icon

Sex v manželstve a katolícke pravidlá

13. okt 2025

Ahojte hned na začiatok prosim aby sa k téme vyjadrovali hlavné ženy, ktoré sú veriace, alebo ma vedia pochopiť.
Poslednú dobu s manzelom riešime ako spolu sexualne žiť. Máme jedného syna ma 3 roky. Priznám sa, že si neviem predstaviť mať ďalšie deti. Ja niesom moc rodičovský typ ( ANO SU AJ TAKE ZENY) ale samozrejme svojho syna milujem. Je pravda, že čo sa týka sexuálneho života v našom manželstve, tak nepocitam si plodné a neplodne dni proste to mame prerusovane. ( Dopredu sa ospravedlňujem za detaily ale bez toho to pochopit nejde) Boli sme na spovedi a ja to vzdy poviem na spovedi... Nikdy mi k tomu knaz nic nepovie ... Od spovede sme boli raz v kostole potom o par dni sme mali styk po našom... Ja si proste neviem predstaviť ze musim mat s vlastným manzelom sex len ako podľa tabuľky a priznám sa, že co sa týka plodnych dni tak som si to nikdy nepocitala ... Môžem ísť vobec na ďalšie prijimanie? Neviem čo robiť. Je pravda ze toto som sa dozvedela az po našej svadbe , že manzelia si majú počítať tie dni. Preco o tom nehovoria normalne knazi? Poznam ľudí, ktorý o tom vazne NEVEDELI ze sa to takto smie a nesmie. Vzdy som si povedala no už keď sa vezmeme budeme môcť bez vycitiek žiť spolu sexuálne. A bum co sa nedozviem, že chránený, prerušovaný sex je aj v manželstve hriech 🤦 a aj to som sa dozvedela len dakde v článku... Ako sa poznam, druhe a ďalšie tehotenstvo by som znášala ťažko hlavne psychický... Syna sme planovali ale ďalšie dieta si nevieme predstaviť... Viem ze je aj nejaký pristroj ktorý nestoji male peniaze, na zistenie plodnych a neplodnych dni 😐 ale nakolko je to presne? Príde mi to proste prilis odveci aby som so svojim manzelom nemohla zit sexualne tak ako chceme my. Nie každý je na dalsie dieta pripraveny... Ved to nieje zviera ktore ked nechcem dam do utulku... Ja sa nesnažím najst obkluku lebo podla katolickej cirvi taka obkluka neexistuje... Iba pocitanie tych dni. Ale kto mi zaručí ze to je 100% a ďalšia vec ved aj umyselne pocitanie tych dni je vlastne vedome zabranenie pocatiu nie? Uz som z toho vsetkeho mimo. A hlavne co mam robit ci ist na prijimanie alebo nie... Ved som si svojho manzela vzala pred Bohom nepodvadzame sa milujeme sa nechodim od chlapa k chlapovi, co by bol hriech ale ze este aj toto... Ďakujem za vaše názory, odpovede, prosím aby sme sa v diskusii neurazali a neposudzovali sa...

pr85
7. jan 2026
@anonym_6bcea8

@anonym_1aff48 a toto ti stojí za to? Boh nechce zničených, zúfalých ľudí. Hádate sa, lebo nemáte sex. Muži sú z toho frustrovaní. Aj ti veriaci. Nepovedia to priamo, ale vyráža to inde. A viem čo ti hovorím. Sme praktizujúci katolíci a používame kondomy. A tiež mi dlho trvalo si to upratať v hlave, že toto nie je cesta, rodiť jak jabloň každý rok, alebo žiť ako brat a sestra.

@anonym_6bcea8 A kde to ti frustrovaní muži hovoria? Lebo som muž a zatiaľ som sa nikdy s niečím takým nestretol.

simca06022011
7. jan 2026
@maja22

@simca06022011 Ale tu nejde o to, že cirkev nariaďuje manželom, že majú každý rok priviesť na svet dieťa. Aj cirkev hovorí o zodpovednom a plánovanom rodičovstve. Len metódy, ktoré k tomu majú viesť, sú odlišné od metód, ktoré sa tu spomínajú.

@maja22 metody su 500 rokov za opicami a totalne NEFUNCNE v dnesnej dobe. NEFUNKCNE. Pozri sa okolo seba, tu sa pozri na autorku. Dufam, ze aspon jej sa oci otvoria a zacne normalne spokojne zit.

maja22
7. jan 2026
@yoxinka

@maja22
Koľko máš detí a koľko z nich vás prekvapilo?

@yoxinka Tri. Neprekvapilo ma ani jedno. Všetky boli plánované. Teda prekvapil ma prostredný, splodili sme ho s časovým odstupom v tom istom mesiaci ako prvorodeného, lebo som tak trochu dúfala, že budú oslavovať narodky naraz, ale narodil sa skôr. Prekvapil ma pôrod, nie počatie. Ja som si sledovala svoje dni ešte v čase pred uzavretím manželstva, keď sme spolu nežili, aby som sa vyznala vo svojom cykle a vedela, kedy príde menzes, lebo som ho mala nepravidelný. A aj bolestivý, čo sa, vďaka Bohu, po pôrode zlepšilo. Najťažšie časy boli pre mňa časy po pôrode, kedy sa mi cyklus sledoval ťažko, to sme riešili zdržanlivosťou. Prirodzené metódy sú náročné na to, že človek sa musí niekedy aj ovládať. Ale ak to má človek natrénované z obdobia pred manželstvom, dá sa to. Sú aj horšie veci, ktoré musí človek vydržať.

maja22
7. jan 2026
@simca06022011

@maja22 metody su 500 rokov za opicami a totalne NEFUNCNE v dnesnej dobe. NEFUNKCNE. Pozri sa okolo seba, tu sa pozri na autorku. Dufam, ze aspon jej sa oci otvoria a zacne normalne spokojne zit.

@simca06022011 Tie metódy sa neustále vyvíjajú a existujú k nim školenia, kurzy. V spoľahlivosti sú úplne porovnateľné s inými prostriedkami.

yoxinka
7. jan 2026
@maja22

@yoxinka Tri. Neprekvapilo ma ani jedno. Všetky boli plánované. Teda prekvapil ma prostredný, splodili sme ho s časovým odstupom v tom istom mesiaci ako prvorodeného, lebo som tak trochu dúfala, že budú oslavovať narodky naraz, ale narodil sa skôr. Prekvapil ma pôrod, nie počatie. Ja som si sledovala svoje dni ešte v čase pred uzavretím manželstva, keď sme spolu nežili, aby som sa vyznala vo svojom cykle a vedela, kedy príde menzes, lebo som ho mala nepravidelný. A aj bolestivý, čo sa, vďaka Bohu, po pôrode zlepšilo. Najťažšie časy boli pre mňa časy po pôrode, kedy sa mi cyklus sledoval ťažko, to sme riešili zdržanlivosťou. Prirodzené metódy sú náročné na to, že človek sa musí niekedy aj ovládať. Ale ak to má človek natrénované z obdobia pred manželstvom, dá sa to. Sú aj horšie veci, ktoré musí človek vydržať.

@maja22
Ja som sa tiež sledovala ešte pred manželstvom. Ja ťa možno prekvapím, ale ani páry, ktoré používajú kondómy po sebe neskáču ako zajace. Poznám páry, kde obaja pracujú na smeny, prípadne časté služobné cesty, keď sa stretnú akurát počas ovulácie a nechcú dieťa, tak majú si čo, zahrať človeče??? Veď toto totálne rujnuje vzťahy. Píše ti to tu kopec ľudí, ale ty furt len svoje. Vy máte nejaký špeciálny pocit, že ste vyššia kasta Bohom viac milovaná, lebo vy ste aj zdržanliví a podobné somariny. Mňa najviac dojalo, keď mi bolo odporúčané poradiť sa s lektormi billingsovej metódy, či mám plodný alebo neplodný deň v prípade nejednoznačnosti. Ako fakt sorry, ale nebudem ja s nikým tabuľky vyhodnocovať ani konzultovať obsah mojich nohavičiek, aby mi povedal, či sa môžem alebo nemôžem milovať so svojím vlastným manželom.

maja22
7. jan 2026
@yoxinka

@maja22
Ja som sa tiež sledovala ešte pred manželstvom. Ja ťa možno prekvapím, ale ani páry, ktoré používajú kondómy po sebe neskáču ako zajace. Poznám páry, kde obaja pracujú na smeny, prípadne časté služobné cesty, keď sa stretnú akurát počas ovulácie a nechcú dieťa, tak majú si čo, zahrať človeče??? Veď toto totálne rujnuje vzťahy. Píše ti to tu kopec ľudí, ale ty furt len svoje. Vy máte nejaký špeciálny pocit, že ste vyššia kasta Bohom viac milovaná, lebo vy ste aj zdržanliví a podobné somariny. Mňa najviac dojalo, keď mi bolo odporúčané poradiť sa s lektormi billingsovej metódy, či mám plodný alebo neplodný deň v prípade nejednoznačnosti. Ako fakt sorry, ale nebudem ja s nikým tabuľky vyhodnocovať ani konzultovať obsah mojich nohavičiek, aby mi povedal, či sa môžem alebo nemôžem milovať so svojím vlastným manželom.

@yoxinka Neviem, prečo si myslíš, že máme nejaký špeciálny pocit... Sex nemá slúžiť na ruinovanie manželstva, ale na jeho posväcovanie, ak bolo manželstvo uzavreté sviatostne. Má slúžiť k dobru manželov. Ak by používanie ppr malo viesť k rozpadu manželstva, tak to je určite väčší hriech, ako používanie kondómu.

yoxinka
7. jan 2026
@maja22

@yoxinka Neviem, prečo si myslíš, že máme nejaký špeciálny pocit... Sex nemá slúžiť na ruinovanie manželstva, ale na jeho posväcovanie, ak bolo manželstvo uzavreté sviatostne. Má slúžiť k dobru manželov. Ak by používanie ppr malo viesť k rozpadu manželstva, tak to je určite väčší hriech, ako používanie kondómu.

@maja22
Hlavne, že na každý príspevok, kde ppr robí problém reaguješ, aké je ppr jediné správne, pre manželov dobré a cirkev prostredníctvom ppr ukazuje svoju nevýslovnú lásku voči svojim veriacim.

pr85
7. jan 2026
@yoxinka

@maja22

@yoxinka Používate kondómy? Chodíš na a spoveď a spovedas sa z toho tu aj tvoj muz?

maja22
7. jan 2026
@yoxinka

@maja22
Hlavne, že na každý príspevok, kde ppr robí problém reaguješ, aké je ppr jediné správne, pre manželov dobré a cirkev prostredníctvom ppr ukazuje svoju nevýslovnú lásku voči svojim veriacim.

@yoxinka Lebo to tak je. Len ppr je jediná správna metóda. Ale ak má človek spáchať hriech, musí sa rozhodnúť, ktorý je ľahší. Ak dáš na váhu používanie kondómu a rozpad manželstva, je jasné, že rozpad manželstva je hriech ťažší. Ak ti má kondóm manželstvo zachrániť, povaha tohto hriechu sa oslabuje, lebo to nerobíš preto, že nerešpektuješ Boha, ale preto, že tým chceš upevniť manželstvo. Pri každom hriechu ide aj o okolnosti, ktoré ho robia ťažkým alebo ľahkým.

anonym_1aff48
9. jan 2026
@anonym_6bcea8

@yoxinka úplne ti rozumiem. Som na tom tak isto. Od mlady ovplyvňovaná naukou Cirkvi. Až neskôr sa mi v reálnom živote začali otvárať oči. Pre mňa bol najväčší impulz, keď kňaz zvozil za kódom matku 4 det (4 sekcie) a povedal jej, že ak Boh dá dieťa ma rodiť. Zena otehotnela 5x. Reptura maternice tak ako ju varoval jej lekár (ten pri 4 odporúčal sterilizáciu). Zomrela matka aj dieťa. Kňaz svojom nerozvážnym konaním zobral 4 deťom matku. Lebo zákon nadovšetko. Hmmm niečo mi to pripomína, ženy farizejov? A odvtedy som sa začala veľmi zamýšľať nad tým, čo to cirkevní hodnostári vlastne kážu.

@anonym_6bcea8 a tento pripad sa stal kedy?

oblecenie99
10. jan 2026
@simca06022011

@maja22 presne toto je ten rozdiel medzi vierou a slepým prijímaním autority. Aj keby nad učením cirkvi „bdel Duch Svätý“, stále ho konkrétne formulujú a aplikujú ľudia – so svojimi limitmi, dobou a kultúrnym kontextom. Ak veríš, že Boh stvoril človeka, tak ho určite nestvoril s rozumom, aby ho nepoužíval. Zrelá viera nemôže vylučovať pochybnosti a kritické myslenie, práve naopak – mala by ich obsahovať. Mali by sme sa pýtať a veci si prispôsobiť.
Zaujímavé je, že v niektorých otázkach sa cirkev dokáže „vyvíjať“ (napr. v postoji k LGBTQ), ale v iných sa tvári, že realita dnešného života neexistuje – hoci ľudia dnes nežijú 30 rokov, ale 70–80, sú sexuálne aktívni celý život a nemôžu mať desať detí bez vážnych dôsledkov. Tu už nejde o Božiu pravdu, ale o ľudskú interpretáciu, ktorú je úplne v poriadku spochybňovať spochybňovať.
Ak sa cirkev tak dôsledne stará o „blaho veriacich“, potom mi chýba rovnaká dôslednosť v tom, aby sa reálne starala o to, aby rodiny a deti nežili v chudobe, nehladovali a mali dôstojné podmienky na život – najmä keď má obrovský vplyv, majetok a možnosti, ktoré sa oveľa častejšie využívajú na symbolické gestá než na systémovú pomoc. Kde preberá pápež morálnu zodpovednosť za príkazy, ktoré dáva? Veď ak povieš niekomu, toto nesmieš! tak tie následky máš aj ty znášať a riešiť. A to nemyslím, ako útok na teba, ja nemám nič proti viere ako takej, len proste tá inštitúcia z môjho pohľadu ľuďom často ničí životy a ešte to ľudia aj tu, alebo farár a pod podporujú a obhajujú "lebo duch svätý". Tu to vidno, jedna rodina, ktorá by spokojne existovala, menej stresu v tomto aj tak stresovom období by mala, sa nervuje, iba kvôli jednoduchej veci = antikoncepcii.

@simca06022011 Pripomína mi to miestami jehovovych svedkov. Aj oni menia za roky, v kontexte doby (a potreby) svoje učenie. Pred pár rokmi ešte zakazovali svojim členom očkovanie, teraz je to už dovolené. Keď o pár rokov zmenia svoj prístup k darovaniu krvi, ako sa bude cítiť ten, kto nechal svoje dieťa umrieť a nedovolil transfúziu?
Ja som vyrástla ako katolícke dieťa v prostredí, kde bola väčšina ľudí kalvínskeho vierovyznania, tak možno preto to bolo aj u nás voľnejšie, či ako to napísať, ale s týmito prísnymi pravidlami a prístupom som sa prvýkrát stretla až na vysokej škole v inom meste.
Píše tu žena, že manželstvo majú v keli, hádajú sa, ďalšie dieťa si nemôžu dovoliť a trápia sa obaja, lebo nechcú používať inú metódu, lebo sa nesmie. Tak radšej nech sa ti ľudia trápia, radšej nech sa manželstvo rozpadne, ale božechráň použiť kondóm s vlastným manželom. Lebo iný človek sa rozhodol ze jedna jediná prípustná metóda nie je antikoncepcia a všetky ostatné sú. Úmysel je síce ten istý (dieťa nepočat), či manžel použije kondóm, alebo vytiahne excelovsku tabuľku s mojim cyklom a ja medzitým pomeriam teplotu a ponatahujem si hlien medzi prsty (sorry za detaily, ale tak nám to vysvetľoval pár na nauke).

anonym_6bcea8
10. jan 2026
@anonym_1aff48

@anonym_6bcea8 a tento pripad sa stal kedy?

@anonym_1aff48 pred 11 rokmi

simca06022011
10. jan 2026
@oblecenie99

@simca06022011 Pripomína mi to miestami jehovovych svedkov. Aj oni menia za roky, v kontexte doby (a potreby) svoje učenie. Pred pár rokmi ešte zakazovali svojim členom očkovanie, teraz je to už dovolené. Keď o pár rokov zmenia svoj prístup k darovaniu krvi, ako sa bude cítiť ten, kto nechal svoje dieťa umrieť a nedovolil transfúziu?
Ja som vyrástla ako katolícke dieťa v prostredí, kde bola väčšina ľudí kalvínskeho vierovyznania, tak možno preto to bolo aj u nás voľnejšie, či ako to napísať, ale s týmito prísnymi pravidlami a prístupom som sa prvýkrát stretla až na vysokej škole v inom meste.
Píše tu žena, že manželstvo majú v keli, hádajú sa, ďalšie dieťa si nemôžu dovoliť a trápia sa obaja, lebo nechcú používať inú metódu, lebo sa nesmie. Tak radšej nech sa ti ľudia trápia, radšej nech sa manželstvo rozpadne, ale božechráň použiť kondóm s vlastným manželom. Lebo iný človek sa rozhodol ze jedna jediná prípustná metóda nie je antikoncepcia a všetky ostatné sú. Úmysel je síce ten istý (dieťa nepočat), či manžel použije kondóm, alebo vytiahne excelovsku tabuľku s mojim cyklom a ja medzitým pomeriam teplotu a ponatahujem si hlien medzi prsty (sorry za detaily, ale tak nám to vysvetľoval pár na nauke).

@oblecenie99 popravde, nechcem byt hnusna, alr podla mna sa tito ludia nudia. Ja mam v zivote tolko veci, starosti, to zariadit, to si pamatat a urobit a kopu veci odkladam... neviem si predstavit toto riesit v beznom zivote, zapisovat, merat, sledovat. Uz to je dost ked kratkodobo sa to musi.riesit nspr pri snahe otehotniet a nie len tak... Sa necudujem ze taketo pary skor ci neskor uplne skoncia bez sexu.

pr85
12. jan 2026
@simca06022011

@oblecenie99 popravde, nechcem byt hnusna, alr podla mna sa tito ludia nudia. Ja mam v zivote tolko veci, starosti, to zariadit, to si pamatat a urobit a kopu veci odkladam... neviem si predstavit toto riesit v beznom zivote, zapisovat, merat, sledovat. Uz to je dost ked kratkodobo sa to musi.riesit nspr pri snahe otehotniet a nie len tak... Sa necudujem ze taketo pary skor ci neskor uplne skoncia bez sexu.

@simca06022011 Asi nie si katolícka a tak ťa táto diskusia nemusí zaujímať.

anonym_4c3b27
12. jan 2026
@simca06022011

@simca06022011 oni sa nenudia, len su v takom vyvojovom obdobi, ked potrebuju nad sebou pravidla, pevnu ruku a smerovanie tak, ze su zastreseni cirkvou a veria tomu, ze cirkev je predlzena ruka Boha.

Niektori ludia uz nepotrebuju ani 10 bozich prikazani, maju ich automaticky vstepene uz pri narodeni, niekto ich este potrebuje, aby nekonal zlo a bolo jeho telo a mysel pod kontrolou.

simca06022011
12. jan 2026
@pr85

@simca06022011 Asi nie si katolícka a tak ťa táto diskusia nemusí zaujímať.

@pr85 moze ma zaujimat vsetko a zaujima :DD

pr85
12. jan 2026
@simca06022011

@pr85 moze ma zaujimat vsetko a zaujima :DD

@simca06022011 OK. Ja len, že sem chodia ateisti hate-ovat nás, že aké pravidlá máme. Pritom od nich to nikto nepožaduje.

natalka13
12. jan 2026
@pr85

@simca06022011 OK. Ja len, že sem chodia ateisti hate-ovat nás, že aké pravidlá máme. Pritom od nich to nikto nepožaduje.

@pr85 ake od vas to "niekto" vyzaduje, tak ich dodrzujte.

katariinam
12. jan 2026
@pr85

@pr85 mozes mi vysvetlit prosim, co sa stane ak ich ty ako veriaca nedodrzis?

pr85
12. jan 2026
@katariinam

@pr85 mozes mi vysvetlit prosim, co sa stane ak ich ty ako veriaca nedodrzis?

@katariinam Budem mať (smrteľný) hriech a ak by som zomrel bez spovede, tak pôjdem do pekla.

anonym_2cb318
12. jan 2026
@pr85

@katariinam Budem mať (smrteľný) hriech a ak by som zomrel bez spovede, tak pôjdem do pekla.

@pr85 ak je smrteľný hriech použitie kondómu v manželstve, čo je sex s partnerom bez manželstva, alebo nevera?

pr85
12. jan 2026
@anonym_2cb318

@pr85 ak je smrteľný hriech použitie kondómu v manželstve, čo je sex s partnerom bez manželstva, alebo nevera?

@anonym_2cb318 Takisto smrteľný hriech.

anonym_4c3b27
12. jan 2026
@anonym_2cb318

@anonym_2cb318 tu to mas vymenovane, bacha, aj necudne leginy su zakazane:
https://christianitas.sk/15-smrtelnych-hriechov...

natalka13
12. jan 2026
@anonym_4c3b27

@anonym_2cb318 tu to mas vymenovane, bacha, aj necudne leginy su zakazane:
https://christianitas.sk/15-smrtelnych-hriechov...

@anonym_4c3b27 aky problem?
Ved staci-
Dobrou generálnou spoveďou zo všetkých svojich hriechov odídete zo spovednice čistý ako bábätko v deň krstu.

anonym_2cb318
12. jan 2026
@pr85

@anonym_2cb318 Takisto smrteľný hriech.

@pr85 takže pán premiér idú rovno do pekla za cudzoložstvo, Matúš Šutaj Eštok za smilstvo, Andrej Danko za opilstvo a prezident ak by mal homosexuálny sex tak tam tiež skončí s nimi
už ich duchovný varoval ako skončia, keď sú v kostole na sviatky v prvých radoch?

katariinam
12. jan 2026
@pr85

@pr85 ok, a co je to peklo?

pr85
12. jan 2026
@katariinam

@pr85 ok, a co je to peklo?

@katariinam To je stav bez prítomnosti Boha.

yoxinka
13. jan 2026
@pr85

@pr85
Vy všetci, domnievajúci si sa, že jediná cesta do neba k Bohu je skrz dodržiavanie KATOLÍCKYCH pravidiel, budete vo večnosti fest zaskočení 🤪.

anonym_4c3b27
13. jan 2026
@pr85

@pr85 v každom z nás je kúsok Boha, a našou úlohou je zjednotiť sa do spoločného celku. Ale to nepôjde keď sa budú jedni vyvyšovať nad inými tým, že si myslia, že sú už ďalej (dodržiavaním katolíckych pravidiel) a ani netušia, že až tak ďaleko veru nie sú.

pr85
13. jan 2026
@yoxinka

@pr85
Vy všetci, domnievajúci si sa, že jediná cesta do neba k Bohu je skrz dodržiavanie KATOLÍCKYCH pravidiel, budete vo večnosti fest zaskočení 🤪.

@yoxinka Som katolík a verím, že katolicka Cirkev je tá pravá, pretože ju založil sám Ježiš Kristus. Preto sa snažím dodržiavať jej pravidlá, vrátane pravidiel ohľadom antikoncepcie.