o úmysel. Ide o to, či Bohu svojím konaním povieš, že je babrák, alebo mu povieš, že to vymyslel dobre. Ak sa riadiš tým, že si sleduješ svoje telo, využívaš cyklus, ktorý bol vymyslený Bohom. Ak používaš nejakú formu antikoncepcie, tak odmietaš svoju plodnosť a vylučuješ Boha z manželstva ako nežiaduci prvok. To je vždy hriech. Jeho závažnosť však ovplyvňujú okolnosti - napr. neprekonateľný strach z tehotenstva znižuje závažnosť, lebo sex má slúžiť aj pre dobro manželov na prejavovanie si vzájomnej lásky.
@maja22 tak ak mam neprekonatelny strach z ďalsieho tehotenstva kvoli vysokemu veku mojho aj manzelovho, tak spolu môžeme byť kedy chceme a je to ok aj po kresťanskej stránke? tak aspon volaco.. nechcem aby to vyznelo ako zľahčovanie , ale v našom veku je to naozaj uz aj o tom, kedy môžeme, nie iba kedy chceme, ak by sme dodržiavali vsetky kresťanske metody a zasady, mohlo by sa kludne stat, ze by sme uz spolu ani vôbec nespali, pretoze by sa nenasiel taky termin, ktory by plne vyhovoval, čo by vyrazne ovplyvnilo nas vzťah, manzelstvo a tym aj celu rodinu, ked uz nepocitam vplyv na psychicke a fyzicke zdravie. Ako som uz písala, ja si nemyslim, ze ak je clovek v zivote vyrovnany a stastny a jeho konanie a myslienky vyjadruju lasku k bliznemu, ze na nom Boh hľada nasilu nejaké chyby.. ja takto vieru nechapem.. my mame s manzelom spolu tri deti (26, 21 a 9 ) a sme takto spokojní.
@anonym_autor vysvetli mi jednu vec,naco je dobre sa spovedat ked potom znova vedome zhresis a takto pokracujes dalej...hadam sa spovedam z hriechov,ktore lutujem ze som urobila a ty mi neprides ze lutujes. Najhorsie je odrbavat sam seba. Proste sa vykasli na tuto stigmu a chran sa ako uznas za vhodne,mozno by som zvazila sterilizaciu,vazektomiu.
@denithestrange1993 vazektomiu nikdy. Katolícki teológovia na takéto prípady odporúčajú použitie kondómu.
@maja22 tak ak mam neprekonatelny strach z ďalsieho tehotenstva kvoli vysokemu veku mojho aj manzelovho, tak spolu môžeme byť kedy chceme a je to ok aj po kresťanskej stránke? tak aspon volaco.. nechcem aby to vyznelo ako zľahčovanie , ale v našom veku je to naozaj uz aj o tom, kedy môžeme, nie iba kedy chceme, ak by sme dodržiavali vsetky kresťanske metody a zasady, mohlo by sa kludne stat, ze by sme uz spolu ani vôbec nespali, pretoze by sa nenasiel taky termin, ktory by plne vyhovoval, čo by vyrazne ovplyvnilo nas vzťah, manzelstvo a tym aj celu rodinu, ked uz nepocitam vplyv na psychicke a fyzicke zdravie. Ako som uz písala, ja si nemyslim, ze ak je clovek v zivote vyrovnany a stastny a jeho konanie a myslienky vyjadruju lasku k bliznemu, ze na nom Boh hľada nasilu nejaké chyby.. ja takto vieru nechapem.. my mame s manzelom spolu tri deti (26, 21 a 9 ) a sme takto spokojní.
@lacibo Nejde o to, že by Boh na tebe hľadal nejaké chyby. On nás stvoril na svoj obraz, On je čistý a svätý a aj my sme povolaní k čistote a svätosti. Keď zomrieme a naša duša bude tvárou tvár voči Bohu, uvidíme sa “jeho očami”. Jeho čistota a svätosť nami tak preniknú, že uvidíme každý nános špiny a sami usúdime, ako veľmi sme vzdialení od toho, k čomu sme boli povolaní. Keď sa pri jedle zacápeme červeným kečupom, nikto nám nemusí hovoriť, že sme špinaví, sami to vidíme. A väčšinou chceme byť čistí, lebo čistým nám je lepšie ako špinavým… A k tej otázke spolužitia - pre manželstvo je intímny styk dôležitý a dôležité je aj to, aby bola zachovaná jeho posvätnosť. Muž sa totiž posväcuje v žene a žena sa posväcuje v mužovi. Ak to zachované nie je, je to niečo, čo nás vzďaľuje od Boha, preto to treba vždy oľutovať a vyznať. Ak povieš okolnosti spovedníkovi, mal by ťa usmerniť, ako vážne sa v tvojom prípade tento hriech posudzuje. Ak ako ľahký, môžeš pokračovať v prijímaní Eucharistie po osobnej ľútosti. Ak by to naďalej posúdil ako ťažký hriech, tak sa s tým treba vysporiadať. Ale čo viem, prax je taká, že kňazi v spovedi uprednostňujú manželskú lásku a dávajú “súhlas” k používaniu kondómov. Oni tým berú zodpovednosť na svoje plecia a oni sa za to budú zodpovedať. Preto neexistuje univerzálna rada pre každého, katolík si to musí riešiť individuálne s vlastným spovedníkom.
@lacibo Nejde o to, že by Boh na tebe hľadal nejaké chyby. On nás stvoril na svoj obraz, On je čistý a svätý a aj my sme povolaní k čistote a svätosti. Keď zomrieme a naša duša bude tvárou tvár voči Bohu, uvidíme sa “jeho očami”. Jeho čistota a svätosť nami tak preniknú, že uvidíme každý nános špiny a sami usúdime, ako veľmi sme vzdialení od toho, k čomu sme boli povolaní. Keď sa pri jedle zacápeme červeným kečupom, nikto nám nemusí hovoriť, že sme špinaví, sami to vidíme. A väčšinou chceme byť čistí, lebo čistým nám je lepšie ako špinavým… A k tej otázke spolužitia - pre manželstvo je intímny styk dôležitý a dôležité je aj to, aby bola zachovaná jeho posvätnosť. Muž sa totiž posväcuje v žene a žena sa posväcuje v mužovi. Ak to zachované nie je, je to niečo, čo nás vzďaľuje od Boha, preto to treba vždy oľutovať a vyznať. Ak povieš okolnosti spovedníkovi, mal by ťa usmerniť, ako vážne sa v tvojom prípade tento hriech posudzuje. Ak ako ľahký, môžeš pokračovať v prijímaní Eucharistie po osobnej ľútosti. Ak by to naďalej posúdil ako ťažký hriech, tak sa s tým treba vysporiadať. Ale čo viem, prax je taká, že kňazi v spovedi uprednostňujú manželskú lásku a dávajú “súhlas” k používaniu kondómov. Oni tým berú zodpovednosť na svoje plecia a oni sa za to budú zodpovedať. Preto neexistuje univerzálna rada pre každého, katolík si to musí riešiť individuálne s vlastným spovedníkom.
@maja22 Presne na toto som myslel. Kňaz môže povoliť používanie kondómov, keď je to pre dobro manželov. Ale nikdy nemôže schváliť niečo očividne hriešne ako napr. interrupcia alebo vazektomia.
@anonym_autor myslíš asi symptotermálnu metódu. My sme mali vrámci poučenia pred manželstvom aj sedenie s kresťanskou gynekologičkou a tam nám to vysvetlila. Ono tá metóda je fajn aj vôbec pre sledovanie cyklu, zdravie ženy. Ale k tvojej otázke. Osobne si nemyslím že je rozdiel medzi STM a napr. použitím prezervatívu či prerušením styku. Vždy je to "vyhýbanie sa tehotenstvu". Opak by bol len "sex kedykoľvek bez rozmyslu a s prijatím tehotenstva ak príde". Ja osobne nemôžem HAK užívať ani zo zdrav.dôvodov a ani by som ju kvôli ochrane zdravia vôbec neužívala. Takže kombinujeme ochranu a prerušovaný styk. 🤷🏻♀️ Poviem ti ale pravdu, že ma to nikdy nenapadlo spovedať sa z toho. K čomu by si to systematicky pričlenila. Aký hriech to je. Smilnenie? Nie. Veď to robíš z lásky a so svojim mužom. Ani nezabíjaš. Vtedy ešte ozaj nie. 🫤 tak neviem
K tejto teme len tolko - mne toto znicilo manzelstvo..... ze sme nemali sex,lebo hriech
@maja22 my to mame s manzelom vysporiadane toto, snazime sa byt dobrymi a cestnymi ludmi, detom davame priklad viery, pocas celeho manzelstva sme boli otvoreni novemu zivotu, nikdy sme si nedali napr. stopku, ze kolko deti.. vsetky tri boli chcené a s radostou ocakavane, ale teraz uz otehotniet by predstavovalo velmi vazne riziko pre mna, pre dieta, nehovoriac o nemoznosti ho vychovat, staram sa uz najma o tu najmladsiu, má 9 rokov a ta ma potrebuje najviac, dve su uz dospele, nemozem si dovolit podstupovat ziadne riziko a takym by bola pre mna aj metoda vypoctu plodnych dni, ja uz mozem mat cyklus hocikedy vychýlený, t.j. je to priam nemozne sa tym riadit, ja by som bola v takom strese, ze by som aj vysoky tlak z toho mala ( uz som mala take obdobie ze som chodila kvoli nemu po dr) mam narocnu pracu na psychicku odolnost, preto ziadne dalsie stresy by som uz nezvladla, neobhajujem sa, len konstatujem, ze kazdy jeden par si to musi sam zvazit a posúdiť, čo je správne
@maja22 my to mame s manzelom vysporiadane toto, snazime sa byt dobrymi a cestnymi ludmi, detom davame priklad viery, pocas celeho manzelstva sme boli otvoreni novemu zivotu, nikdy sme si nedali napr. stopku, ze kolko deti.. vsetky tri boli chcené a s radostou ocakavane, ale teraz uz otehotniet by predstavovalo velmi vazne riziko pre mna, pre dieta, nehovoriac o nemoznosti ho vychovat, staram sa uz najma o tu najmladsiu, má 9 rokov a ta ma potrebuje najviac, dve su uz dospele, nemozem si dovolit podstupovat ziadne riziko a takym by bola pre mna aj metoda vypoctu plodnych dni, ja uz mozem mat cyklus hocikedy vychýlený, t.j. je to priam nemozne sa tym riadit, ja by som bola v takom strese, ze by som aj vysoky tlak z toho mala ( uz som mala take obdobie ze som chodila kvoli nemu po dr) mam narocnu pracu na psychicku odolnost, preto ziadne dalsie stresy by som uz nezvladla, neobhajujem sa, len konstatujem, ze kazdy jeden par si to musi sam zvazit a posúdiť, čo je správne
@lacibo presne tak
@anonym_autor tu je niečo k tomu, v článku sa uvádza presný čas, kedy zaznela odpoveď: https://slovenskydohovorzarodinu.sk/online/onli...
https://slovenskydohovorzarodinu.sk/online/pond... tu je odpoveď v čase 1h 21min.
@anonym_autor Je sex s kondómom počas neplodnych dní hriech? Ak áno, je to smrteľný hriech? Musia sa z toho spovedať obaja manželia alebo len muž (lebo ten ho používa)?
@anonym_2caaad ale žiadny hriech to nie je ani v plodné ani v neplodne dni,ja sa z toho nespovedam ani sa nebudem,tam je dôležité ako sa správame jeden k druhému
@anonym_autor Je sex s kondómom počas neplodnych dní hriech? Ak áno, je to smrteľný hriech? Musia sa z toho spovedať obaja manželia alebo len muž (lebo ten ho používa)?
@anonym_2caaad je to hriech ...........
K tejto teme len tolko - mne toto znicilo manzelstvo..... ze sme nemali sex,lebo hriech
@katariinam z tvojej ci muzovej strany to bolo tak hriesne vnimane, ked ti to znicilo manzelstvo?
@katariinam z tvojej ci muzovej strany to bolo tak hriesne vnimane, ked ti to znicilo manzelstvo?
@anonym_4c3b27 z muzovej. vobec ma nechcel sexualne cele roky a ja som uz mala dost. mame 3deti
@anonym_4c3b27 z muzovej. vobec ma nechcel sexualne cele roky a ja som uz mala dost. mame 3deti
@katariinam takze toto bol dovod rozvodu? Muz pochadzal z takej silne veriacej rodiny? Lebo vacsinou to byva opacne, zeny odhanaju chlapov a nechcu z tohoto dovodu sexovat.
@katariinam takze toto bol dovod rozvodu? Muz pochadzal z takej silne veriacej rodiny? Lebo vacsinou to byva opacne, zeny odhanaju chlapov a nechcu z tohoto dovodu sexovat.
@anonym_4c3b27 ano, pochadzal z takej sektarskej rodiny, sam na to trpel ,myslela som si ze to vyriesime ale nestalo sa tak. Celkovo bol zial emocne nezrely a uz som to neustala. zo zaciatku obrovska laska ktoru sme neudrzali lebo ked nieje intimita.....
@maja22 "odmietam svoju plodnosť". A čo je milovanie výlučne len v neplodne dni, ak nie odmietanie plodnosti?
Hlavne, že muž to môže ukončiť k svojej spokojnosti a k spokojnosti k náuke, žena sa ma milovať vtedy, keď z toho má najmenej. A ešte ako bonus k tomu stres do najbližšej menštruácie. A majú, lebo keby to tak nebolo, tak by tu neboli tieto témy, ako huby po daždi.
@anonym_4c3b27 ano, pochadzal z takej sektarskej rodiny, sam na to trpel ,myslela som si ze to vyriesime ale nestalo sa tak. Celkovo bol zial emocne nezrely a uz som to neustala. zo zaciatku obrovska laska ktoru sme neudrzali lebo ked nieje intimita.....
@katariinam chapem, snad si uz stastna s niekym inym.
@katariinam chapem, snad si uz stastna s niekym inym.
@anonym_4c3b27 som ano, ale ver mi, ze to nie je a nebolo lahke. obcas ma to stale prepadne. chcela som pevne manzelstvo do konca zivota. ale nie za tu cenu ze ako zena som sa citila otrasne...
@maja22 "odmietam svoju plodnosť". A čo je milovanie výlučne len v neplodne dni, ak nie odmietanie plodnosti?
Hlavne, že muž to môže ukončiť k svojej spokojnosti a k spokojnosti k náuke, žena sa ma milovať vtedy, keď z toho má najmenej. A ešte ako bonus k tomu stres do najbližšej menštruácie. A majú, lebo keby to tak nebolo, tak by tu neboli tieto témy, ako huby po daždi.
@oblecenie99 presne , presne.
@anonym_4c3b27 som ano, ale ver mi, ze to nie je a nebolo lahke. obcas ma to stale prepadne. chcela som pevne manzelstvo do konca zivota. ale nie za tu cenu ze ako zena som sa citila otrasne...
@katariinam a ako zvladol silne veriaci muz rozvod?
@katariinam a ako zvladol silne veriaci muz rozvod?
@anonym_4c3b27 tazko, 2 roky sme sa snazili o zachranu.......
a vlastne aj tie 2 roky lutujem spatne, lebo nic sa nemenilo,len som dufala.
@katariinam on ten "hriech" mal asi tak silne zakoreneny, ze to nevedel prekonat.
@katariinam on ten "hriech" mal asi tak silne zakoreneny, ze to nevedel prekonat.
@anonym_4c3b27 presne tak :(
@oblecenie99 Milovaním v neplodných dňoch využívaš tú možnosť, ktorú ti Boh dal, aby si mohla mať intímne spojenie s mužom pre potešenie bez toho, aby ste pri tom nutne museli splodiť dieťa. Vieš si predstaviť, že muž by bol plodný len pár dní v mesiaci, žena tiež len pár dní v mesiaci a bol by obrovský problém, aby sa vôbec niekedy ich plodné dni našli v súlade? Takto je to vymyslené veľmi dobre, len to chce od ľudí aj nejaké to sebaovládanie. A naučiť sa s tým žiť. Nie je to vždy ľahké, ale dá sa to.
@katariinam on bral ako hriech sex s tebou? Nerozuniem

Ja som zatiaľ len zasnúbená, takže praktické skúsenosti fungovania prirodzených metód nemám. Zatiaľ si len sledujem cyklus, aby som sa o fungovaní svojho tela čím viac naučila a potom vedela. Je pravda , že sledovaniu cyklu sa treba naučiť najlepšie pod vedením skúsených školiteľov ( najčastejšie je to manželský pár). Nie je to ťažké, chce to len základné informácie a trochu praxe. Rozdiel medzi prerušovaným stykom poprípade antikoncepciou a metódami prirodzeného plánovania rodičovstva je v tom, že prirodzené metódy rešpektujú prirodzený cyklus ženy a nesnažia sa styk zneplodniť. Je to na rozhodnutí manželov, či sú ochotní prijať dieťa, alebo nie. Podľa toho sa rozhodnú, či chcú byť intímne spolu, alebo nie. Každopádne spätne nemáte hriech, lebo ste neboli poučení t.j. nevedeli ste, že je to hriech. Teraz to však už viete a je na vás, ako sa rozhodnete. Želám vám veľa sily do tohto rozhodnutia.
@luckakv pri počítaní plodných a neplodných dni je úmysel neotehotnieť. Takze ani to nie je čiste. Je úplne jedno, či použijete kondom alebo si meriate bazálnu teplotu. Úmysel je ten istý…a ten sa pri Bohu ráta naozaj. Ale ja tým nechcem povedať, že je to hriech, ale je to veľmi pokrytecké a zároveň meranie bazálne teploty je extrémne nespoľahlivé - priateľka takto otehotnela do 3 mesiacov s musela prerušiť vysokú školu. Farari sú fajn, ale sú to len ľudia, treba rozmýšľať svojou hlavou.